Hoe petunia's correct te planten?

petunia Petunia is de meest voorkomende plant, zowel in huistuinen als op balkons. Overvloedige bloei begint begin mei en bevalt met zijn schoonheid tot de eerste ernstige vorst.

Petunia-bloemen, planten en verzorgen ervan wordt als een gemakkelijke taak beschouwd, omdat de planten niet grillig zijn. Maar voor een succesvolle teelt moet u bepaalde regels kennen:

 • de plant houdt van zonlicht;
 • geeft de voorkeur aan zand- of leembodems;
 • verdraagt ​​​​geen langdurige stagnatie van vloeistof;
 • vereist constante voeding (1 keer in 12 – 15 dagen).

Petunia-zaden planten voor zaailingen

Het planten van petunia’s met zaden, voor vroege bloei, moet half februari beginnen. Een voorwaarde voor het kweken van zaailingen is de aanwezigheid van de benodigde hoeveelheid licht. Als in de kamer waar het de bedoeling is om petunia te kweken, dit onderdeel niet voldoende is, is het raadzaam om speciale lampen te gebruiken.

De plant begint 65 – 92 dagen na het zaaien van de zaden te bloeien. Het hangt af van het type petunia. Hoe groter de bloemen van de plant, hoe langer het duurt voordat hij bloeit..

Voordat u petunia-zaden plant, moet u het volgende voorbereiden:

 • containers voor planten met drainagegaten;
 • bodem;
 • uitgezette klei;
 • sproeier met water;
 • afdekmateriaal (het is raadzaam om niet-geweven materiaal te gebruiken, bijvoorbeeld spingebonden materiaal, waardoor de plant kan ademen);
 • geselecteerde zaden.

In de eerste fase bereiden we containers voor zaailingen voor:

 • op de bodem van het glas, met de van tevoren voorbereide drainagegaten, giet een laag geëxpandeerde klei van ongeveer 1 cm hoog;
 • We verspreiden en stampen het grondmengsel licht aan. Laat een afstand van 3 – 3,5 cm tot de rand van de container.
 • we bevochtigen de grond.

We beginnen met het planten van petunia’s. Omdat de zaden van de plant vrij klein zijn, kan bij het planten een mengsel van zaden en zand worden gebruikt. Dit zorgt voor de meest gelijkmatige plaatsing van de zaden in de pot. Je kunt gepelleteerde petunia-zaden gebruiken, maar hun kosten zijn veel hoger dan die van conventionele. Het wordt niet aanbevolen om petunia-zaden met aarde te strooien. Het is het beste om ze licht aan te drukken totdat ze volledig in contact zijn met de grond..

Na het planten van de petunia moeten de dozen worden afgedekt met afdekmateriaal. In plaats van materie kunt u glas of polyethyleen gebruiken. In dit geval zullen de planten geforceerd moeten worden geventileerd..

Onder gunstige omstandigheden (omgevingstemperatuur 24°C en vochtigheid 98%) ontkiemen de zaden in 7-9 dagen.

turf tablettenEr is een eenvoudigere, maar duurdere methode om plantenzaailingen te verkrijgen – het planten van petunia’s in turftabletten. Voor deze:

 • de gekochte turftabletten worden met warm water gegoten en wachten tot het opzwelt en afkoelt;
 • plaats met een pincet petuniazaden in het centrale gat;
 • matig bewaterd.

Planten duiken samen met tabletten in potten of de grond in. In dit geval is schade aan het wortelstelsel volledig uitgesloten. Voor beginnende bloemisten heeft deze methode voor het kweken van bloemzaailingen de meeste voorkeur..

Het planten van ampelachtige petunia’s gebeurt op dezelfde manier als struik.

Zaailingen van petunia’s kweken

Wanneer de zaden ontkiemen en de eerste bladeren verschijnen, moet het afdekmateriaal van de doos worden verwijderd. Geef de planten voorzichtig water en verlaag de omgevingstemperatuur tot 18°C.

In de eerste fase ontwikkelt petunia zich heel langzaam. Aanvankelijk wordt het wortelstelsel van planten versterkt en pas daarna worden de stengels en bladeren versterkt. Deze fase duurt ongeveer 4 – 5 weken..

