Probeer gist als plantaardige meststof

gist als meststof voor groenten Bakkersgist wordt veel gebruikt bij het koken. Dankzij deze microscopisch kleine schimmels smullen we van rijke broodjes, aromatisch brood en oma’s favoriete pannenkoeken. Maar rusteloze tuiniers hebben geleerd gist te gebruiken als meststof voor groenten..

Hoe gist goed kan zijn voor planten

sterke zaailingen Na het aanbrengen van topdressing met giststartcultuur, zien de planten er letterlijk op de derde dag veel beter uit..

De zaailingen worden sterker, de kleur van de bladeren is helderder, de eierstokken vormen zich actief, waarom gebeurt dit:

  1. Tijdens de fermentatie worden stoffen gevormd die wortelvorming stimuleren. Volgens de ervaring van tuinders verschijnen de wortels 10-12 dagen eerder en neemt de grootte van het wortelstelsel 5-10 keer toe.
  2. Gist bevordert de reproductie van bodemmicro-organismen. Microbiota breekt organische stof af tot minerale componenten die nodig zijn voor de snelle groei van planten. De belangrijkste mineralen die de groeisnelheid van de vegetatieve massa beïnvloeden, zijn fosfor en stikstof..
  3. Zaailingen die met dergelijke meststof worden bewaterd, groeien sneller en rekken minder uit.
  4. Planten worden sterker en gezonder.

Bij veelvuldig gebruik van gist is de bodem verarmd aan organisch materiaal. Daarom, gedurende 3-4 jaar, als je geen humus, compost en mest in grote hoeveelheden toevoegt, in plaats van een vruchtbaar gebied, krijg je droge, levenloze grond..

Op arme organische bodems is het gebruik van gist niet effectief.

Gewassen geschikt voor gistvoeding

Beginnende tuinders zijn vaak geïnteresseerd in de vraag of het mogelijk is om paprika’s met gist te voeren? En hoe zit het met tomaten, komkommers, aardappelen? Laten we proberen deze vragen te beantwoorden.

Gist kan worden gebruikt

gist voor groentenOp enkele uitzonderingen na zijn dergelijke dressings gunstig voor bijna alle tuinplanten, bomen en struiken. Paprika’s, tomaten, komkommers, groenten, bonen en wortelgroenten reageren bijzonder goed.

Vooral op jonge leeftijd groeien fruitbomen en struiken zeer snel door het gebruik van meststoffen en bladdressing op zuurdesemculturen. Wortelen van stekken is veel beter, er ontstaat een krachtige wortelrozet.

Bessengewassen, vooral aardbeien en aardbeien, reageren zeer goed op gistvoeding. Als je de struik water geeft met gistwater tijdens de transplantatie, dan wortelt de uitlaat veel sneller en wordt hij minder ziek.

Gist mag niet worden gebruikt

Deze methode geeft slechte resultaten bij aanplant van bol- en knolgewassen. Aardappelen, zoete aardappelen, uien, knoflook zijn waterig en smaakloos. Zoals je kunt zien, is gist als meststof voor groenten geen garantie voor uitstekende resultaten.!

Gistvoer voor zaailingen

gistvoedingDe voordelen van gist voor zaailingen kunnen nauwelijks worden overschat. De struiken zien er erg gedrongen, helder en minder vatbaar voor verschillende ziekten uit. De stoffen waaruit de gist bestaat, helpen een jonge plant immers om 5-10 keer meer wortels te laten groeien dan die van niet-bewaterde tegenhangers..

Het wordt aanbevolen om zaailingen twee keer per seizoen water te geven met gistwater met toevoeging van as.

De eerste keer gebeurt dit wanneer het eerste echte blad verschijnt, en de tweede keer tijdens transplantatie in de volle grond. Kan opnieuw worden bewaterd voor vruchtvorming..

Zaailingen voeden met gist: de verhoudingen en samenstelling van gistvoeding zijn volledig identiek aan die voor volwassen planten, elk van de recepten die in het artikel worden beschreven, zullen even goed werken.

Bereidingsmethoden voor gistmest

voorbereiding van werkoplossingGist wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als meststof voor groenten; er zijn enorm veel recepten om gistmest te maken. Er wordt zowel gewone gist als droge gist gebruikt. Soms maken tuinders liever hun eigen zuurdesem van tarwekorrels of hopbellen. We zullen een paar eenvoudige recepten beschrijven die zelfs beginnende tuiniers kunnen koken..

