Radijs planten en verzorgen in de tuinperken

Sappige lekkere radijs uit eigen tuin Radijs is het vroegste wortelgewas dat binnen 20-40 dagen een verkoopbaar uiterlijk krijgt, afhankelijk van de timing van de productontvangst. Het planten en verzorgen van radijs is eenvoudig, zelfs als er geen ervaring is met tuinieren. Om de hele zomer een knolgewas op tafel te hebben, moet je een paar speciale trucjes gebruiken..

Radijs agrotechnologie

Radijs planten onder een stift Bij het kweken van radijs moet u de volgende kenmerken kennen:

  • koudebestendige cultuur met mogelijk podzimny zaaien;
  • de grond voor de cultuur moet vruchtbaar zijn, maar zonder verse organische stof;
  • lange daglichturen creëren omstandigheden om te fotograferen, ten koste van het vullen;

Kies voor het planten en verzorgen van radijs in het open veld een verlichte ruimte. Voor het zaaien wordt de grond gevuld met rotte mest, complexe minerale meststoffen en goed opgegraven. Het is beter om de tuin in de herfst voor te bereiden en in de winter of het vroege voorjaar te zaaien. Houd er rekening mee dat de zaden tot een diepte van 1 cm in de groeven worden geplaatst en de grond erboven wordt verdicht.

Voor doorlopende aanplant is het beter om een ​​stift met tanden van 5×5 cm te gebruiken, dan worden de zaden op dezelfde afstand geplaatst met een gelijkmatige diepte en verdichting. Zaailingen verschijnen tegelijkertijd, uitdunnen is niet vereist. Elke tuinman kiest hoe hij radijs plant. Je kunt een apart bed zaaien, markeringen maken van zaailingen voor nauw vergelijkbare gewassen of langs de randen van bedden plakken met andere gewassen.

Door zaden met verschillende rijpingsperioden te zaaien, kun je binnen een maand producten uit één tuinbed halen. Dus de Franse ontbijtradijs zal je 20 dagen na ontkieming verrassen met mals krokant vruchtvlees, en de Ice Icicle zal binnen 45 dagen marktrijp zijn. Zo heb je binnen een maand na één zaaidatum verse radijs op tafel.

Hoe vroege radijs oogsten?

Vroege radijsoogstOm uw favoriete wortelgewas in mei te hebben, moet u dit van tevoren regelen. Een open plaats wordt op de site geselecteerd voor vroege aanplant. Later is het mogelijk om hier thermofiele gewassen te planten. Er zijn verschillende manieren om je eerste radijs buiten te kweken. Voor het zaaien moet je verse grote zaden van vroegrijpe variëteiten kiezen. Zaaisnelheid 2-3 g / m 2. Het zaaien van zaden, afhankelijk van de regio, wordt op verschillende tijdstippen uitgevoerd – in de winter of het vroege voorjaar onder een tijdelijke schuilplaats.

Podzimny-zaaien wordt uitgevoerd met een gestaag begin van koud weer in vooraf voorbereide voren. Van bovenaf wordt het zaaien bedekt met ontdooide grond die van tevoren is voorbereid. In het voorjaar komen de zaden vroeg uit, want de scheuten verschijnen bij 2-3 graden en zijn bestand tegen terugvorst tot 6 graden. Een andere manier is winterzaaien. Midden in de winter wordt sneeuw uit de tuin verwijderd, worden zaden langs de voren gelegd en bedekt met turf met een laag van 2 cm.

Met sneeuw bedekte tuinradijsDoor radijs voor de winter en in de winter te zaaien, kunt u de eerste oogst een decennium eerder krijgen dan met de lenteplantmethode. Het gebied met vroege zaailingen is bedekt met een temperatuurdaling, maar vaker wordt een tijdelijke beschutting tegen bogen boven zo’n bed geïnstalleerd.

Als de vroege radijs zakelijk wordt geteeld, is het het beste om zaden te zaaien met een marker en een bandafstand van 40-50 cm met continu zaaien.Deze teeltplaatsing zorgt voor plantonderhoud. De gehele ruimte is bedekt met een folieframe met ventilatie. Vroeg zaaien op voorbereide grond gebeurt wanneer de grond 2-3 cm is ontdooid.Als de ochtendvorst op de grond sterker was dan drie graden, krijgen de planten water en schaduw voordat de zonnestralen de plant raken. Radijs groeit snel als ze voldoende vocht en zonlicht hebben. Wortelgewassen worden geleidelijk bemonsterd naarmate ze rijpen..Vroege radijs oogsten

