Planten en verzorgen van schoonheidsactinidia uit het Verre Oosten in verschillende regio's van Rusland en in Oekraïne

zaailingen van actinidia In de klimatologische omstandigheden van Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne kunnen niet veel grote lianen comfortabel groeien en nog meer vruchten afwerpen. Een voorbeeld van een pretentieloze winterharde cultuur is actinidia, planten en verzorgen die, met de juiste selectie van de variëteit, consequent positieve resultaten opleveren.

Een van de voordelen van actinidia is niet alleen het vermogen om koud weer te doorstaan ​​​​en lang te groeien zonder te verplanten, perfect je hoek van de site te modelleren, maar ook om actief smakelijk en gezond fruit te dragen. Met de komst van winterharde variëteiten van binnenlandse fokkerij, is het verkrijgen van stabiele opbrengsten mogelijk geworden in de centrale regio’s van het land en in het noordwesten, en bij het kweken van actinidia in Siberië..

De cultuur heeft veel voordelen, het aantal fans neemt ook toe, maar voordat je een plek kiest voor de toekomstige “bewoner” van de tuin, moet je iets leren over de aard van de plant en over de kenmerken van de aanplant.

delicate bloei van actinidia Zowel botanici als ervaren tuinders maken al jaren ruzie over de zelfsteriliteit van actinidia. Eén blik op bloeiende wijnstokken is voldoende om het “geslacht” van een bepaald exemplaar op te merken. Bestuiving van vrouwelijke bloemen vereist stuifmeel, dat door insecten of de wind van mannelijke exemplaren wordt gedragen. Daarom moet u, om een ​​oogst te krijgen, plannen om een ​​paar of meer zaailingen tegelijk te planten..

Je kunt horen dat vrouwelijke actinidia-planten vrucht dragen zonder buitenlandse bestuiving, maar dit is eerder een uitzondering. Om precies het “geslacht” van de zaailing te weten, moet u contact opnemen met bewezen kwekerijen of online winkels voor zaailingen van actinidia.

Timing van het planten van anemonen en verzorging van zaailingen

lente aanplant actinidiaDe traditionele tijd voor het planten van actinidia is de lente. Omdat planten die niet bang zijn voor winterkoude wakker worden met het begin van warmte en actief herleven, kunnen ze bijna overal in de middelste zone en in het noorden last hebben van verraderlijke voorjaarsvorst. Daarom is het belangrijk dat de zaailingen vóór het begin van het groeiseizoen in de grond vallen, dat wil zeggen in april of iets later, als het gaat om het planten van actinidia en het verzorgen ervan in de Oeral, in het oosten of in de noordwestelijke regio’s..

plaats van teelt van actinidiaDe lente is de beste tijd om zich te vestigen in een nieuwe woonplaats en jonge planten, tot 3 jaar oud, en getransplanteerde grote exemplaren. Als het planten van actinidia in de lente om de een of andere reden is mislukt, is er een goede tijd in de herfst. Hier is het belangrijkste om het juiste moment te kiezen, anders komt de plant die geen tijd had om wortel te schieten, afgesneden van voeding, in een extreem stressvolle situatie. Niet alleen vertrekt hij voor de winter niet helemaal voorbereid, in maart en april is er vaak een verandering van dooi en vorst. Daarom is er een groot risico dat de tuinwijnstok kan bevriezen of helemaal afsterven..

Om de daaropvolgende verzorging van actinidia te vereenvoudigen, is het beter om 3-4 weken voor de gemiddelde komst van herfstvorst te planten..

Een plaats kiezen voor het planten van actinidia

actinidia bij de muur van het huisBoomachtige wijnstokken van verschillende soorten actinidia in de natuur nestelen zich onder de kruinen van bomen en klimmen, terwijl ze groeien, op de stammen en takken. In de tuin voor deze cultuur moet je zo’n plek kiezen, zodat de plant nog vele jaren wordt geleverd:

 • ruimte voor groei;
 • betrouwbare ondersteuning;
 • bescherming tegen koude wind;
 • geschikte losse grond met een neutrale of lichtzure reactie.