Het makkelijkste recept

droge en natte gistIn 10 liter warm water wordt 200 g gewone gist of 100 g droge gist verdund. De resulterende oplossing wordt grondig gemengd om alle klonten op te lossen. Bemesting van gewone gist wordt onmiddellijk gebruikt om water te geven en van droog wordt het een dag op een warme plaats gehouden.

Gist met suiker

gist met suikerZet op 10 liter water 10 g droge gist en 2 el. ik. suiker, roer goed en laat op een warme plaats staan ​​tot er zich een schuimkraag vormt en een karakteristieke gistingsgeur verschijnt. Vervolgens wordt het mengsel verdund in een verhouding van 1: 5. Hoe zaailingen te voeden met gist bereid volgens dit recept? Net als elk ander groentegewas, een beetje onder de wortel van elke struik gieten, terwijl de aarde van tevoren moet worden bevochtigd.

Topdressing met kalium en calcium

topdressing met kalium en calciumLos in 10 liter warm water 10 g droge gist, 5 el. ik. suiker, een glaasje kippenmestextract en evenveel houtas. Het resulterende mengsel wordt grondig gemengd en enkele uren op een warme plaats gelaten, waarna het wordt gebruikt voor het ‘s avonds water geven van tuingewassen.

Groene cocktail voor planten

een groene cocktail makenWater wordt in een container van 70 l gegoten en een emmer groen gras, een pond crackers of oudbakken brood en 500 g gist worden toegevoegd. De resulterende massa wordt grondig gemengd en 1-2 dagen in de zon gefermenteerd. Wanneer de zuurdesem verschijnt, wordt de infusie gebruikt voor watergift en bladvoeding..

Hop zuurdesem

hop zuurdesemJe zult aan dit zuurdeeg moeten sleutelen, maar het resultaat is het waard. Neem voor het koken een glas verse of gedroogde hopbellen, giet 1,5 kopjes kokend water en kook een uur op laag vuur. De resulterende bouillon wordt afgekoeld, gefiltreerd door kaasdoek en voeg 2 el. ik. suiker en dezelfde hoeveelheid tarwebloem, goed roeren en twee dagen op een warme plaats laten staan. 2 gekookte aardappelknollen worden in de gefermenteerde massa gewreven en nog een dag laten fermenteren.

De kant-en-klare startercultuur wordt gebruikt voor het bewateren van planten 1 kopje per 10 liter water.

Tarwe starter

tarwezuurdeeg1 glas tarwe wordt enkele uren in water geweekt en ontkiemd in nat gaas. Gekiemde granen worden gemalen in een vleesmolen, voeg 2 el toe. ik. suiker en dezelfde hoeveelheid tarwebloem. Het mengsel wordt verdund met water, tot de consistentie van een dikke pap, goed mengen en 20 minuten laten sudderen. De pap wordt op een warme plaats gelaten tot het fermenteert (1-2 dagen), en vervolgens verdund in 10 liter water en de planten water gegeven.

Gebruik voor het bereiden van oplossingen verwarmd water (36-38°C) omdat dit de ideale temperatuur is voor de ontwikkeling van de schimmel. In koud water zal het proces te langzaam gaan en warm water zal de schimmel eenvoudig doden..

Fermentatiecontainers moeten op een warme plaats worden geplaatst en ‘s avonds water geven wanneer de grond goed is opgewarmd..

Is het de moeite waard om gist als plantaardige meststof te gebruiken?

het resultaat van het gebruik van gist

Ondanks de effectiviteit van gistvoeding, zijn er nog steeds verschillende nadelen die elke groenteteler moet weten:

  1. Ten eerste mag dergelijke voeding niet meer dan twee keer per jaar worden toegepast. Frequent voeren veroorzaakt een te actieve fermentatie, wat de structuur en het natuurlijke zuur-base-evenwicht van de bodem verstoort.
  2. Ten tweede verliest de bodem tijdens de fermentatie calcium en kalium. Daarom wordt aanbevolen om vogelpoep, houtas of aanvullend minerale meststoffen aan de topdressing toe te voegen..

Elke tuinman beslist voor zichzelf of hij bakkersgist in zijn tuinperceel gebruikt of niet. Alles is echter in orde met mate en je moet gistvoeding zorgvuldig en zorgvuldig benaderen, zodat je in plaats van het verwachte voordeel de planten niet verpest..

Complexe meststof voor groenten – video

Adblock
detector