Hollandse roos - harmonie van schoonheid

Gollanroos Black BaccaraNederlandse rozen worden beschouwd als de bestsellers onder alle bekende rozensoorten. Ze danken hun populariteit aan prachtige bloemen in alle tinten en tinten met een delicate geur, zelfs bij lange scheuten. Een verscheidenheid aan kleurenpalet van kastanjebruin bijna zwart tot delicaat wit stelt u in staat om een ​​variëteit naar uw wens te kiezen.

Nederlandse rozen zijn niet eens een variëteit, maar behoren tot een land dat lange tijd wordt beschouwd als de selectiehoofdstad van de hele wereld. Veredelaars in Nederland veredelen met nieuwe technieken en moderne methoden de beste, mooiste en meest resistente rassen..

Tegenwoordig vindt u in onze zomerhuisjes beroemde soorten Nederlandse selectie:

  • Grand Prix (GrandPrix) – sierlijke bordeauxrode schoonheid op een lange steel tot 1 m hybride theeselectie.
  • Aqua – lila-roze bloem met een diameter van 11 cm op een steel zonder doornen.
  • Talea – een zachte ivoren roos van betoverende schoonheid.
  • Black Baccara – zwarte contouren tegen een achtergrond van kastanjebruine knoppen met puntige bloembladen.
  • Terracotta (Terracota) – tweekleurige knoppen van koraaloranje kleur met een delicate roze tint verbazen met een heerlijk aroma.

Een Hollandse roos kweken

Een boeket Nederlandse rozen wordt al lang beschouwd als een symbool van liefde, een teken van groot respect en dankbaarheid. Hoe vaak komen we niet in de verleiding om een ​​struik van een geweldige roos in onze tuin te hebben, die tot onze verbeelding sprak in een boeket. Elke variëteit van Nederlandse rozen reproduceert perfect van stekken, maar u moet een paar regels kennen en de meest correcte methode van vermeerdering kiezen.

Foto hollandse roos Osiria en Talea

Als je besluit om in het koude seizoen je favoriete rozensoort uit een geschonken boeket te kweken, houd er dan rekening mee dat de zelfgewortelde struik minder vorstbestendig is dan de geënte. Vers gesneden rozenscheuten uit nabijgelegen kassen zijn geschikt om te enten, omdat geïmporteerde Nederlandse rozen chemisch worden behandeld met conserveermiddelen, waardoor ze niet verwelken en het uiterlijk van de bloem behouden blijft.

rozen

  • Voor het snijden van stekken nemen we alleen dat deel van de scheut waar de bladeren vijf platen hebben – dit is het meest levensvatbare deel van de stengel. We bereiden stekken voor met drie knoppen, maken een schuine onderste snede van de knop met 3-4 cm. Boven de bovenste nier, na 1 cm, maken we een rechte snede. We verwijderen het onderste vel volledig, snijden de resterende plaatplaten doormidden.
  • Giet gesmolten of gefilterd water met toevoeging van groeipreparaten in voorbereide plastic transparante glazen en doe er stekken in om ze te beschermen tegen directe zonnestralen. Na 4 weken verschijnen verdikkingen op de schuine snede – de beginselen van de wortels.
  • We planten de stekken in potten met aarde en bedekken ze met lege glazen. Over een maand verschijnen de eerste scheuten van de knoppen, maar verwijder de schuilplaats niet. Gevoelige scheuten kunnen in de open lucht afsterven.
  • Als de tijd voor het planten in de volle grond niet paste en er knoppen op de stekken verschenen, is het beter om ze te verwijderen en de wortels te laten ontwikkelen.

Belangrijk: bij het kweken van Nederlandse rozen uit stekken in een kamer, moeten ze de eerste weken vaak 5-7 keer per dag worden besproeid, daarna 3 keer.

Eenvoudige landingsmethode

De gemakkelijkste manier van vermeerderen is herfststekken, wanneer gesneden verschillende soorten rozen te koop zijn. Voor het planten selecteren we semi-verhoute scheuten en snijden we de stekken, waarop zich 4-5 knoppen bevinden. We planten de stekken meteen in een greppel schuin in de vooraf voorbereide grond en voegen er zand, turf, houtas, superfosfaat en kaliumnitraat aan toe. We bedekken alle stekken met plastic flessen of glazen potten en vertrekken naar de winter. In het voorjaar beginnen we met het verzorgen van de gevestigde stekken: we geven water, maken de grond los en creëren gunstige omstandigheden voor het opbouwen van het wortelstelsel.

Nederlandse rozen kweken in een kas – video

Adblock
detector