Nieuwe en oude druivenrassen (deel 1)

Wijngaarden van Rusland Dankzij de opkomst van nieuwe druivenrassen en de constante verbetering van de kwaliteiten van de oude, breidt de geografie van het planten van deze cultuur in het land zich elk jaar uit. Tegenwoordig kunnen wijnbouwers kiezen uit honderden variëteiten van technische en tafeldoeleinden, zelfs in de moeilijke omstandigheden van Rusland, wat fatsoenlijke oogsten oplevert van zoete grote bessen die bestand zijn tegen strenge vorst en andere wisselvalligheden van het klimaat..

Victoria-druiven

Victoria-druiven Een hybride van Europese en Amoer-druiven, het tafelras Victoria ontving van zijn voorouders een hoge winterhardheid en productiviteit, pretentieloosheid en weerstand tegen gewasziekten. De wijnstok overwintert goed bij temperaturen tot –27°C. Voor het groeiseizoen en de rijping van bessen hebben vrij laagblijvende planten 115 tot 120 dagen nodig.

Victoria-druiven onderscheiden zich door een overvloedige vorming van de eierstok, daarom is soms een rantsoenering van de borstels vereist. Op volwassen struiken wordt aanbevolen om 25 tot 30 ogen te verlaten.

Erwten worden in sommige jaren waargenomen. Voor een vriendelijkere vorming van borstels is het wenselijk om een ​​​​bestuiverdruif op de site te hebben, die gelijktijdig met Victoria bloeit.

Kegelvormige, matig dichte trossen bestaan ​​uit grote bessen met een gewicht tot 7,5 gram en een gemiddeld gewicht van 500-700 gram. De vorm van de mooie rozerode bessen is ovaal of eivormig. Wanneer ze volledig rijp zijn, krijgen de zoete, lichtzure Victoria-druiven extra nootmuskaattonen..

Lydia druiven

Lydia druivenEen van de oude druivenrassen kreeg een nieuw leven van Russische wijnboeren-liefhebbers van de middelste zone, waar het zich heeft gevestigd als een betrouwbare leverancier van geurige zoete bessen. De geschiedenis van het ras begon in de jaren 60 van de vorige eeuw. In die tijd werd Lydia algemeen bekend in de traditionele regio’s van de wijnbouw, en nu is een hoogproductieve wijnstok, die tot 40 kg bessen per struik geeft, te zien in de Central Black Earth-regio en de regio Moskou..

Lydia-druiven, die een gemiddelde rijpingstijd hebben, een hoge winterhardheid, behoren tot zowel tafel- als technische variëteiten. In de directe voorouders van de druivensoort is de Amerikaanse soort labrusca aanwezig, wat het specifieke heldere aroma van Lydia, de verhoogde slijmerigheid van de bessen en hun “vossensmaak” verklaart.

Op hoge struiken worden middelgrote cilindrisch-conische borstels gevormd. Afgeronde bessen met een dichte schil en hebben een roze-violette of donkerrode kleur en een uitgesproken grijze wasachtige bloei. De smaak is harmonieus. In gunstige jaren stapelen Lydia-druiven suiker goed op..

Vanwege zijn pretentieloosheid, als de klimatologische omstandigheden het toelaten, kan de variëteit zonder schuilplaatsen worden gekweekt en worden gebruikt voor het modelleren van een persoonlijk perceel, bogen en tuinhuisjes. Als technische variëteit zijn Lydia-druiven goed voor het maken van sap, maar ook voor aromatische desserts en versterkte wijnen..

Druiven senator

Druiven senatorDe hybride vorm, verkregen door E.G. Pavlovsky als resultaat van het kruisen van chocoladedruiven en de Gift van Zaporozhye, onderscheidt zich door vroege rijping, hoge groeisnelheid en weerstand tegen bekende ziekten en plagen van druiven. De wijnstok verdraagt ​​vorst tot -23 ° С.

