Koolplagen en methoden om ermee om te gaan – wiresummit.org

Gecultiveerd in bijna alle percelen van het huishouden, is kool de meest voorkomende en populaire groente, samen met aardappelen. Er zijn een groot aantal soorten en soorten kool, maar ze zijn allemaal vatbaar voor verschillende ziekten en plagen. In dit geval is de grootste moeilijkheid bij het beschermen van kool tegen ongedierte de onwenselijkheid van het gebruik van pesticiden in elk ontwikkelingsstadium. Daarom zijn preventieve maatregelen en beperking van het gebruik van bestrijdingsmiddelen zo belangrijk bij het beschermen en behandelen van kool..

Ziekten van kool

Een van de belangrijkste ziekten van kool zijn de volgende:

 • Witrot, waarvan de infectiebronnen het mycelium van sclerotia zijn.
 • Grijsrot, ontstaat door onjuiste bewaring van het gewas.
 • Keela onder alle vijanden van kool is de meest gevaarlijke en wijdverbreide. Infectie vindt plaats via een schimmel die de wortels beschadigt.
 • De geelheid van kool, die wordt veroorzaakt door een bodemmicro-organisme. Doordringend in de plant via de wortels of schade aan het koolblad, voorkomt een dergelijke schimmel de beweging van water in de vaten en veroorzaakt geelheid van het blad, gevolgd door verwelking.
 • Koolmozaïek is een virale ziekte en kan alleen worden bestreden met preventie..
 • Valse meeldauw (peronosporosis) verschijnt op de bladeren in de vorm van roodgele vlekken met een bloei van mycelium aan de onderkant.
 • Zwarte poot verschijnt voornamelijk op zaailingen van verschillende leeftijden en veroorzaakt verdonkering van het wortelgedeelte van de stengel.

Witte en grijze rot van koolziekte

Keela kool foto's

Mozaïek van kool en valse meeldauw

Zwarte pootziekte bij koolzaailingen

Methoden voor het omgaan met koolziekten

Om koolziekten met succes te bestrijden, moet er allereerst rekening mee worden gehouden dat ze kunnen worden veroorzaakt door een hoog vochtgehalte in de lucht of vochtigheid van de grond. Gezien het feit dat veroorzakers van koolziekten hun levensvatbaarheid in de grond gedurende meerdere jaren kunnen behouden, is het raadzaam om de plaats van het planten van kool jaarlijks te veranderen, de groente overvloedig water te geven en te voeren, en deze te beschermen tegen ongedierte. Met preventieve maatregelen, bijvoorbeeld een afkooksel van hete pepers, goudsbloemen of paardenstaart, kunt u niet alleen genezen, maar ook beschermen tegen de verspreiding van ziekten..

Het belangrijkste is de systematische bestrijding van koolziekten tijdens de bloei en hoofdvorming. Methoden om met een ziekte om te gaan die kool al heeft getroffen, zijn afhankelijk van elk specifiek type ziekte..

Om witrot tegen te gaan, is het belangrijk om een ​​vruchtwisseling van 6-7 jaar in acht te nemen. Hetzelfde kan worden aanbevolen om de ontwikkeling van grijsrot te voorkomen. Maar de strijd tegen de kiel bestaat uit het vernietigen van de zieke plant en het behandelen van de grond met formaline of Bordeaux-vloeistof. Planten die zijn aangetast door geelheid worden ook vernietigd en behandel de grond in de herfst met een oplossing van kopersulfaat.

Om te beschermen tegen echte meeldauw, kunt u speciale chemicaliën of folkremedies gebruiken. Om blackleg te bestrijden, worden zaden voorbehandeld met biologische middelen of effectievere chemicaliën. Om sporen in de grond te vernietigen, wordt het gedesinfecteerd met kokend water, vers gebluste kalk of een oplossing van kaliumpermanganaat.

Koolongedierte met foto

De oorzaken van koolziekten kunnen plagen zijn, een van de gevaarlijkste zijn de koollepel, koolbladluizen en motten, evenals de kruisbloemige vlo en andere insecten.

 • kruisbloemige vloDe kruisbloemige vlooienkever is een kleine springkever (2-3 mm) die overwintert in de bovenlaag van de bodem. Voor preventie is het noodzakelijk om voor het planten zorgvuldig al het onkruid te verwijderen en bij zonnig weer de zaailingen te bedekken met een transparant niet-geweven materiaal dat lucht doorlaat. Wanneer vlooienkevers verschijnen, gebruik dan folkremedies of meer schadelijke chemicaliën.
 • KoolbladluisKoolbladluizen overwinteren in het eierstadium op koolstronken, kooltestes en onkruid. De massale verschijning van bladluizen op de bladeren, die het sap uit de planten zuigen, leidt tot een stopzetting van de groei van de koolkoppen en er vormen zich geen zaden op de teelballen. Zorgvuldige verwerking van de site na de oogst, regelmatige vernietiging van onkruid voorkomt het verschijnen van bladluizen. Bladluizen worden vernietigd door veel nuttige insecten die worden aangetrokken door overkoepelende gewassen (dille, worteltestikels). Bij de eerste verschijning worden bladluizen vernietigd door de bladeren af ​​te vegen met een doek gedrenkt in een sopje, evenals besprenkeling met bouillon en tincturen van toppen van aardappelen en tomaten, tabak, bilzekruid, knoflook, uien en anderen.
 • Koolbeestje fotoKruisbloemige beestjes zijn bont van kleur, afhankelijk van het type kever. Volwassen insecten en hun larven veroorzaken mechanische schade door sap op te zuigen en bladcellen te doden. De koolwants is de meest voorkomende plaag. Ze zijn zeer vruchtbaar en één vrouwtje kan tot 300 eieren per seizoen leggen. Hun schadelijke activiteit is vooral actief bij warm, droog weer. De beste methoden om met bedwantsen om te gaan, zijn preventieve maatregelen en het gebruik van afschrikmiddelen voordat de bedwantsen beginnen uit te vliegen. Gebruik om af te schrikken naftaleen, pluiskalk, tabak, gemengd met andere ingrediënten. Sproeien met zeepsop of afkooksels van kamille, aardappeltoppen, uienschillen wordt ook gebruikt. Bij een groot aantal bedwantsen worden chemicaliën gebruikt – insecticiden.
 • KoolbladkeverDe koolbladkever heeft een groot leefgebied. Een kleine kever (3-4,5 cm), eivormig, eet grote gaten in de bladeren of knaagt aan de randen. Traditionele methoden voor ongediertebestrijding.
 • kool schepDe volwassen koolmot is een nachtvlinder, maar het rupsstadium is schadelijk. Vlinders kunnen worden gevangen met melasse of nachtvuren. Trichogramma vernietigt eieren van schepjes en microbiologische preparaten worden gebruikt om rupsen te vernietigen.

Kool zaailingen ongedierte

Bijna alle bestaande plagen zijn vooral gevaarlijk voor koolzaailingen. Daarom moet de strijd tegen hen beginnen met de voorbereiding van de grond voordat zaden in de kas worden gezaaid. Voordat u zaailingen plant, moet u deze zorgvuldig onderzoeken op de aanwezigheid van insecten, muggen. Indien nodig, tijdig verwerken met infusies en afkooksels die gedurende vele jaren zijn getest. Recepten over hoe om te gaan met koolplagen en ziekten worden in grote aantallen op internet geplaatst en de meest geschikte voor dit specifieke geval worden geselecteerd.

Manieren om kool te beschermen tegen ongedierte (video)