Koolmot - maatregelen om het te bestrijden

De zomer in het land wordt niet alleen geassocieerd met heerlijke bessen, fruit en groenten, maar ook met de strijd om een ​​goede oogst. Als het niet al te moeilijk is om een ​​vroege koolsoort te kweken, dan zullen latere soorten moeten worden beschermd tegen verschillende plagen, met name de koolmot. Overal in ons land leeft een kleine vlinder. Ze bereikte ook de noordelijke breedtegraden – het Kola-schiereiland en Karelië. Vooral de schade van koolmot in hun bedden wordt gevoeld door zomerbewoners van de zuidelijke regio’s. Om goede resultaten te bereiken in de strijd tegen een kleine plaag, is het noodzakelijk om informatie over het insect zelf en zijn gewoonten te bestuderen, complexe controlemethoden te gebruiken.

Koolmot en zijn levensstijl

Het is heel moeilijk om een ​​plaag op koolbedden te vinden voordat de bladeren van de plant zichtbaar worden beschadigd. Een onopvallende grijsachtige tot bruinachtige vlinder leeft slechts 30 dagen. Tijdens deze periode kan ze tot 300 eieren op het onderste deel van het koolblad leggen. Binnen 72 uur na het leggen komen de larven uit. Kleine, spoelvormige, geelachtige rupsen worden geboren. Als ze opgroeien, veranderen ze van kleur naar een lichtgroene kleur. Dit is duidelijk te zien op de foto van de koolmot..

ontwikkelingsstadia van koolmot in foto's

1 – pop, 2 – cocon, 3, 6 – vlinder, 4 – ei, 5, 7 – rups, 8 – eieren op een koolblad, 9 – beschadigd blad

Na 1-2 weken verpoppen de volwassen eters en al in de cocon ontwikkelen de poppen zich om een ​​nieuwe vlinder te baren. De levenscyclus kan variëren van 2 tot 7 weken. De belangrijkste invloed op de duur wordt uitgeoefend door de luchttemperatuur..

Belangrijk! Bij een luchttemperatuur van minder dan 8 graden Celsius sterven volwassen koolmotten en gelegde eieren. Om de ontwikkeling van larven te stoppen is een temperatuur van +5 en lager nodig. Bij +9 Celsius stopt de ontwikkeling van de poppen, maar ze overleven en kunnen de winter overleven.

Zodra de lucht opwarmt tot +10 en hoger, beginnen de jaren van de overwinterde vlinder. In de zuidelijke regio’s begint de zomerperiode begin april en eindigt in de late herfst. In de noordelijke regio’s begint de koolmot vanaf half juni te vliegen..

Hoe en wat beschadigt koolmot??

kool aangetast door koolmot De verslindende plaag geeft de voorkeur aan kruisbloemige planten. Onder natuurlijke omstandigheden vallen koolmotten koolzaad, wilde koolzaad, koolzaad, koolzaad, wilde radijs, herderstasje aan. Onder de planten die door de mens worden gekweekt, is de vlinder dol op alle soorten kool, mierikswortel, koolzaad, rapen en radijs, rapen, mosterd, koolraap..

Gulzige larven eten stengels, draden en bladeren. De geboren rupsen knagen allereerst door de bovenste laag van het blad en klimmen naar binnen. Daar blijven ze tot een bepaalde leeftijd. Een volwassen rups kruipt naar de oppervlakte van het blad en blijft zich eraan voeden..

Tekenen van het verschijnen van een koolmot op de site:

 • De ontwikkeling van koolkoppen stoppen.
 • De aanwezigheid van gaten in de gesneden koolkoppen.
 • De bovenste bladeren zijn beschadigd, er zijn ramen en groeven. Op planten geknabbelde toppen.
 • Buitenste bladeren worden bleek en drogen uit.
 • Rupsen kruipen op planten.

Alleen met alle methoden om koolmotten aan te pakken, kunt u een goed resultaat behalen en de oogst van groenten in uw bedden redden..