Al eind augustus of in september rijpen middeldichte grote trossen op de Senator-druivenstruiken, met een gemiddeld gewicht van 600-750 gram. De tros bestaat uit gelijkmatige, ovale grote bessen, met een gewicht van ruim 11 gram. De donkerrode kleur van de vrucht is verborgen onder een blauwachtige wasachtige bloei. Het vruchtvlees heeft een aangename consistentie, niet vloeibaar, aromatisch, met tonen van nootmuskaat in de smaak. De trossen van deze druivensoort worden goed bewaard en kunnen zonder verlies vervoerd worden..

Kardinaal druif

Kardinaal druifEen van de beroemdste druivenrassen van de Amerikaanse selectie, die verscheen dankzij het “ouderpaar” Alphonse Lavalle en de koningin van de wijngaarden, kardinaal, werd wijdverbreid in Frankrijk, de Balkan, Italië en andere, oorspronkelijk wijnbouwgebieden in het zuiden.

Aan de ene kant trekt de kardinaaldruif aan met zeer grote ronde bessen met karakteristieke groeven en trossen tot 30 cm lang, rijpend tegen half augustus. De bossen kunnen gemakkelijk tot drie maanden worden bewaard en vervoerd. Bessen bevatten veel suiker en verdienen traditioneel hoge cijfers van experts. Deze variëteit is geweldig om in een zomerhuisje te kweken..

Aan de andere kant is een uitstekende tafeldruivensoort, die verrukt is van het vlezige vruchtvlees van paarse aromatische bessen, extreem veeleisend en geeft alleen stabiele opbrengsten op vruchtbare grond en voldoende warmte. Onder ongunstige omstandigheden vallen de eierstok of bloemen af, ontwikkelen de bessen zich niet goed en rijpen ze in het “erwt” -stadium.

Tegelijkertijd worden kardinaaldruiven vaak aangetast door schadelijke paddenstoelen en grijze rot, middelgrote struiken en tal van plagen omzeilen niet.

Dankzij het werk van Russische en Oekraïense fokkers, die de tekortkomingen van een uitstekende druivensoort niet wilden verdragen, zijn er kardinaalvariëteiten verschenen die de smaak van hun voorganger behouden en gemakkelijk te onderscheiden zijn door de vorm van de bessen, maar zijn meer winterhard en bestand tegen ziekten.

Kardinaal druifbestendig

Kardinaal DruivenbestendigCardinal-druivenresistent werd verkregen door de Moldavische druiven Criuleni en de beroemde Amerikaanse kardinaal te kruisen. Als gevolg hiervan kreeg het ras vroege rijpingsperioden, van 115 tot 120 dagen, behield het de grote omvang van de borstels die inherent zijn aan de kardinaal en de grootte van donkerroze of paarse bessen..

Tegelijkertijd overleven de scheuten vorst tot -22 ° C, maar in de omstandigheden van strenge continentale winters heeft het beschutting nodig. De scheuten van deze variëteit van Cardinal-druiven rijpen goed, het risico op het afstoten van bloemen en erwten wordt aanzienlijk verminderd. Hogere weerstand van de wijnstokken tegen rot en meeldauw.

In de omstandigheden van de Krim, Kuban en Krasnodar Territory geven planten van deze druivensoort clusters met een gewicht van 500 tot 900 gram. Bessen wegen tot 9 gram, hebben een dichte, vlezige consistentie en een behoorlijke nootmuskaatsmaak..

Druiven Kardinaal AZOS

Druiven Kardinaal AZOSIn Anapa hebben Russische fokkers hun eigen kardinaal verkregen, die 120 – 125 dagen nodig heeft om te rijpen. Met verhoogde winterhardheid en weerstand tegen schimmelplagen Druiven Kardinaal AZOS vormt krachtige struiken met scheuten die goed rijpen in de herfst.

Net als de Amerikaanse druivensoort heeft de Russische kardinaal zeer grote trossen die meer dan een kilo kunnen wegen, evenals knapperige zoete roodblauwe bessen, basterd en efficiënter ophopende suiker dan zijn voorganger..

Rochefort-druif

Rochefort-druifDe Cardinal-druif heeft geleid tot een hele familie van interessante variëteiten en hybriden. De Rochefort-druif verscheen als resultaat van het kruisen van E.G. Pavlovsky Zaailingen Kardinaal met Druif Talisman.

