Verschillende soorten radijs op de markt Om vroege radijs te laten groeien en het verzamelen van verse wortelgewassen voor een lange tijd te verlengen, moet u variëteiten met verschillende rijpingsperioden gebruiken. Het is vooral belangrijk om de raskenmerken te kennen bij het zaaien van een groente in de laatste rotatie om een ​​oogst te krijgen voordat het koude weer begint. Bij teelt in kassen moet een niet-schietende variëteit met een hoge commerciële kwaliteit fruit worden gebruikt..

Lees ook het artikel: wat is het nut van radijs voor de mens?

Kenmerken van het kweken van radijs

Franse Ontbijt Radijs Oogst De favoriete groente van iedereen, de radijs, behoort tot de familie van de kruisbloemigen. Het vertegenwoordigt drie groepen planten. Wat wij radijs noemen, behoort tot de Japanse radijsgroep. Er zijn ook Chinese en Europese radijsjes. Kleinfruitige groep tot 60 gram is Europees. Een vroege knolgewas dient als een dieetproduct met een groot aantal elementen die nodig zijn voor een persoon..

De cultuur werd door Peter I uit Europa gehaald, maar de radijzen werden pas veel later gewaardeerd. Aan het einde van de 18e eeuw wordt de groente erkend in Rusland, hoewel zwarte radijs veel eerder werd verbouwd..

Een koudebestendige plant stelt hoge eisen aan alle aspecten van ontwikkeling en alleen dan zal hij vroeg rijp zijn als aan de voorwaarden wordt voldaan:

  • bodemvruchtbaarheid;
  • temperatuurregime in de ontwikkelingsstadia;
  • verlichting en lengte van de uren met daglicht;
  • goed water geven en losmaken van de grond.

Alleen als u aan alle vereisten voldoet, kunt u een goede oogst van wortelgewassen krijgen. De belangrijkste voorwaarde is het gebruik van de beste soorten radijs.

Favoriete soorten radijs

Daikon radijs oogstPlanten kunnen worden gegroepeerd volgens de rijpingsperiode:

  • vroege rijping – 18-20 dagen;
  • vroege rijping – tot 30 dagen;
  • middenseizoen – tot 40 dagen;
  • late rijping – meer dan 40 dagen.

Bovendien verschillen radijzen in kleur en vorm van wortelgewassen. De smaak van een vroege groente hangt af van het mosterdoliegehalte. Een sappige knolgewas kan een scherpe smaak hebben en niet erg, en soms is de bitterheid volledig onmerkbaar. Op basis van deze kenmerken selecteren producenten de juiste zaden. Zomerbewoners zaaien vaak verschillende variëteiten afgewisseld om de eerste groente uit te rekken voordat de massale inname van vitamineproducten op tafel.

Sora radijs

Sora radijsHet wortelgewas behoort tot de vroege rassen van de Nederlandse selectie. Het belangrijkste voordeel is de afwezigheid van fotograferen met een lange dag. Daarom wordt het ras gebruikt voor het zaaien van maart tot september en heeft het geen dekking nodig tijdens het hoogtepunt van de zomer. Bij goed water geven zijn de vruchten genivelleerd, sappig, rond en bereiken ze 25 gram. Klein bladrozet, donkerrode vruchten.

Radijs Daikon

Daikon radijsDe groente behoort tot de Japanse groep radijzen. Dit is een radijs, wij noemen het zoete radijs. De waarde van de groente is dat de daikon kan worden geconsumeerd door degenen die schade ondervinden van het irriterende effect van de pulp van een gewone pittige radijs. En er zijn veel nuttige stoffen in het wortelgewas. Het bevat kalium- en calciumzouten. Bovendien zijn de bacteriedodende stoffen van de groente gunstig voor het maag-darmkanaal..

Daikon, vers zonder koken of conserveren, neutraliseert de effecten van radioactieve besmetting, zeggen sommige onderzoekers.

De cultuur is minder grillig voor voedingsstoffen in de bodem. Bij het schieten behoudt het wortelgewas zijn sappigheid. Daikon-radijs kan verschillende vormen hebben en kan 3 kg per wortelgewas bereiken. De afmetingen zijn indrukwekkend. Afhankelijk van de kenmerken van de selectie kan de lengte van de stang daikon oplopen tot 60 cm.