Complexe bestrijding van koolmot is de sleutel tot succes

Een kleine onopvallende vlinder is niet in staat om alleen langeafstandsvluchten te maken. Het stijgt slechts 2 m boven de grond uit.Emigratie van locatie naar locatie vindt plaats als gevolg van windstoten. Ongediertebestrijding wordt het hele jaar door uitgevoerd, met behulp van zijn eigen methoden en middelen voor elk seizoen..

Belangrijk! De taak van elke zomerbewoner is om de koolmot zich niet in hun bed te laten vermenigvuldigen..

Netheid van de site en de omliggende gebieden

 • Nadat de groenten volledig uit de bedden zijn verwijderd, is het noodzakelijk om plantenresten van de site te verwijderen. Het is in hen die poppen, zorgvuldig gewikkeld in spinnenwebben, winter. Het verzamelde afval wordt verbrand en kleine organische resten worden omgeploegd.
 • Zodra in de lente grassen en onkruid beginnen te groeien rond de site, neem je de zeis in handen. De eerste vlinders vliegen uit in de periode dat de bedden nog worden klaargemaakt of de eerste groenten worden geplant. Ze kiezen wilde planten voor hun ontwikkeling en voortplanting..
 • De koolmot heeft zijn natuurlijke vijanden. Op de datsja kunnen ze echte helpers worden in de strijd tegen groenteeters. Dood geen padden, kikkers, vogels en hagedissen.
 • Verbazingwekkende parasitaire insecten voeden zich graag met de larven of eieren van de koolmot. Om diadromus, trichogramma, apanteles, nitobia naar uw bedden te lokken, kweek klaver, peterselie, dille, uien, wortelen, koriander, mosterd.
 • Zodra je eieren op de bladeren ziet, maak je een bladvoeding met superfosfaat met kaliumchloride. Herhaal na 3 weken de procedure voor het verhogen van de weerstand van groenten tegen ongedierte.

De situatie wordt ingewikkelder wanneer 15% van de planten wordt aangetast en er tot 5 rupsen op één wortel worden gevonden. In hete zomers en bij overschrijding van het kritische niveau is het noodzakelijk een insecticidebehandeling uit te voeren. Zonder een krachtige slag voor de vlinder en larven zal het redden van een goede oogst niet werken..

Chemicaliën in de strijd tegen koolmot

Chemicaliën om koolmot te bestrijdenVeel zomerbewoners vragen hoe om te gaan met koolmot zonder chemicaliën te gebruiken? Het is bijna onmogelijk om het gewas met een sterke plaagplaag te redden zonder het gebruik van chemicaliën. Alleen jonge larven en vlinders vallen onder de invloed van medicijnen, waarvoor verschillende behandelingen van de site nodig zijn voor volledige vernietiging.

Belangrijk! Voordat u chemicaliën gebruikt, moet u de instructies zorgvuldig bestuderen en de luchtwegen beschermen.

Insecticiden die worden gebruikt om de koolmot te bestrijden:

 • Nurell.
 • Karbofos.
 • Talcord.
 • Natriumfluorsilicaat.
 • Scheurkoord.
 • Hinderlaag en Actellic.

Bacteriële middelen voor de bestrijding van koolmot

lepidocide tegen mottenPreparaten worden gemaakt van toxines en bacteriesporen. Best te gebruiken wanneer de larven zeer actief zijn. Het voordeel van behandeling met bacteriële middelen is hun niet-toxiciteit en duur van blootstelling..

Meestal worden de bedden behandeld met oplossingen:

 • lepidocide.
 • Entobacterine.
 • Dipela.
 • Bactospein.
 • Dendrobacilline.
 • Bitoxibacilline.
 • Gomelina.

Om de onderkant van de bladeren en de hele plant te behandelen, kunt u een tinctuur van paardenbloembladeren bereiden. Voeg 500 g gemalen grondstoffen en een lepel vloeibare zeep toe aan 10 liter water. Aandringen op ten minste 3 uur.

Vechtende koolmot – video

Adblock
detector