Instructies voor het telen van aardbeien van het ras Mara de Bois

Mara de Bois aardbeien De Mara de Bois aardbei is een hybride van Franse selectie. De cultuur is de lekkerste van de overblijvende variëteiten. Daarom kan het buiten worden gekweekt in tuinbedden, kassen en zelfs bloempotten op vensterbanken en balkons. Met deze methode kun je je huis, appartement op een originele manier decoreren en een mooie bonus krijgen in de kwaliteit van heerlijke bessen..

algemene beschrijving

bessen rijpen De variëteit Mara de Bois werd in 1991 door veredelaars uit Frankrijk verkregen. Hij erfde zijn onovertroffen aroma van aardbeien die in alpenweiden groeien, en smaak van gecultiveerde aardbeien.

Het is een meerjarige plant met een ontwikkeld wortelstelsel en kruipende verkorte scheuten. Struiken tot 20 cm hoog, gekenmerkt door compactheid, gemiddelde dichtheid, matige kracht. Het blad is donkergroen, klein van formaat, met licht opstaande randen. De bloemen zijn wit, biseksueel. Steeltjes zijn kort, dun, licht behaard, met 5-7 stukjes bloeiwijzen.

gelijktijdige rijping van bessenDe bessen hebben de vorm van een kegel, gemiddelde dichtheid, roodoranje van kleur, gelegen ter hoogte van het gebladerte. Het vruchtvlees is sappig, roodoranje van kleur en heeft een aangename textuur. Dessertsmaak met aangename lichtzure tonen en aardbeienaroma. Bij goede verzorging groeien de vruchten tot 20-25 gram.

Vruchtvorming begint in het tweede decennium van juni en duurt tot half september.

Voor- en nadelen van de variëteit

sappige zoete bessen

De voordelen waardoor de bessencultuur zijn plaats in de tuin verdient:

 • ongebruikelijke smaak;
 • goede indicatoren voor vorstbestendigheid;
 • lange en continue vruchtvorming;
 • weerstand tegen echte meeldauw;
 • hoge decorativiteit van de struiken;
 • het vermogen om zowel in open grond als in kasomstandigheden te telen;

De beschrijving van het aardbeienras Mara de Bois voorziet ook in de aanduiding van tekortkomingen:

 • slechte tolerantie voor droogte en hoge temperaturen;
 • de noodzaak om een ​​​​complex van minerale meststoffen toe te passen voor goede vruchtresultaten;
 • heterogeniteit van de vorm en grootte van bessen
 • gemiddelde vervoerbaarheid.bessen met gemiddelde transporteerbaarheid

Het gewas wordt slecht opgeslagen, daarom wordt geadviseerd om tijdens transport gebruik te maken van koelcellen. Het ras is niet geschikt voor grootschalige productie.

Mara de Bois aardbeien planten

aardbeien plantenOm een ​​goede oogst te krijgen, moet bij het planten rekening worden gehouden met alle rassenkenmerken van het bessengewas. Het is belangrijk om comfortabele omstandigheden te creëren voor actieve ontkieming, bloei en rijping van heerlijke bessen..

Locatieselectie en grondbewerking

site selectieHoge opbrengsten zullen worden waargenomen in bedden op een zonovergoten plaats beschermd tegen koude wind..

Het ras geeft de voorkeur aan licht verzuurde en goed bemeste bodems. Daarom moet de grond vóór het planten worden verrijkt met compost, anorganische stoffen. Graaf dan de site op.

Het is noodzakelijk om een ​​\u200b\u200bplaats voor te bereiden voor het planten van de lente in de herfst. Bij het planten van zaailingen in de herfst of zomer, doe het werk een maand voor het evenement, zodat de grond tijd heeft om te zinken.

Hoe plantmateriaal te kiezen?

plantmateriaalHet is raadzaam om zaailingen te kopen bij vertrouwde leveranciers.

Bij het kiezen van zaailingen is het belangrijk om enkele punten in overweging te nemen:

 • planten mogen geen beschadigde, vergeelde bladeren hebben;
 • de aanwezigheid van minimaal 3 groene bladeren op de zaailingen;
 • vezelig wortelstelsel, wortels, minimaal 7 cm lang;
 • neem geen trage struiken, evenals zaailingen met gerimpelde bladeren.

De aanwezigheid van stippen op de bladeren van zaailingen duidt op een schimmelinfectie.

Timing en technologie van het planten van zaailingen

aardbeien planten onder landbouwweefselHet wordt aanbevolen om het planten van zaailingen in april of mei, in de noordelijke regio’s – in juni.

aardbeienplantschemaDoor de compactheid van de plantstruiken kunnen ze in één of twee rijen worden geplant, met behoud van de afstand tussen de planteenheden van 30 cm en de rijafstand – 40 cm.

planttechnologie van aardbeizaailingenMaak tijdens het planten de wortels recht op vochtige grond. Het groeipunt van de rozet moet op grondniveau liggen. Nadat de aardbeien zijn geplant, moet je goed water geven en mulchen met hooi, stro of zaagsel..

Op één site kun je een bessencultuur cultiveren – 4 jaar. Nadat het moet worden getransplanteerd.

Subtiliteiten van aardbeienverzorging

De variëteit is grillig voor de groeiomstandigheden, dus je moet veel moeite doen. Door alle landbouwtechnieken uit te voeren voor de verzorging van Mara de Bois-aardbeien, zal de plant in de kortst mogelijke tijd vrucht gaan dragen en lange tijd oogsten van smakelijke vruchten vormen.

