Hoe Yalta-uien te telen in de regio Moskou - de belangrijkste geheimen van een goede oogst

hoe Yalta-uien in de buitenwijken te kweken Jalta of Krim-ui is een van de meest populaire en wijdverbreide zuidelijke variëteiten met een delicate zoetige smaak zonder bitterheid. Traditioneel wordt het geteeld op het grondgebied van de Krim, maar als ze weten hoe ze Yalta-uien in de regio Moskou moeten telen, zullen de zomerbewoners van Centraal-Rusland ook een royale oogst van smakelijke en sappige bollen kunnen krijgen..

Kenmerken en beschrijving van de variëteit

Jalta ui fruit De uienvariëteit Jalta of Krim werd gefokt door veredelaars van de Krim, en de basis was het Portugese type groentecultuur, Mader flat. Het veredelingswerk resulteerde in een ras met een uitstekende smaak..

Yalta-bollen hebben een aangename, delicate smaak zonder scherpte en bitterheid. Door het ontbreken van een scherpe uiengeur is deze saladevariant geschikt voor verse consumptie, zonder warmtebehandeling.

Kenmerken van de Jalta-ui:

 1. De bollen zijn plat en afgerond met een holle bodem en een vezelig wortelstelsel..platte bollen
 2. Gemiddeld bolgewicht – 200-220 g, sommige vruchten kunnen 280-300 g bereiken.
 3. De vruchten zijn bedekt met droge, dichte schubben, die paars of donkerroze van kleur en een lichte rode tint kunnen hebben..
 4. De binnenste schubben zijn dik en dicht, wit-roze van kleur, gerangschikt in 7 lagen en slecht van elkaar gescheiden.
 5. Het vruchtvlees is knapperig en sappig, zonder scherpte, bitterheid en specifieke uiengeur.
 6. Jalta-uien zijn late – het duurt 135-150 dagen om te rijpen.

Een van de belangrijkste voordelen van de Yalta-ui zijn een hoge opbrengst, goede ziekteresistentie en een uitstekende smaak van het fruit. Afhankelijk van de landbouwtechnologie, kunt u 2-3 kg gewas verzamelen van 1 vierkante meter. m.

Maar voordat u Yalta-uien in de regio Moskou gaat telen, moet u rekening houden met de nadelen ervan: veeleisendheid voor de kwaliteit van de grond en een korte bewaarperiode van het gewas..

Hoe Yalta-uien te telen in de regio Moskou?

Jalta-ui geteeld in de regio MoskouDe teelt van Yalta-uien in de regio Moskou vereist strikte naleving van alle fijne kneepjes van de landbouwtechnologie. De grootste moeilijkheid ligt in het feit dat op de Krim, in zijn natuurlijke omgeving, een groente groeit op een speciale grond – Tauride-schalie. Ze kunnen de hele dag de warmte van de zon absorberen en ‘s nachts aan planten “geven”.

Jalta uienzaailingenVoordat u Yalta-uien in de regio Moskou gaat telen, moet u hiervoor optimale omstandigheden creëren. In Rusland wordt het niet uit bollen gekweekt, maar uit zaden door zaailingen. Door de lange rijpingstijd kunnen de zaden niet direct in de grond worden gezaaid – de bollen hebben simpelweg geen tijd om te rijpen voor het begin van de vorst.

Zaadvoorbereiding en containers

Jalta uiU kunt eind februari of in de eerste dagen van maart beginnen met het zaaien van zaailingen. In dit geval kunnen al begin april de gerijpte zaailingen naar een vaste plaats worden getransplanteerd..

Voordat u Yalta-uien uit zaden kunt kweken, moeten ze goed worden voorbereid.:

 • selecteer de beste zaden om te zaaien – groot, zonder vlekken en schade;
 • voor desinfectie, vul de zaden met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat en laat 35-45 minuten staan;
 • spoel en geniet van een groeistimulans volgens de instructies;
 • droog de bollen met keukenpapier en laat ze volledig drogen.

Jalta uienzadenVoor het kweken van zaailingen kunt u containers met een diepte van 10-15 cm gebruiken – plastic bekers, brede containers, cassettes of turftabletten. In kopjes en containers moeten drainagegaten worden gemaakt..

Zaaien voor zaailingen

Jalta uienzadenVoor zaailingen van Yalta-uien moet je een voedzaam substraat bereiden – hiervoor kun je graszoden en humus in gelijke verhoudingen gebruiken. Om de vruchtbaarheid van het substraat te verbeteren, kunt u 40-60 g complexe minerale meststoffen toevoegen.

Zaden planten:

 • maak groeven op het grondoppervlak tot 1 cm diep;
 • laat een afstand van 5-6 cm tussen de voren;
 • plaats de zaden in de groeven met een opening van 4-5 cm ertussen;
 • bestrooi met substraat en giet uit een spuitfles.

