tropische appel guave De tropische appel kwam naar ons vanuit het verre Mexico en Amerika, daarnaast heeft hij goed wortel geschoten in andere landen, vooral in India en Afrika. Wat is dit wonder, de guavevrucht? Laten we hem beter leren kennen, want sommige exotische liefhebbers zijn erin geslaagd om zelfs thuis een buitenlander te laten groeien, en hiervoor is het de moeite waard om op zijn minst een beetje te weten wat een cultuur is en welke vereisten deze heeft.

De wetenschappelijke naam van de plant is niet minder exotisch en klinkt als “psidium”.

Botanische eigenschap

fruitboom guave Guave is een middelgrote fruitboom met een spreidende kroon, met een hoogte van 4 m. In natuurlijke omstandigheden kan hij 10 m bereiken, maar in gevangenschap heeft hij een compacter formaat. Guava behoort tot de mirtefamilie, waar het een vertegenwoordiger is van de klasse van tweezaadlobbige planten van de afdeling angiospermen.

Guavebladeren vallen zelfs in de winter niet. Vijf maanden na de bloei (soms drie) rijpen grote vruchten met een gewicht tot 160 g aan de boom. Trouwens, de bloeiende struik ziet er erg indrukwekkend uit met zijn witte bloeiwijzen. De boom draagt ​​vrij rijkelijk: uit één gewas kan tot 100 kg fruit worden geoogst. Er is ook een tweede golf van vruchtvorming, maar in dit geval is de grootte van de vruchten en hun aantal de helft..

Smaakkwaliteiten van exotisch

guave van verschillende variëteitenGuava ziet eruit als een kruising tussen appel, citroen en peer. De vruchten zijn rond, zoals een appel, of iets langwerpig, zoals een peer. De dichte, hobbelige schil lijkt op citrusvruchten, maar bij geel fruit lijkt het meer op een kweepeer.

Naarmate de vruchten rijpen, worden ze geel of bordeauxrood, maar sommige soorten blijven groen. Rijpe vruchten verspreiden een sterke citroengeur om zich heen.

Hoe dikker de schil van de guave, hoe bitterder hij is, terwijl de zoetste vruchten die met een dunne schil zijn..

Het vruchtvlees is vrij dicht en sappig; kleine harde zaden van gele kleur zijn erin verborgen. Er zijn er veel, meer dan 100 stukjes in één vrucht, bedekt met een harde schil bovenop, en daarom ontstaan ​​​​er wat problemen bij het kweken van guave met zaadmethode.

Om een ​​idee te hebben van hoe de vruchten eruit zien, raden we u aan vertrouwd te raken met de foto van guavevruchten:guave met wit vruchtvlees

guavevariëteit met oranje vruchtvlees

guavefruit met roze vruchtvlees

guavevariëteit met geel vruchtvlees

Het is heel moeilijk om ondubbelzinnig te antwoorden hoe de smaak van guave is. Het hangt af van de specifieke variëteit. De meeste soorten hebben wit vlees, maar er zijn variëteiten waarin het roze, geel en zelfs rood is. Variëteiten met rood fruit lijken bijvoorbeeld meer op frambozen, terwijl hun schil een naaldsmaak heeft. Maar aardbeienguave smaakt dienovereenkomstig naar aardbeien met een lichte ananassmaak. Maar ongeacht de variëteit, rijpe psidium is erg zoet. Onrijpe vruchten zijn zuur en het wordt niet aanbevolen om ze te gebruiken..

Groen fruit kan niet alleen spijsverteringsproblemen veroorzaken, maar heeft ook een negatief effect op de nierfunctie..

Hoe wordt guave gegeten? Het antwoord is ondubbelzinnig – alleen vers. Langdurige opslag van fruit verslechtert alleen hun smaak, maar ze kunnen nog een dag of twee in de koelkast liggen, maar de vriezer is een heel andere zaak. De enige voorwaarde: de aanwezigheid van een hermetische verpakking, omdat fruit snel vreemde geuren absorbeert.

rijpe guaveVan rijp fruit kan vers fruit worden gemaakt – het is ook erg lekker en zoet. Vers of bevroren fruit wordt toegevoegd aan verschillende gerechten of gemaakt van gelei en siropen, en de originele oosterse kaas wordt verkregen uit gedroogd fruit. Nog sappig vruchtvlees kan gemarineerd worden, en je krijgt een origineel bijgerecht voor vlees.

guave snijdenEn iets meer over het eten van heel fruit, namelijk hoe je guave op de juiste manier eet. Dit kun je het beste doen door het in partjes te snijden. Het is raadzaam om ze samen met de schillen en zaden te eten voor maximaal voordeel. Tegelijkertijd moet men niet vergeten dat de schil bitter of met een naaldsmaak kan zijn (dan is het beter om hem af te snijden), en de zaden hebben een harde schaal. Daarom eten we voorzichtig, slikken ze ze heel door, en je kunt ze knagen als je zeker bent van de sterkte van je tanden..

