Houtskool als meststof voor moestuin – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

houtskool als mest voor de tuin Houtskool als meststof voor de tuin is een nuttige stof die de productiviteitsindicatoren aanzienlijk verhoogt, zonder het milieu te schaden. Het is een milieuvriendelijk product dat de bodemeigenschappen verbetert, de opname van vocht en voedingsstoffen door planten bevordert en geschikt is voor diverse fruit- en siergewassen. Het is echter belangrijk om te begrijpen hoe u de juiste grondstoffen kiest voor verschillende soorten grond en planten, zodat ze maximaal voordeel opleveren..

Methode voor het verkrijgen en de samenstelling van steenkool

hoogwaardige natuurlijke meststof Houtskool en houtas zijn een van de bekendste manieren om de bodem te verrijken en de groei van gecultiveerde planten te stimuleren. Meststof wordt verkregen door hout te verbranden, en de inhoud van een open haard of kachel is ook nuttig. Schone steenkool van één boomsoort is het voordeligst. Het is dus onwenselijk om naaldhoutgrondstoffen te mengen met berken en andere soorten tijdens verbranding..

De samenstelling van houtskool is afhankelijk van de houtsoort, dezelfde factor beïnvloedt de waarde als meststof:

  1. As en steenkool uit hardhout zijn een waardevolle bron van kalium. Dit zijn eiken, esdoorn, populieren en vooral iepen..
  2. Het materiaal dat verkregen wordt door het verbranden van zachte boomsoorten (coniferen, els, espen) bevat een veel lager percentage kalium. het
  3. Berk – ondanks het feit dat het tot zachte rassen behoort, produceert het een enorme hoeveelheid niet alleen kalium, maar ook calcium en fosfor.

Houtskool als meststof voor zowel moestuinen als kamerplanten is een van de eenvoudigste en meest betaalbare manieren. Jonge bomen zijn waardevoller voor de voorbereiding, omdat ze meer voedingsstoffen bevatten..

Nuttige eigenschappen van houtskool en as

houtskool en as hebben gunstige eigenschappenHet gebruik van houtskool is een methode die is ontdekt door de Indianen van Peru. In de gecultiveerde gronden voegden ze de verbrandingsproducten van hout toe, dat in de bossen werd gewonnen. Als resultaat van deze eenvoudige procedure werd een toename van de opbrengstindicatoren en een verbetering van de toestand van de gekweekte planten waargenomen. Ondanks het brede assortiment aan ingekochte meststoffen blijven houtas en kolen populair. Dit zijn eenvoudige en milieuvriendelijke toevoegingen die volledig door planten worden opgenomen en het gewas niet schaden..

Het belangrijkste doel waarvoor houtskool wordt gebruikt, is om de grond te verzadigen met nuttige stoffen. De verschillende soorten bevatten kalium. In kleinere hoeveelheden vindt u calcium, fosfor, boor en andere mineralen die nodig zijn voor de groei, bloei en vruchtvorming van planten..

De nuttige eigenschappen van steenkool worden bepaald door de belangrijkste eigenschappen:

  • chemische inertie – na verbranding komt hout niet in contact met andere stoffen, daarom kan het een groot aantal jaren in de grond worden opgeslagen;
  • hoog vermogen om stoffen te absorberen – steenkool absorbeert overtollig vocht, voorkomt moerassigheid van het gebied, evenals aluminiumverbindingen die de zuurgraad van de bodem beïnvloeden;
  • de aanwezigheid van een groot aantal poriën – deze functie verhoogt de activiteit van steenkool.

Om te begrijpen of houtskool als meststof kan worden gebruikt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de samenstelling van de grond. Deze stof vermindert hun zuurgraad aanzienlijk, dus het is beter om het niet te gebruiken voor alkalische grond. De meststof is geschikt voor de meeste grondsoorten, behalve voor alkalische gronden. Dankzij de introductie wordt de grond zachter en losser. Het verbetert de gasuitwisseling, stimuleert de ontwikkeling van nuttige micro-organismen.

Deskundig advies

gebruik van houtskool en asHoutskool kan worden gebruikt voor de tuin, moestuin, sier- en vruchtbare planten. Het wordt toegevoegd na verdunning in water, in een hoeveelheid van 1 tot 3 glazen per 1 m2 oppervlak. De exacte concentratie, methode en tijd van toepassing zijn afhankelijk van het ras of type plant..

Ervaren tuiniers hebben een paar tips om u te helpen het meeste uit een eenvoudige natuurlijke bemestingsprocedure te halen:

  1. Steenkool en as beïnvloeden de zuurgraad van de bodem naar de alkalische kant. Sommige planten (bosbessen, veenbessen) geven de voorkeur aan neutrale en lichtzure grond, dus de introductie van houtskool kan niet alleen de bomen niet helpen groeien en ontwikkelen, maar kan ook gevaarlijke complicaties veroorzaken.
  2. Het is beter om as en fijnstof als meststof te gebruiken. In deze vorm worden alle nuttige elementen sneller door de bodem opgenomen en worden ze gebruikt voor de ontwikkeling van nuttige micro-organismen. Grove steenkool is echter ook goed voor de bodem en kan worden gebruikt voor cultuur- en sierplanten..
  3. Steenkool wordt alleen in droge vorm gebruikt. Na contact met water of opslag in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid verliest het gedeeltelijk zijn absorberende eigenschappen en een enorm percentage nuttige stoffen.
  4. Voordat u houtskool als meststof gebruikt, wordt aanbevolen om het in de zon te drogen. Het wordt dus beter opgenomen en verliest zijn heilzame eigenschappen niet..

Het is beter om geen kolen, as en kolenstof als meststof te gebruiken. In deze vorm verliest de stof zijn heilzame eigenschappen niet. Het wordt handiger en verspreidt zich gemakkelijk in de bodemlagen.

Houtskool als meststof voor de tuin – wijze van aanbrengen en doseren

houtas toepassing:As en houtskool kunnen op twee manieren als meststof voor de tuin worden gebruikt. De eerste bestaat uit het verspreiden van de stof over het bodemoppervlak – het wordt vervolgens geabsorbeerd met neerslag. Je kunt ook steenkool of stof aan het water toevoegen om de planten water te geven. De dosering hoeft niet zo nauwkeurig te worden berekend als bij ingekochte minerale meststoffen. Het is voldoende om 1 glas as of kolen onder de kool toe te voegen. Voor de meeste planten – 2 kopjes, en voor paprika’s en tomaten, kunt u 3 kopjes kunstmest nemen.

Houtskool is een eenvoudige en betaalbare meststof. Het kan worden gebruikt voor tuin- en tuinbouwgewassen, maar ook voor bloem- en potplanten. Het wordt verkregen door hout te verbranden. Het moet van hoge kwaliteit zijn, zonder toevoeging van rubber en andere onzuiverheden. Het verhoogt de opbrengst van tomaten, komkommers, paprika’s, peulvruchten en fruitbomen aanzienlijk. Houtskool is niet minder nuttig voor bloemen, vooral voor tuinrozen..

Langdurige houtskoolmeststof – video