Mycorrhiza en zijn rol in het leven van planten

mycorrhiza

Mycorrhiza is een levendig voorbeeld van de symbiose van bodemschimmels met het wortelstelsel van hogere planten. Uit deze publicatie leert u over de voordelen en gevaren van een dergelijke wederzijds voordelige samenwerking in het leven van gewassen, maakt u kennis met de kenmerken van de “mycorrhiza-vaccinaties”.

Mycorrhiza in eenvoudige taal

definitie van mycorrhiza door wikipedia

Als elementen van één ecosysteem zijn alle levensprocessen van microscopisch kleine bodemschimmels en planten nauw met elkaar verbonden. Wikipedia wijst nauwkeurig op de definitie van wat mycorrhiza is in de biologie.

In een eenvoudiger en begrijpelijker taal kan dit fenomeen als volgt worden beschreven. Tijdens het fotosyntheseproces produceert de plant plantensuikers, die gedeeltelijk in de bodem vrijkomen. Glucose trekt microscopisch kleine mycorrhiza-schimmels aan, omdat het een voedingsbodem voor hen is. Bodemschimmels, die zich vestigen op het wortelstelsel van planten, voorzien planten van voedingsstoffen die uit verschillende bodemlagen worden gehaald.

mycorrhiza-schimmels

De voordelen van deze symbiotische associatie zijn duidelijk:

 1. Champignons krijgen constante voeding in de vorm van plantensuikers.
 2. Planten hebben een significante toename in het vermogen om vocht en minerale elementen uit de bodem op te nemen, waardoor ze sterker en beter bestand zijn tegen ongunstige factoren en schimmelziekten.

De mycorrhiza van de schimmel is een hyfen – de fijnste absorberende filamenten die in staat zijn om de meest waardevolle voedingsstoffen, vocht, micro- en macro-elementen uit de aarde te halen. Myceliumhyfen, die zich over een groot gebied verspreiden, spelen de rol van een soort “natuurlijke pomp” die voedingsstoffen en vocht uit de bodem pompt. In ruil daarvoor krijgen paddenstoelen regelmatig voeding in de vorm van plantensuikers..

https://www.youtube.com/watch?v=F0pCDFmSK3c

Bestaande soorten mycorrhiza

soorten mycorrhiza

Afhankelijk van het principe van distributie van hyfen op het wortelsysteem van de plant, kan mycorrhiza van drie soorten zijn:

 1. Endotroof, waarbij hyfen direct in plantencellen doordringen. Endo-mycorrhiza wordt gevormd in het wortelstelsel van de symbiont en voedt de plant bovendien met nuttige stoffen.
 2. Ectotroof, waarbij de myceliumhyfen de plantenwortels verstrengelen zonder in hun structuur te dringen. Ecto-mycorrhiza is minder effectief voor gewassen, omdat het gunstiger is voor de mycorrhiza, omdat het wordt gevoed met suikers die in de bodem vrijkomen. Tijdens hun vitale activiteit laten schimmels een speciaal type eiwit in de bodem vrij – glamoline, dat de groei van het wortelstelsel van de plant bevordert..
 3. Gemengd (ecto-endotroof). Absorberende vezels creëren een soort bedekking rond de wortels en dringen gedeeltelijk door in de cellen van het wortelstelsel van de symbiontenplant.

Volgens wetenschappers heeft in de natuur meer dan 90% van alle planten mycorrhiza. De meeste cultuur-, fruit- en sierplanten zijn besmet met endomycorrhiza, wat tastbare voordelen oplevert bij de ontwikkeling van landbouwgewassen. Externe mycorrhiza van de schimmel is kenmerkend voor de meeste coniferen, het wordt gevonden op het wortelstelsel van bomen die groeien in parkzones en bossen.

De voordelen van mycorrhiza

de voordelen van mycorrhiza

De geleidelijke overbevolking van de planeet leidt tot een onvermijdelijk tekort aan hulpbronnen en middelen van bestaan. Een paar decennia geleden waren alle technologieën in de landbouw gericht op het verhogen van de efficiëntie van meststoffen, het gebruik van verschillende chemicaliën die de groei van gewassen stimuleren en het gebruik van kunstmatig gekweekte hoogproductieve variëteiten. Volgens wetenschappers is er op dit moment een grens bereikt in de effectiviteit van deze technologieën. Daarom is mycorrhiza tegenwoordig een echte oplossing waarmee u de gewasopbrengst kunt verhogen met behulp van de natuurlijke mogelijkheden van het ecosysteem..

de vorming van mycorrhiza met plantenwortels

Niet-pathogene bodemschimmels vormen dus mycorrhiza met plantenwortels. Ongeacht het type heeft dit fenomeen tastbare voordelen in gewassen, omdat het als een natuurlijke groeistimulans en een krachtige immunomodulator werkt. Nu al maken sommige bedrijven actief gebruik van kunstmatige infectie van gewassen met schimmels, waardoor de opbrengsten aanzienlijk worden verhoogd zonder het gebruik van dure minerale meststoffen en chemisch actieve preparaten. Deze methode heeft een hoog rendement laten zien bij het kweken van planten op voedselarme en vochtarme gronden..