Geen fruit, maar een vitaminebom

er zitten veel vitamines in guavevruchtenGuavevruchten bevatten, ondanks hun zoetheid, slechts 69 kcal, maar ze bevatten meer dan genoeg vitamines en micro-elementen. Onder hen:

 • ijzer;
 • calcium;
 • fosfor;
 • magnesium;
 • natrium;
 • potassium;
 • vitamine van groep B, A, C en PP.

Zoals in ander fruit bevat guave het meeste water (80,7 g per 100 g vruchtvlees), maar er zijn slechts 17,4 koolhydraten, terwijl het aandeel voedingsvezels 5,4 g is.

Wat zijn de voordelen van een tropische appel??

aardbei guaveVanwege het rijke complex aan voedingsstoffen wordt psidium aanbevolen om te worden gebruikt voor de preventie en behandeling van vele ziekten, namelijk:

 • met gastro-intestinale problemen;
 • voor de behandeling van ontstekingsprocessen in de keel;
 • met longziekten;
 • om aanvallen en epileptische aanvallen te verlichten;
 • met hartziekte.

De gunstige eigenschappen van guavefruit zijn ook van toepassing op de schil: het bevat antioxidanten in een hoeveelheid die hun samenstelling in het vruchtvlees zelf overschrijdt. Het eten van guave in zijn geheel, samen met de huid, helpt pijn en spasmen te verlichten, helpt ontstekingen te verlichten en werkt als een antineoplastisch middel in combinatie met de hoofdtherapie.

Naast sappig gezond vruchtvlees worden bladeren ook gebruikt voor medicinale doeleinden. In de volksgeneeskunde worden afkooksels van guavebladeren aanbevolen voor hoest, ziekten van de mondholte, dysenterie. Kruidenthee gemaakt van verse bladeren zal helpen bij frequente duizeligheid en zal dienen als een uitstekende tonic..

Kan guave het lichaam schaden??

guave is niet goed voor iedereenEr zijn geen directe contra-indicaties voor het gebruik van exotisch fruit, maar ondanks de gunstige eigenschappen van guave moeten voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Dit geldt in de eerste plaats voor personen die vatbaar zijn voor allergische reacties.

Met de nodige voorzichtigheid en in beperkte hoeveelheden is het noodzakelijk om guave in uw dieet op te nemen voor mensen met diabetes mellitus, omdat het gebruik van zoet fruit, vooral met de schil, een scherpe sprong in de bloedglucose veroorzaakt.

Je moet niet op sappig fruit leunen, zelfs niet voor absoluut gezonde mensen – zoals je weet, is overmaat niet de norm, en fruit dat in grote hoeveelheden wordt gegeten, kan frustratie veroorzaken, vooral als het lichaam ze voor de eerste keer probeert. Hetzelfde effect zal zijn na het eten van groen fruit..

Is het mogelijk om guave op je site te kweken??

we kweken guave thuisOnlangs zijn er veel exotische vruchten gevonden in lokale tuinen, vooral in de zuidelijke regio’s, waar het warme klimaat het meest overeenkomt met hun natuurlijke teeltomgeving. Het kweken van guave thuis in het open veld is echter bijna onmogelijk in ons land, omdat de boom de Russische winter niet zal overleven. Kritisch voor hem zijn al 3 graden vorst. Het is genoeg om zelfs een volwassen boom te laten sterven..

Maar wanhoop niet, want er is nog een andere optie – guave kweken als een potcultuur, vooral als er een wintertuin is waar het warm en licht zal zijn. Het is natuurlijk onwaarschijnlijk dat de boom tevreden zal zijn met een overvloedige oogst van 100 kg, evenals zijn grote formaat, maar het is nog steeds mogelijk om te genieten van ecologisch schoon fruit met behulp van zelfbestoven variëteiten.

