Hoe preizaailingen te kweken: van zaaien tot oogsten

prei Het kweken van preizaailingen is recentelijk enorm populair geworden bij zomerbewoners. Veel mensen hielden van deze groente vanwege zijn smaak (delicate geur, pikante zoete smaak) en het vermogen om zich gemakkelijk aan verschillende klimatologische omstandigheden aan te passen, om een ​​rijke oogst te geven. Bij het koken wordt prei zowel rauw als in blik gebruikt, gebeitst, gezouten en gedroogd. Naast de aangename smaak hebben uien nuttige geneeskrachtige eigenschappen..

Gunstige eigenschappen

De chemische samenstelling van prei omvat een grote hoeveelheid eiwit, vitamine B2, Bj, B, C, PP en mineralen (calcium, kalium, ijzer, nikkel, magnesium, fosfor, mangaan, ijzer). Vanwege het hoge gehalte aan ascorbinezuur, caroteen, kalium en het lage gehalte aan doordringende essentiële oliën, wordt dit voedingsproduct gebruikt om het metabolisme te verbeteren, de eetlust te verhogen, de immuniteit te verhogen en ook voor de behandeling van vele ziekten..

Het wordt gebruikt voor ziekten:

  • reuma;
  • stenen in de nieren;
  • zwaarlijvigheid;
  • zoutafzettingen;
  • jicht;
  • atherosclerose.

Hoe preizaailingen te kweken??

prei Uienteeltmethoden: zaailingmethode (direct in de grond zaaien) en zaailingmethode. Directe aanplant van zaden in de grond wordt voornamelijk gebruikt in zuidelijke regio’s met lange warme zomers. Hier warmt de grond sneller op. Voor andere regio’s is het kweken van uienzaailingen acceptabeler..

De beste plek om uienzaailingen te planten

Uien worden gekweekt door zaailingen op goed gecultiveerde laaggelegen vruchtbare gronden, gekruid met organische meststoffen. Een licht zure of neutrale primer is geschikt. Het kan ook worden gekweekt op goed vochtige leem- en zandgronden. Ongunstige bodems zijn zwaar kleiachtig. Superfosfaat, kaliumzout, compost, ureum worden gebruikt om de aarde te bemesten..

Uienzaailingen kweken uit zaden

Om uienzaailingen uit zaden te laten groeien, moet een voorbereidende fase worden uitgevoerd. Het bestaat uit een speciale behandeling van zaden. De zaden worden 20 minuten in heet water geplaatst en vervolgens in koud water. Voor een snelle ontkieming worden de zaden drie dagen geweekt in warm water. Nadat de zaden zijn uitgekomen, worden ze gedroogd..

Zaaien

preiHet planten van uienzaden wordt uitgevoerd op een hiervoor aangegeven tijdstip. Voor het kweken van zaailingen worden dozen gebruikt die op het raam kunnen worden weergegeven, en het is beter om half februari te beginnen met zaaien. In kassen wordt half april gezaaid. En eind april kun je zaden in de bedden zaaien, terwijl je bedekt met een film.

In kleine dozen of andere containers van geschikte grootte, voorbereid voor het planten, wordt speciaal voorbereide grond erin gegoten, maar niet helemaal bovenaan. Zaden worden in rijen gezaaid met een interval van 5 cm en de diepte van de groef mag niet groter zijn dan 1,5 cm. Dek vervolgens af met folie en zet de dozen op een droge en warme plaats. Het temperatuurregime van de kamer moet rond +25 worden gehouden. Wanneer de eerste scheuten verschijnen, moet de film worden verwijderd en moet de temperatuur overdag tot +17 en ‘s nachts tot +12 worden gehouden. In deze modus worden uienzaailingen uit zaden ongeveer een week bewaard. Na een week blootstelling worden de zaailingen overgebracht naar een ander temperatuurregime – +20 overdag en +14 ‘s nachts. Dit regime wordt gevolgd gedurende de hele fase van het kweken van zaailingen..

Prei Zaailing Verzorging

Op basis van de omstandigheden waarin de zaden worden gekweekt, kunnen de eerste scheuten op de 10-20e dag verschijnen..

Prei is een gewas dat vochtige grond nodig heeft. Daarom is het de moeite waard om ervoor te zorgen dat de grond niet uitdroogt. Maar tegelijkertijd niet te veel hydrateren.

Geef de preizaailingen water met warm water, voorzichtig om de stengel niet te beschadigen. Maar alleen water geven is niet genoeg, de zaailingen moeten worden gevoed. Bemesten kan één, maar twee is beter..

Om het wortelstelsel te versterken en de stengel dikker te maken, is het noodzakelijk om de bladeren te snoeien zodat hun lengte na het snoeien 10 cm is.

Onmiddellijk voor het planten van zaailingen in de grond, is het noodzakelijk om een ​​geleidelijke verharding uit te voeren, deze de straat op te nemen en de watergift te verminderen. Landing in de volle grond na zes weken.

Transplantatie

Het planten van uienzaailingen in de volle grond wordt eind april en tot begin mei uitgevoerd. Zaailingen worden in rijen geplant op een eerder voorbereid en bemest gebied, iets dieper dan in de zaailingdozen. De wortels en bladeren zijn licht gesnoeid.

Voor een goede groei van prei en gemakkelijk aanharken tijdens het groeiseizoen, moet de afstand tussen een aantal groeiende planten minimaal 10 cm zijn, en tussen rijen – minimaal 50 cm.

Groeiende technologie

De technologie van het kweken van uien door zaailingen omvat twee hoofdfactoren: zorg en voeding. Vooral de verzorging van jonge planten is belangrijk. Verwaarloos het wieden en losmaken van de grond niet. Het water geven en voeren van planten moet naar behoefte worden uitgevoerd. Water en voer alleen overvloedig tijdens het groeiseizoen, in de eerste helft.

Een goede meststof voor uien is vogelpoep. Het wordt gebruikt in een oplossing van 1:20.

Na een goede beworteling worden de zaailingen op vruchtbare grond gegoten. Het rooien wordt na twee maanden uitgevoerd en wordt zo nodig vóór de oogst herhaald. Het is handig om voor het aanharken houtas aan de rijen toe te voegen. Het loont de moeite om tijdig onkruid te bestrijden.

Oogsten en bewaren

uiHet oogsten begint, afhankelijk van de variëteit, van augustus tot het begin van de vorst. Ze graven de plant met een schop, trekken hem uit de grond. De wortels worden verwijderd en de bladeren worden 2/3 van de lengte ingekort. Prei verdraagt ​​vorst goed. Als je hem in de winter in de grond laat, zal hij goed overwinteren en in het voorjaar ontkiemen. Voor een betere overwintering moet de plant worden bedekt met aarde, bedekt met turf en bedekt met takken, bij voorkeur naaldhout.

U kunt prei de hele winter in de kelder bewaren, bij een temperatuur van 0, met een luchtvochtigheid van 80%, rechtop gravend in nat zand.

Tijdens de bewaring verlaagt prei niet alleen het gehalte aan ascorbinezuur niet, maar juist verder.

Video: hoe prei te planten

Adblock
detector