Water geven en voeren

aardbeien water gevenGeef de aardbeien royaal water omdat ze last hebben van droogte. Bevochtig rond de omtrek of gebruik druppelirrigatie, om te voorkomen dat er vocht op het fruit en in het midden van de uitlaten komt.

bevruchtingAls de zaailingen het overnemen en nieuwe bladeren beginnen af ​​te geven, kun je ze bemesten. Geef de struiken tijdens het groeiseizoen 2 keer per maand water met toortsinfusie (1 liter per 10 liter water). Gebruik op het moment van knopvorming meststoffen die dezelfde hoeveelheid stikstof, kalium en fosfor bevatten. Voor struiken die al meer dan een jaar in de tuin groeien, moet u complexe meststoffen toepassen, waaronder stikstof.

Als de cultuur op zandgrond groeit, is het belangrijk om eenmaal per jaar te sproeien met een zwakke oplossing van boorzuur. Het wordt aanbevolen om aardbeien die op kalkrijke grond groeien te behandelen met een oplossing van kaliumpermanganaat.

Onkruid wieden en losmaken

aardbei mara de bois gemakkelijk te onderhoudenOm de grond niet te overladen met chemicaliën en tegelijkertijd de ecologische zuiverheid van de vruchten te waarborgen, moet je onkruid op de site bestrijden door te wieden.

Vermijd wieden tijdens de bloei, om het stuifmeel niet van de bloemen af ​​te schudden.

Een dergelijke zorgmaatregel als losmaken zal bijdragen aan het binnendringen in de bodem van de hoeveelheid lucht die nodig is voor wortelgroei..

Mulchen

mulchenBij het telen in een open bed wordt aanbevolen om de grond rond de struiken te mulchen met stro, zaagsel, film. Deze techniek houdt vocht in de bodem vast, voorkomt de verspreiding van onkruid en beschermt de wortels van de plant tegen bevriezing. De vruchten blijven schoon en rotten niet door overtollig vocht tijdens het regenseizoen..

Voorbereiden op de winter

aardbeien klaarmaken voor overwinteringMara de Bois is een winterharde variëteit, dus in de zuidelijke regio’s kan het zonder beschutting. In de noordelijke regio’s is het belangrijk om de aardbeienstruiken te bedekken met een laag mulch gemaakt van zaagsel, stro, turf, compost. Om planten tegen vorst te beschermen, kunt u ook een materiaal gebruiken zoals agrofibre, lutrasil.

Bescherming tegen ziekten, plagen

Mara de bois aardbeien zijn resistent tegen schimmelziekten. Bij slechte zorg kan het ras echte meeldauw, bladziekte, chlorose en wortelrot oppikken. Voor preventieve doeleinden moet de plant in het vroege voorjaar worden besproeid met Bordeaux-vloeistof (1%). Als ziektesymptomen worden gedetecteerd, moeten aardbeien worden behandeld met chemische of folkremedies..

Aardbeienbedden gaan ook niet voorbij aan ongedierte: wittevlieg, bladkevers, bladluizen, snuitkevers. Een mengsel op basis van een oplossing van waszeep, ammoniak en een afkooksel van uienschillen helpt het verschijnen van insecten te voorkomen.

Ervaren tuinders beschermen aardbeien tegen de invasie van ongedierte door calendula en goudsbloemen rond de bedden te planten.

Reproductiemethoden

Het is gebruikelijk om Mara de Bois-aardbeien op drie manieren te planten: door de struik, zaden en rozetten te verdelen. Het belangrijkste is om het juiste plantmateriaal te kiezen, met uitzondering van exemplaren met sporen van schimmel en verwelking.

zaden

AardbeienzadenHet proces van vermeerdering van aardbeien van de Mara de Bois-variëteit door zaden is lang en vereist speciale aandacht en passende inspanningen..

Proceduretechnologie:

 1. Selecteer zaden, voeg water toe en laat 12 uur op kamertemperatuur staan.
 2. Vul de bak met universele aarde en strooi er zand over met een laag van maximaal 1 cm.
 3. Verdeel het plantmateriaal gelijkmatig over het oppervlak, geef water met water en dek de container af met folie. Verwijder gedurende 3-4 weken de film 2 uur per dag.
 4. Wanneer er 2 bladeren op de spruiten verschijnen, overplanten in ruimere aparte containers.
 5. Het planten in de volle grond wordt uitgevoerd nadat de zaailingen 10-15 cm . zijn gegroeid.

Naast de container kunt u turftabletten gebruiken, die eerst worden geweekt en vervolgens op elk een zaadje doen.

Door de struik te verdelen

een struik verdelenEvalueer het hele seizoen de vruchtvorming van elke struik en markeer de meest productieve exemplaren. Graaf ze aan het einde van de zomer of het eerste decennium van september op en verdeel ze in verschillende delen, in een poging het paardensysteem niet te beschadigen. Je kunt tot zeven nieuwe zaailingen uit één struik halen.

Verkooppunten

Mara de Bois aardbeien van rozettenOm zaailingen van hoge kwaliteit te verkrijgen, snijdt u de rozetten af ​​met steeltjes die zich dicht bij de moederstruik bevinden. Kies een individuele container voor elke jonge plant.

Het kweken en kweken van Mara de Bois-aardbeien in de tuin is niet zo moeilijk als het op het eerste gezicht lijkt. Het belangrijkste is om je te houden aan alle agrotechnische methoden voor teelt en aanbevelingen voor zorg, dan kun je genieten van een smakelijke en gezonde bes.

Ampelnaya-aardbeienrassen Mara de Bois – video

Adblock
detector