Tegelijkertijd tolereert actinidia de nabijheid van grondwater niet, lijdt het als de wortels en lagere delen van de stam worden overstroomd of ondergedompeld in dichte grond zonder toegang tot zuurstof.

Om geen tijd te verspillen aan het beschermen van planten tegen vorst, zonnebrand of liegen, om de verzorging van actinidia te vergemakkelijken, proberen ze te planten in de regio Leningrad en andere noordelijke regio’s ten noorden of noordoosten van gebouwen en hekken. Hier zal de liaan iets later zijn bladeren openen, maar zal hij zeker geen last hebben van terugkerende vorst en ijskorst gevormd in de zon..

Hoe verder naar het zuiden, hoe sneller de sneeuw smelt. Daarom zijn er al in de middelste rijstrook, evenals bij het planten en verzorgen van actinidia in Oekraïne, in de Russische Kuban en op de Krim, veel minder beperkingen bij het kiezen van een plaats. Zomerzonnebranden zijn niet erg voor de cultuur, de vruchten hebben zon of lichte halfschaduw nodig en bescherming tegen de wind is belangrijk voor jonge zaailingen.

Actinidia-pollen kunnen over aanzienlijke afstanden worden getransporteerd, maar het is beter om vrouwelijke en mannelijke planten dicht bij elkaar te planten, maar niet minder dan op een afstand van 1-2 meter van elkaar..

Als u een levende muur van actinidia kolomikt moet maken, is planten toegestaan ​​​​met tussenpozen van ongeveer 60 cm.Voor grote plantages is het handig om te planten in rijen van noord naar zuid. In dit geval krijgen de planten in het voorjaar langer ontdooid vocht en worden ze gelijkmatig verlicht..

Actinidia planten en zaailingen verzorgen

zaailingen klaar om te transplanterenPlantkuilen voor actinidia worden twee weken voorbereid voordat zaailingen op de grond worden overgebracht. Voor tweejarige planten zijn gaten met een diepte en breedte van niet meer dan een halve meter voldoende. Aan de onderkant is het handig om de drainage van geëxpandeerde klei, gebroken baksteen of middelgrote kiezels te verdrievoudigen. Om actinidia snel te laten groeien na transplantatie, wordt de grond gemengd met goed gesorteerde humus of turf gemengd met een complexe meststof op basis van stikstof, kalium en fosfor. De landingsplaats kan het volgende vereisen:

 • 8-10 kg humus;
 • 200 gram superfosfaat;
 • 50 gram ammoniumnitraat;
 • 80 gram potas of twee kopjes gezeefde houtas.

Gebruik geen medicijnen met chloor, dat de groei van actinidia, verse mest en kalk remt. Het is nuttig om de grond te deoxideren, vooral in aanwezigheid van turf..

Wanneer de plaats voor het planten is voorbereid, bestaat de zorg voor actinidia uit het verwerken van het wortelstelsel. De wortels van de plant zijn gevoelig voor uitdroging, daarom is het beter om na het verwijderen van dode of beschadigde delen ze in een vloeibare klei-oplossing te dompelen.

In de plantkuil wordt de zaailing op een heuveltje voedselrijke grond geplaatst. Het wortelstelsel wordt rechtgetrokken, er wordt een steun naast geïnstalleerd, die als eerste het gewicht van de groeiende liaan op zich neemt. Daarna wordt de zaailing voorzichtig gestrooid zodat de wortelhals van de plant niet onder de grond gaat. Ophaalplaats:

 • verdicht om de stabiliteit van actinidia te garanderen en flops uit te sluiten na het water geven;
 • overvloedig morsen met warm, bezonken water;
 • mulch met turf-humus mengsel.

jonge actinidia zorgIn de toekomst, wanneer de jonge actinidia opgroeit, heeft deze een krachtigere ondersteuning nodig, bijvoorbeeld een latwerk of boog, hek of muur van het huis.

