Tuin wortelen

Wortelen zijn een opslagplaats van vitamines en mineralen. Elke tuinier probeert het te planten. Een goede oogst krijgen is niet zo moeilijk. Het belangrijkste is om de zaaitijd te observeren en enkele nuances te kennen. We zullen nu over hen praten..

Over het onderwerp: hoe wortels te zaaien om later niet uit te dunnen?

Plantdata voor wortelen

Wortelen op de site Om te beginnen moet gezegd worden dat wortelen qua rijping van elkaar verschillen. Er zijn vroege, midden- en late variëteiten.

Afhankelijk hiervan verandert de periode waarin u wortelen in de volle grond kunt zaaien..

  • Vroege wortelrassen kunnen worden gezaaid nadat buiten relatief positieve temperaturen (ongeveer +3 graden) zijn vastgesteld. Deze periode valt meestal eind april en begin mei. Op deze manier geplante wortelen rijpen in de zomer..
  • Middelgrote en late wortelrassen worden rond dezelfde periode geplant – van 1 mei tot 20 mei. Soms wordt deze periode verlengd tot begin juni. Dergelijke wortelen zijn geschikt voor langdurige opslag..

Sommige ervaren tuinders oefenen het planten van wortels in de late herfst. Hierdoor kunt u veel eerder oogsten – ongeveer twee weken. De optimale planttijd is in dit geval eind oktober en begin november. Het belangrijkste is dat er geen retourtemperaturen boven nul zijn. Anders kunnen de zaden ontkiemen. Laten we hieraan toevoegen dat deze methode één groot nadeel heeft. Als de winter erg streng blijkt te zijn, is de kans groot dat de zaden in het voorjaar zullen bevriezen en niet zullen ontkiemen..

Het proces van voorbereiding voor het zaaien van wortelen

Grondbewerking

Grondbewerking

Voordat u wortels gaat zaaien, moet u zorgen voor de voorbereiding van de grond. Dit gewas groeit niet goed op zware leemgrond. Daarom is het beter om een ​​bed met lichte grond onder de wortelen opzij te zetten (het is goed als de aarde wordt gemengd met een kleine hoeveelheid zand).

Je kunt met wortelen geen verse mest onder het bed brengen. Dit zal de ontwikkeling van dit gewas nadelig beïnvloeden – het wortelgewas zal waarschijnlijk zwak worden en zeer slecht worden opgeslagen..

Zaadvoorbereiding

Wortelzaden bereidenBeginnende tuiniers hechten meestal niet veel belang aan dit item, maar tevergeefs. Door een goede zaadbehandeling ontwikkelt de plant zich veel beter en geeft een rijkelijke oogst. Er zijn veel manieren om zaad te verwerken. Misschien wel de meest effectieve hiervan is het weken van de zaden in kaliumpermanganaat (zwakke oplossing). Met deze methode kunt u toekomstige wortelgewassen beschermen tegen plagen en allerlei soorten ziekten..

Sommige tuinders laten zaden weken in verschillende groeistimulerende middelen om een ​​vroege oogst te krijgen. In dit geval verdwijnt de vraag hoe wortels te zaaien zodat ze snel kunnen ontkiemen vanzelf..

Voorbereiding van het tuinbed

Voorbereiding van het tuinbedDe optimale grootte van de bedden: breedte 1 meter, lengte 5. Dit zijn natuurlijk slechts geschatte parameters. De definitieve versie hangt af van de voorkeuren van de tuinman. Voordat u in het voorjaar wortels plant, bijvoorbeeld met behulp van een schophandvat, moet u voren maken. Het is in hen dat de zaden worden gezaaid.

De breedte van zo’n groef is ongeveer 6 cm, de afstand tussen hen is 20 cm Voordat u wortels gaat planten, worden de groeven zorgvuldig gemorst met een oplossing van kaliumpermanganaat. Dit wordt gedaan zodat de wortelgroenten minder pijnlijk zijn..

Wortelen planten

Wortelen zaaienWortelzaden worden gezaaid in voorbereide voren op een afstand van 1-1,5 cm, de gewassen worden bestrooid met turf (je kunt zand toevoegen). Het lijkt erop, waarom dit doen? Het antwoord is vrij eenvoudig: als de grond dicht is, ontkiemen de zaden erg slecht, en als je daarentegen kunt rekenen op vriendelijke zaailingen. Nadat de zaden zijn geplant, blijft het alleen om de tuin goed af te werpen (gebruik koud water).

Versnelling van het zaadkiemingsproces

Zaadkieming versnellenNatuurlijk wil elke tuinman altijd dat zaailingen zo vroeg mogelijk verschijnen. Er zijn veel manieren om dit proces te versnellen. We zullen u vertellen over de methode, die is gebaseerd op het gebruik van conventioneel polyethyleen. Alles is heel eenvoudig. Je moet een film nemen en de tuin ermee afdekken op een manier dat er een luchtspleet van ongeveer 12 cm overblijft tussen de polyethyleenbedekking en de grond, daarna moet je de zaden de tijd geven om te ontkiemen. Bij gebruik van deze methode is een week meestal voldoende. Wanneer scheuten verschijnen, wordt het polyethyleen verwijderd. Als dit niet wordt gedaan, kunnen de zaailingen die nog niet sterker zijn geworden, sterven..

“buren” kiezen voor wortelen

Uien en wortelen in dezelfde tuinZoals we al zeiden, moet je enkele nuances kennen om een ​​goede worteloogst te krijgen. Een daarvan is de juiste keuze van “buren” (die planten waarmee een bepaald landbouwgewas goed groeit). In feite kunnen wortelen heel goed overweg met veel planten. De lijst met de meest succesvolle “buren” omvat: uien, knoflook, tomaten, radijs, sla en erwten.

En nog een klein trucje: om te voorkomen dat de aanplant wordt geraakt door een wortelvlieg, raden ervaren tuiniers aan om ze te omringen met tabak, rozemarijn of salie. Planten die de ontwikkeling van wortelen negatief beïnvloeden, zijn dille en anijs..

WortelbedIn dit artikel hebben we veel vragen beantwoord. Na het lezen zal het duidelijk worden wanneer wortelen in de volle grond moeten worden geplant, hoe dit gewas moet worden gezaaid en ook hoe de snelheid van zaadkieming kan worden versneld. Met behulp van de bovenstaande aanbevelingen kunt u gemakkelijk groeien op uw persoonlijke perceel, tot afgunst van uw buren en tot uw vreugde, een rijke worteloogst. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en alles zal zeker lukken..

Wortelen zaaien en niet uitdunnen, heel gemakkelijk – video