Kruisbes Grushenka - planten en verzorgen

kruisbes grushenkaMet de groeiende populariteit van kruisbessen, ontwikkelen veredelaars nieuwe rassen die bekend staan ​​om hun variëteit en perfectie. Ze zijn beter bestand tegen ziekten en plagen, worden gekenmerkt door hoge opbrengsten en lage stekelige struiken. Kruisbes Grushenka behoort tot dergelijke variëteiten..

Het resultaat van het vruchtbare werk van veredelingsinstituten is de kruisbessenvariëteit Grushenka – een van de meest populaire fruit- en bessenstruiken. Het onderscheidt zich door de ronde peervormige vorm van de bessen, waar het zijn naam aan dankt. Het ras is kunstmatig gefokt door het All-Russian Selection and Technical Institute of Horticulture and Nursery.

Beschrijving van de variëteit

Volgens de beschrijving van de variëteit Grushenka-kruisbes, kan men zijn goede overlevingspercentage op alle soorten bodems opmerken. De enige vereiste is tijdig voeren en een open plek met direct zonlicht.

kruisbes grushenka De Grushenka-struik ziet eruit als een kleine middelhoge plant met zwak spreidende takken, die overvloedig en dicht begroeid is met heldergroen glanzend blad. De scheuten van de struik hebben een goede vertakking met een gemiddelde dikte. Eenjarige takken kunnen zeer snel een struik vormen. De plant bloeit met tweekleurige of driekleurige bloeiwijzen. De bloemen zelf worden zeer zelden beschadigd door voorjaarsvorst, hoewel deze kruisbes tot de vroegbloeiende soorten behoort..

Wat betreft het rijpen van bessen, de plant is niet erg laat. De opbrengst van één kruisbessenstruik “Grushenka” is ongeveer 6 kg. voor het seizoen. De bessen zijn paars van kleur en hebben een gemiddeld gewicht van 4,3 g en bevinden zich over de gehele lengte van jaarlijkse scheuten en volwassen takken. De aangename zoetzure smaak van het fruit maakt deze variëteit tot een van de meest gewilde fruit- en bessengewassen van het zomerhuisje. Pectine- en anthocyanineverbindingen worden in grote hoeveelheden in de samenstelling van bessen opgenomen. “Grushenka” draagt ​​​​ongeveer 20 jaar vrucht.

Het belangrijkste kenmerk van de struik van deze variëteit is vorstbestendigheid. Zomerbewoners (zelfs degenen die de datsja zelden bezoeken) hoeven zich geen zorgen te maken dat zijn favoriete kruisbesvariëteit kan bevriezen en verdwijnen. Ook heeft dit ras een unieke resistentie tegen de invloed van echte meeldauw, verschillende virusziekten en septoria. Dergelijke functies benadrukken alleen de veelzijdigheid van de look..

Met vruchtdragende vruchten en grote vruchten van hoge kwaliteit kon geen enkele negatieve verklaring over deze variëteit worden achtergelaten. Een van de zomerbewoners merkt op: “Soms kun je de bladeren niet eens zien vanwege de vruchten van Grushenka, ze blijven gewoon rond de struik hangen en worden een continue overvloed aan bessen.”.

Kenmerken van het planten van kruisbes Grushenka

in de grond plantenDe struik wordt zowel in de lente als in de herfst in de grond geplant. De landingsplaats moet permanent zijn (de plant houdt er niet van om naar een andere plaats te verplanten) en open te staan ​​voor constant zonlicht.

Als je in het voorjaar een struik plant, moet je je concentreren op een zeer korte periode tussen het ontdooien van de grond en het opzwellen van de knoppen van de plant. De overlevingskans van een plant op een nieuwe plek is hier direct van afhankelijk. Om niet te missen en niet te laat te zijn, raden veel zomerbewoners aan om in de herfst een kruisbes-grushenka te planten. Zo bent u zeker van een positief resultaat..

Het planten in de herfst moet 4 of 6 weken voor het begin van de vorst worden gedaan. Hoewel de plant ook vorstbestendig is, heeft hij een aanpassingsperiode nodig om op sterkte te komen voor het begin van de winter. Bij het begin van de vorst heeft de Grushenka-struik tijd om nieuwe scheuten te verwerven, wat een succesvolle aanpassing betekent.

blankBij het planten van kruisbessen moet rekening worden gehouden met de afstand tussen de planten, omdat nabijgelegen geplante struiken zich met elkaar verstrengelen, en dit verstoort de snelle groei en veroorzaakt moeilijkheden bij het oogsten.

De gereguleerde afstand mag niet minder zijn dan 1 meter, in sommige gevallen planten tuinders struiken op een afstand van 1,5-2 meter. Jonge zaailingen met eenjarige scheuten kunnen het beste geplant worden in een gat van een halve meter met een diameter van 50x50cm.

Een belangrijke factor zal ook de introductie van meststoffen en organische voedingsstoffen zijn bij het planten van een struik. Voor één struik moet je toepassen:

  • 40 gram kaliumsulfide.
  • 50 gram dubbel superfosfaat.
  • 100 gram houtas.
  • Ongeveer 5-10kg. mest of humus.

Direct voordat u de struik in het gat steekt, moet u deze inspecteren op de aanwezigheid van droge wortels, takken, slechte scheuten. Als die er zijn, kunt u ze het beste met een snoeischaar verwijderen. De toppen van goede takken moeten 10-15 cm van de top worden afgesneden..

In het voorbereide nest moet de struik op een lichte helling worden geplaatst. Voer vervolgens het proces uit om de wortels met aarde te vullen. Daarna moet je het licht aanstampen zonder de struik zelf te beschadigen. De laatste fase van het planten van de Grushenka-kruisbessenstruik is overvloedig water geven onder de wortel en rond de plant.

Zorg

blankDe principes van de zorg voor de Grushenka-kruisbesvariëteit omvatten een aantal activiteiten die bijdragen aan het verhogen van de efficiëntie van vruchtvorming en de ontwikkeling van de plant als geheel..

Om ervoor te zorgen dat de kruisbes consequent een hoge opbrengst oplevert, is het noodzakelijk om de grond constant los te maken. De intensiteit en diepte van dit proces moeten passen bij de grondsoort. Op harde gronden is het noodzakelijk om dieper te graven en op losse en zachte gronden is het losmaken van het oppervlak voldoende. Gebruik tuinvorken of universele troffel met ripper als gereedschap.

Het is erg belangrijk om onkruid tijdig onder de struik en eromheen te verwijderen. Ze halen de nodige voedingsstoffen uit de kruisbes en verhogen het vochtgehalte van de bodem, wat zeer ongewenst is voor de plant. Overmatig vocht kan een voorwaarde zijn voor het optreden van virale ziekten..

Bemesting is ook een belangrijke stap in de verzorging van kruisbessen. Tweemaal per jaar (lente en herfst) moet u een standaardcomplex van voedingsstoffen aanbrengen (kaliumchloride – 20 g, salpeter – 40 g, superfosfaat – 80 g, compost of mest – ongeveer 7 of 10 kg).

SnoeienEen van de belangrijkste stadia van de zorg voor de kruisbes van Grushenka is het tijdig snoeien van scheuten en oude takken, de vorming van een struik. In de eerste jaren worden wortelscheuten bijgesneden, daarna worden zwakke scheuten verwijderd.

Met de juiste zorg zorgen de eigenschappen van de Grushenka-kruisbes ervoor dat je een uitstekende oogst krijgt.

Hoe te kopen, zorg voor kruisbessen – video

Adblock
detector