tomaat Petrusha tuinman Om sappige, smakelijke tomaten te telen, moet rekening worden gehouden met de variëteitkenmerken van de groente, evenals met de klimatologische en weerskenmerken van het teeltgebied. Tomaat Petrusha is een relatief recent gefokte tuinman, maar vanwege zijn pretentieloze groeiomstandigheden is hij er al in geslaagd zijn populariteit te winnen bij groentetelers en tuinders.

De ontwikkeling van een nieuwe variëteit aan tomaten is van Russische amateurveredelaars O. V. Postnikova en V. I. Dederko. In 2009 werd een nieuwe variëteit aan gewassen verzonden voor rassentesten en in 2013 werd de tomaat van de Petrusha-tuinmanvariëteit opgenomen in het staatsregister van groentegewassen met een aanbeveling om in elke klimaatzone te groeien..

Tomaat Petrusha tuinman kenmerken en beschrijving van de variëteit

tomaat Petrusha tuinman in de tuin De plant wordt gekenmerkt door een beperkte groeikracht. In het open veld bereiken de struiken een markering van niet meer dan 60-70 cm. In kassen en kassen strekken de struiken zich uit tot 100-120 cm.

De belangrijkste kenmerken van het ras:

 1. Standaardstruiken zijn compact, dicht bedekt met donkere smaragdgroene bladplaten die kenmerkend zijn voor deze cultuur.
 2. Tijdens de bloeiperiode verschijnen er trosvormige bloeiwijzen op de planten, bloeiend met kleine gele bloemen.
 3. Aan het einde van de bloei worden in elke bloeiwijze eierstokken van 5-8 vruchten gevormd.
 4. Rijping van groenten vindt plaats 3,5 maand na het verschijnen van de eerste spruiten.
 5. Rijping van groenten wordt verlengd, begint half juli en gaat door tot begin oktober.
 6. In het proces van groei en ontwikkeling krijgen de vruchten een roze of karmozijnrode tint en een sterk langwerpige ovale vorm, die doet denken aan de dop van een Peterselie-clown.
 7. Rijpe tomaten zijn bedekt met een dichte schil die het suikerachtige vruchtvlees beschermt met een zoete smaak.
 8. Het gemiddelde gewicht van fruit is van 150 tot 200 g, er zijn exemplaren tot 300 g.grote vlezige vruchten van tomaten
 9. De opbrengst van tomaten van de variëteit Petrusha Gardener is laag. Van elke plant wordt per seizoen 3 tot 5 kg sappig, rijp fruit verkregen..
 10. Het ras is bestand tegen droogte, hitte en plotselinge temperatuurveranderingen, zelden aangetast door ziekten en schadelijke insecten.
 11. Voor verse consumptie wordt de tomaat van de variëteit Petrusha Gardener aanbevolen. Ook zijn groenten geschikt voor zelfgemaakte bereidingen, sappen, sauzen en invriezen..
 12. Vanwege de dichte schil verdragen tomaten van dit ras gemakkelijk transport, rijpen ze goed in dozen na de oogst.

Het ras is geen hybride, wat het mogelijk maakt om groenten te kweken uit zelfgeoogste zaden..

Hoe een tomaat Petrusha-tuinman te kweken?

tomaten kwekenDe methode voor het telen van tomaten van de variëteit Petrusha-tuinman hangt af van de klimatologische en weersomstandigheden in de regio. In zuidelijke regio’s en breedtegraden met een gematigd klimaat worden groenten in de volle grond geplant. Op de noordelijke breedtegraden wordt aanbevolen om tomaten van deze variëteit te kweken in kassen en broeinesten..

Zaden planten voor zaailingen

tomatenzaailingen Petrusha tuinmanDe tuinman begint met het telen van tomaten van de variëteit Petrusha door zaden voor zaailingen te zaaien. Plantmateriaal wordt gekocht in gespecialiseerde winkels of onafhankelijk verzameld.

