Hoe vermiculiet op planten aan te brengen om goede resultaten te krijgen?

hoe vermiculiet op planten aan te brengen?

Elke boer zou moeten weten hoe hij vermiculiet op planten moet aanbrengen. Vermiculiet is een natuurlijk voorkomend mineraal dat behoort tot de hydromica-groepen. Het mineraal dankt al zijn unieke eigenschappen aan een speciale warmtebehandeling.. hydromica materiaal Deze stof onderscheidt zich door zijn vermogen om snel water op te nemen. Bovendien wordt geëxpandeerd vermiculiet voor planten een krachtige stimulans in hun ontwikkeling, omdat het veel chemische componenten bevat die als biostimulantia werken..

Chemische samenstelling en eigenschappen

vermiculiet voor plantenDe chemische samenstelling van vermiculiet omvat sporenelementen die nuttig zijn voor bloemen: Ca, Mg, K, Fe, Al, Si, Mn. Vermiculiet heeft de eigenschap voedingsstoffen vast te houden die de bodem bemesten. En dan worden deze meststoffen geleidelijk teruggevoerd naar de planten..

Het mineraal rot niet en valt niet uiteen bij blootstelling aan levende organismen.

Het heeft thermische isolatie-eigenschappen en bevordert ook de opname van vocht in grote hoeveelheden: 200 g vermiculiet kan ongeveer 800 g vloeistof opnemen. Vermiculiet is niet kwetsbaar voor allerlei zuren en logen, het is een milieuvriendelijk mineraal.

Geëxpandeerd vermiculiet, oftewel agrovermiculiet voor planten, heeft een poreuze structuur. Het is een bijna gewichtloos en kruimelig mineraal met atypische schubben. Agrovermiculite wordt gebruikt om alle vocht en de resulterende meststoffen direct op te nemen. Indien nodig geeft het mineraal voedingsstoffen terug, waardoor gunstige omstandigheden worden gecreëerd voor plantenwortels om te voeden.

Toepassing van vermiculiet

de stekken wortelen in vermiculietVermiculiet wordt gebruikt voor huisplanten, voor het bemesten van een zomerhuisje, het verbouwen van gewassen en het ontkiemen van zaden, dat wil zeggen overal.

Voor kamerplanten

vermiculiet voor kamerplantenVermiculiet bevat een kwart van het periodiek systeem, waardoor het een onvervangbare meststof is. Voor kamerplanten is vermiculiet het meest geschikt in middelgrote korrels, oranje of roze. Licht zal niet werken omdat het een overmatige hoeveelheid Ca en een gebrek aan Mg bevat. Vetplanten hebben vooral vermiculiet nodig, ze houden niet van overmatig vocht en zijn onverschillig voor zoute grond. Voor vetplanten is het raadzaam om een ​​drainage van 2 cm te kiezen en deze op 1/3 van de hoogte van de container waarin de bloem wordt geplant te gieten.

grondbewerkingBepaalde kamerplanten hebben regelmatig en intensief water nodig, maar reageren pijnlijk op overstromingen. Maar een hoge drainage van vermiculiet in een dergelijke situatie kan de toestand van de plant alleen maar verergeren. Hoge drainage en loslating van de aarde voor deze planten moeten gemaakt zijn van zeolieten, ze geven het water zachtheid. De eigenschappen van vermiculiet verschillen niet in deze kwaliteit.

Vermiculiet wordt ook gebruikt voor planten in kassen..

Voor het ontkiemen van zaden

ontkieming van zaden in vermiculietVermiculiet is ook een geweldige manier om zaden te laten ontkiemen. De methode om zaailingen uit zaden te ontkiemen met dit mineraal is eenvoudig. Om te beginnen wordt het vermiculiet bevochtigd en worden zaden ermee gemengd voor ontkieming. Vermiculiet gemengd met zaden is verpakt in polyethyleen materiaal. Als alles correct is gedaan, zal het resultaat niet lang op zich laten wachten..

Zodra er tekenen van ontkieming zijn opgemerkt, moeten de zaailingen naar de grond worden overgebracht. Transplantatie wordt als volgt uitgevoerd: vermiculiet, gemengd met aarde, wordt in een container geplaatst, waar in de toekomst gekiemde zaden zullen worden geplant. Het mooie van deze methode is dat de resultaten vrijwel direct merkbaar zijn, in tegenstelling tot het kweken van zaailingen in gewone grond. Het mineraal levert niet alleen voedingsstoffen voor het ontkiemen van zaden, maar draagt ​​ook bij aan de bestrijding van “zwarte poot” en rot, die in 99% van de gevallen op de scheut en op de wortels van planten voorkomt.

zaailingen zijn klaar om te verplantenWanneer de zaailingen al zijn uitgehard en klaar zijn om te planten, worden ze overgebracht naar schone grond, maar toevoegingen in de vorm van vermiculiet worden niet verwaarloosd. Buiten is het aan te raden om niet te veel mineraal te gebruiken. Wanneer de grond is voorbereid, beginnen ze de planten te planten. Het is niet de moeite waard om je zorgen te maken over het feit dat de zaailingen geen wortel zullen schieten. Het mineraal kan op een complexe manier in de bodem worden aangebracht..

