Plaag van kruisbloemige gewassen, koolzaadkever en effectieve bestrijding ervan – wiresummit.org

raapbladkever Koolzaadkever is een van de meest voorkomende en gevaarlijke plagen van gewassen uit de Koolfamilie. Deze miniatuurkever kan grote schade toebrengen aan gewassen van koolzaad, mosterd, raap, raap. De strijd tegen de koolzaadkever omvat het gebruik van betaalbare folkremedies, effectieve chemicaliën en verplichte preventieve maatregelen.

Koolzaadkever – plaagbeschrijving

kever verkrachting kever Raapbladkever is een insect uit de categorie Coleoptera, van de familie van de bladkevers..

De plaag is te herkennen aan zijn karakteristieke kenmerken:

 1. Het lichaam van de kever is langwerpig-ovaal, niet meer dan 8-10 mm groot, bedekt met een chitineus membraan.
 2. Het bovenste deel van het lichaam is rood-zwart gekleurd en heeft drie lengtestrepen – een ervan bevindt zich langs de hechtdraad en twee aan de rechter- en linkerkant van het centrale deel van de elytra.
 3. Op de kop van het insect zit een paar zwarte antennes, bestaande uit 11 segmenten.
 4. De canola-bladkever heeft zes poten, dik en dicht, ook bestaande uit segmenten.
 5. De bladkeverlarve heeft een lichaam van 12-16 mm, een bruinbruine kleur van de bovenrug en een felgele kleur van het onderste deel van het lichaam..

koolzaadpestKoolzaadplagen veroorzaken ernstige schade aan de moestuin. Ten eerste voeden insecten zich met koolonkruid en na een toename van het aantal kolonies infecteren ze witte kool, radijs, koolzaad, mosterd.

Plagen zijn zowel volwassen als bladkeverlarven. Ze vreten de zachte delen van planten weg en laten alleen harde aderen achter. Dit leidt tot de snelle dood van gecultiveerde planten en vermindert hun opbrengst aanzienlijk..

Bestrijdingsmethoden voor koolzaadkever:

verkrachting kever invasieDe strijd tegen de koolzaadkever wordt op twee manieren uitgevoerd – met behulp van landbouwtechnieken en chemicaliën. Veel zomerbewoners en tuinders gebruiken agrotechnische methoden, omdat ze een zachter effect hebben en volkomen veilig zijn voor de toekomstige oogst. Maar er moet rekening mee worden gehouden dat landbouwpraktijken bij een groot aantal plagen mogelijk niet effectief zijn..

Agrotechnische methoden

agrotechnische controlemethodenVoordat je de bladkever met agrotechnische methoden bestrijdt, is het noodzakelijk om de grond voor te bereiden. Graaf in de herfst, het beste in de eerste helft van september, de grond voorzichtig op. Dit zal helpen om de eieren van de koolzaadkever die in de winter in de grond zijn gelegd, te vernietigen. Deze maatregel stopt de verdere verspreiding van ongedierte op het terrein..

Andere agrotechnische controlemethoden:

 1. Verwijder tijdig onkruid op de site (vooral van de Cruciferous-familie). Ze zijn voedsel voor kevers; als ze afwezig zijn, zullen insecten gedwongen worden het territorium te verlaten..
 2. Maak regelmatig de grond tussen de plantenbedden los – dit zal helpen om de poppen van de koolzaadkever die in de grond achterblijven te vernietigen..
 3. Vroeg planten van koolzaailingen, het gebruik van kassen en kassen voorkomen schade aan aanplant door ongedierte.

Sommige tuinders gebruiken een kleine truc – ze planten een klein bedje van koolzaad of kool, wat het ongedierte zal afleiden van de belangrijkste gecultiveerde planten.

Koolzaadkever en zijn larven kunnen handmatig worden gevangen met een net. Maar deze methode is alleen geschikt voor ongediertebestrijding in een klein gebied..

Chemicaliën

gebruik van chemicaliën tegen koolzaadkeverU kunt chemicaliën gaan gebruiken als meer dan 10% van alle groen is aangetast door de koolzaadkever of als er minimaal 4-6 insecten op één struik zitten. In dergelijke gevallen zijn agrotechnische methoden niet effectief, het is alleen mogelijk om met behulp van chemicaliën van een grote kolonie parasieten af ​​​​te komen..

Effectieve industriële remedies omvatten::

 • Zolon;
 • Karbofos;
 • Actellik;
 • metafos;
 • Fosbecide;
 • besluit;
 • Kemifos.

Deze medicijnen worden insecticiden van darm- en contactwerking genoemd. Hun werkzame stoffen komen samen met de behandelde bladeren in het spijsverteringsstelsel van de bladkever terecht. Binnen een paar uur veroorzaken ze verstoringen in de overdracht van zenuwimpulsen, verlamming en dood van ongedierte. Het beschermende effect houdt tot 15-25 dagen aan.

Alle chemicaliën moeten worden gebruikt in strikte overeenstemming met de instructies van de fabrikant en in de aangegeven dosering..

veldverwerkingBehandeling van aangetaste planten kan het beste ‘s avonds worden gedaan, na zonsondergang. Meestal wordt op dit moment de koolzaadkever geselecteerd op het oppervlak van de bladeren – dit verhoogt de efficiëntie van de verwerking aanzienlijk.

Wanneer koolzaadkever op landbouwgronden verschijnt, wordt 12% hexachloraanstof gebruikt. Met dit poeder worden de velden bestoven in een verhouding van 15-18 kg per 1 ha..

gevaarlijke plaag verkrachting bladkeverKoolzaadkever is een gevaarlijke plaag die kruisbloemige planten ernstig beschadigt. De combinatie van eenvoudige en effectieve landbouwpraktijken met moderne chemicaliën zal helpen bij het verwijderen van insecten en het behouden van hoge gewasopbrengsten..

Koolzaadkever gevonden in koolzaadveld – video