In tegenstelling tot de meeste planten, die vaak aan verschillende ziekten lijden, heeft guave natuurlijke immuniteit en meer zelden. Dit is een absoluut pluspunt in haar voordeel, aangezien het het gebruik van chemicaliën voor de behandeling van bomen tot een minimum beperkt en een veilige en smakelijke oogst garandeert..

guavevariëteit om thuis te kwekenAls kamerplant is een soort guave als de Littoral psidium, ook wel Coastal genoemd, het meest geschikt. Van de voordelen van het ras is het vermeldenswaard dat het:

 • vereist geen bestuiving;
 • resistent tegen ziekten en plagen;
 • bloeit prachtig met grote witte bloeiwijzen;
 • draagt ​​vruchten in kleine (4 cm diameter) maar smakelijke, gele vruchten met een sterk aroma;
 • reproduceert goed, zowel op zaad als op vegetatieve wijze.

Catley guaveIets minder fruit in het ras Catley (slechts 2 cm), maar ze smaken naar aardbeien. Deze variëteit is ook geschikt voor het kweken van guave als kamerplant..

Groeiende functies

guavezaailingen uit zaadSommige tuinders zijn van mening dat zaden van fruit gekocht voor consumptie op de binnenlandse markt of in een winkel geschikt materiaal zijn voor de vermeerdering ervan. In sommige opzichten hebben ze gelijk, omdat ze op deze manier citroenen en mandarijnen verbouwen. Maar het is de moeite waard om te overwegen dat niet alle guavesoorten zelfbestuivend zijn, er zijn ook variëteiten die geen vrucht dragen zonder extra bestuiving, maar dit kan al een probleem zijn. Het is het beste om zaadmateriaal in een speciale winkel te kopen – dit is precies het vertrouwen dat uw boom vrucht zal dragen of bewezen variëteiten zal gebruiken.

Vergeet bij het planten niet dat de zaden een harde schaal hebben. Om de ontkieming te versnellen en te vergemakkelijken, moeten ze 2-3 uur in een groeiregulator worden geweekt. Bovendien kan het geen kwaad om de zaden een beetje te krassen met schuurpapier – dit zal het voor de spruit gemakkelijker maken om uit te komen..

Voor het kweken van zaailingen is het beter om een ​​kas of kas te gebruiken, omdat ze een voldoende hoge temperatuur nodig hebben, minimaal 24 graden Celsius. Het is niet nodig om de zaden te verdiepen, het is voldoende om ze op de losse grond te zaaien en lichtjes met zand te bestrooien. Wanneer de zaailingen opgroeien en een hoogte van ongeveer 5 cm bereiken, moeten ze worden geknepen en in aparte potten worden getransplanteerd..

Hoe zorg je voor je huisguave?

vruchtdragende guave in een thuiskwekerijVerdere zorg voor het guave-binnenfruit is eenvoudig en omvat:

 • jaarlijkse voorjaarstransplantatie van jonge planten met een verandering van de bloempot naar een ruimere;
 • matig water geven, voorkomen dat de grond volledig uitdroogt en niet in de staat van een moeras brengen;
 • regelmatig douchen of overvloedig sproeien;
 • complexe minerale bemesting eenmaal per maand tijdens het groeiseizoen.

Psidium, hoewel pretentieloos, vereist twee dingen: licht en warmte. In de kamer moet hij de meest verlichte plaats krijgen en voor de zomer moet hij worden blootgesteld aan de open lucht. Het wintergehalte van de plant is enigszins anders: gedurende deze periode wordt de frequentie van water geven verminderd en de temperatuur verlaagd tot 20-16 graden Celsius..

Met de komst van de lente kun je beginnen met het vormen van een mooie kroon aan de struik, maar er moet rekening mee worden gehouden dat deze vruchten afwerpt op jonge scheuten. Maar het is beter om de wortelprocessen op tijd te verwijderen om verdikking te voorkomen. Een van de vormingsmethoden is het knijpen van de bovenkant van de takken – dit stimuleert de vertakking en voorkomt dat de stam zich uitrekt.

Zoals je kunt zien, is de guavevrucht niet alleen erg lekker en gezond. Het eenvoudige en niet veeleisende karakter maakt de exotische plant tot een thuisplant, die niet moeilijk zal zijn om te kweken. Plant een paar struiken in huis om uw dierbaren te verwennen met sappig fruit. En tot slot zou ik willen toevoegen dat deze groenblijvende sierplant ook in staat is om de lucht in huis te zuiveren en voor je gezondheid te zorgen..