Hoe wordt zaadstratificatie thuis uitgevoerd?

zaad stratificatie Onder natuurlijke omstandigheden doorloopt elke plant bepaalde levenscycli, van de vorming van scheuten in de lente tot de rijping van zaden in de herfst. Een van de levensfasen van een zaadje in de winter is de voorbereiding op ontkieming of, met andere woorden, zaadstratificatie..

Het concept en de principes van stratificatie

gekiemde zaden Als het nodig is om een ​​\u200b\u200bplant thuis te reproduceren met behulp van een zaadmethode, moet deze voldoen aan alle voorwaarden voor natuurlijke groei. Anders krijg je geen gezonde cultuur. Wat is zaadstratificatie en hoe voer je het uit??

De belangrijkste factoren die nodig zijn voor het ontkiemen van zaden zijn:

 • een bepaald temperatuurregime;
 • voldoende vocht;
 • zuurstof toegang.

Als de voorbereide zaden van fruit-, groente- of bloemgewassen in ideale omstandigheden worden geplaatst, begint het zacht worden van de beschermende korst en verzadiging van het graan met de ingrediënten die nodig zijn voor groei..

Zaadstratificatie is dus een proces dat plaatsvindt onder invloed van optimale temperatuur en vochtigheid, met als resultaat het natuurlijke ontwaken van het zaad en de overgang van de rustfase naar de groeifase..

Welke zaden hebben stratificatie nodig? Aanvullende verwerking voor het planten wordt toegepast op zaden die in natuurlijke omstandigheden slecht of langzaam ontkiemen..

Deze omvatten zaden:

 • fruitbomen (appel, peer, lijsterbes, enzovoort);
 • bessenstruiken (rozenbottels, kamperfoelie);
 • bosbomen (ceder, esdoorn, es);
 • coniferen (spar, spar)
 • meerjarige bloemen (clematis, pioen, lavendel);
 • sommige groentegewassen (paprika’s, aubergines, tomaten, wortelen).

Hoeveel zaden stratificeren? De timing van de voorzaaibehandeling van planten kan variëren van 1 – 2 dagen tot 6 – 8 maanden. U kunt de periode van gelaagdheid van een bepaald type gewas vinden op de verpakking met zaden of in gespecialiseerde naslagwerken..timing van zaadstratificatie

Soorten stratificatie

Momenteel zijn er de volgende soorten stratificatie:.

Afhankelijk van de methode van zaadbereiding:

 • koude stratificatie (behandeling van zaden met lage temperaturen);koude stratificatie
 • warme of hete gelaagdheid (bereiding van zaden onder hoge temperatuuromstandigheden);hete stratificatie
 • gecombineerde verwerking (het gebruik van koude en warme methoden in een bepaalde volgorde);
 • stapsgewijze voorbereiding van zaden voor ontkieming (gebruik van behandeling met lage en hoge temperaturen meerdere keren);

Afhankelijk van het tijdstip:

 • herfst (uitgevoerd wanneer het nodig is om zaden voor een lange tijd te bereiden, bijvoorbeeld fruit en coniferen);
 • winter (gebruikt wanneer het nodig is om een ​​gecombineerde bereidingsmethode te gebruiken voor planten zoals iris, clematis, lavendel, evenals voor het planten van verschillende soorten kamerbloemen);
 • lente (gebruikt voor groentegewassen en pretentieloze bloemen, bijvoorbeeld bij het kweken van sleutelbloem, aquilegia of delphinium).

Hoe wordt zaadstratificatie uitgevoerd?

Om zaadstratificatie uit te voeren, moet u:

 • zaad voorbereiding;
 • grondbewerking;
 • gelaagdheid.

Het proces van het voorbereiden van zaden voor stratificatie

Voordat het stratificatieproces wordt uitgevoerd, hebben de zaden enige voorbereiding nodig, die in verschillende fasen plaatsvindt:

 1. In de beginfase is het noodzakelijk om de zaden te desinfecteren door behandeling met een zwakke oplossing van mangaan (niet meer dan 0,5%). Om volledig van ongedierte af te komen, is 30 minuten van de procedure voldoende.behandeling met mangaanzaad
 2. Vervolgens worden de zaden gewassen en schoongemaakt. Gebruik voor het reinigen alleen zacht materiaal dat de beschermende schaal niet kan beschadigen.zaad wassen
 3. Zaad weken. Afhankelijk van het gekozen type gelaagdheid, wordt het weken uitgevoerd in koud (5 ° C – 7 ° C) of warm (15 ° C – 20 ° C) water, wat bijdraagt ​​aan verzadiging van het zaad met de vereiste hoeveelheid vocht. De weektijd varieert met de zaadgrootte. Er wordt aangenomen dat het nodig is om de vochtverzadiging te stoppen na het zwellen van het zaad..zaad weken
 4. Drogen. Het is onmogelijk om met stratificatie te beginnen voordat de plantenzaden volledig zijn opgedroogd, omdat dit kan leiden tot bederf en dood..zaden drogen

