Hoe zorg je op de juiste manier voor kruisbessen?

kruisbessenstruikWanneer een zomertuinier besluit kruisbessen te gaan kweken, rijzen er veel vragen die moeten worden bestudeerd (waar en hoe te planten, tegen welke insecten te beschermen, hoe en wanneer te snijden). Het belangrijkste probleem is de verzorging en teelt van kruisbessen..

De primaire taak van de tuinman is het kiezen van een geschikte plaats voor het planten van jonge kruisbessenscheuten. Deze plant houdt erg van veel licht, daarom moet hij in een open ruimte worden geplant, uit de buurt van hoge bomen..

Kruisbessenstruiken kunt u het beste eind september – begin oktober in de grond planten. Dit wordt gedaan om zich aan te passen aan een nieuwe plaats vóór het begin van de vorst. In het vroege voorjaar kan een jonge struik het volledige potentieel van voedingsstoffen en bodemvochtreserves benutten. Tegen de herfst, met de juiste zorg voor kruisbessen, zal de struik merkbaar groeien.

groene kruisbesHerfstaanplant is meer verwant aan de West-Europese variëteiten van Grossularia reclinata (Z) Mill (Warschau, Industrie, Braziliaans, fles, Murera Seed, groen). Ze verschillen in gemiddelde hoogte. Knoppen in deze variëteiten worden vroeg wakker (3-20 april), wanneer de luchttemperatuur niet hoger is dan 100C. Qua uiterlijk zijn de vruchten groot, de bladeren klein, de struiken klein.

Hybride variëteiten (Yuvileiny, Russisch) kunnen in het vroege voorjaar worden geplant, maar het belangrijkste is om niet te laat te komen. Vocht uit de grond gaat snel weg, waardoor de kruisbessenstruik zich slecht zal ontwikkelen.

Als in de toekomst de zorg voor de plant niet voldoende is, zal de groei afgestompt zijn. De reden hiervoor is de vroegtijdige voorziening van de kruisbes met vocht en bemesting..

Er moet aan worden herinnerd dat kruisbessen heel vroeg groeien. Het overtreft grotendeels de ontwikkeling van wortels. Om een ​​​​uitstekend resultaat te krijgen, heeft het daarom zorgvuldige zorg nodig..

Zie ook het artikel: kruisbessenziektes en hun behandeling!

Verzorgingstips voor kruisbessen

Om de plant de juiste zorg te geven, is het noodzakelijk om informatie te hebben over enkele van de principes en kenmerken van de ontwikkeling van fruit- en bessengewassen.

Onderhoudstips:

  • de grond losmakenVan tijd tot tijd moet u de grond rond de struik controleren. Kruisbessen voelen zich prettig in losse grond. Daarom is het in de herfst noodzakelijk om het op te pluizen en het van onkruid te bevrijden. Dit moet worden gedaan om het wortelstelsel niet te beschadigen (het is beter om villa’s te gebruiken). Met deze procedure kunt u de struiken ineenkrimpen en ze voorbereiden op de winter. Bij het graven kunnen meststoffen worden toegepast (zowel organisch als mineraal).
  • In het voorjaar, nadat de sneeuw is verdwenen, moet u de grond rond de struik losmaken tot een diepte van niet meer dan 6 cm.In dit proces kunt u ook de introductie van organische meststoffen (humus) opnemen.
  • Tijdens de zomer moet u nog 4 keer de grond losmaken met wieden. Ook tijdens deze periode omvat de zorg voor kruisbessenstruiken het beheersen van het vochtgehalte van de grond rond de plant. Als de zomer gehoorzaam is, moet je de grond eens in de twee dagen ‘s avonds, na zonsondergang, water geven. Planten hebben vooral water nodig tijdens de actieve groeiperiode (eierstokvorming) en 14 dagen voor de oogst. Je moet de plant strikt bij de wortel water geven (druppelen van externe bewatering kan leiden tot de ontwikkeling van verschillende ziekten).

Met behulp van de bagage van kennis over de principes van het verzorgen van kruisbessen, kunt u binnen twee tot drie jaar na het planten het gewenste resultaat krijgen..

