Hoe zorg je voor tomaten in een kas?

tomaten in de kas

De kasmethode voor het telen van tomaten stelt je in staat om te oogsten in periodes waarin het onmogelijk is om het buiten te doen. Met behulp van een moderne polycarbonaatcoating kunnen planten in het vroege voorjaar worden gekweekt zonder extra verwarming. Overweeg wat de zorg voor tomaten in een kas van polycarbonaat omvat.

Tomatenzaailingen planten

Zorgen voor tomaten in een kas begint met het planten van voorbereide zaailingen op een plaats van permanente groei.

De verdere succesvolle ontwikkeling van volwassen planten en de opbrengst van tomatenvruchten hangt af van de kwaliteit van de aanplant in de grond..

tomaten zaailingen

Voor het planten moeten tomatenzaailingen de volgende parameters hebben:

  1. planthoogte 25-35 cm;
  2. de aanwezigheid van de eerste knop (eventueel de opening van de eerste bloem);
  3. donkergroene kleur van scheuten en bladeren;
  4. de diameter van de hoofdstam in het gebied van de wortelhals is niet minder dan 1 cm;
  5. de aanwezigheid van minimaal 7 goed ontwikkelde echte bladeren;
  6. het wortelstelsel verstrikt de klomp van het substraat volledig en heeft alleen witte levende wortels.

landen

Het is noodzakelijk om volgens een bepaald schema te planten, dat afhangt van de kenmerken van de gecultiveerde variëteit. Bij een verdikte beplanting zullen de planten elkaar verduisteren, uitrekken, wat zal leiden tot een aanleg voor de ontwikkeling van ziekten en een afname van de opbrengst. Bij een zeer schaarse opstelling van zaailingen zal het kasoppervlak niet worden gebruikt, wat zal leiden tot een tekort aan de totale oogst.

Daarom is het noodzakelijk om het optimale landingspatroon te kiezen en het wordt aanbevolen om de volgende parameters te gebruiken:

  1. Vroegrijpe bepalende variëteiten met vorming van 2-3 stengels worden geplant volgens het schema 60×40 cm.
  2. Determinant tomaten met 1 hoofdstam worden dichter geplant – 50×30 cm.
  3. Onbepaalde hoge tomaten hebben een schaars plantpatroon – 80×70 cm.

Bekers met hoogwaardige zaailingen worden geplant in gaten, die zich verdiepen tot 3-5 cm.Als de planten overgroeid zijn, kan de tomatenstengel op een diepte van minimaal 10 cm in de grond worden geplaatst, terwijl een sloot wordt gegraven. Extra wortels worden gemakkelijk gevormd op de stengel, die een volwassen plant intensiever kan voeden..

Hoe verzorg je tomaten in de kas na het planten??

Veel factoren zijn van invloed op de overlevingskans van zaailingen en de verdere groei van de tomatenplant. Overweeg in detail de belangrijke punten bij het verzorgen van tomaten.

Temperatuur

tomaten in de kas

Tijdens de periode van aanpassing van zaailingen in nieuwe kasomstandigheden, moet de luchttemperatuur binnen het optimale bereik van +22 tot +25 graden worden gehouden, terwijl de grond al boven +15 graden moet opwarmen. Onder dergelijke omstandigheden geven planten snel nieuwe wortels en beginnen ze intensief te groeien..

De zorg voor tomaten in een kas van polycarbonaat omvat de noodzaak van constante temperatuurbewaking. Polycarbonaat heeft hoge thermische isolatie-eigenschappen en een goede lichttransmissie, daarom kan de luchttemperatuur overdag bij zonnig weer sterk stijgen en kritiek worden voor planten (boven +35 graden). Open deuren en spiegels zullen de temperatuur verlagen.

Als er geen constante verwarming in de kas is, moet bij een mogelijke vorstperiode een extra warmtebron worden geïnstalleerd. In zijn hoedanigheid kunnen verschillende soorten branders, heteluchtpistolen of gewoon kerosinelampen worden gebruikt..

Water geven

druppelirrigatie tomaat

Voor het planten is het raadzaam om de zaailingen 2-3 dagen geen water te geven. Ze wordt niet broos en krijgt extra verharding.

Direct na het planten van tomaten is het noodzakelijk om overvloedig water te geven. Dit is een van de belangrijke regels voor het verzorgen van tomaten in een kas. Het is noodzakelijk om contact van de wortels met de grond te maken. Doe je dit niet, dan kunnen de planten gaan kleven en daarna langdurig ziek worden, wat uiteindelijk de opbrengst negatief zal beïnvloeden..

Verdere watergift wordt uitgevoerd wanneer de bovengrond opdroogt. Het vochtgehalte wordt op 85% van de volledige vochtcapaciteit gehouden. De eenvoudigste manier om te bepalen is door de grond in een vuist te knijpen uit een laag van minder dan 10 cm.Als zich na het openen van de handpalm een ​​niet-verstrooiende klont vormt en deze niet op de handen smeert, is de luchtvochtigheid optimaal, wanneer de klomp is verspreid, water geven is vereist.

Op warme dagen in de zomer is dagelijks water geven soms nodig, of zelfs twee keer per dag..

Overmatige overloop van grond is schadelijk voor de wortels, daarom mag bij koud weer niet vaker dan eens in de 3-4 dagen worden bewaterd..

Kunstmest

kaliumnitraat

Bij het planten van zaailingen moet startmest op de bodem van het gat worden gegoten. Gebruik hiervoor 20 g nitroammophoska met N16P16K16. De wortels mogen vanwege het gevaar voor brandwonden niet in contact komen met de korrels, ze worden dus vermengd met de grond.

kaliummonofosfaatTopdressing is een van de belangrijkste taken bij de verzorging van tomaten in de kas. Ze worden wekelijks uitgevoerd, gevolgd door water geven. Tomaten stellen hoge eisen aan het gehalte aan voedingsstoffen in de bodem, vooral aan fosfor. In het arsenaal van een tomatengroenteteler zou er monokaliumfosfaat en kaliumnitraat moeten zijn. Dit zijn twee snelwerkende meststoffen die de behoefte aan macronutriënten van de tomatenplant zullen vullen. Ze nemen 20 g van elk, lossen op in een emmer water van tien liter en geven minstens 10 struiken water.

Bestuiving

bloemen

Zorgen voor tomaten tijdens de massale opening van knoppen omvat operaties die de vorming van eierstokken verbeteren. Tomaten hebben zelfbestuivende bloemen. Om ervoor te zorgen dat het stuifmeel naar buiten komt en op de stamper komt, volstaat het om de tomatenplant lichtjes te schudden. Deze operatie wordt ‘s ochtends uitgevoerd bij zonnig weer..

groene tomaten

Tijdens het luchten vliegen insecten de kas in, die de bloemen helpen bij de bestuiving. Hommels doen het heel goed. Je kunt een bijenkorf met hommels in een kas zetten om de vruchtzetting te vergroten.

goede oogst tomaat

Als u alle beschreven regels voor het verzorgen van tomaten in een kas in acht neemt, kunt u een overvloedige oogst van heerlijke tomaten krijgen..

Hoe zorg je voor tomaten in een kas (video)

Adblock
detector