Radijs Duro

Radijs DuroEen snelgroeiend wortelgewas in het middenseizoen. Voor zomerbewoners is het aantrekkelijk omdat het bijna niet schiet en geschikt is om op het hoogtepunt van de zomer zonder beschutting te groeien. Wortelgewassen ontwikkelen zich snel. Aangezien radijs met normale zorg een diameter van 50 mm bereikt, moet deze spaarzaam worden gezaaid, op een afstand van 10 cm tussen de planten.

Bij normaal water geven is de radijs zeer sappig met een lichte bitterheid. De huid is helderrood, dun. Het vruchtvlees van Duro-radijs schilfert niet, blijft sappig. Deze radijs is geschikt voor de jaarrond teelt. In het laagseizoen groeit hij goed in kassen. Het wortelgewas wordt na verwijdering 30 dagen bewaard zonder kwaliteitsverlies. Het ras is resistent tegen bacteriële ziekten.

Radijs Frans ontbijt

Radijs Frans ontbijtDe lange, mooi gekleurde vruchten zijn geliefd bij iedereen. De oogst van een naar boven groeiend helder, klein cilindertje laat de eerste volle vinger ongeduldig wachten en, na licht spoelen, meteen met een crunch opeten. Alles is eetbaar in deze radijs. Een delicaat, niet grof blad vraagt ​​gewoon om een ​​salade. Huisvrouwen houden van de variëteit vanwege de handige vorm en delicate smaak. Tuinders voor hun pretentie en snelle vulling. Het ras wordt aanbevolen voor open grond, maar zomerbewoners verdichten vaak tomatenplanten in kas met dit wortelgewas. Radijs rijpingstijd Frans ontbijt is niet meer dan 25 dagen, de rozet van bladeren is compact. De beste resultaten worden behaald bij de teelt in het vroege voorjaar..

Radijs Reus

Radijs Rode ReusHet wortelgewas, ook bekend als de Rode Reus, is een oude variëteit van het Far Eastern Experimental Station. Het ras kreeg in 1958 een paspoort. Laat rijpende variëteit. Het duurt meer dan 45 dagen voordat het wortelgewas zich ontwikkelt. Deze radijs is echter het wachten waard en benieuwd naar de diversiteit van de plantenwereld. In het begin kan een onervaren tuinman hem binnen een maand uit de kas trekken, omdat hij niets anders zal vinden dan hoge, fragiele bladeren. Maar na een maand begint de wortel zich te vullen en verandert in een cilindrisch wortelgewas van 15 cm lang.

Hier is zo'n Rode reusMaar als de reuzenradijs niet van de grond wordt geplukt, zal hij blijven groeien en de grootte van een wortel bereiken. Tegelijkertijd is hij niet slap, gooit hij geen steel weg. Bij het verdichten in de kas worden tegelijkertijd de eerste komkommers en wortelgewassen verwijderd. Het beste is dat je tijdens de groei van de radijs de bladeren kunt plukken voor een salade. Ze zijn zeer delicaat en breken gemakkelijk af. De wortelgroente wordt maximaal twee maanden in de koelkast bewaard.

Radijs IJspegel

Radijs ijspegelEen variëteit die vooral populair is bij zomerbewoners. Ze waarderen het om zijn delicate zachte smaak, om de grote omvang van het wortelgewas. Dit wortelgewas wordt 35-40 dagen gekweekt. Een spoelvormige groente groeit met een lengte van 15 cm of meer. Het ras is goed omdat de stengel in de zomer niet uitrekt. De IJspegelradijs wordt sinds april, de hele warme periode, in twee weken gezaaid. De plant verdraagt ​​warmte goed, zakt niet door en blijft sappig. Wortelgewicht gemiddeld 20 gram.

Door de vele soorten radijs kan ik ze niet in detail beschrijven. Maar elke zomerbewoner heeft een favoriete variëteit waarnaar hij op zoek is in de winkelschappen. En moge veel geluk naar iedereen lachen.

De beste soorten radijs – video