Tijdens deze periode moet u toezicht houden op:

 • bodemvocht. Het mag niet droog of drassig zijn..
 • tijdige bemesting. Voor petunia’s zijn complexe meststoffen of preparaten met een hoog kaliumgehalte geschikt.
 • voldoende verlichting. Overdag moet de lamp op vol vermogen werken en ‘s nachts is het raadzaam om het licht te dimmen, maar niet helemaal uit te schakelen.

zaailing petuniaVoor de ontwikkeling van sterke en rijkbloeiende planten moet na het verschijnen van verschillende bladeren de bovenkant van de bloem worden geknepen. Versterkte planten worden overgeplant in aparte, ruimere containers en blijven voor de zaailingen zorgen volgens alle bovenstaande regels..

Een maand voordat petunia’s in de grond worden geplant, worden de planten 10 dagen uitgehard. In de eerste helft van de termijn moet de dagtemperatuur in de buurt van de zaailingen 18 ° C – 20 ° C zijn en de nachttemperatuur 16 ° C. In de komende vijf dagen worden deze indicatoren verminderd met 2 ° C – 3 ° C. Na het uitvoeren van een dergelijke procedure, zullen de versterkte bloemen de duik het minst pijnlijk overbrengen naar de open grond..

Video: hoe petunia-zaailingen te planten

Petunia’s in de grond planten

Laten we verder gaan met de vraag hoe je een petunia op een vaste plaats kunt planten:

 • het planten van een plant is het beste bij bewolkt weer of na zonsondergang;
 • het is wenselijk om de zaailing samen met een klomp aarde uit de pot te duiken;
 • het gat voor de zaailing moet minimaal 10 cm diep en breed zijn;
 • de afstand tussen de aanplant is afhankelijk van het type bloem. Voor grootbloemige petunia’s is het noodzakelijk om 23 cm – 25 cm aan te houden Voor kleinbloemige petunia’s is 18 cm – 20 cm voldoende. Ampel-petuniastruiken worden geplant op een afstand van 28 cm – 30 cm;
 • na het verplanten worden de bloemen bewaterd;
 • voor een betere beworteling van petunia’s kan de grond rond de getransplanteerde plant worden bedekt met humus of turf. Zo’n beschutting houdt het vocht langer vast en beschermt de bloem tegen mogelijke vorst..

Petunia zorg

Petunia-verzorging bestaat uit het water geven van planten, tijdig en constant voeren, het verwijderen van verwelkte bloemen.

De plant water geven is alleen nodig bij droog weer. Het is raadzaam om deze procedure na zonsondergang uit te voeren. Bij het water geven mag het water niet stagneren. Het is voldoende om de grond rond het wortelsysteem van de bloem te bevochtigen.

petunia in de grondDe eerste voeding wordt uitgevoerd 9-11 dagen nadat de plant naar een vaste plaats is getransplanteerd. Het is het beste om de planten te beginnen met stikstofhoudende meststoffen. U kunt nitroammophoska gebruiken.

Voor een overvloedige bloei, tijdens de periode van knopvorming, verdient het de voorkeur om meststoffen te gebruiken die een grote hoeveelheid fosfor en kalium bevatten, bijvoorbeeld superfosfaat en kaliumzout.

Petunia kan gevoed worden met houtas. Deze meststof bevat alle componenten die nodig zijn voor de plant. Bovendien kunt u zowel gekochte kunstmest gebruiken als zelf gemaakt, na een brand of uit een kachel..

IJzer is een belangrijk onderdeel voor een goede plantenvoeding. Bij gebrek aan voldoende ijzer kunnen petunia’s chlorose ontwikkelen. De eerste tekenen van de ziekte verschijnen op de bladeren: ze beginnen geel te worden en vallen af. “Ferovit” komt te hulp, die 3 – 5 keer met planten wordt besproeid met een interval tussen het spuiten van 2-3 dagen.

houtasVerdorde bloemen moeten van de plant worden verwijderd. Dit resulteert in nieuwe knopvorming en lange bloeitijden. Petunia-bloemen, die goed zijn geplant en verzorgd, zullen nog meer genieten als je op tijd een mooie kroon van de plant vormt. Om dit te doen, knijpt u jonge scheuten en streeft u naar een hoge groei. De procedure wordt als correct beschouwd als het knijpen na 4 – 5 bladeren wordt uitgevoerd. Na de operatie produceert de plant overvloedige multidirectionele scheuten, die nodig zijn voor de vorming van een mooie “dop”.

Een goede aanplant en verzorging van petunia’s resulteert in een lange en rijke bloei. Door petunia-zaden in de video te planten, zullen beginnende tuiniers de procedure beter leren kennen..

Wanneer petunia’s voor zaailingen planten – lees hier!

Video: petunia’s zaaien en plukken

Adblock
detector