Wintertarwe is een graangewas dat wordt gewaardeerd om zijn hoge opbrengsten en pretentieloosheid. Het graan wordt gebruikt om granen, pasta en gebak te maken, en tarwezemelen worden gebruikt om boerderijdieren te voeren. Het stro van dit ras heeft ook een grote voedingswaarde. Het wordt ook toegevoegd aan papier en beddengoed voor dieren..

Kenmerken van cultuur en stadia van haar ontwikkeling

ontwikkelingsfasen wintertarwe Deze tarwesoort wordt winter genoemd omdat de granen direct na de vorige oogst worden gezaaid. Wanneer een cultuur de grond raakt, doorloopt deze haar ontwikkeling in verschillende fasen. De groeisnelheid is afhankelijk van het klimaat, de bodemsamenstelling en andere omstandigheden. Experts onderscheiden 6 fasen van de ontwikkeling van wintertarwe:

  1. Zaailing is de ontkieming van zaden die optreedt na het zaaien. De totale periode van de periode is van 15 tot 25, daarna gaan de planten de winter in. Aten om ze laat te planten, zaailingen gaan door in de lente na opwarming.
  2. Tillering is het proces van het vormen van zijscheuten op de stengels en wortels. De bossigheid van planten kan worden beïnvloed door het aantal zaden dat in de grond is gezaaid, evenals de diepte van hun zetting..
  3. Tube out is de periode die begint wanneer de eerste knoop op de hoofdstam verschijnt. Het proces vindt plaats in het voorjaar, ongeveer een maand na de hervatting van het groeiseizoen..
  4. Kop – het verschijnen van aartjes op de scheuten.
  5. Bloei begint 4-5 dagen nadat de aartjes verschijnen en duurt ongeveer een week. In een aparte aar verschijnen eerst bloemen aan de onderkant en vervolgens aan de zijkant en bovenkant.
  6. Rijpen is een lange fase waarin de korrels zich in de aartjes vormen en geleidelijk aan vocht verliezen. Korrels van melkachtige rijpheid (40-60% vocht) verschijnen in 2 weken. Dan komt de wasfase van rijpheid, het percentage water in de granen is van 20 tot 40%. Volledige rijpheid is het stadium waarin het graan 15-20% water bevat en hard wordt.

voorjaarsvernieuwing wintertarwevegetatieHet groeiseizoen van wintertarwe kan variëren van 275 tot 350 dagen, inclusief de winterperiode. Deze periode is afhankelijk van het tijdstip van het planten van zaden in de grond en de klimatologische omstandigheden. In het voorjaar worden de processen hervat wanneer de temperatuur 5 ᴼС . bereikt.

Plant- en verzorgingstechniek

wintertarwe veldverwerkingTechnologie voor de teelt van wintertarwe is een proces van lange adem. De productiviteit neemt aanzienlijk toe op vruchtbare gronden in aanwezigheid van constante neerslag in het warme seizoen, evenals bij afwezigheid van strenge vorst..

Vereisten voor bodem- en klimaatomstandigheden

wintertarwe zaaien onder de sneeuwTarwe geeft een goede oogst op vruchtbare gronden, waarvan de zuurgraad varieert van 6 tot 7,5. Voldoende vochtige chernozems of andere grondsoorten die veel voedingsstoffen bevatten, zijn hiervoor geschikt. De hoeveelheid van de oogst hangt ook af van het reliëf. Planten groeien en ontwikkelen zich slecht in laagdrassige gebieden.

Moderne soorten wintertarwe zijn zeer vorstbestendig. Met een goede laag sneeuw zijn deze planten bestand tegen temperaturen tot -20-30 . Bij afwezigheid van sneeuw kunnen planten echter zelfs bij -15 ᴼС doodgaan..

Vooral temperatuurschommelingen in het voorjaar zijn gevaarlijk voor dergelijke tarwe. Als er vorst is ontstaan ​​nadat de vegetatieprocessen zijn hervat, kunnen deze het gewas volledig vernietigen..

Meststoffen

wintertarweveld in de winterHet is belangrijk om verschillende soorten wintertarwe op tijd en correct te bemesten, anders valt de oogst tegen. Er zijn twee manieren om meststoffen toe te passen: wortelbemesting (in de grond) en blad of blad. Dit gewas kan meerdere keren worden gevoerd, afhankelijk van de fase van het groeiseizoen:

  • tijdens het planten – kalium, fosfor, organische meststoffen;
  • stikstofsupplementen – in het voorjaar, omdat ze snel uit de grond worden gewassen.

Een van de belangrijkste manieren om de kwaliteit van het gewas te verbeteren door meststoffen toe te voegen, is bladvoeding..

Met bladtopdressing van wintertarwe in het voorjaar met ureum kunt u grote zware granen krijgen en hun aantal vergroten. In tegenstelling tot andere ammoniummeststoffen (ammoniakwater en nitraat) verbrandt deze stof geen planten.

Behandeling voor ziekten en onkruid

tarwe na behandeling tegen ziekten en plagenTijdens de kiemperiode ontwikkelt tarwe zich niet goed als onkruid zich ermee bemoeit. Wintertarwe-herbiciden zijn chemische oplossingen die onkruid bestrijden. Meestal worden ze in april en mei in de grond gebracht, wanneer de activiteit van ongewenste planten toeneemt. Sommige combineren stikstofbemesting met herbicidebehandelingen.

Ziekten van wintertarwe zijn verschillende bacteriële infecties (zwart, geel, basale bacteriose), rottingsprocessen in de wortels, schimmelinfecties (fusarium) en andere. Voor elke ziekte zijn er speciale preparaten die in de grond worden gebracht of met groene massa worden besproeid.

Wintertarwe wordt geteeld in gematigde klimaten. Het is een hoogproductief gewas waarvan de granen en stengels worden gebruikt in de voedingsindustrie en de landbouw. De opbrengst zal echter niet hoog zijn als u niet alle regels voor het telen van tarwe volgt. Het zal alleen goed groeien op bepaalde grondsoorten met een speciaal bemestings- en irrigatieregime..

Tarwebehandeling tegen onkruid en ongedierte – video