De resulterende druiven, die 105-110 dagen nodig hebben om te rijpen, worden geclassificeerd als vroege of vroege variëteiten. Rochefort-struiken hebben een hoge groeikracht, goede rijping van jaarlijkse scheuten. Vanaf een oppervlakte van 4-6 meter kunnen tot 24 scheuten worden gevoed, terwijl het wordt aanbevolen om snoeien te gebruiken voor 6-8 knoppen.

De wijnstok verdraagt ​​​​vorst tot -23 ° C, heeft weinig last van de invasie van wespen, heeft een gemiddelde weerstand tegen meeldauw, iets minder tegen echte meeldauw en in relatie tot phylloxera heeft de druivensoort een speciale serieuze bescherming nodig.

Donkerrode of paarse bessen, verzameld in zuur, met een gewicht tot 900 gram, kunnen bijna zwart van kleur worden en tot 12 gram wegen. De bessen hebben een vlezige pulp met een onopvallende nootmuskaatsmaak en dicht, maar niet storend voor de consumptie van vers fruit. Rochefort-druiven onderscheiden zich door de hoogste verhandelbaarheid en smaak..

Ruslan-druiven

Ruslan-druivenEen vruchtbare hybride vorm van tafeldruiven gekweekt door een beroemde liefhebber uit Oekraïne, V.V. Zagorulko, verkregen als resultaat van het oversteken van de Kuban en het geschenk aan Zaporozhye. De resulterende Ruslan-druiven hebben vroege rijpingsperioden, winterhardheid binnen -24 ° C en een hoog percentage rijping van jaarlijkse scheuten.

De wijnstok van deze druivensoort groeit snel, heeft een verhoogde weerstand tegen echte meeldauw en meeldauw en geeft al half augustus een gemiddelde dichtheid, grote trossen, met een gemiddeld gewicht van ongeveer 700 gram. Ruslan-druiven hebben ovale grote donkergrijze bessen door de wasachtige bloei van bessen die meer dan 12 gram wegen. De consistentie van de vrucht is stevig en zoet. De borstels worden goed bewaard, terwijl de bessen hun sappigheid en uiterlijk niet verliezen.

Druiven Origineel

Druiven OrigineelAantrekkelijke tafeldruiven van Oekraïense selectie verkregen door het kruisen van de rozenrassen Datie de Saint-Vallee en Damascus. Het duurt 135 tot 145 dagen voordat de originele druiven rijpen, terwijl de planten krachtige struiken vormen die resistent zijn tegen phylloxera en ziekten veroorzaakt door schimmels.

De wijnstok is bestand tegen een belasting van maximaal 60 knoppen, terwijl de plant goed reageert op voeding en verzorging, maar gevoelig is voor negatieve weersomstandigheden, wat zich uit in erwten en gemiddelde opbrengst. In sommige jaren rijpen de scheuten van de tafeldruivensoort niet goed genoeg, wat kan worden voorkomen door de borstels te normaliseren en knijpen uit te voeren.

Matig dichte of losse trossen van deze variëteit wegen 400-600 gram. Zeer grote bessen hebben een mooie roze kleur en een langwerpige tepelvorm met een kenmerkende spitse top. Vanwege de onvoldoende sterke aanhechting van bessen aan de stengels en sappig mals vruchtvlees, wordt het niet aanbevolen om de druiventrossen op te slaan en te vervoeren. Het origineel wordt niet aanbevolen.

Druiven Origineel Nieuw

Druiven Origineel NieuwGrape Original New of Zagrava is een hybride die wordt verkregen door de reeds bekende variëteiten Original en Kobzar te kruisen, die 135 tot 145 dagen nodig heeft om te rijpen. Vergeleken met de vorige variëteit onderscheidt Original New zich door de afwezigheid van erwten, helderdere bessen met dichte pulp zonder overmatige zachtheid en een dunnere schil..

De druivensoort vormt extreem grote trossen van meer dan een kilogram, bestaande uit wit-roze, goed herkenbaar in vorm en kleur van bessen.

