Hoe wortels te planten zodat ze snel ontkiemen?

Het resultaat van goede zorg Wortelen staan ​​al lang bekend om hun waardevolle sporenelementen. Het bevat veel caroteen, kalium, fluor, ijzer, etc. Over het algemeen alles wat ons lichaam soms mist. Misschien is dat de reden waarom dit gewas in bijna elke moestuin wordt gekweekt. Dit is niet zo moeilijk om te doen, maar soms hebben beginnende tuiniers wat problemen. Om ze te verdrijven, zullen we in dit artikel praten over het planten van wortels, hoeveel dagen de wortels na het zaaien tevoorschijn komen en over manieren om de snelheid van zaadkieming te verhogen. Over het algemeen ongeveer alles in orde.

Over het onderwerp: hoe wortels te zaaien om de video later niet uit te dunnen!

Wat bepaalt de kieming van wortelen?

Vaak klagen veel tuinders dat hun wortelzaden niet goed ontkiemen. Waar hangt het van af? Welke factoren beïnvloeden de ontkieming van zaden??

Nu gaan we proberen het uit te zoeken:

  • Wortelen planten in cellen Zaaidata. De kiemtijd van wortelen is direct afhankelijk van de periode waarin het zaaien is uitgevoerd. Aprilwortels zullen bijvoorbeeld veel langer ontkiemen dan mei.
  • Temperatuur. Op de verpakkingen staat meestal de optimale luchttemperatuur waarbij de zaden ontkiemen. Als ze lager zijn dan verwacht, kunnen zaailingen veel later verschijnen. Bij een temperatuur van 4-5 graden Celsius zullen wortelen bijvoorbeeld in ongeveer 45 dagen ontkiemen. Als de lucht opwarmt tot 12 graden, verschijnen de scheuten van het wortelgewas in 16 dagen. Bij een temperatuur van +20 graden zullen de zaden veel eerder ontkiemen – na 9 dagen.
  • De grond. Bijna 80% van het succes hangt af van deze indicator – wortelen, wat ze ook in verschillende bronnen zeggen, zijn zeer veeleisend voor de samenstelling van de aarde. Deze cultuur groeit goed op lichte gronden (leemachtig, zandig, veenachtig). Zware leem niet geschikt.
  • Zaadvoorbereiding voor zaaienHoudbaarheid. Voor alle culturen is het ongeveer hetzelfde – 3-5 jaar. Hoe “verser” de zaden zijn, hoe vriendelijker ze ontkiemen. Daarnaast moet je letten op hoe het zaad wordt bewaard. Het is het beste om het in een donkere, geventileerde ruimte te bewaren..

Hoeveel groeien wortelen? We hebben het antwoord op deze vraag gegeven, nu is het tijd om te praten over de geschatte timing van het zaaien van dit gewas.

Zaaidata voor wortelen

Vroege oogstTegenwoordig zijn er bepaalde data voor het zaaien van wortelen. Het hangt allemaal af van de regio.

  • Midden- en centrale regio’s van Rusland. Hier worden meestal vroegrijpe rassen geplant van 20 tot 25 april. Middenseizoenplanten worden iets later geplant – van 25 april tot 5 mei.
  • Zuidelijke regio’s van Rusland. Hier worden wortelen veel eerder geplant. Zaaidata bij benadering van 10 tot 20 maart.

Voor een vroege oogst is het gebruikelijk om wortelen voor de winter te planten. Dit gebeurt in de herfst, meestal eind oktober. Het op deze manier geplante landbouwgewas wordt veel eerder geoogst, ongeveer 2 weken..

Hoe wortels te planten om snel te ontkiemen?

Gepelletiseerde zaden plantenOmdat wortelzaden lang ontkiemen, raden tuinders aan verschillende effectieve methoden te gebruiken voor snellere ontkieming:

  1. De zaden weken. Deze methode is de meest voorkomende. De essentie ervan ligt in het feit dat wortelzaden een dag in een bak worden geplaatst en met een kleine hoeveelheid water worden gevuld (de temperatuur moet +18 +20 graden zijn). Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat er niet zoveel vloeistof is, anders zal het tegenovergestelde effect blijken – de wortels zullen lang ontkiemen. Na 24 uur wordt het water afgevoerd, worden de zaden voorzichtig op een doek gelegd (u kunt een servet, gaas, enz. Gebruiken) en laat ze goed drogen. Het is moeilijk te zeggen na hoeveel dagen de wortelen precies uitkomen bij deze methode. Dit gebeurt meestal na een week of anderhalve week, maar afhankelijk van het weer kan de timing veranderen..
  2. De zaden calcineren. Deze methode maakt het niet alleen mogelijk om de zaailingen te versnellen, maar ook om schade aan wortelgewassen door ongedierte te voorkomen. Een eenmalige warmtebehandeling is dus als volgt: de zaden worden met heet water gegoten (de temperatuur moet ongeveer 45 graden Celsius zijn) en gedurende 3-3,5 uur gelaten. Nadat de tijd is verstreken, wordt de vloeistof afgetapt en worden de zaden op een schoon oppervlak gelegd (het is beter om het te laten behandelen met mangaan) en te wachten tot ze zijn opgedroogd. Als de warmtebehandeling correct wordt uitgevoerd, kunt u naast het verhogen van de ontkieming van zaden rekenen op een goede plantontwikkeling en een goede oogst..
  3. Weken in groeiversnellers. De methode is de eenvoudigste, het kost niet veel tijd. De zaden worden geweekt (gedurende 2 uur) in eerder verdunde groeistimulerende middelen, bijvoorbeeld in “Epin”, en vervolgens grondig gedroogd.

Goede oogstVoeg, naast de bovengenoemde behandelingen, ervaren tuinders toe om de desinfectie van het zaad niet te vergeten. Meestal gebruikt hiervoor kaliumpermanganaat, formaline. Door deze fondsen te gebruiken, kunt u verschillende schimmelziekten van planten voorkomen en de kans op schade aan het wortelgewas door ongedierte verminderen..

Geheimen van het planten van wortelen – video

Adblock
detector