Raspberry Cumberland zal zijn rechtmatige plaats innemen in het zomerhuisje

frambozen cumberland Raspberry Cumberland trekt de aandacht met ongewone paarszwarte bessen, die erg op bramen lijken, maar tegelijkertijd een helder frambozenaroma hebben en gemakkelijk van de stengel kunnen worden gescheiden..

Beschrijving van Cumberland frambozen

blank Als in Rusland zwarte framboos alleen maar aan populariteit wint, in de VS, waar deze originele cultuur vandaan komt, verschenen de struiken aan het einde van de 19e eeuw. Voor het eerst werd Cumberland (Rubus Idaeus Cumberland), een van de oudste variëteiten met donkere vruchten, in 1896 geïntroduceerd bij tuinders.

Een eeuw cultivatie-ervaring heeft bewezen:

 • pretentieloosheid van planten en hun uithoudingsvermogen in verschillende klimatologische omstandigheden;
 • hoge productiviteit;
 • uitstekende kwaliteit bessen.

Het ras Cumberland zwarte framboos is geschikt voor de teelt van klimaatzones 4 tot 9. In het noorden verdraagt ​​​​de struik perfect ijzige winters tot -30 graden, vanwege de late bloei geen last van voorjaarsvorst. In het zuiden zijn frambozen bestand tegen een lange en hete zomer, verkruimelen of “verbranden” ze niet op de takken.

Planten vormen krachtige, boogvormige scheuten met een hoogte van 1,8 tot 2,5 meter. De breedte van een volwassen plant kan oplopen tot twee meter.

In tegenstelling tot moderne variëteiten, die gedeeltelijk of volledig verstoken zijn van doornen, zijn Cumberland-struiken echt netelig. Dit is een serieus, maar misschien wel het enige nadeel van de oude variëteit..

De Cumberland zwarte framboos is een middelrijpe variëteit..

Sappige steenvruchten, verzameld in eenvoudige borstels van 2-7 bessen, rijpen geleidelijk, terwijl rijpe frambozen niet afbrokkelen, hun dichtheid en vorm niet verliezen, zelfs enkele dagen na het plukken. Van één struik kan tot 6-9 kg bessen van uitstekende kwaliteit worden geoogst.

rijpe frambozen CumberlandIn vergelijking met de meer bekende rode framboos lijken de zaden in zwarte bessen iets groter, maar dit doet niets af aan de smaak van het gewas..

Blauwzwarte bessen met een gewicht van 1,5 tot 5 gram hebben een zoete, lage zuurgraad. Frambozen:

 • goed vers;
 • geschikt voor thuisbehoud;
 • bevriezen;
 • drogen.

Volgens de beschrijving van het ras is de Cumberland-framboos een zelfbestuivend gewas dat geen extra bestuivende planten nodig heeft..

De voordelen van het ras zijn onder meer resistentie tegen ziekten en plagen. Met de juiste zorg en regelmatig snoeien, dragen frambozen vruchten tot 14 jaar oud, terwijl ze niet veel wortelscheuten vormen, waardoor het gemakkelijk is om de grenzen van aanplant te controleren.

De Cumberland Jemalina planten

weelderige struiken van frambozen CumberlandFrambozen worden in het vroege voorjaar geplant. Van tevoren wordt een goed verlichte, tegen de wind beschermde ruimte voorbereid. Voor Cumberland-frambozen is losse lichte grond ideaal, die wordt veredeld met compost of gerijpte mest met een snelheid van 8-10 kg per vierkante meter en complexe minerale meststoffen voor vruchtdragende struiken.

Putten of greppels voor het planten worden gemaakt op basis van de grootte van het wortelsysteem van de plant. Tussen de afzonderlijke struiken blijft een opening van ongeveer 0,7-1 meter over. Rijen voor de teelt van trellis worden gemaakt op een afstand van 1,5-2 meter van elkaar.

Als het de bedoeling is om overwoekerde scheuten aan hekjes te binden, worden ze van tevoren geïnstalleerd, in het stadium van het leggen van plantgreppels.

oogstenVoor het planten worden frambozenwortels een paar uur ondergedompeld in water om hun juiste uiterlijk en versheid te herstellen. Bereide zaailingen worden in kuilen geplaatst, bedekt met aarde, verdicht en overvloedig gedrenkt. Daarna is het handig om het gebied rond de frambozenstruiken te bedekken met een laag turf, compost of stro. Dit houdt vocht vast in de grond en helpt de planten snel wortel te schieten..

Cumberland Frambozenverzorging

Raspberry Cumberland verzorgingDe toekomst van de frambozenoogst hangt af van de verzorging van de planten die op het terrein worden geplant..

Verzorging na het planten van de Cumberland Jemalina omvat:

 • water geven;
 • onkruid verwijderen;
 • snoeien;
 • voeden.

Zodra een jonge groei verschijnt, wordt deze op een latwerk bevestigd, parallel worden zwakke, bevroren of beschadigde delen van de plant op grondniveau uitgesneden. Als gevolg hiervan moet een gezonde struik uit 6-8 sterke scheuten bestaan. Om de vorming van zijscheuten te stimuleren, worden frambozen die tot een meter hoog zijn gegroeid, geknepen. Halfverhoute apicale scheuten worden gebruikt voor het rooten en vermeerderen van zwarte Cumberland-frambozen.

Er moet aan worden herinnerd dat de groei van zwarte frambozen in de breedte moet worden gecontroleerd en gesneden, anders kunnen de aanplantingen die in een doornige omheining zijn veranderd, het rijpe gewas niet oogsten.

De bessen worden overvloedig gedrenkt, waardoor stagnatie van vocht in de grond wordt voorkomen. Jonge planten hebben om de dag water nodig, vaste planten – een keer per week. Regelmatig mulchen helpt om vocht vast te houden in het hete seizoen en op lichte zandgrond. Het is handig om water geven te combineren met topdressing.

Bemesting wordt drie keer uitgevoerd:

 • in het voorjaar worden vruchtdragende aanplant bemest met organisch materiaal in combinatie met een compleet mineralencomplex voor bessengewassen;
 • in de zomer, wanneer frambozen vrucht dragen, worden ze ondersteund met een kalium-fosformiddel;
 • de derde voeding is nodig na het oogsten.

frambozen cumberland kousenbandRaspberry Cumberland is winterhard genoeg. Het grootste gevaar voor haar is echte meeldauw. Schadelijke schimmels kunnen de plant van vitaliteit beroven, de plant verzwakken en de tuinman de oogst ontnemen. De ziekte lijkt op meel dat over de bladeren is verspreid. Eerst verschijnen er aparte vlekken op het groen. Als de laesies niet worden behandeld, zullen de bladeren geel worden en uitdrogen. De verspreiding van schimmels bedreigt de dood van groene scheuten.

Om een ​​struik voor echte meeldauw te behandelen, is het belangrijk om de aangetaste bladeren, knoppen en vruchten te verwijderen en vervolgens de zwarte frambozen te behandelen met een fungicide.

In de herfst, wanneer het groeiseizoen eindigt, worden zwarte frambozen gesnoeid. Oude, vruchtdragende scheuten worden in de zomer verwijderd door op grondniveau uit te knippen. Eenjarige takken worden geknepen, waardoor 5-6 knoppen overblijven.

Cumberland is een winterharde variëteit die Russische winters goed verdraagt. Als vorst onder de 30 graden niet ongewoon is in de regio, is het beter om de scheuten op de grond te buigen en ze te bestrooien met vuren takken.

Raspberry Cumberland op de site – video

Adblock
detector