Petunia's planten voor zaailingen - de spitsmuis temmen

petunia Petunia is misschien wel een van de meest geliefde sierplanten onder bloementelers. De heldere bloemen, zoals een verstrooiing van edelstenen, kunnen elk bloembed versieren. Petunia wordt ook gebruikt als potcultuur voor het decoreren van balkons, buitenterrassen en loggia’s..

Er zijn verschillende soorten petunia’s, die verschillen in de grootte en vorm van de bloem..

Maar schoonheid vereist, zoals u weet, opoffering. Daarom moet je veel moeite doen om te genieten van de overvloedige bloei en vrolijke kleuren van de bloembladen. Het feit is dat het kweken van petunia-zaailingen een echte kunst is, zonder te beheersen, is het moeilijk om het gewenste resultaat te krijgen..

Laten we eens kijken hoe u petunia-zaailingen op zo’n manier kunt planten dat u elk jaar het gewenste resultaat krijgt en geen teleurstelling..

Zaaidata van petunia’s voor zaailingen

soorten petunia's Elke bloemist die besluit petunia voor zaailingen te planten, moet eerst beslissen over het type bloem en het type zaden. Als de eerste volledig afhangt van persoonlijke voorkeuren en de kenmerken van het toekomstige bloembed of hangende doos, dan is de tweede beperkt tot de 2 meest voorkomende vormen van zaadverkoop:

  • massaal;
  • in korrels.

De voordelen van de placer-vorm zijn hun prijs en het vermogen om de kwaliteit van het zaad met het oog te beoordelen, en de voordelen van de korrels zijn gemak bij het zaaien en iets betere ontkieming, maar ze kosten iets meer..

Nadat de variëteit is geselecteerd en de zaden zijn gekocht, blijft het alleen om te beslissen wanneer petunia’s voor zaailingen moeten worden geplant. Dit is een heel belangrijk punt dat beginnende telers vergeten. Gemiddeld duurt het ongeveer 2 maanden vanaf het moment van zaaien in kassen tot het begin van het verschijnen van de eerste bloemen. Daarom, als je al vanaf de lente wilt genieten van de felle kleuren van petunia’s, moet je dit van tevoren regelen. De spruiten van deze bloem zijn echter gevoelig voor voorjaarsvorst, dus te vroeg planten in de volle grond kan leiden tot de dood van de plant..

Er zijn aanbevolen data voor het zaaien van petunia’s voor zaailingen:

  • als het mogelijk is om de dagverlichting van uw minikas te organiseren, moet het planten van zaden eind februari worden uitgevoerd;
  • als het technisch moeilijk is, is het beter om het zaaien uit te stellen tot half maart. Feit is dat petuniaspruiten dol zijn op daglicht met een speciale golflengte, die in de februarizon ontbreekt..

Om petunia-zaailingen thuis gezond en sterk te laten groeien, is het noodzakelijk om op verantwoorde wijze om te gaan met de keuze van dozen en grond voor het zaaien van zaden. Omdat hun ontkieming het beste gebeurt met het broeikaseffect, is het beter om brede, middeldiepe plantenbakken te kiezen met deksels die daglicht binnenlaten. U kunt plastic voedselopslagcontainers met transparante deksels gebruiken.

Om ervoor te zorgen dat de zaailingen vriendelijk zijn, is het belangrijk om de kwaliteit van het aarden mengsel te bewaken. Dit kan verpakte grond zijn voor kamerplanten, die in bloemenwinkels wordt verkocht, of turftabletten..

Een laag gebroken baksteen, geëxpandeerde klei of kiezelstenen moet op de bodem van de doos of container worden gegoten, dit zorgt voor een goede luchttoegang tot de wortels en voorkomt wateroverlast.

Landbouwtechniek

Nadat de zaden zijn geselecteerd, worden de dozen met aarde voorbereid en wordt de timing bepaald voor het zaaien van petunia’s voor zaailingen, u kunt direct doorgaan met planten.

De zaden van deze bloem zijn erg klein – niet meer dan 0,5 mm, dus het kan moeilijk zijn om ze op een bepaalde afstand van elkaar te planten. Korrelige vormen van zaden kunnen deze taak beter aan; ze kunnen met een pincet worden genomen om wenkbrauwen uit te trekken en strikt in rijen worden gezaaid. Deze methode zorgt voor dezelfde omstandigheden voor alle zaailingen en vergemakkelijkt het verder plukken van zaailingen..

Vanwege hun grootte worden petuniazaden niet ingebed in de grond, maar worden ze op het oppervlak gezaaid en bovenop bestrooid met een laag aarde van 1-2 mm.

