Hoogproductieve "gast" uit Frankrijk peer Abbot Fetel

peer Abt Fetel

Pear Abbot Fetel is een van de bekendste Franse herfstsoorten. Al meer dan 150 jaar is het populair onder Europese tuinders vanwege de combinatie van groeigemak, goede vorstbestendigheid, constant hoge opbrengsten en uitstekende zoete smaak. Onderhoudsgemak en snelle aanpassing aan alle klimatologische omstandigheden maken de Abbot Fetel-peer een goede keuze voor beginnende tuiniers..

Hoofdkenmerken en beschrijving van het ras

hoogproductieve peer Abt Fetel

Pear Abbot Fetel, gefokt in 1869, is vernoemd naar de maker, de Franse abt Fetel. Deze variëteit werd snel populair, niet alleen in zijn geboorteland Frankrijk, maar ook in andere zuidelijke landen – Italië, Spanje. Hier wordt het niet alleen op persoonlijke percelen verbouwd, maar ook op industriële schaal..

Kenmerken van de variëteit:

 1. Middelgrote boom, niet meer dan 3-5 m hoog.
 2. Het wortelstelsel is vertakt, kan tot 7-8 m diep reiken.
 3. De kroon is breed piramidaal, dicht bedekt met gebladerte. Takken met grijze bast zijn schuin naar boven gericht ten opzichte van de stam.
 4. De bladplaten zijn groot, ovaal, lichtgroen van kleur.
 5. De eerste oogst kan 4-45 jaar na het planten van de zaailingen worden geoogst. Eén boom kan tot 20 jaar vrucht dragen.
 6. De vruchten rijpen in de tweede helft van augustus of begin september..
 7. De vruchten zijn groot en langwerpig, met een gewicht tot 200-380 g. Bedekt met een dunne, enigszins ruwe huid met een groengele kleur.
 8. Het vruchtvlees is sneeuwwit of licht romig, sappig en zoet.

Vanwege zijn hoge winterhardheid tolereert de Abbot Fetel-peer een daling van de luchttemperatuur tot -18 ° C, waardoor hij in alle regio’s van Rusland kan worden gekweekt. Maar bij strenge vorst heeft de boom extra isolatie nodig..

Pear Abbot Fetel – voor- en nadelen van de variëteit

rijp fruit

Alvorens een peer te kweken, Abbot Fetel, moet een tuinman de belangrijkste voor- en nadelen van de Franse variëteit in overweging nemen..

Voordelen van de variëteit:

 • geen bestuivers nodig door zelfbestuiving;
 • hoge weerstand tegen korst, rot, bacteriële kanker en andere veel voorkomende ziekten;
 • constant hoge opbrengst;
 • uitstekende smaak van fruit;
 • goede houdbaarheid van het geoogste gewas – bij juiste opslag tot 10-12 weken;
 • behoud van smaak en verkoopbaarheid tijdens langdurig transport;
 • aangename, zoete smaak van fruit zonder wrangheid.

Maar de populaire variëteit heeft ook zijn nadelen. Het grootste nadeel van de Abbot Fetel-peer is de onvoldoende hoge vorstbestendigheid. Wanneer de luchttemperatuur daalt tot -18 ° C, heeft de boom extra isolatie nodig, anders wordt de stam beschadigd en neemt de opbrengst af.

Perenteelttechnologie Abt Fetel

groeiende peer

De juiste technologie voor het planten van peren is de sleutel tot de actieve groei en het verkrijgen van een royale oogst van smakelijke, grote vruchten. Voor het planten kun je het beste Abbot Fetel perenzaailingen gebruiken van minimaal 1-1,5 jaar oud, bij voorkeur met een gesloten wortelstelsel.

U kunt twee keer per jaar een boom planten – in het vroege voorjaar of in de herfst, vóór de eerste nachtvorst. Voor een peer is het raadzaam om gebieden te kiezen met vruchtbare, ademende grond met een gemiddelde of neutrale zuurgraad..

een zaailing planten met een open wortelstelsel

Aanplantschema voor jonge boom:

 1. Elke boom heeft een oppervlakte van minimaal 8-10 vierkante meter nodig. Laat bij het planten van meerdere zaailingen een afstand van 4-6 m tussen hen..
 2. Maak plantgaten met een diepte en diameter van 80-100 cm.
 3. Giet tuinaarde op de bodem van het gat en vorm er een heuveltje van..
 4. Rijd een houten paal naast het gat, want onder het gewicht van grote vruchten hebben perentakken een kousenband nodig.
 5. Dompel de zaailing in het gat, op een heuvel en spreid voorzichtig de wortels uit, zorg ervoor dat u hem niet beschadigt.
 6. Zorg ervoor dat de wortelhals van de zaailing zich boven de grond bevindt.
 7. Bedek het gat met tuinaarde.

een perenzaailing planten met een gesloten wortel

Na het planten de grond rond de peer aanstampen, een kleine groef graven en deze met water vullen. Bedek de boomstam met compost, grasmaaisel, gevallen bladeren of ander organisch materiaal.

Verzorgingsregels voor een goede oogst

peren water geven

De peer van het ras Abbot Fetel is niet kieskeurig in de verzorging en geeft hoge opbrengsten, met inachtneming van de standaardregels van de landbouwtechnologie:

 1. Gedurende de eerste 1-2 maanden na het planten moet een jonge boom 2 keer per week worden bewaterd, met elk 10 liter water. Een volwassen peer heeft niet vaak water nodig, het is voldoende om hem te bevochtigen als de grond droogt.
 2. In het voorjaar wordt de peer gevoed met complexe of organische meststoffen op basis van stikstof – nitraat, ureum, superfosfaat, infusie van vogelpoep of toorts.
 3. Het ras is in staat om zelfstandig een kroon te vormen en behoeft daarom alleen hygiënische snoei. Alle bevroren, droge, zieke en beschadigde scheuten moeten worden verwijderd..

goede oogst

Pear Abbot Fetel – een van de beste vertegenwoordigers van de Franse selectie. Deze variëteit geniet een welverdiende populariteit vanwege de combinatie van kweekgemak, sterke immuniteit, hoge opbrengst en onberispelijke smaak van grote en aromatische vruchten..

Heerlijke sappige peer Abbot Fetel – video

Adblock
detector