blank De geschiedenis van de ontwikkeling van deze groentecultuur heeft meer dan 6000 jaar. Iemand noemt deze plant een groente, iemand “valse bes”. De Ouden kenden de geneeskrachtige eigenschappen ervan en gebruikten het vruchtvlees van deze plant als middel om het lichaam te reinigen. Het bevat namelijk meer dan 70% water. De “vruchten” worden traditioneel onrijp gegeten als ze groen zijn. Ze verbeteren de stofwisseling van het lichaam, bevorderen een goede eetlust en verbeteren de werking van hart en nieren. Komkommers zijn geliefd bij velen – vers, ingeblikt, gepekeld, in salades en zomaar.

Soorten zelfbestoven komkommerrassen

Al zo lang het bestaan ​​​​van komkommers, een groot aantal variëteiten van deze cultuur is gefokt – hybride, niet-hybride, middelgrote, grote vruchten, augurken en vele anderen.

Binnen de grenzen van elke variëteit is er een verdeling in mannelijke, vrouwelijke en gemengde individuen van deze cultuur. Deze verdeling is erg belangrijk voor de tuinman – aan welke variëteit de voorkeur moet worden gegeven. Het meeste willekeurige zaad dat de tuinman van zaadkomkommers ontvangt, bevat preparaten waarin mannelijke en vrouwelijke eigenschappen de overhand hebben. Dienovereenkomstig zullen bijen nodig zijn in de bestuivingsfase.

Zelfbestoven komkommers worden als productiever beschouwd. Ze bevatten zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen op bloemen. Daarom is de kans op ontkieming en het verschijnen van fruit in dergelijke planten veel groter. Het is beter om komkommerzaden voor een kas te nemen, zodat ze zelfbestuivend zijn, dat wil zeggen dat de plant zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken heeft. Zo kun je besparen op de volgende instap..

Verschillende komkommers verschillen in hun smaak, sommige zijn beter om vers te eten en zijn goed in salades, andere soorten zijn speciaal gefokt voor het inblikken. Dit wordt grotendeels bepaald door het soort ras. De vroege zelfbestoven komkommers zijn malser dan de latere. Meestal worden ze vers geconsumeerd. Midden en laat – veelzijdiger.

Zelfbestoven komkommers voor vollegrond

Zelfbestoven vollegrondskomkommers kweken is eenvoudig! Zaaien in de volle grond is een traditionele vorm van teelt van dit gewas. De meeste soorten zelfbestuivende komkommers kunnen op deze manier worden gekweekt. Zelfbestoven vollegrondskomkommers hebben niet zoveel onderhoud nodig als kaskomkommers. Aan de andere kant is de hoeveelheid oogst meerdere malen minder. Deze komkommers hebben veel warmte en voldoende water nodig..

De meeste soorten zelfbestoven komkommers zijn universeel, maar er zijn er ook die bedoeld zijn om in open en beschermde grond te groeien. Dit zijn variëteiten als Gerda, Friendly family, Connie en anderen..

  • Gerda Ras “Gerda” verwijst naar de zogenaamde medium vroege variëteiten van zelfbestoven komkommers.

    Ontworpen voor het kweken in open en beschermde grond. De rijpingstijd is ongeveer 40 dagen. Geeft een hoge kiemkracht, het aantal eierstokken per knoop – van 3 tot 5. “Gerda” – augurkvariëteit. De zelents zelf worden tot 10 centimeter lang. Deze variëteit is resistent tegen echte meeldauw en andere ziekten. Deze variëteit is veelzijdig, komkommers kunnen zowel vers als uit blik worden gegeten..

  • vriendelijke familie - foto“Friendly family” is niet minder interessante variëteit van zelfbestoven middelgrote vroege komkommers. Als ze rijp zijn, bereiken de vruchten een lengte van 12 centimeter..

    Vruchtvorming wordt bereikt in 45-46 dagen vanaf het moment dat het groen verschijnt. Verschilt in ziekteresistentie, greens zijn dicht, niet-bitter. Deze variëteit wordt aanbevolen voor het inblikken en beitsen..

