Leren groeien en verzorgen van aspergebonen

We telen aspergebonen op onze site Peulvruchten, beginnend met bonen, erwten, sojabonen, eindigend met pinda’s, hebben zich lang bewezen als een rijke bron van vezels, licht verteerbare eiwitten en complexe koolhydraten. Ze hebben grote voordelen voor het lichaam: ze verrijken het met zuren, vitamines en micro-elementen, beschermen tegen infecties en verhogen de weerstand tegen ziekten. In zo’n grote familie valt een plant op die het maximale aantal nuttige eigenschappen combineert, kieskeurig om te groeien – dit zijn aspergebonen. De plant houdt van warmte en vocht, verdraagt ​​de nadelige effecten van de externe omgeving vrij hardnekkig en kan onder bijna alle omstandigheden groeien.

Bepaling van de plantplaats en voorbereiding van de grond

Lichte bedden worden gekozen voor het telen van bonen. Als het doel is om een ​​rijke oogst te oogsten en klim- of struikaspergebonen in de tuin worden geplant, vereist het kweken en verzorgen ervan bepaalde kennis van agronomie en speciale vaardigheden..

Bossige aspergebonenEen succesvolle keuze van een kweeklocatie, de juiste voorbereiding, zal de verdere verzorging van de plant aanzienlijk vergemakkelijken en hoge opbrengsten opleveren. Een plaats die goed wordt verwarmd door de zon met de mogelijkheid van irrigatie en een lage zuurgraad van de grond waarop ze vroeger groeiden, is geschikt:

 • wortelgroenten: bieten, aardappelen, wortelen, radijs;
 • uien of knoflook;
 • tomaten, selderij, diverse groenten, aardbeien.

Aspergebonen kunnen jarenlang in hetzelfde gebied worden verbouwd. Dit gewas voldoet niet aan het basisprincipe van vruchtwisseling, volgens welke het niet wordt aanbevolen om de plant eerder dan na 3-4 jaar terug te brengen naar de vorige plantplaats. De uitzondering is de situatie met reguliere schade aan bonen met anthracnose..

Aspergebonen ondersteuningHet is noodzakelijk om af te zien van het planten van hoge planten ernaast: maïs, sorghum, mosterd, om geen schaduw te creëren.

De nutriënten- en mechanische samenstelling van de bodem is van fundamenteel belang voor de volledige groei van het gewas. Het is raadzaam om in de herfst te beginnen met het voorbereiden van de site door te graven en organische meststoffen toe te passen (5-6 kg per 1), die in de lente de tijd zullen hebben om zoveel mogelijk oververhit te raken. De toevoeging van minerale meststoffen – 20 g per 1 kaliumchloride en superfosfaten – zal extra chemische verbindingen vormen die nodig zijn voor plantengroei. In het voorjaar wordt de grond bestrooid met houtas en humus, opnieuw uitgegraven.

Selectie en voorbereiding van zaden voor opplant

Zaden van verschillende soorten aspergebonenDe natuurlijke omstandigheden en de rijpingstijd van de peulen zijn direct van invloed op de keuze van aspergebonen, namelijk:

 • vroege rijping – oogsten in 40-50 dagen;
 • middenseizoen – rijpingstijd 70-80 dagen;
 • laat rijpend – de vruchten worden na 120-130 dagen afgescheurd.

Laatrijpe variëteiten zijn niet geschikt om in onze omstandigheden te groeien en hun aanplant moet worden opgegeven. Door het nauwgezette werk van veredelaars werden pretentieloze variëteiten gefokt, die goede opbrengsten laten zien, zowel bij struiksoorten (Laura, Caramel, Saksa 615, Oil King) als bij klimbonen (Purple Queen, Golden Nectar, Winner, Fatima),

Voordat de zaden worden geplant, is het noodzakelijk om hun groei te desinfecteren en te ondersteunen, hiervoor worden ze 20-30 minuten geweekt in een sterke oplossing van kaliumpermanganaat. Kaliumpermanganaat kan worden vervangen door wodka, aloë, zirkoon. Een snellere en meer uniforme opkomst wordt verzekerd door gekiemde bonen. Veel beginnende tuinders weten niet hoe ze bonen correct moeten ontkiemen en dompelen de zaden eenvoudig onder in een bak met water. Dit leidt tot verzuring en bederf van het zaad. Om dit te voorkomen, moeten de korrels worden gekiemd tussen twee lagen constant vochtige katoenen doek of gaas die meerdere keren is gevouwen..

Zaden in de grond planten

Bonenzaden planten in de volle grondAspergebonen worden geplant in een verwarmde, losgemaakte en goed bevochtigde grond tot een diepte van 3-5 cm.De planttechnologie is vrij eenvoudig:

 • de scherpe hoek van de schoffel maakt een groef van 4-5 cm diep;
 • de voor wordt overvloedig bewaterd met water (een oplossing van complexe meststoffen);
 • wanneer het vocht volledig is opgenomen, verspreidt u de zaden op de bodem van de groef, met een interval van 10-12 cm ertussen (als de afstand kleiner is, zal het in de toekomst nodig zijn om de zaailingen uit te dunnen);
 • de groef is over de gehele lengte zorgvuldig bedekt met aarde;
 • de afstand tussen de voren (rijafstand) moet 25-40 cm . zijn.

Voor gekrulde bonensoorten moet u een sterke ondersteuning installeren met een hoogte van 1,5 meter. De ontkiemingstijd van zaden kan een tot twee weken duren. Jonge zaailingen zijn erg gevoelig voor kou en verdragen het niet goed, dus het kan nodig zijn om de plantplaats af te dekken met plasticfolie.

Bonen kweken en oogsten

Aspergebonen rijpenGedurende de groeiperiode hebben aspergebonen regelmatig water nodig, onkruid schoonmaken en topdressing met oplossingen van organische meststoffen (uitgevoerd 1-2 keer per maand). De beste groei van stengels wordt vergemakkelijkt door de grond in het gebied van de wortels los te maken tot een diepte van 3-4 cm.

Om wieden en water geven tot een minimum te beperken, is het mogelijk om de grond te mulchen met stro of gehakte schors van bomen. Deze zorg voorkomt vervorming en verkleining van de peulen. De bloeitijd van planten is afhankelijk van de mate van rijping van de variëteit en de weersomstandigheden. Meestal verschijnen bloemen 40-45 dagen nadat de zaailingen ontkiemen, en na nog eens drie weken zijn de peulen vastgebonden. Na 7-10 dagen rijpt de eerste oogst.

De overvloed aan vruchtvorming kan worden vergroot door te lange stelen af ​​te snijden – vanaf 2,5 m.

Het oogsten van bonen wordt selectief uitgevoerd: alleen zachte peulen in een staat van melkachtige rijpheid, die zeer gunstig zijn voor de gezondheid, worden afgescheurd. Tot de herfstvorst kunt u genieten van de smaak van vers geoogste aspergebonen. Een deel van het gewas moet volledig rijpen om zaad te kunnen verzamelen. Geoogste zaden kunnen meer dan 5 jaar levensvatbaar blijven. Bonen verzadigen de grond intensief met stikstof, waardoor het geschikt is voor het planten van elk tuingewas.

Kenmerken van het kweken van bonen – video

Adblock
detector