Om intens gekleurde bessen op Zagrava te verkrijgen, wordt aanbevolen om het gebladerte in de buurt van de borstels uit te dunnen en overmatige dichtheid van scheuten te vermijden. Bij Original New-druiven wordt de wijnstok niet beschadigd bij temperaturen tot -22 ° C en wordt de hybride ook gekenmerkt door een verhoogde weerstand tegen veelvoorkomende druivenziekten. Ook wespen zijn niet schadelijk voor het gewas..

Valek-druiven

Valek-druivenVan kruising Rizamata, variëteit Kesha 1 en druiven Star amateurkweker N.P. Vishnevetsky ontving Valek-druiven die in slechts 105 dagen rijpen. Een plant in een zelfgewortelde cultuur wordt gekenmerkt door een hoge groeisnelheid, uitstekende productiviteit en rijping van de jaarlijkse groei. Winters met temperaturen niet lager dan -24 ° C, de wijnstok verdraagt ​​​​zonder significante verliezen, is zelden geïnfecteerd met pathogene schimmels en rot.

Het druivenras valt op door zijn minnelijke vorming van de eierstok, zelfs in jaren met ongunstige weersomstandigheden. Tegelijkertijd worden massieve borstels op de struiken gevormd, soms tot 2,5 kg zwaar en met een zeer aantrekkelijk uiterlijk voor de consument..

Bessen met een gewicht van ongeveer 15 gram hebben een vlezige consistentie, een aantrekkelijke gele kleur en een ongewone perensmaak. In de zoete smaak van Valek-druiven zijn nootmuskaattonen duidelijk zichtbaar. Bossen kunnen worden vervoerd en opgeslagen zonder schade aan bessen.

Langverwachte druiven

Langverwachte druivenDe langverwachte druiven werden in ontvangst genomen door V.N. Krainov van een aantal beproefde tafelvariëteiten: Kishmish Radiant en Talisman. Vroege rijping is inherent aan deze hybride vorm. In de omstandigheden van de Kuban en de Krim kunnen de eerste borstels begin augustus worden verwijderd. Tegelijkertijd geven de struiken jaarlijks een hoge, goed rijpende groei, zijn ze resistent tegen veel voorkomende ziekten en vorst tot -25 ° C.

De trossen, die zijn samengesteld uit langwerpige tepelachtige bessen met een witte of gelige kleur, wegen 500-800 gram en hebben een mooie conische vorm. Het gemiddelde bessengewicht is 8-9 gram. Het vruchtvlees van de druiven De langverwachte vlezige en sappige met een harmonieuze smaak, waarvan de perceptie de gemiddelde dikte van de schil niet verstoort.

Jupiter druif

Jupiter druifDe Jupiter-druif werd verkregen door Amerikaanse veredelaars en geclassificeerd als pitloze druif. Van de donkergekleurde variëteiten van dit type die op de markt zijn, onderscheidt Jupiter zich door zijn hoge vorstbestendigheid, tot -27 ° C, en goede immuniteit tegen ziekten veroorzaakt door schimmels en veelvoorkomende plagen. Het zijn deze eigenschappen die het druivenras populair maakten bij Russische wijnboeren..

Vergeleken met de hierboven beschreven variëteiten produceert Jupiter kleine borstels met een gewicht tot 250 gram. De bessen kunnen ook geen record worden genoemd. Hun gewicht varieert van 4 tot 6 gram, de vruchten hebben een rijke paarse of blauwe kleur. De druivensoort stapelt snel suiker op, de vruchten worden niet gekraakt en kleine beginselen worden slechts af en toe aangetroffen in het sappige, vlezige vruchtvlees..

Druiven mascotte

Druiven mascotteDe witte druivensoort Talisman heeft een tafeldoel en staat algemeen bekend om zijn behoorlijke weerstand tegen veel voorkomende gewasziekten, vorstbestendigheid en grote bessen met een goede smaak..

De rijpingstijd van de druiven verkregen uit de kruising van Rapture en Frumoas Albe is 125-135 dagen. Met een hoge groei van de wijnstokken rijpen de scheuten goed in de herfst en zorgen ze voor een overvloedige oogst voor het volgende jaar.

