petunia Omvangrijke veelkleurige struiken van badstof, ampel, tweekleurige en monochrome petunia’s hebben de harten van ervaren tuiniers en beginners veroverd. Van het midden van de lente tot de eerste nachtvorst sieren bloemen, verbazingwekkend in hun diversiteit en decorativiteit, niet alleen zomerhuisjes, maar ook balkons van gebouwen met meerdere verdiepingen, veranda’s van huisjes, stadsbloembedden, cafés en restaurants. De bloemen zijn pretentieloos, vereisen geen professioneel onderhoud en speciale omstandigheden, maar ze reageren genadig voor de verzorging van bloemenkwekers.

Vereisten voor het knijpen van petunia’s

Een goede teelt en vormgeving is essentieel voor een mooie en gezonde struik. Naast tijdig zaaien en duiken, is het noodzakelijk om de petunia correct te knijpen. Dit betekent dat ze in een bepaald groeistadium de bovenste scheuten moet verwijderen. Deze procedure zorgt voor de vertakking van de stengels en de vorming van veel knoppen op de bossige kronen..

Lees ook het artikel: tomaten correct knijpen (stap voor stap foto)?

Om deze manipulatie uit te voeren, hebt u het volgende nodig:

 • comfortabele schaar of snoeischaar;
 • volwassen zaailingen met 4 – 5 grote bladeren aan de bovenkant;
 • container voor het verzamelen van verwijderde stekken.

Hoe petunia te knijpen??

zaailing petunia Voordat u petunia knijpt, is het raadzaam om vertrouwd te raken met de basisvereisten voor deze procedure:

 1. Bij het observeren van de groei van zaailingen, is het noodzakelijk om een ​​periode te kiezen waarin het een beetje sterker is geworden en al snel naar boven begon te groeien. Het kan tot 5 – 6 bladeren hebben, maar niet meer. Als je dit moment overslaat, strekken de zaailingen zich uit. Het daadwerkelijke knijpen van de petunia’s zal niet lang duren. Het is noodzakelijk om de stengel over 5 – 6 bladeren te knippen met uw vingers of een snoeischaar.

  Zo wordt een nieuw groeipunt gevormd, van waaruit meerdere scheuten tegelijkertijd in verschillende richtingen beginnen te groeien. Tijdens deze periode kunnen zaailingen de ontwikkeling vertragen, maar tegelijkertijd sterker worden. Wanneer de zijscheuten gaan, krijgt de struik een meer afgerond uiterlijk..

 2. Als u van plan bent zaailingen in de volle grond te planten, kunt u het beste na het rooten knijpen. De spruit zal enkele dagen nodig hebben om zich aan te passen. Tijdens deze periode moet je proberen gunstige omstandigheden te creëren voor de planten om wortel te schieten:
  • je moet zaailingen losjes planten, rekening houdend met de omstandigheden van de landbouwtechnologie;
  • controleer de frequentie van water geven en sproeien;
  • breng een gespecialiseerde versterkende meststof aan bij de wortel.

  petunia in een kopjeAls de ontwikkeling in een kas plaatsvindt, kun je de petunia na het duiken knijpen..

  1. Als de gesneden scheuten niet erg klein zijn, kunnen ze als stekken worden gebruikt. Om de stek wortel te laten schieten, wordt deze in een bak met water geplaatst. Eerst moet je de extra bladeren verwijderen en een paar in het bovenste gedeelte achterlaten. Wanneer de wortels verschijnen, worden ze in de grond getransplanteerd. Zo kun je extra jonge zaailingen krijgen..

  Bruikbare tips

  • probeer bij het knijpen de spruit zo min mogelijk te verwonden, gebruik schoon gereedschap;
  • een maand na het evenement en het verschijnen van sterke zijtakken, kan het knijpen van de toppen van petunia’s worden herhaald;
  • gebruik geschikte meststoffen om grote knoppen op nieuwe stiefkinderen te leggen, ze zullen de bloemen helderder en groter maken.

  na knijpenOm ervoor te zorgen dat een gevormde decoratieve struik zo lang mogelijk plezier heeft met zijn mooie uiterlijk, heeft hij constante zorg nodig. Vanaf het moment van zaaien is geen enkele transplantatie, knijpen, sproeien van spruiten vereist. Vergeet niet goed water te geven en te voeren, verwijder gedroogde bloemen en scheuten. In plaats van de afgeknipte oude bloemen komen er nieuwe takken met knoppen. Goed verzorgde kleurrijke petunia’s zullen je ongetwijfeld verrassen met een overvloedige en lange bloei in dankbaarheid..

  Hoe petunia correct te knijpen (video)