Hoe yoshta in een tuin te kweken: reproductie-, plant- en verzorgingsfuncties

hybride van aalbes en kruisbes yoshta Yoshta is een hybride van kruisbessen en zwarte bessen, veredeld door een Duitse amateurkweker in de jaren 80 van de vorige eeuw. Als yoshta in de tuin groeit, zijn planten en verzorgen, reproductie en teelt niet moeilijk voor de eigenaar van deze geweldige plant..

Dit is een meerjarige sierlijke struik tot anderhalve meter hoog en een kroondiameter tot twee meter. Het dankt zijn naam aan twee Duitse woorden: Johannisbeere en Stachelbeere, wat aalbessen en kruisbessen betekent..

Beschrijving

opengewerkte bladeren en grote vruchten Van krenten kreeg yoshta donkergroene opengewerkte bladeren die tot de vorst aan de struiken blijven. Het erfde de vorm en grootte van de bessen van de kruisbes, die groeit in de vorm van middelgrote trossen. Elke borstel bevat 3 tot 5 bessen.

De bessen zijn groot, donkerpaars, bijna zwart van kleur, zuur van smaak, hebben tegelijkertijd de geur van aalbessen en kruisbessen. Van één struik kun je tot 5 kg bessen krijgen. Bessen rijpen ongelijkmatig, zodat de oogst van juli tot vorst kan worden geoogst.

Aan het begin van de rijping zijn de bessen hard en knapperig, wanneer ze volledig rijp zijn worden ze sappig met een zoetzure smaak en aroma van nootmuskaat. Bedekt met een zeer dichte huid. Bessen verkruimelen niet, zitten stevig vast aan de stelen.

De struik bestaat uit 15-20 grote, sterke scheuten van verschillende leeftijden. De diepte van de wortels is tot 40 cm.In het voorjaar is de plant bedekt met prachtige heldere bloemen. Bloeit in mei, soms weer in september.

struik zonder doornenIn tegenstelling tot kruisbes heeft het geen doornen, er is geen sterk aroma dat kenmerkend is voor krenten. Het kweken en verzorgen van yoshta is niet moeilijk vanwege de pretentieloosheid van de plant. Bestand tegen koude temperaturen en ongedierte. Het begin van de vruchtvorming is in het tweede jaar na het planten. De maximale opbrengst wordt bereikt in 3-4 jaar..

De meest populaire variëteiten van yoshta: Triton, Ojebin, Rudkis, Titania, Black Silvergiters, van Russische variëteiten – een hybride van Zvyagintseva.

Beschikt over helende eigenschappen. Ze worden gebruikt voor ziekten van het maagdarmkanaal, om de bloedcirculatie te verbeteren, radioactieve stoffen en zware metalen te verwijderen. Bessen zijn rijk aan vitamine C, P, anthocyanines. Vitamine C is iets lager dan in krenten.

Bestand tegen ziekten en plagen, verdraagt ​​​​het gebrek aan zonlicht goed, hoewel het beter groeit en vrucht draagt ​​in goed verlichte zonnige gebieden.

Reproductie van Yoshta

reproductie van yoshtaNa het planten vereist reproductie en verzorging van de yoshta regelmaat en grondigheid, hoewel er niet veel inspanning voor nodig is. Yoshta kan worden vermeerderd met alle methoden die bekend zijn in tuinieren:

 1. Herfst stekken. De meest populaire manier. Jonge geschorste scheuten van dit jaar moeten in de herfst worden gesnoeid. Snijd deze scheuten in kleinere stekken van 15-20 cm lang en laat 4-5 knoppen op elke scheut. Plant in de volle grond, laat 2 knoppen aan de oppervlakte.
 2. Zomer stekken. Snijd de groene takken in stekken tot 15 cm lang Verwijder alle bladeren behalve de bovenste twee. Maak op de scheuten een longitudinale incisie boven elke knop. Plant onder een film in een kleine hoek, maak periodiek los en geef water.

  Yoshta-zorg, planten tijdens vermeerdering door stekken kost niet veel moeite, deze methode is zelfs gebruikelijk bij onervaren tuiniers. Daarom kunnen stekken worden beschouwd als de meest geprefereerde methode voor het vermeerderen van deze plant..

 3. Door de struiken te verdelen. Geproduceerd in de lente of herfst. Het is noodzakelijk om de overwoekerde wortels af te snijden, de struik in verschillende delen te verdelen, de sneden met tuinpek te verwerken en elk deel van de struik op een nieuwe plaats te planten.
 4. Zaden. Deze methode wordt zelden gebruikt, meestal wanneer je een nieuwe yoshta-variëteit nodig hebt. De zaden worden gemengd met nat, voorgestoomd zand en vervolgens op een koele plaats geplaatst. Het is noodzakelijk om het zand periodiek te bevochtigen.
 5. Lagen. Graaf de grond rond de struik op, geef overvloedig water, maak groeven in de grond vanuit het midden van de struik in verschillende richtingen, buig vervolgens de buitenste jonge scheuten naar de grond, bevestig met beugels en bestrooi met aarde. Transplanteer onafhankelijke gewortelde struiken in een jaar.

Als de zaden vóór de lente ontkiemen, moeten ze tot de lente in potten op de vensterbank of in een sneeuwhoop worden geplant. In het voorjaar worden de zaailingen uitgehard en in de grond geplant..

