Koriander kweken uit zaden is een kwestie van smaak en gezondheid

bedje van bloeiende koriander Verse kruiden op tafel zijn smaak, plezier en voordelen. Het kweken van koriander uit zaden kost niet veel tijd en moeite. Dit pittige kruid zal de dagelijkse voeding diversifiëren, pittige tonen en een uniek aroma aan gerechten toevoegen. Het gewas is beschikbaar voor teelt in het open veld, in een kas en thuis – in een pot. Ze heeft een minimum aan aandacht en zorg nodig. Groene kruiden worden direct uit de tuin gebruikt – vers en geoogst voor toekomstig gebruik – gedroogd, geplet en opgeslagen. De zaden worden gebruikt voor verdere vermeerdering en als voedsel – als specerij.

Koriandercultuur – beschrijving en eigenschappen

koriander kweken uit zaad Koriander is een kruid met een lange teeltgeschiedenis. Het was bekend in China en Afrika, de Middellandse Zee en India, in de Kaukasus en Griekenland, het werd gebruikt in Europa en Italië, Roemenië en Tsjecho-Slowakije. Veel zomerbewoners hielden van het oosterse kruid vanwege zijn uitstekende smaak, snelle groei, pretentie en gemakkelijke teelt. Het is het gemakkelijkst om koriander uit zaden in een tuinperceel te kweken..

Een andere naam voor koriander is koriander, dit heerlijke kruid heeft veel gezondheidsvoordelen. Het heeft een aangename geur en originele smaak, het bevat essentiële oliën, vezels en vitamines. Koriander verbetert de eetlust en het welzijn, geneest en verlengt het leven!

koriander bloeitKoriander behoort tot de kruidachtige eenjarigen van de paraplufamilie. Het geurige kruid bereikt een hoogte van 30 tot 50 cm en heeft twee soorten bladeren – eenvoudig en veervormig ontleed. Bloei begint 3 maanden na het zaaien, witte of roze bloemen vormen tegen het midden van de zomer zaadparaplu’s. Zaadrijping eindigt half september.

Kruiden zaaien en kweken

Koriander of koriander is een lang daglichtkruid en wordt daarom geplant in een open deel van de tuin, waar veel lucht en licht is. De overvloed aan schaduw vertraagt ​​​​de groei van de plant en verzwakt deze aanzienlijk. De stengel van de koriander is recht en vertakt, de bovenste bladeren zijn langwerpig en zitten er direct aan vast. De onderste bladeren hebben bladstelen, waarmee ze op de stengel worden vastgezet. Bloemen worden verzameld in parasols die eindigen op de stengel van de plant.

Hoe koriander te planten:

  1. Seizoen. Koriander wordt in het late voorjaar gezaaid – van eind april tot begin mei. Vorst is ongunstig voor hem, hij verdraagt ​​geen hitte.
  2. De grond. Luchtige en vruchtbare grond is een ideale basis voor cultuur. Om de grond te verbeteren kun je het mengen met zand, een beetje humus en houtas toevoegen.
  3. Voorbereiding van de locatie. De beste plaats om kruiden te kweken zijn zonnige of halfschaduwrijke plekken. Het gras houdt niet van te veel schaduw.
  4. Landen. Het zaaien van koriander wordt willekeurig of in rijen in natte grond uitgevoerd. Er moet 10 tot 15 cm tussen de zaden zijn, de rijenafstand moet ongeveer 25-30 cm zijn en de optimale zaaidiepte moet maximaal 2 cm zijn..

koriander zaailingenDe opbrengst van koriander is afhankelijk van de ontkieming en kwaliteit van de zaden, vruchtbaarheid en bodemvocht, onkruidaantasting en de hoeveelheid daglicht. Het is beter om overtollige spruiten te verwijderen, omdat het gras in rozetten groeit en naburige planten met elkaar kunnen interfereren.

Eetcultuur

weelderige korianderstruikenHet buiten planten en verzorgen van koriander is om overgroei te voorkomen. De eerste scheuten worden uitgedund, waardoor sterkere en meer winterharde planten overblijven. Jonge scheuten die een hoogte van 10-15 cm hebben bereikt, worden gebruikt voor voedsel, oude takken kunnen bitter zijn. De korianderbedden worden naar behoefte bewaterd, onkruidvrij en de grond losgemaakt. In de strijd tegen onkruid helpt wortelmulchen. Minerale dressing wordt aangebracht voor het planten, tijdens het groeiproces kunt u de korianderbedden bemesten met kalium en superfosfaat.

Om de hele zomer van koriandergroen te worden voorzien, is het noodzakelijk om het gewas in batches te planten – elke 2-3 weken.

Wanneer koriander buiten planten:

  • van het derde decennium van maart tot het tweede decennium van mei;
  • gedurende het zomerseizoen met tussenpozen van enkele weken.

Cilantro is een pretentieloze en koudebestendige plant, houdt van voldoende vocht en zon. De eerste scheuten verschijnen 28-40 dagen na het planten. Tijdens een set groene massa heeft het gras systematisch water nodig – twee keer per week. Koriander is een droge klimaatcultuur, dus overtollig vocht heeft een negatief effect.

Oogsten en oogsten

korianderzaad verzamelenAls je meer dan een derde van de plant tegelijk afsnijdt, zal deze niet meer groeien. Om de groei en ontwikkeling van de plant in twee of drie cycli op rij te garanderen, is het noodzakelijk om alleen de bovenste bladeren te verwijderen en de onderste scheuten over te laten. Tijdens het bloeiproces stopt het gras met het produceren van scheuten die geschikt zijn voor voedsel. Eind augustus – begin september rijpen de zaden eindelijk, die worden gebruikt voor conservering en koken. Droge korianderzaden kunnen worden gebruikt door tuinders die weten hoe ze koriander buiten moeten zaaien om groenten te kweken voor het volgende seizoen. Als een rijp korianderzaad de grond raakt, zal het in de lente en de herfst ontkiemen om een ​​stabiele oogst te garanderen..

Voor het kweken van koriander voor kruiden en zaden is het beter om twee gebieden toe te wijzen. De verzorging van het planten is hetzelfde, maar het oogsten zal op verschillende tijdstippen plaatsvinden..

Als je weet hoe je korianderzaden in het open veld moet planten, er goed voor moet zorgen en het op de juiste manier moet oogsten, kun je jezelf het hele jaar door voorzien van gezonde en smakelijke groenten. Koriander wordt gebruikt als smaakmaker in nationale keukens en gerechten van verschillende volkeren van de wereld. Agrarische teelttechnieken zijn eenvoudig en begrijpelijk, toegankelijk voor elke zomerbewoner, zonder uitzondering..

Video over het zaaien van koriander

Adblock
detector