Radijs zaaien in de zomer

Het zaaien van vroege rassen wordt vaker gebruikt op meerdere momenten, elke zomermaand. Hoe radijs telen op het hoogtepunt van de zomer, wanneer de daglichturen langer zijn dan 12 uur? Radijs zou op het hoogtepunt van de zomer in de pijl moeten gaan, juist vanwege het verlichtingsregime. Daarom verkorten ze in de zomer de dag kunstmatig en bedekken ze de tuin met radijsjes met donker geotextiel in bogen. Het is onmogelijk om met een film te bedekken, omdat de zon ondraaglijke hitte onder de afdak zal creëren. Het is noodzakelijk om de tuin 10-12 uur te verlichten, alleen dan kun je wortelgewassen krijgen en geen pijl met zaden.

Zomerradijs schaduwnetZomerhitte verstoort overstromingen, droogt de aarde uit, bevordert het verschijnen van ongedierte dat bladeren opeet, door wortels knaagt.

In de zomer moet het bed vochtig, los en constant besprenkeld zijn met houtas of tabaksstof. Op vroegrijpe gewassen mogen geen insecticiden worden gebruikt..

Wanneer een radijs een tweede keer moet worden geplant, hangt af van de bereidheid van de eigenaren om er elke dag een licht regime voor te behouden. Als het mogelijk is om water en daglicht te geven, kan op het hoogtepunt van de zomer het wortelgewas worden gekweekt met niet-schietende rassen. Maar op warme dagen is de vulling zwak. In de schaduw zal de radijs veel groen afgeven ten koste van de kropgrootte. Radijszaadjes zaaien in juni is irrationeel.

Het planten van radijs in juli is meer in lijn met zijn biologie. In de tweede helft van de maand neemt de hitte af, is de zonnige dag korter en de nacht kouder. Daarom krijgen ze in augustus een nieuwe golf heerlijke knolgewas. Het planten en verzorgen van radijs in het open veld eindigt eind september, wanneer grote wortelgewassen van late variëteiten worden geoogst voor winteropslag.

ZomerradijsOm radijsjes in september te krijgen, moeten radijsjes begin augustus worden geplant. De bedden die zijn vrijgemaakt van uien voor rapen passen het beste. Ze zijn goed bemest, los en er is voldoende tijd voor het begin van koud weer om een ​​verkoopbare radijs te verkrijgen. Het planten van radijs in augustus en begin september wordt beoefend in gebieden met een warm klimaat. Daar is zelfs begin oktober een gunstige ontwikkeling van wortelgewassen verzekerd. Trans-Urals zou in de eerste helft van september moeten groeien. Deze klimatologische omstandigheden zijn gebaseerd op het plannen van de timing van het zaaien van radijszaden voor opslag..

Kasteelt van radijs

Radijs in de kasHet Siberische klimaat laat de eerste oogsten voor mei niet toe. Daarom is de kasmethode voor het kweken van radijs in het voorjaar wijdverbreid in dit gebied. Radijs is de voorloper van tomaten en paprika’s in stationaire kassen. Het zaaien gebeurt in april om half mei de eerste wortelgewassen te krijgen..

Bij het telen van radijs in een kas is het belangrijk:

  • kies precies kasvariëteiten die niet vatbaar zijn voor schieten;
  • voorzie de planten van verlichting;
  • radijszaailingen op tijd uitdunnen;
  • luchten, water geven, losmaken zijn vereist.

Als u de voorwaarden voor het planten en verzorgen van de radijs niet volgt, zal er veel groen groeien ten koste van het wortelgewas, maar de bladeren van de kasradijs zijn zacht en geschikt voor het maken van salades.

In Japan worden radijsbladeren beschouwd als de meest waardevolle vitaminegroenten en worden ze gegeten..

Radijszaden verkrijgen

Radijs zaaddozenRadijs is een eenjarig gewas, dus je kunt zelf aan de zaden komen. Hiervoor worden testikels gekweekt door zaailingen. Testes die in containers zijn gekweekt, worden zelden in de volle grond getransplanteerd, na 30 cm en rijafstand van 70. Planten worden gevoed met fosfor-kaliummeststoffen en worden beschermd tegen insectenplagen.

De peulen die op de struik zijn verkregen, worden in september geel. Dergelijke stengels worden gesneden, gerijpt en gedroogd gedurende twee weken en gedorst. In Siberië wordt een zaadplant in een container gekweekt, in september wordt deze in een kas gebracht en binnenshuis gekweekt. De gedorste zaden zijn gekalibreerd, waardoor er alleen grote overblijven.

Video over een trucje bij het planten van radijs

Adblock
detector