Yoshta: planten en verzorgen

Yoshta kweken op de siteYoshta wordt gekweekt in aparte struiken of in stengels. Onder tuinders is er een mening dat yoshta zich goed ontwikkelt en alleen vrucht draagt ​​​​in de buurt van kruisbessen en zwarte bessen, daarom wordt het vaak geënt op kruisbessen of gouden aalbessen of gebruikt als een voorraad aalbessen en kruisbessen.

Het is het beste om yoshta in de herfst te transplanteren: eind september of begin oktober. De struik moet wortel schieten voor het begin van de herfstvorst, voedingsstoffen verzamelen en het wortelstelsel opbouwen.

Het planten van yoshta in het voorjaar heeft minder de voorkeur voor tuinders. In het voorjaar stijgt de luchttemperatuur snel, wat leidt tot uitdroging van de grond. En yoshta houdt van vocht. Wanneer geplant in het voorjaar, wortelen stekken goed in de herfst en geven de eerste oogst het volgende jaar..

Op één plek draagt ​​de plant tot 18 jaar vrucht. Dan moet u naar een andere plaats transplanteren.

Hoe te planten?

regels voor het planten van struikenHet kweken van yoshta vereist een zonnige, ruime plaats: na verloop van tijd groeit de struik sterk. Je moet in een rij planten op een afstand van 1,5 meter, het is aan te raden om 2 meter tussen de rijen te laten.

Vaak gebruikt voor hagen. Om dit te doen, moeten jonge scheuten op korte afstand van elkaar worden geplant. Het wordt niet aanbevolen om de plant in het midden van de site te plaatsen, om andere aanplant niet te verduisteren..

Joshta is niet bang voor wind en tocht. Groeit slecht op zandgronden en veenmoerassen. Geeft de voorkeur aan leemachtige plaatsen.

Je moet weten hoe je yoshta in de lente plant, omdat dit speciale aandacht vereist voor de keuze van zaailingen. Het plantmateriaal moet van goede kwaliteit zijn, met een sterk wortelgestel..

Alle droge of rotte plekken moeten worden verwijderd. Plaats voor het planten in water of een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat. De zaailingen moeten jong zijn, met een gladde elastische bast en een sterk wortelstelsel..

Grondbewerking

Er moet een gat van 50-60 cm worden gegraven, zodat de wortels recht kunnen worden geplaatst. Om de put te vullen, bereidt u het volgende mengsel voor: neem 350 g kalk, 80 g superfosfaat en een blikje as van een halve liter voor 2-3 emmers rotte compost.

Yoshta wordt in de volgende volgorde geplant:

 1. Giet een derde van het voorbereide mengsel van compost en meststoffen in de put.
 2. Giet een emmer water uit.
 3. Plaats een zaailing met rechtgebogen wortels in het gat.
 4. Vul aan met het resterende mengsel.
 5. Verdicht de grond en het water licht.
 6. Bedekken met een dikke laag mulch.

Onmiddellijk voor het planten moet elke struik worden ondergedompeld in een mengsel van water en aarde, voor het begraven moet een strakke pasvorm van de wortels worden bereikt.

Na het planten is het noodzakelijk om de stengels af te snijden, 2-3 knoppen op elk te laten.

Let bij het kopen van zaailingen niet op de sterkte en hoogte van de scheuten, maar op de kwaliteit van het wortelstelsel. Het moet fris en vochtig zijn. Een plant met droge en verweerde wortels wortelt niet goed.

De schors moet glad en fris zijn. Je kunt een klein stukje schors afknijpen. Als het groene weefsel van de plant wordt blootgesteld, is de zaailing vers en levend. Zo’n plant schiet snel wortel en draagt ​​goed vrucht..

Als het onmogelijk is om meteen een zaailing te planten, kan deze in de schaduw worden gegraven. Een plant wordt schuin in het gegraven gat geplaatst, de wortels en de helft van de scheuten zijn bedekt met aarde. In dit formulier kunt u maximaal een maand bewaren..

Yoshta: zorg en teelt

weelderige bloei van yoshtaYoshta is een vochtminnende struik, daarom wordt het aanbevolen om de grond in de buurt van de struik te mulchen met compost om vocht en voedingsstoffen te behouden. Norm – 2 emmers rotte compost voor 1 struik.

De volgende belangrijke stap is bijsnijden. Yoshta vereist geen speciale snoei om een ​​struik te vormen: alleen gedroogde of bevroren scheuten moeten worden afgesneden. Sanitair snoeien wordt uitgevoerd in het voorjaar.

Yoshta vereist constante voeding: in de zomer wordt 5 kg organische mest toegediend met toevoeging van 30 g superfosfaat per 1 m2. Voeg in de herfst 20 g calciumsulfide toe aan dit mengsel.

Geef aan het begin van de zomer water met een oplossing van toorts 1: 5, vogelpoep 2:20, of breng een minerale meststof aan, bijvoorbeeld Agrolife. Vanaf het 4e jaar moet de mestgift verdubbeld worden. Giet in de herfst een pot van een halve liter houtasoplossing onder elke struik.

Bestand tegen ziekten en plagen die aalbessen en kruisbessen aantasten: anthracnose, echte meeldauw.

Ondanks zijn relatieve jeugd slaagde Yoshta erin verliefd te worden op veel Russische tuiniers. Een ongewoon mooi uiterlijk, smakelijke en helende bessen, pretentie en uithoudingsvermogen maken deze bessenstruik voor veel mensen aantrekkelijk..

Yoshta in zijn zomerhuisje – video

Adblock
detector