Het werk aan het kweken van zaailingen begint 50-60 dagen vóór de overdracht van planten naar de volle grond:

 1. Zaadmateriaal wordt behandeld met een mangaanoplossing en een groeistimulator.
 2. Kweekbakken zijn gevuld met vruchtbare, goed bevochtigde grond.
 3. Bereide zaden worden op het grondoppervlak uitgespreid en besprenkeld met een laagje aarde van een centimeter.
 4. De aanplant wordt bedekt met film of glas en naar een warme, goed verlichte kamer gestuurd..
 5. Nadat de spruiten verschijnen, wordt de film verwijderd.
 6. 14 dagen voordat ze naar de volle grond worden overgebracht, worden de zaailingen naar het balkon of de tuin gebracht om uit te harden.

Om de zaden sneller te laten ontkiemen, worden ze voor het planten in een vochtige doek gewikkeld en 2-3 dagen gelaten..

Tomaten planten in de volle grond

zaailingen zijn klaar om in de volle grond te worden getransplanteerdDe overdracht van groentestruiken naar een vaste groeiplaats begint 2 maanden na het planten van de zaden.

Voor het telen van tomaten worden vlakke, goed verlichte gebieden gekozen, beschermd tegen tocht en windstoten.:

 • de grond wordt zorgvuldig uitgegraven, losgemaakt, vermengd met organische en minerale stoffen;
 • plantgaten worden gegraven op voorbereide bedden, tot 30 cm diep;
 • de afstand tussen de aanplant wordt gehandhaafd tot 40 cm, tussen rijen tot 50 cm;
 • een drainagelaag en vruchtbare grond worden op de bodem van de put aangelegd;
 • de zaailingen worden samen met een klomp aarde uit de containers verwijderd en voorzichtig overgebracht naar de voorbereide gaten;
 • de struiken worden bestrooid met aarde bovenop, licht aangedrukt en overvloedig gedrenkt, indien nodig, vastgebonden aan steunpinnen.

In de omstandigheden van de kasteelt van tomaten is Petrusha een tuinman, planten hebben extra bestuiving nodig.

Plantaardige gewasverzorging

tomaten verzorgingOp basis van de aangegeven kenmerken en beschrijving van het ras, is de Petrusha-tuinmantomaat pretentieloos in de zorg. Planten zijn niet gevoelig voor overgroei, ze verdragen gemakkelijk hitte en droogte op korte termijn. Groentestruiken worden 1-2 keer per week bewaterd, bij hevige regenval worden irrigatiemaatregelen helemaal stopgezet. 10-12 dagen na de overdracht van planten naar een vaste groeiplaats, worden de struiken gevoed met organisch materiaal. Tijdens de bloei en vruchtvorming hebben tomaten bemesting nodig op basis van kalium en fosfor..

tomaten verzorgingOm het onderhoud te vereenvoudigen, wordt de grond onder de struiken gewied en gemulleerd met een laag droog gras of zaagsel. Wanneer planten worden beschadigd door Phytophthora, worden preparaten op koperbasis gebruikt. Struiken worden besproeid met insecticiden tegen schadelijke insecten.

De behandeling van tomaten met fungiciden en insecticiden is 2-3 weken voor de oogst voltooid.

Voor- en nadelen van de variëteit

fruit met een uitstekende smaak

Tomaten Petrusha-tuinman heeft veel voordelen:

 • struiken zijn niet vatbaar voor overgroei, hoeven niet te worden gevormd;
 • lange vruchtperiode;
 • uitstekende smaak van rijp fruit;
 • het universele doel van de resulterende oogst van groenten;
 • natuurlijke immuniteit tegen klimaatveranderingen en ziekten en plagen.

Een van de tekortkomingen is de noodzaak van extra bestuiving bij het telen van tomaten van deze variëteit in kassen en broeikassen, evenals een korte houdbaarheid voor verse groenten..

Ondanks kleine gebreken is het ras perfect voor zowel ervaren als beginnende groentetelers..

Siberische tomaat Petrusha tuinman – video