Goede metgezellen zijn:

 • turf;
 • mest;
 • afval;
 • rietje;
 • minerale meststoffen.

Alle voedingsstoffen worden in verhoudingen van 1: 1 gemengd en aan de grond toegevoegd voordat zaailingen worden geplant..

In het land

vermiculiet in de tuinVoordat vermiculiet in de tuin wordt gebruikt, wordt het vooraf bevochtigd. Het is het beste om vermiculiet in kleine korrels op volle grond te kiezen. Vervolgens wordt het gemengd met zaden en met de hand gelijkmatig over het grondgebied verspreid..

Bij het planten van fruit- en bessengewassen worden hun wortels ondergedompeld in koemest verdund met water. Voorbevochtigd vermiculiet in grote korrels wordt in de rest van de vloeistof gegoten. Het resulterende mengsel is gevuld met plantgaten. Voor struiken – een kwart emmer, voor bomen – de helft. Van bovenaf is alles bedekt met aarde en wordt er water gegeven. Zo bescherm je planten gemakkelijk tegen schimmels..

vermiculiet korrelsBij het mulchen van de aarde wordt een mengsel van pluimveemest of koeienmest met vermiculiet gebruikt. Het is raadzaam om kleine en middelgrote bordeauxrode substraatkorrels te gebruiken. Deze methode helpt de grond te desinfecteren..

maak de grond los met vermiculietOok in moestuinen wordt vermiculiet gebruikt om de grond los te maken. Om dit te doen, graaft u een site op tot een diepte van 30 cm.Voeg een substraat toe aan de zware grond, bij voorkeur middelgrote korrels van welke aard dan ook. Vermiculiet wordt verdeeld in een halve liter per vierkante meter. m, eg dan de grond en zorg voor intensieve watergift. Na alle procedures beginnen ze zaden te zaaien, aan het einde van het zaaien wordt de site opnieuw bewaterd.

Het is ten strengste verboden om vermiculiet te gebruiken voor planten die geen alkalische omstandigheden kunnen verdragen (aardbeien, kruidachtige bessenplanten).

Voor-en nadelen

stekken bewortelen in vermiculiet

Laten we eerst beginnen met de nadelen:

 1. Vermiculiet van fijne fracties is extreem stoffig, het komt vaak voor in de ogen, neus en mond. Daarom zetten ze, terwijl ze met hem werken, een speciaal beschermend masker op dat de organen van zicht en ademhaling zal beschermen..
 2. Meststof is niet direct beschikbaar. Je vindt het niet in elke speciaalzaak..
 3. Een paar tinten van het mineraal, namelijk grijs en geel, maken het moeilijk om ongedierte zoals wortelworm, paddestoelmuggenlarven, enz. Op te sporen..
 4. In de plantenteelt geeft het langzaam vocht af, daarom wordt het altijd gebruikt in combinatie met perliet, wat het proces van vochtafgifte versnelt.
 5. Meststof wordt met zorg gebruikt in zijn pure vorm en bij het besproeien met hard water, omdat de neutrale chemische reactie van het mineraal scherp kan veranderen in een gewelddadige alkalische reactie. Het gevolg is dat de beschikbaarheid van voedingsstoffen wordt geblokkeerd..
 6. Bij het water geven met hard water bestaat de kans dat de grond verzuurt en dit heeft een negatief effect op de groei en ontwikkeling van de plant. Om dit te voorkomen, wordt het water gekookt en verdedigd voordat het water geeft..

Laten we nu verder gaan met de verdiensten:

 1. Verbetert de bodemkwaliteit aanzienlijk.
 2. Meststof handhaaft de waterhuishouding in de bodem en verlaagt de zuurgraad.
 3. Het zoutgehalte van de bodem neemt af.
 4. Dient als goede bescherming tegen plotselinge temperatuurschommelingen.
 5. Ontleedt of rot niet na verloop van tijd.
 6. Vermindert de kans op schimmel en wortelrot.
 7. Verhoogt de productiviteit.
 8. Gunstig voor hydrocultuur.
 9. Verlengt de houdbaarheid van groenten en fruit aanzienlijk.
 10. Verwijdert schadelijke chemicaliën en zware metalen uit de bodem, wat de productkwaliteit verbetert.

Hoe en waarvoor vermiculiet te gebruiken – video

Adblock
detector