Naast ondersteuning heeft een zaailing aan het begin van het leven bescherming nodig tegen katten, die vaak aan de plant knagen of gewoon breken. Daarom wordt er een hek gemaakt rond de stam van een metalen of sterk plastic gaas met een hoogte van ongeveer een halve meter..

Actinidia verzorgen na het planten

actinidia op een speciaal latwerkDe schoonheidsactinidia uit het Verre Oosten heeft zich bij het planten en verzorgen in de regio Moskou en in andere delen van de middelste baan gevestigd als een aangename en niet-wispelturige cultuur. Voor een goede groei en stabiele vruchtvorming van actinidia is het vereist:

 • water geven, en in hete droge periodes en beregening;
 • driemaal voeden;
 • vormend en hygiënisch snoeien;
 • wieden en losmaken van bijna-stamcirkels.

De cultuur verdraagt ​​​​het uitdrogen van het wortelsysteem niet, wat kan worden beantwoord door de val van gebladerte, bloemen en eierstokken, daarom worden in het warme seizoen wijnstokken bewaterd met een snelheid van 60-100 liter per volwassen plant.

Water geven en besprenkelen wordt in de vroege ochtend of avond uitgevoerd, zodat voordat de actieve zon verschijnt, de bladeren uitdrogen en niet bedekt raken met brandvlekken.

Meststoffen worden drie keer toegepast:

 • in het voorjaar, om actinidia na overwintering te behouden en voor te bereiden op de bloei;
 • in de zomer, wanneer de scheuten bedekt zijn met eierstokken;
 • aan het begin van de herfst na het oogsten van de vruchten, om de plant voor te bereiden op de winter.

Lentedressing moet 2 delen stikstofmeststoffen en een deel kalium- en fosforsupplementen bevatten. In de zomer zijn de verhoudingen hetzelfde, maar wordt de concentratie van de samenstelling gehalveerd. In de herfst, om de wijnstok de vorming van gebladerte, nieuwe scheuten en bestaande takken te vertragen, wordt hij voorzien van kalium en fosfor zonder toevoeging van stikstof.

hoge opbrengst aan actinidiaHet voeren van actinidia na het planten is alleen in de herfst inbegrepen. Je moet binnen 3-4 jaar wachten op de eerste vruchten van de plant. Stabiele opbrengst komt pas na 6 jaar en alleen als de kroon correct is getrimd.

Actinidia heeft in de regel nauwelijks last van de winterkou. Alleen onrijpe zomerscheuten kunnen bevriezen, dus in de herfst worden ze gesnoeid en takken die overmatige dichtheid creëren, worden ook verwijderd, wat de hervestiging van schadelijke schimmels, rot, insectenplagen veroorzaakt.

Snoeien in de herfst wordt uitgevoerd na de oogst, wanneer het groeiseizoen afneemt. In het voorjaar wordt deze procedure heel vroeg uitgevoerd, totdat de plant wakker wordt, anders vervallen de scheuten met sappen..

actinidia struikvormingBij het planten en verzorgen van actinidia in de regio Moskou, in de Oeral en andere regio’s, wordt de vorming van een struik meestal uitgevoerd op twee hoofdscheuten. Naar het zuiden, waar de zomer langer is en er minder kans is op bevriezing van jonge groei, kun je proberen een krachtiger exemplaar te kweken. Je kunt de rijping van scheuten verbeteren door ze zachtjes te knijpen na de vorming van de eierstok..

Jonge wijnstokken in de herfst worden van de steun verwijderd en op de grond gekanteld, bedekt met turf, sparren takken of ander materiaal. Een dergelijke zorg voor actinidia na het planten buiten de Oeral, in Siberië en in het noorden van het Europese deel, helpt de planten te beschermen tegen bevriezing. Volwassen exemplaren worden alleen gesnoeid, waarbij kwetsbaar en beschadigd hout wordt verwijderd.

Agrotechniek van actinidia in Siberië – video

Adblock
detector