Meloenkoningin - Charjui-meloen of Gulabi

Charjui meloen Gulabi- of Charjuy-meloenen zijn geliefd bij iedereen die maar één keer een plakje van het geurige fruit proeft. Laatrijpe zarda’s, waaronder verschillende soorten Centraal-Aziatische wentelteefjes, dragen met recht de titel “koningin van de meloenen”.

Grote, langwerpige of eivormige vruchten hebben een glad, licht gerimpeld of oneffen oppervlak bedekt met een dun gaas. De dichte bast kan, afhankelijk van de variëteit en variëteit, groen, witachtig of geel van kleur zijn. Het vruchtvlees is dik, dicht met een heerlijke zoete smaak en een uitgesproken aroma. De meeste gulabi-variëteiten verwerven al hun kwaliteiten slechts enkele dagen of weken na de oogst. Dankzij deze eigenschap kunnen meloenen bijna tot het voorjaar worden bewaard en over lange afstanden worden vervoerd zonder angst voor bederf of smaakverlies. Meloenen zijn pretentieloos en verdragen gemakkelijk opslag, zowel hangend als gevouwen in stapels.

Zoals vele duizenden jaren geleden, is het centrum van de gulabi-teelt de Chardzhuy-regio in Turkmenistan, maar de populariteit van dit soort meloenen is zodanig dat de cultuur gemakkelijk kan worden gezien op meloenen in Oezbekistan, Kazachstan, Tadzjikistan en in Zuid-Rusland, voor bijvoorbeeld in de regio Astrachan. Meloentelers onderscheiden verschillende soorten gulabi.

Oranje wandeling

Oranje wandeling Het ras is geïdentificeerd door veredelaars van het Oezbeekse Research Institute of Plant Production. De variëteiten en hybriden van deze cultuur die tegenwoordig populair zijn, worden hier ook verkregen. Het groeiseizoen duurt 100 tot 115 dagen. De vruchten van de oranje gulabi-meloen zijn eivormig en wegen 4 tot 5 kg. Het oppervlak van de meloen is egaal, bij sommige variëteiten is een zwakke segmentverdeling zichtbaar bij de stek. De bast is dicht, oranjegeel, zonder tekenen van een patroon, maar met een grove mazen.

Deze ondersoort van meloen rijpt niet op meloenen. Vers gesneden fruit heeft een sappig, suikerarm vruchtvlees dat door rijping van eigenschappen verandert.

De eetbare meloen verzamelt tot 8,5% suiker, het vruchtvlees wordt wit, sappig en zeer aromatisch.

Groen wandelen

Groen wandelenIn tegenstelling tot de oranje heeft de groene variëteit kleine rimpels op het oppervlak en is het maaspatroon niet zo uitgesproken. Het dikke, knapperige vruchtvlees van de meloen is onder de schil groenachtig en naar het midden toe wit. Qua smaak doet hij niet onder voor de vorige soort snoekbaarzen.

Onbeschadigde vruchten in een speciaal omhulsel kunnen tot volgend voorjaar bewaard worden.

Sary-gulyabi

Meloen van Sary-gulyabiLangwerpige eivormige meloenen van dit type zijn gemakkelijk te herkennen aan een doorlopend grof gaas dat het gladde oppervlak van de schil bedekt. Tijdens het rijpen verandert de kleur van de vrucht van geel naar oranje. Het vruchtvlees is dik, stroperig-vezelig, sappig en erg zoet.

Meloenen Alla Hamma

Eivormige vruchten kunnen 6-7 kg wegen. Meloenen met een nauwelijks zichtbaar maaspatroon zijn lichtgeel van kleur. Tegen deze achtergrond zijn dunne gepaarde, vaak onderbroken strepen met een bruinoranje tint zichtbaar. De variëteit valt op door zijn uitstekende smaak, aangename knapperige textuur en witheid van het vruchtvlees, dat bijna de hele binnenruimte van de vrucht in beslag neemt..

Video over de regels voor het kiezen van rijpe zoete meloen

Adblock
detector