Als tussenconclusie zullen we proberen de belangrijkste voordelen van mycorrhiza op een rijtje te zetten:

 • een significante toename van het opnamevermogen van planten;
 • ophoping van vocht;
 • de plant voorzien van voedingsstoffen;
 • het verhogen van de weerstand van gewassen tegen schimmelinfecties;
 • een toename van de groei, ontwikkeling en productiviteit;
 • verbetering van de bodemstructuur;
 • afname van de zuurgraad van de bodem.

Naast de bovengenoemde voordelen hebben met mycorrhiza geïnfecteerde planten een verhoogde weerstand tegen sommige pathogene micro-organismen, een verhoogde immuniteit en een verbeterde vruchtkwaliteit..

Kunstmatige mycorrhiza-infectie

kunstmatige mycorrhiza-infectie

Volgens mycologen en botanici wordt de samenwerking van schimmels met planten gevonden in lagen die ongeveer 450 miljoen jaar geleden zijn gevormd. Welke schimmels vormen mycorrhiza? Bijna iedereen is echter geschikt voor de juiste interactie van verschillende culturen, strikt gedefinieerde mengsels, die zelfs eetbare paddenstoelen kunnen bevatten..

mycorrhiza-schimmels

Bijna alle doppaddenstoelen zijn mycorrhiza-schimmels, inclusief de bekende bewoners van naald- en loofbossen:

 • esp paddestoelen;
 • boleet;
 • cantharellen;
 • paddestoelen;
 • Witte champignons:
 • olie blikjes.

Zelfs de meeste giftige paddenstoelen leven ook in nauwe samenwerking met planten en leveren vocht en voedingsstoffen aan hun wortelstelsel..

Het is belangrijk om te begrijpen dat paddenstoelen niet zomaar in de buurt van een bepaalde plant groeien! Een juiste buurt is essentieel voor de ontwikkeling van vruchtlichamen. Vaak wordt de samenwerking van een paddenstoel met een gekozen plant weerspiegeld in de naam: boleet, berkenboom, enz..

Parasitaire schimmels vormen geen mycorrhiza. Bijvoorbeeld: tondelschimmels, oesterzwammen en honingzwammen, die niet op de wortels leven, maar op de stam van de plant. Veel mensen vragen, vormt champignon mycorrhiza? Het antwoord is nee! Daarom is het gemakkelijk om hem onder kunstmatige omstandigheden te kweken, omdat de paddenstoel geen buurt met een specifieke boom of plant nodig heeft..

Tegenwoordig zijn er gebieden waar mycorrhiza is vernietigd als gevolg van door de mens veroorzaakte rampen en regelmatige blootstelling aan de bodem met chemicaliën. Om planten te helpen, raden experts aan om de grond te infecteren met mycorrhiza-schimmels of jonge gewassen te enten met mycorrhiza-transplantaten. Het vaccin is een voor verschillende planten aangepast grondmengsel. Opgenomen in het mycorrhiza-substraat mycelium, sporen en levende hyfen van mycorrhiza-schimmels.

Vaccinatie wordt slechts één keer op één plaats uitgevoerd en alleen met het juiste substraat.

Tegenwoordig zijn mycorrhizasubstraten op de binnenlandse landbouwmarkt wijd vertegenwoordigd om de groei van kamerbloemen, balkon-, bloembed- en tuinplanten, groentegewassen te verbeteren.

https://www.youtube.com/watch?v=_c87HzyanrQ

Regels voor vaccinatie van planten met mycorrhiza-schimmels

plantenvaccinatie met mycorrhiza

“Inoculatie” met sporen en mycorrhiza-schimmels moet in de herfst na de oogst op de grond worden aangebracht. In tegenstelling tot de meeste tuingewassen, gaat het mycelium tijdens het koude seizoen niet in rusttoestand. Tijdens de wintermaanden vormen schimmels mycorrhiza met het wortelstelsel van planten. De eerste positieve resultaten van een dergelijke vaccinatie zullen in het voorjaar al zichtbaar zijn..

Mycorrhiza-transplantaten worden met succes gebruikt voor het transplanteren van jonge planten naar hun “permanente verblijfplaats”. Buurt met mycelium zal stress verminderen, de beworteling en ontwikkeling van cultuur versnellen. Bij het verplanten van kamerplanten wordt het poeder in het bodemsubstraat gebracht. Als het medicijn in vloeibare vorm wordt gebruikt, wordt het in een spuit getrokken. De suspensie wordt direct in de wortelzone van de plant geïnjecteerd.

Meststoffen, pesticiden en fungiciden mogen gedurende 60 dagen na vaccinatie niet worden gebruikt. Dit is nodig om de ontwikkeling van het mycelium niet te onderdrukken..

planten met en zonder mycorrhiza

Samenvattend vatten we de resultaten van deze publicatie samen:

 1. Mycorrhiza is een natuurlijk proces van wederzijds voordelige samenwerking tussen schimmels en plant..
 2. Symbiose kan het proces van plantontwikkeling aanzienlijk versnellen en hun beschermende functies verbeteren. Verhoogt de productiviteit van landbouwgewassen, fruit, loof-, sierbomen en struiken.
 3. Alle kapschimmels, behalve parasieten, vormen mycorrhiza. Champignon vormt geen mycorrhiza en zijn mycelium. Daarom kan het niet worden gebruikt als bestanddeel van het mycorrhizavaccin.!

Vaccinatie van tuinbouwgewassen met preparaten met levende sporen zal het aantal irrigaties en het gebruik van meststoffen aanzienlijk verminderen..

Adblock
detector