Om een ​​broeikaseffect te creëren, dek je de zaadcontainer af met glas of doorzichtige plasticfolie en laat je hem op een droge, warme plaats staan. Vóór het ontkiemen van zaailingen hebben uien geen overvloed aan licht nodig, maar nadat ze zijn verschenen, moet de container opnieuw op een goed verlichte vensterbank worden geplaatst.

Zorg voor zaailingen

Jalta uienzaailingenOm sterke en gezonde zaailingen van Yalta-ui te krijgen, die snel wortel schieten in de tuin, moeten de spruiten zorgvuldig worden verzorgd.

Basisregels voor zorg:

 1. Temperatuur – onmiddellijk na het zaaien van zaailingen moet de temperatuur worden gehandhaafd van + 24 ° С tot + 26 ° С, na het verschijnen van zaailingen moet deze worden verlaagd tot + 15 °.
 2. Verlichting – voor actieve groei hebben Jalta-uien een overvloed aan zonlicht nodig. Als dit niet genoeg is, moet u fytolampen of andere bronnen van extra verlichting gebruiken..
 3. Water geven – zaailingen hebben regelmatig water nodig. Bevochtig het met een spuitfles zodat de grond niet uitdroogt en altijd vochtig blijft, maar niet nat.
 4. Topdressing – meststoffen voor zaailingen worden twee keer aangebracht. De eerste voeding wordt 13-15 dagen na het zaaien uitgevoerd, de tweede – 20 dagen na de eerste bemesting.
 5. Uitdunnen – als de spruiten erg dicht groeien, moeten ze worden uitgedund, met een afstand van ongeveer 1 cm tussen de bollen.

7-10 dagen voordat de Yalta-ui op de bedden wordt geplant, moet deze worden voorbereid. Om dit te doen, moeten dozen met zaailingen elke dag in de frisse lucht worden gebracht, waardoor de uithardingstijd geleidelijk toeneemt..

Zaailingen overplanten in de volle grond

Jalta uienzaailingenNadat het warme weer begint, warmt de grond op en verdwijnt het risico van terugkerende vorst.Jalta-uizaailingen kunnen worden overgeplant naar een vaste plaats. In de buitenwijken is dit begin of midden april.

Zaailingen planten in de volle grond:

 1. Voor het planten van uien, graaf het gebied tot een diepte van minimaal 25-30 cm en breng kunstmest aan. Om dit te doen, kunt u fosfor-kaliumcomplexen of humus gebruiken met toevoeging van as.
 2. Maak het oppervlak van het perceel glad met een hark.Jalta uienzaailingen
 3. Maak groeven van 5 cm diep, met een opening van 30-40 cm ertussen.In plaats van groeven kunt u plantgaten maken.
 4. Plaats zaailingen in groeven of gaten 10 cm uit elkaar.
 5. Bestrooi de ui met aarde, druk licht aan en giet.

Na voltooiing van het plantwerk, mulch de bedden met Yalta-uien met een dunne laag turf of humus en verdicht het een beetje.

Jalta uienverzorging

Jalta uienverzorgingDe uienverzorging van Jalta bestaat uit standaard agrotechnische procedures.

De plant moet worden bevochtigd en gevoed, de grond losgemaakt, beschermd tegen ziekten en plagen:

 1. Voor groei en goede smaak hebben Jalta-uien regelmatig vocht nodig. De plant wordt bevochtigd als de grond droogt, minstens twee keer per week. Het water geven moet 3 weken voor de oogst worden gestopt.uien water geven en de grond losmaken
 2. Na elke watergift moet de grond bij de ui worden losgemaakt. Dit verbetert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de wortels van de plant..
 3. Het is raadzaam om Yalta-uien 2 keer per maand te voeren, afgewisseld met organische en complexe minerale meststoffen. Hiervoor worden rotte mest, kippen- of duivenpoep en fosfor-kaliumverbindingen gebruikt..uienverzorging

Een van de nadelen van Jalta-uien is de korte houdbaarheid. Maar als u weet hoe u Yalta-uien moet bewaren, kunt u dit verlengen tot 4-5 maanden. Het is raadzaam om het geoogste gewas in een kelder, kelder of op een loggia te bewaren bij een temperatuur niet hoger dan + 15 ° С.opslag van Jalta uien

De kamer moet droge lucht hebben met een minimale luchtvochtigheid – dit voorkomt rotting van de bollen. Om de versheid van het fruit te behouden, kun je ze het beste in “vlechten” binden en hangend bewaren.

oogstenJalta-ui is een van de beste saladesoorten. Bollen met een aangename, zoete smaak zonder bitterheid en een delicaat aroma. Onder voorbehoud van de regels van landbouwtechnologie kunnen zomerbewoners en groentetelers van de regio Moskou de Krim-cultuur laten groeien. Tegelijkertijd wordt een uitstekende oogst van smakelijke en sappige bollen verkregen..

Hoe Yalta-uien in de buitenwijken in zomerhuisjes te kweken – video

Adblock
detector