Bodemvoorbereidingsproces

Om het stratificatieproces uit te voeren, zijn de volgende optimaal:

 • turf;
 • zand;
 • een mengsel van turf en zand in een verhouding van 1: 1;
 • vermiculiet;
 • veenmos.

Voor de gelaagdheid van zaden is het noodzakelijk dat de hoeveelheid geselecteerde grond 3 keer meer is dan het aantal zaden dat een behandeling voor het zaaien ondergaat..

Om de voorbereide grond te desinfecteren, wordt deze met hoge temperatuur verwerkt door een container met aarde te plaatsen:

 1. In een op 120 °C voorverwarmde oven. Verwerkingstijd – 60 minuten.gelaagdheid van zaden in de oven
 2. In de magnetron op maximaal vermogen. In deze situatie is 10 minuten verwerking voldoende..

Koude stratificatie

koude zaadstratificatieVoor de behandeling van zaden van meerjarige gewassen (bijvoorbeeld kamperfoelie, aardbeien, duindoorn) die groeien in gebieden met een gematigd klimaat, wordt koude stratificatie gebruikt.

De belangrijkste voorwaarden voor het verwerken van dit type zijn:

 • naleving van het temperatuurregime binnen 0 ° С – + 4 ° С;
 • voorziening van vochtigheid op het niveau van 65% – 75%.

Thuis kan koude stratificatie van zaden worden uitgevoerd:

 • door containers (verpakkingen) met zaden en aarde in een koelkast (kelder of andere ruimte met een bepaalde temperatuur) te plaatsen;
 • door de container met zaden in de grond te begraven.

Als een korte gelaagdheid van zaden nodig is (1 – 3 uur), kan de container met een mengsel van zaden en grond worden bedekt met een laag sneeuw en op een koude plaats worden geplaatst..

De timing van koude zaadstratificatie hangt af van het plantenras. Gedurende de gehele verwerkingsperiode wordt het echter aanbevolen om periodieke inspecties (1 keer in 10 – 15 dagen) van containers uit te voeren op de vorming van rot en de noodzaak van extra bodemvocht.

Warme gelaagdheid

warme zaadstratificatieGroentegewassen zoals paprika’s, komkommers, tomaten en aubergines zijn hot gelaagd.

De belangrijkste voorwaarden voor warmtebehandeling van zaden zijn:

 • zorgen voor de temperatuur op het niveau van 18 ° С – 22 ° С;
 • vocht toevoer. Het vochtgehalte in de zaadbak moet hoger zijn dan 70%.

Warme stratificatie kan worden gedaan door zaden in voorbereide grond te plaatsen of door een doek te gebruiken.

Gecombineerde en stapsgewijze stratificatie

gecombineerde stratificatieDe gemiddelde tijd van zaadbehandeling bij hoge temperaturen is 5 – 7 dagen. Hoe stratificatie versnellen? Het proces van het voorbereiden van zaden voor het zaaien zal sneller zijn als gecombineerde of gespreide stratificatie wordt toegepast. Hiervoor worden zaden en grond bereid volgens de hierboven aangegeven methode gedurende een bepaalde tijd (in overeenstemming met de aanbevelingen van specialisten) eerst in omstandigheden met een verhoogd temperatuurregime geplaatst en in de kou geveegd.

Met een eenmalige verandering van het regime wordt een gecombineerde stratificatie verkregen, en met verschillende cycli waarbij de temperatuurachtergrond meerdere keren wordt gewijzigd, een stapsgewijze stratificatie.

Voor de juiste implementatie van de gecombineerde of stapsgewijze stratificatie moet de container met zaden worden gemarkeerd, waarbij niet alleen de naam van de plant wordt aangegeven, maar ook de datum waarop een bepaalde fase is voltooid.

Zo kan het proces van zaadstratificatie alleen en thuis niet alleen door professionals worden uitgevoerd, maar ook door beginnende tuiniers. Het belangrijkste is om alle regels en aanbevelingen te volgen..

Wat is zaadstratificatie en hoe het uit te voeren – video

Adblock
detector