Wanneer het planten van petunia’s voor zaailingen is voltooid, worden de dozen gesloten met deksels en in een ruimte met een luchttemperatuur van 20-22 C⁰ geplaatst. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet in een moeras verandert. Condens die zich op het deksel ophoopt, moet dagelijks worden afgeveegd en de dozen met zaailingen moeten 10 minuten worden geventileerd.

Als de landbouwtechniek correct wordt gevolgd, verschijnen de eerste scheuten na ongeveer een week..

Kleuterschool: zorg voor petuniaspruiten

zaailing petuniaNadat we hebben geleerd hoe we petunia voor zaailingen moeten planten, is het tijd om door te gaan naar de volgende fase – zorgen voor de spruiten.

Na het verschijnen van zaailingen kunnen bloementelers worden gefeliciteerd, omdat de moeilijkste en meest opwindende fase achterblijft. Nu is het aan de natuur zelf, die maar een klein beetje hulp nodig heeft..

Het is noodzakelijk om zaailingen te verharden. Om dit te doen, moet de ventilatie worden verhoogd zodra de eerste zaadlobben van de bloem uit de grond verschijnen. In dit geval moet u meerdere keren per dag beginnen met 5-10 minuten. Nadat de eerste echte bladeren van de meeste spruiten verschijnen, wordt het deksel van de doos volledig verwijderd..

Wanneer de zaailingen een groei van 4-5 cm bereiken, moeten ze worden gedoken. Dit gaat als volgt: met een dun tuinmes duikt elke zaailing tot een diepte van 3-4 cm, terwijl de richting van het mes een hoek van 45⁰ met het grondoppervlak moet maken. Zo wordt de punt van de hoofdwortel afgeknepen en wordt een stimulans gegeven voor de vorming van een vertakt wortelstelsel..

De gedoken planten worden getransplanteerd naar de “kleuterschool”:

  • in een aparte container (wat de voorkeur heeft);
  • in een gewone container, maar groot.

Om sterke gezonde zaailingen te krijgen, wordt de zaailing bij het planten iets verdiept, waarbij een stam niet meer dan 3,5 cm boven het grondoppervlak blijft. Zo wordt het uitrekken van de plant en zijn verblijf voorkomen..

petunia-plukHet is het beste als de oogst in individuele containers wordt gemaakt, omdat dit het planten in de volle grond vergemakkelijkt en geen extra stress voor de planten veroorzaakt, omdat hun wortelstelsel volledig intact blijft.

Hiervoor worden meestal plastic wegwerpbekers gebruikt. Het is echter noodzakelijk om drainagegaten in de bodem te maken en een laag geëxpandeerde klei op de bodem te gieten om de toegang tot lucht en de afvoer van overtollig vocht te verbeteren..

petunia in kopjesNa het plukken en het verschijnen van nieuwe bladeren gaat de uitharding van de planten door. De beste manier om dit te doen is door de kamer te ventileren. Zorg ervoor dat containers met zaailingen niet direct op de vensterbank staan, dit kan bevriezing van de bladeren veroorzaken. Je moet beginnen met dagelijks 10 minuten luchten en dit geleidelijk opvoeren tot een half uur.

Na het verschijnen van 3-4 hoofdbladeren, worden de zaailingen gevoed. Het is belangrijk om te onthouden dat de eerste voeding geen wortel mag zijn. Het is het beste om de planten te besproeien met speciaal ontworpen meststoffen. Groeistimulerende middelen hebben een goed effect op de versterking van stengels en bladeren, ze zorgen ervoor dat je een sterke plant krijgt tegen de tijd dat je in de grond plant.

Een petunia overplanten naar een vaste plek

Petunia-zaailingen worden in de volle grond geplant nadat de lentevorst zich terugtrekt. De afstand tussen planten is afhankelijk van de variëteit. Voor kleinbloemige soorten is dit 10-15 cm, en voor dubbele soorten met grote bloemen – 20-25 cm.

Om petunia’s te behagen met een gewelddadige kleur, is het noodzakelijk om te lange scheuten te knijpen en hangende bloemen af ​​​​te scheuren.

Rond half juli moet de plant worden afgesneden, de stam 10-12 cm boven de grond.Dit stimuleert de groei van zijscheuten en zorgt voor de bloei van de plant tot laat in de herfst.

Sierteelt vereist veel geduld en liefde voor planten. Dit geldt vooral voor zulke grillige schoonheden als petunia. Maar weten hoe je petunia voor zaailingen kunt kweken, zal je ongetwijfeld helpen deze koppigheid te temmen en het gewenste resultaat te krijgen..

Video: we kweken petunia-zaailingen

Adblock
detector