Zelfbestoven komkommers voor in de kas

Velen geloven dat kaskomkommers minder gunstig zijn dan buiten gekweekte komkommers. Met de juiste bemesting en naleving van alle voorwaarden behouden kasgroenten echter zowel de smaak als de menselijke gezondheid niet schaden..

Bovendien leveren zelfbestoven komkommers die in een kas worden gekweekt veel hogere opbrengsten op dan hun tegenhangers die in open of beschermde grond worden gekweekt..

Dus in een gewone winterkas is de opbrengst van komkommers gemiddeld 32-34 kg / m2, terwijl in het open veld in het seizoen – tot 3 kg per vierkante meter.

Aan de andere kant is het veel duurder om een ​​kas uit te rusten dan om een ​​stuk land voor te bereiden, maar over het algemeen zijn de voordelen van het kweken van kaskomkommers groter..

De meest acceptabele variëteiten van zelfbestoven komkommers voor de kas zijn variëteiten als “Emelya”, “Zozulya”, “Zyatek” en vele anderen.

  • Emelya“Emelya” is een vroegrijp vroeg middenras dat voornamelijk bedoeld is voor kassen en broeikassen. Verschilt in goede opbrengst – 13-15 kg / m2. De eerste komkommers kunnen na 30-40 dagen worden geoogst. De cultuur onderscheidt zich door zijn rijke groene kleur en hoge smaak. Deze zelfbestuivende hybride is ziekte- en koudebestendig.
  • ZozulyaZozulya is een van de meest populaire kashybriden in ons land. Door het overwicht van vrouwelijke bloemen is ze zeer productief. De opbrengst van zelfbestuivende komkommers van dit ras bereikt 24-26 kg / m2. De vruchten zijn middelgroot en groot en bereiken een maximaal gewicht van 280 gram. Verschilt in een gemiddelde mate van vertakking. Nieuwe zaadmonsters zijn resistent tegen ziekten – olijfvlek, komkommermozaïekvirus en andere. Uitstekend ingeblikt.

Universele zelfbestoven komkommers

De meeste moderne variëteiten van zelfbestoven komkommers zijn universeel, ze kunnen zowel in de volle grond als in een kas worden geplant. Houd er rekening mee dat parthenocarpische variëteiten soms worden aangeduid als universele zelfbestuivende variëteiten. Dit zijn “valse” zelfbestuivende variëteiten. Er zijn geen mannelijke bloemen in, maar er zijn vrouwelijke. Dit helpt de vorming van greens zonder bestuiving. Er zijn geen zaden in dergelijke planten..

Universele variëteiten van komkommers die geschikt zijn om zowel in de grond als in een kas te planten, zijn onder meer: ​​”Lente”, “Herman”, “Claudia”, “Crispina”, “Ant”, enz..

  • variëteit LenteDe naam van de variëteit “Vesna” spreekt voor zich. Het is een vroege universele parthenocarpische hybride. De zelents van deze variëteit zijn kort – tot 8 cm, de plant is middelmatig vertakt, de gemiddelde opbrengst van de variëteit is 15-17 kg / m2. Komkommers hebben een zoetige smaak, de vruchten zijn ziekteresistent.
  • Op de foto de zelfbestuivende variëteit HermanHet Nederlandse ras “Herman” heeft alle verworvenheden van Europese veredelaars verwerkt. Net als “Lente” is het vroeg rijpend. Het behoort echter tot de universele echt zelfbestuivende soort. Vruchten zijn klein van lengte – tot 12 centimeter, rijke donkergroene kleur. Tijdens het oogstseizoen kunnen zowel augurken als grotere groenten worden geoogst. Bovendien zijn de zaden van dit ras resistent tegen ziekten en plagen. De zaden van deze komkommers voor de kas worden verwerkt met speciale samenstellingen die onschadelijk zijn voor de mens, maar dodelijk voor ongedierte. De belangrijkste voordelen van de “Hollander” zijn hoge opbrengst en vroege rijpingstijd..

Populaire zelfbestoven komkommerrassen – video