Trossen Talisman-druiven zijn niet te dicht, conisch van vorm, kunnen meer dan 1200 gram wegen. Bovendien zijn ook de ovale bessen van deze variëteit opmerkelijk. Ze zijn zeer groot, wegen 12 tot 16 gram en hebben een goede consistentie en aangename smaak, waarin na rijping een nootmuskaattint verschijnt..

Laagland druiven

Laagland druivenDe auteur van deze hybride vorm van druiven is V.N. Krainov. Dankzij de kruising van de variëteiten Tomaysky en Talisman werden de Nizina-druiven verkregen, rijpend in 125 – 130 dagen en toegeschreven aan de variëteiten van de gemiddelde rijpingsperiode. De minimumtemperatuur die door de scheuten wordt getolereerd is -23 ° С.

Cilindroconische, niet erg dichte trossen Nizin-druiven wegen 600-700 gram, in sommige gevallen groeien de trossen tot anderhalve kilo. De mooie roodpaarse ovale bessen hebben een harmonieuze smaak, een vlezige consistentie met voldoende sap en een gewicht tot 14 gram..

Druivenkristal

DruivenkristalDruivenkristal van Hongaarse selectie wordt verkregen door een complexe kruising van Amoer en lokale druivensoorten met de bekende Villars Blanc-druiven. Bessen van een vruchtbare variëteit, rijpend in 110-120 dagen, zijn uitstekende grondstoffen voor het maken van tafelwijnen en droge witte sherry.

Deze druivensoort heeft een gemiddelde groeisnelheid, uitstekende winterhardheid, waardoor het mogelijk is de wijnstok te telen in streken waar vorst tot -29°C in de winter niet zeldzaam is. De struiken worden niet aangetast door rot, maar de weerstand tegen schimmelinfecties is zeer matig. Bij het kweken van deze variëteit is het belangrijk om geen overmatige struikdichtheid toe te staan, wat leidt tot het afstoten van de eierstok en een daling van de opbrengst. Het suikergehalte en de zuurgraad van Crystal-druiven wordt tijdens het rijpen sterk beïnvloed door de weersomstandigheden..

Het ras wordt gekenmerkt door trossen met een gewicht van 170-200 gram, bestaande uit ronde of ovale geelgroene bessen met een gewicht tot 2,5 gram. De consistentie van het fruit is sappig, de smaak is harmonieus, overgebracht naar de dranken gemaakt van druiven.

Druiven Rusbol

Druiven RusbolVillars Blanc gecombineerd met Super Early Seedless Grapes gaf de telers een andere interessante druivensoort. Dit zijn Rusbol-druiven, die 115 – 125 dagen na knopopwekking opleveren. De tafelvariëteit begint al 2-3 jaar na het planten bloeiwijzen te vormen, en naarmate de struiken rijpen, neemt hun groeikracht aanzienlijk toe en rijpt de groei stabiel.

Rusbol-druiven verdragen vorst in de orde van grootte van -25 ° C, zijn goed bestand tegen aanvallen van ongedierte en ziekteverwekkers. Een kenmerkend kenmerk van Rusbol is overbelasting met gegoten borstels, daarom zijn pinnen en rantsoeneren van de oogst verplichte procedures voor deze druivensoort..

Hiervoor, toegewezen aan de VI-klasse van pitloosheid van druiven, is de vorming van extreem grote, sterk vertakte trossen kenmerkend, van 400 gram tot 1,5 kg in gewicht. Bessen zijn ovaal, groengeel, zeer zoet met zachte beginselen van zaden in een sappig vruchtvlees.

Rusbol-druiven hebben de verwijdering van wijnboeren en fokkers verdiend, daarom zijn er tegenwoordig verschillende interessante variëteiten op basis daarvan gecreëerd. Een voorbeeld hiervan is Rusbol verbeterd en Rusbol nootmuskaat. Deze variëteiten behielden alle positieve eigenschappen van de ouderplanten, maar kregen hun eigen verdiensten. De verbeterde Rusbol-druif bevalt met grotere bessen en minder rudimentaire zaden. En de naam Muscat Rusbola weerspiegelt volledig de beste kwaliteit – het delicate Muscat-aroma van rijpe bessen.

Video over zeldzame en beste druivensoorten

Adblock
detector