De beste soorten radijs De radijs, die in Europa verscheen dankzij Marco Polo, die het leven en de gebruiken van de volkeren van China bestudeerde, is een van de vele soorten gezaaide radijs en is een eenjarig groentegewas dat in veel landen van de wereld wordt erkend..

De belangrijkste waarde van de radijs is een sappige knolgewas met een ronde of langwerpige vorm, waardoor de groente zijn naam kreeg, die afkomstig is van radix, wat “wortel” betekent.

Sinds de 13e eeuw, toen de inwoners van de Oude Wereld kennis maakten met een nieuwe tuinplant, werden er veel interessante soorten radijs gekweekt. Als de nog steeds gevonden wildgroeiende radijs praktisch geen wortelgewas vormt, de kleur van de wortelstok niet roze of rood is, maar witachtig, dan concurreren cultivars in verschillende vormen en kleuren.

In de bedden zie je radijswortels bedekt met een dunne schil, geverfd in alle tinten roze en rood, evenals witte, gele en zelfs paarse radijswortels..

In Russische moestuinen is radijs een van de vroegste groenten en wordt gewaardeerd om zijn vroege rijpheid, vorstbestendigheid en frisse, licht scherpe smaak, die de cultuur te danken heeft aan de aanwezigheid van mosterdolie in wortelgewassen..

Radijs Warmte

Radijs Warmte Deze vroegrijpende variëteit is een van de oudste. Radijswarmte werd in het midden van de vorige eeuw verkregen bij Vitenskaya OSS in de Baltische staten en in 1965 werd het in veel regio’s van het land gezoneerd..

Van het verschijnen van de eerste scheuten tot het verzamelen van sappige wortelgewassen, het duurt 20 tot 30 dagen, terwijl een vierkante meter aanplant van deze radijsvariëteit kan worden geoogst met een gewicht tot 2,8 kg. Onder het donkerrode oppervlak van het wortelgewas bevindt zich een witte of roze sappige, zonder holtes, pulp met een zoete, matig scherpe smaak. Het gewicht van een rond of elliptisch wortelgewas van de Hitteradijs is 15-27 gram. De rozet is krachtig, verspreidend, radijs is bijna volledig verborgen in de grond. Deze radijssoort is goed te kweken onder plastic..

Radis Dubel F1

Radis Dubel F1Hybride radijs Dabel F1 geeft een oogst binnen 18-20 dagen vanaf het moment van ontkieming. De eigenaardigheid van de plant is een extreem compacte rozet en goed ontwikkelde grote wortels met een uniform, dicht wit vruchtvlees en een smaak van gemiddelde scherpte. De teelt is vorstbestendig en niet vorstgevoelig.

De ontwikkeling van wortelgewassen gaat zelfs bij lage temperaturen door. Met vertragingen in de oogst van radijs worden er geen holtes gevormd in de wortelgewassen, blijft de consistentie niet dicht en knapperig. Er waren geen gevallen van schieten of kraken van de Dabel F1 radijs. De opbrengst van het ras is afhankelijk van de plantdichtheid. Als een interval van ten minste 5 cm tussen de planten wordt waargenomen en het bodemvocht wordt gehandhaafd, rekt het gebladerte niet uit, worden de wortels groot, gelijkmatig gevormd met uitstekende verkoopbaarheid en smaak..

Radis Dabel F1 is geschikt voor zowel persoonlijk gebruik als voor de verkoop. Vroegrijpe hoogproductieve radijs is geschikt voor de teelt in alle soorten kassen, onder folie en in de volle grond.

Radijs Rode Reus

Radijs Rode ReusDe radijssoort op middellange termijn werd gefokt in het Verre Oosten en werd in het midden van de vorige eeuw niet alleen in deze regio gezoneerd, maar ook in het Europese deel van Rusland, evenals in de Noord-Kaukasus..

De periode van het zaaien tot het verkrijgen van wortelgewassen van de variëteit Rode reuzenradijs varieert, afhankelijk van de regio en de weersomstandigheden, van 34 tot 50 dagen.

Van een vierkante meter tuinperk worden tot wel 4,2 hoogwaardige radijzen geoogst. De Rode Reuzenradijs heeft een vrij spreidende grote rozet. Wortelgewassen hebben een dieprode kleur, waarop transversale roze weerhaken zichtbaar zijn. Radijs heeft een langwerpige cilindrische vorm en kan met een lengte tot 13 cm 45 tot 80 gram wegen. Witte pulp met een zwakke scherpe smaak, verliest geen sappigheid en aangename dichtheid en een uitstekende smaak voor een lange tijd.

Het ras is vorstbestendig en geschikt voor buitengebruik. Pijlen worden niet waargenomen op planten van deze radijsvariëteit. In een gekoelde opslagplaats behoudt het zijn eigenschappen en commerciële kwaliteiten tot 3-4 maanden.

Radijs Kersen F1

Radijs Kersen F1De Cheriet F1 radijshybride, die grote vroege wortelgewassen opleverde, werd verkregen door Nederlandse veredelaars. Afhankelijk van landbouwtechnologie en gunstige weersomstandigheden, als de plant in het open veld wordt gekweekt, levert de radijs een oogst op 18 dagen na het verschijnen van zaailingen boven de grond. Planten worden uitstekend gekweekt, zowel in de bedden bij warm weer, als het hele jaar door in kassen. Wortelgewassen zijn groot, gelijkmatig, met een dichte consistentie zonder holtes en een uitstekende smaak. De diameter van een donkerrood afgerond wortelgewas bereikt 6 cm.