Voorjaarsverzorging voor kruisbessen

de grondEen belangrijk punt bij de verzorging van kruisbessen in het voorjaar is de tijdige introductie van meststoffen in de bodem. Wanneer, wat en hoeveel kunstmest moet worden toegediend, hangt volledig af van het type en de toestand van de grond op de boerderij..

Als de grond uitgeput is, moeten eenmaal per jaar stikstofhoudende meststoffen worden toegepast. Voor matig vruchtbare gronden volstaat eens in de twee jaar kunstmest. Voor goede vruchtbare grond – eens in de drie jaar.

Fosfaat- en kalimeststoffen worden in twee stappen aangebracht. De eerste procedure wordt uitgevoerd in het vroege voorjaar en de tweede na de oogst.

Een heel belangrijk punt is de introductie van kalimeststof in het voorjaar. Een uitstekende organische bron van kalium is houtas. Dit is niet alleen een meststof, maar ook een uitstekende remedie in de strijd tegen verschillende insectenplagen en bescherming tegen echte meeldauw..

Hoe zorg je voor??

verzamelingElke tuinman wil elk jaar een grote oogst halen van een plant die met zijn eigen handen is geplant. Om een ​​​​positief resultaat te garanderen, moet u weten hoe u op de juiste manier voor kruisbessen zorgt..

Het bereiken van hoge percentages kruisbesvruchten is alleen mogelijk in het geval van tijdige snoei van de struiken. Er zijn een aantal manieren om kruisbessenscheuten te snoeien, waardoor je niet alleen een grote oogst kunt krijgen, maar ook de struik een decoratieve vorm kunt geven..

grote kruisbessenstruikDe klassieke manier is om in de herfst voor kruisbessen te zorgen. Tegen die tijd zijn er jaarlijkse scheuten in de buurt van de struik gegroeid. De tuinman moet ongeveer 5 van de sterkste en sterkste takken selecteren. Het is wenselijk dat ze in verschillende richtingen uiteenlopen en zich op afstand van elkaar bevinden. Alle andere scheuten moeten worden verwijderd met een snoeischaar zo laag mogelijk, ongeveer ter hoogte van de grond (het wordt niet aanbevolen om tak “hennep” te laten.

Met het verschijnen van nieuwe sterke scheuten worden alle zwakke en die op de grond liggen jaarlijks verwijderd. Dit proces zal het al in het vijfde levensjaar van de plant mogelijk maken om een ​​goed gevormde struik te krijgen met takken van verschillende leeftijden, wat bijdraagt ​​aan hoge opbrengsten..

Regels voor het snoeien van kruisbessen – video

struikDe Stanets-methode wordt gebruikt in barre klimatologische omstandigheden of voor het kweken van variëteiten die niet van koud weer houden. Bij gebruik mag je geen grote oogst verwachten, omdat de struik zo moet worden gesneden dat er niet meer dan 2-4 scheuten op blijven. Bovendien moeten takken in de breedte worden toegestaan, niet in groei..

takkenMethode voor het vormen van een struik “Cordon met één schouder”. Dit is in wezen één scheut, die begroeid is met zijtakken. De opbrengst bij gebruik van deze methode is klein.

De methode voor het vormen van een struik “Tweebenig cordon”. Vertegenwoordigt de groei van twee scheuten uit hetzelfde wortelstelsel. De takken zijn horizontaal gerangschikt. Al van hen groeien verticale scheuten. Het rendement van deze methode is vrij groot. Dankzij deze methode kunnen kruisbessenstruiken in een klein gebied worden geplant, in de buurt van muren of hekken. Het is heel moeilijk om op deze manier een struik te vormen, maar als het lukt, zal de inspanning de moeite waard zijn..

op het latwerk De tapijtmethode kent verschillende interpretaties. Dit is de beste optie voor het planten van kruisbessen, zowel vanuit het oogpunt van opbrengst als vanuit decoratief oogpunt. Planten worden in twee stroken tegenover elkaar geplant, minimaal anderhalve meter tussen de struiken. Zo worden twee rijen gevormd. De “trellis”-methode kan worden gebruikt in kleine voorstedelijke gebieden met een beperkt gebied.

Een belangrijk punt bij het verzorgen van kruisbessen na de oogst is het snoeien van oude scheuten en het voorbereiden op de winterperiode..

Hoe kruisbessen goed te verzorgen (video)

Adblock
detector