Krenten bemesten voor een goede oogst

Jonge bessenstruiken Wat de krentenoogst volgend jaar zal zijn, hangt af van de groei van de struik in het huidige seizoen. Daarom is het voeren van krentenplantages een integraal onderdeel van de jaarlijkse verzorging, niet minder belangrijk dan water geven, grondbewerking en snoeien..

Hoe sterker en groter de eenjarige takken, hoe meer eierstokken zich daarop vormen. Maar de bes zal alleen zoet en groot zijn als hij tijdens het rijpen voldoende voeding, zon en vocht krijgt. Het wortelstelsel van alle bessenvariëteiten bevindt zich dicht bij het oppervlak. Enerzijds vraagt ​​dit speciale aandacht bij het losmaken van de grond en anderzijds maakt het het makkelijker om de planten te voeden, waardoor het effectiever wordt..

Welke meststoffen hebben krenten nodig? Wanneer en hoe maak je ze??

Lees ook het artikel over het onderwerp: ureumbemesting in de tuintoepassing in de herfst!

Topdressing van jonge bessengewassen

Voorjaarsvoedering van krenten Als de bessenstruik in de herfst in de grond is geplant, hoeft hij de volgende lente niet te worden gevoerd. Alles wat nodig is voor voeding en groei zit al in de grond. Maar voor krenten die aan het begin van het groeiseizoen zijn geplant, is voeding nodig. Een paar weken na het planten wordt 13-18 gram stikstofmeststof per meter oppervlakte onder de struiken aangebracht. Om te voorkomen dat het actieve bestanddeel verwering en ontbindt in de lucht, worden meststoffen onmiddellijk verzegeld, rekening houdend met de nabijheid van het wortelstelsel, en wordt overvloedig water gegeven.

Wanneer de bes vruchten begint af te werpen, moet hij naast stikstof worden gevoed met kalium- en fosforverbindingen. Ze worden in het najaar binnengebracht op basis van een jonge struik:

  • 40-50 gram superfosfaat;
  • 10-15 gram kaliumsulfaat.

Tegelijkertijd worden de aalbessen gevoed met organisch materiaal zodat 4-6 kg humus- of toortsinfusie in de grond komt.

Gerelateerd artikel: gouden bes – planten en verzorgen in het land!

Bemesting van volwassen bessenplanten

Vruchtdragende volwassen plantDe timing en frequentie van bemesting voor volwassen struiken hangt grotendeels af van het type grond waarop de aanplant wordt gelegd. Dichte grond houdt voedingsstoffen langer vast in de lagen waar de wortels van de struik zich bevinden. En door licht van bijvoorbeeld veen- of zandige meststoffen gaan ze al snel dieper en worden ze onbereikbaar voor planten.

Daarom worden vanaf het vierde levensjaar stikstofmeststoffen, die de groei van groen en scheuten versnellen, jaarlijks toegepast met een snelheid van 20-25 gram ureum per plant. Bovendien worden ze voor een efficiënter gebruik van het voeren vaak in twee stappen verdeeld..

In het voorjaar worden 2/3 porties onder de struiken toegevoegd, waardoor de aalbessen samen bladeren kunnen geven, bloeien en eierstokken kunnen vormen. En de resterende hoeveelheid valt na de bloei in de grond. Deze topdressing ondersteunt de struik wanneer de bes begint te gieten..

Fosfor- en kalimeststoffen op dichte grond kunnen niet elk jaar, maar met tussenpozen van 2-3 jaar in een ader of in de herfst worden aangebracht, zodat de plant:

  • 120-150 gram superfosfaat;
  • 30-45 gram kaliumsulfaat.

Organische meststoffen kunnen ook met tussenpozen worden toegepast. Maar als er zandgronden onder de aanplant zijn, moet de tuinman voorbereid zijn op de jaarlijkse voeding van krenten. Beschadigt geen extra zomer-, traditionele en bladverbanden, die worden gecombineerd met water geven of meststoffen in vloeibare vorm aanbrengen.

Oogst van rode en zwarte bessenIn dit geval worden de toedieningssnelheden van minerale meststoffen enigszins verminderd om geen brandwonden aan het wortelstelsel en “overvoeding” van bessenstruiken te veroorzaken. Het is vooral belangrijk om de aalbessen niet te veel stikstof te geven. Zijn overmaat veroorzaakt een versterkte mond van de groene massa ten koste van de kwantiteit en kwaliteit van de bessen. Bovendien hebben krachtige eenjarige scheuten geen tijd om in de herfst te rijpen en sterven ze vaak door wintervorst..

Sporenelementen voor bessenstruiken

Naast de basisvoedingsstoffen zijn micro-elementen van levensbelang voor krenten. Hun planten worden in juni ontvangen. Neem in dit geval een emmer water:

  • 1-2 gram kopersulfaat;
  • 2-2,5 gram boorzuur;
  • 5-10 gram mangaansulfaat;
  • 2-3 gram zinksulfaat en dezelfde hoeveelheid ammoniummolybdaat.

Als een tuinman complexe meststoffen heeft met micro-elementen voor bessenstruiken, is het handig om ze te gebruiken. De bereide oplossing wordt onder de kronen aangebracht op een afstand van 20-30 cm van de wortel. Voor een betere opname worden in dit gebied ondiepe groeven gemaakt rond de struiken, die op het bemestingsveld worden gestrooid en bedekt met mulch. Het is noodzakelijk om op deze manier meststoffen in vochtige grond aan te brengen, daarom worden de struiken eerst water gegeven.

Bessenstruik heeft micro-elementen nodigDoor te zorgen voor de voeding van de bessenstruiken vóór de vorming van de bessen en tijdens hun rijping, verliezen veel beginnende tuiniers het feit uit het oog dat na het oogsten de planten ook moeten worden verzorgd. Het is in deze tijd dat de bloemknoppen van het volgende jaar worden gelegd, nieuwe scheuten worden gevormd en sterker worden..

Meststoffen voor krenten kunnen willekeurig of in vloeibare vorm worden aangebracht met droge korrels, hechtend aan een zone gelijk aan de diameter van de kroon.

Tegelijkertijd is het belangrijk om de stamcirkel regelmatig los te maken, proberen de wortels niet te beschadigen, water geven en wieden. Het verwijderen van onkruid is uiterst belangrijk, omdat ze niet alleen het vocht dat nodig is voor de aalbessen uit de grond halen, maar ook de belangrijkste voedingscomponenten en sporenelementen uit gecultiveerde aanplant verwijderen..

Adblock
detector