Radijshybride Cheriet F1 onderscheidt zich door weerstand tegen de vorming van bloempijlen en laag groen. Aanbevolen afstand tussen planten 5-6 cm.

Radijs Celeste F1

Radijs Celeste F1De vroeg rijpende hybride radijs Celeste F1 geeft de eerste worteloogst na 23-25 ​​dagen. Het gewas onderscheidt zich door hoge commerciële kenmerken. Wortelgewassen zijn gelijkmatig, rond of licht elliptisch van vorm. De radijsvariëteit trekt de aandacht met de felrode kleur van het oppervlak van de wortelgewassen en hun sneeuwwitte dichte pulp met een aangename scherpte en goede smaak. De gemiddelde worteldiameter is 5 cm.

De Celeste F1 radijs voor alle seizoenen groeit zowel op open plantages als onder filmschuilplaatsen. Er wordt geen barsten of traagheid van de pulp waargenomen.

Witte radijs Mokhovsky

Witte radijs MokhovskyDe vroegrijpe variëteit van witte radijs Mokhovsky verdient niet alleen de aandacht vanwege het sneeuwwitte vruchtvlees en dezelfde huidskleur. De eerste ronde wortels van deze variëteit kunnen in 19-31 dagen worden verkregen. Per meter van de plantage wordt 0,7 tot 1 kg wortelgewassen geoogst.

Witte radijs heeft een uitstekende smaak en extreem sappig, knapperig vruchtvlees.

De socket is rechtop, verheven boven de grond. Wortelgewassen met een diameter tot 4 cm en een gewicht tot 23 gram zijn voor 70% ondergedompeld in de grond, gemakkelijk uit te trekken.

Radijssoorten Herfstreus

Radijs Herfst ReusMiddenseizoen radijs Herfstreus is klaar om te oogsten in 25-29 dagen. De eigenaardigheid van deze ongewone variëteit zijn zeer grote witte ronde of eivormige wortelgewassen met een gewicht tot 150 gram. De gemiddelde lengte van het wortelgewas is 8 – 10 cm, het vruchtvlees van de herfstreuzenradijs is wit, sappig, delicaat en heeft een heldere smaak.

Wortelgewassen van deze radijsvariëteit worden maximaal vijf maanden bewaard, praktisch zonder hun dichtheid en smaak te verliezen, dus zelfs in de winter kunnen ze vers worden gebruikt. Het is beter om wortelgewassen die volwassen zijn geworden niet in de grond te laten, omdat ze grof zijn en de smaak verliezen die inherent zijn aan de variëteit..

In uiterlijk en kwaliteiten lijkt deze witte radijs erg op een ander type gezaaide radijs – daikon. Als in Europa de meest populaire van alle soorten radijs radijs is, dan is daikon, Japanse of Chinese radijs genoemd, een cultuur die geliefd is in het Oosten..

Radijs DaikonJe kunt daikon-wortelgroenten onderscheiden van witte radijs door de afwezigheid van de bekende pittige smaak. Er zit geen mosterdolie in de pulp van daikon, maar er is een speciaal aroma. De vorm van het blad in twee nauw verwante gewassen verschilt ook. In tegenstelling tot witte radijs zijn daikonbladeren uitgesneden en groter.

De naam daikon is vanuit het Japans vertaald als “grote wortel”. Inderdaad, de wortels van deze cultuur, die aan populariteit wint in de Oude Wereld, groeien tot 60-70 cm lang en bereiken een gewicht van 500 gram tot 3-4 kg.

Radijs Zlata

Radijs ZlataNaast witte radijs zijn er in de moderne reeks variëteiten van deze cultuur ook variëteiten van andere interessante kleuren. Met een opbrengst van 20-22 dagen, vroege minnelijke oogsten, valt de Zlata-radijsvariëteit op met gele, ronde wortels. Tegelijkertijd is het vruchtvlees wit, heeft het een knapperige, sappige consistentie. De variëteit is hoogproductief, verdraagt ​​\u200b\u200bgebrek aan vocht goed, en met goede watergift en zorg, tegen de tijd van de oogst, wegen de wortels van deze radijsvariëteit 10-12 gram, en na een week neemt het gewicht toe tot 20-24 gram. Maximaal radijsgewicht – 60 gram.

Wortelgewassen van de variëteit Zlata hebben hoge commerciële kwaliteiten die lang na de oogst blijven bestaan..

Radijs Malaga

Radijs MalagaDe radijssoort Malaga onderscheidt zich niet alleen door de vroege technische rijpheid van wortelgewassen, maar ook door hun paarse kleur. De oogst is vriendschappelijk gevormd, de wortels zijn gelijkmatig, afgerond, met een gewicht van 16 tot 20 gram worden na het graven lange tijd bewaard, zonder hun dichte knapperige consistentie, sappigheid en scherpe frisse smaak te verliezen.

Bij droog weer vormt de Malaga-radijs geen pijlpunt en kan deze worden gekweekt van het vroege voorjaar tot de vorst.

Herfst zaaien kan worden gebruikt voor oogst voor latere opslag en gebruik van producten voor 1-1,5 maanden.

Video over de beste soorten radijs