Hoe petunia correct te zaaien - alle subtiliteiten van de zaak

verscheidenheid aan petunia'sBloemen in verschillende vormen en kleuren zijn verrukkelijk, en veel kwekers streven ernaar om deze plant zelf te kweken..

Wanneer petunia’s zaaien voor zaailingen??

Voor een onervaren tuinman is het belangrijk om de timing van het zaaien van een bloem voor zaailingen correct te bepalen. De timing van de gewenste bloei van de plant bepaalt wanneer de petunia-zaden moeten worden geplant. Om al in mei-juni een rijkbloeiende plant te krijgen, moeten zaden voor zaailingen eind februari – het eerste decennium van maart worden gezaaid. Als de zaaidata vroeger zijn, moeten de zaailingen worden aangevuld.

Gebruik voor het zaaien de grond die sinds de herfst is voorbereid. Het grondmengsel bestaat uit humus, tuinaarde en zand, genomen in een verhouding van 1: 1: 2. Het wordt in containers gegoten waarin petunia zal groeien en laat het bevriezen. Een paar dagen voor het zaaien van petunia’s worden containers in huis gebracht om te ontdooien. Voor het zaaien wordt de grond bovendien ontsmet tegen ongedierte en pathogene flora.

Zaden kiezen

de zaden Goede zaailingen werken alleen als er zaden van hoge kwaliteit zijn gebruikt bij het planten. Een volwassen plant moet aan alle kenmerken van een bepaald ras voldoen. Dat wil zeggen, de bloem moet de maat en kleur hebben die kenmerkend is voor de gegeven variëteit, tot op zekere hoogte bestand zijn tegen groeiomstandigheden, enz..

Je kunt petunia planten met twee soorten zaden:

  1. gecoat;
  2. schoon.

Het omhulsel biedt een aantal voordelen: de zaden zijn beschermd tegen beschadiging en ziekte en ze zijn gemakkelijker in de grond te zaaien. Zuivere zaden, zonder schil, zijn veel goedkoper en als de petunia correct wordt gezaaid, zal de kieming hoog zijn. Markering stelt u in staat om de verscheidenheid aan bloemen te herkennen.

Correct zaaien van petunia – van “A” tot “Z”

scheuten van petuniaDe voorbereide grond moet worden bevochtigd, waarna er petuniazaden op worden gezaaid. Het is niet nodig om het gezaaide materiaal met aarde te strooien, maar druk het lichtjes naar beneden.

De vraag kan rijzen: hoe petunia gelijkmatig te zaaien, omdat de zaden erg klein zijn? De taak wordt vereenvoudigd als je zaden mengt met zand in een verhouding van 1: 5. Direct na het zaaien wordt de grond besprenkeld met een oplossing van Previcur (0,1%) om de spruiten te beschermen tegen schimmel. Om kleine zaden niet uit te wassen, moet je de grond desinfecteren door water door een fijne zeef te geven.

Tot de opkomst van zaailingen zijn containers met aanplant bedekt met glas of een stuk polycarbonaat. Geef de grond indien nodig water met een spuitfles.

De eerste scheuten verschijnen op de 5e dag. Dichte beplanting moet worden uitgedund, waarvoor extra zaailingen worden geplukt.

Voor de normale groei van petunia-zaailingen is een temperatuur van 20-22 graden vereist. Met de opkomst van petunia-scheuten wordt de schuilplaats verwijderd en worden de containers overgebracht naar een ruimte waar de temperatuur niet hoger is dan 18 graden.

Als de petunia correct wordt gezaaid en optimale omstandigheden voor de groei van zaailingen worden gecreëerd, kunnen de gekweekte zaailingen na 3 weken worden gedoken.

Zaailingen worden 3 weken na de eerste transplantatie in bloempotten gedoken. De diameter van de pot moet 8-10 cm zijn, als aarde wordt een substraat gebruikt dat rijk is aan micro- en macro-elementen. De getransplanteerde planten worden naar een kamer gebracht met een temperatuur van 20 graden overdag en 18 ‘s nachts, daarna moet de temperatuur nog eens 4 graden worden verlaagd.

Zaaien in korrels?

Veel dure petunia’s worden verkocht in korrels. Hoe petunia in dit geval correct te zaaien??

In een doos met aarde moet je ondiepe groeven snijden, ze goed afschudden en stroken leggen die uit papieren servetten zijn gesneden. Zaden in korrels worden voorzichtig verspreid op vochtige stroken. Ze gaan niet verloren omdat ze goed hechten op vochtig papier. Net als bij het zaaien met schone zaden, hoeft u de korrels niet met aarde te bestrooien. Gewassen moeten door een spuitfles worden gemorst, de dozen worden afgedekt met folie en op een warme plaats gelaten totdat er scheuten verschijnen.

De kiemperiode van petunia’s in korrels is iets langer – 10-20 dagen indien aangevuld met een fluorescentielamp. Het is belangrijk dat de opkomende zaailingen direct voldoende licht krijgen om uitrekken te voorkomen..

petuniaMet de vorming van het eerste echte blad worden de gewassen van petunia gelucht, wordt de film verwijderd en wordt de temperatuur verlaagd tot 16 graden. Wanneer het derde blad verschijnt, worden de zaailingen uitgedund en worden overtollige planten geplant. U moet weten hoe u petunia op de juiste manier plant en verzorgt. Wateroverlast van de grond in aanplant mag niet worden toegestaan ​​- elke 3 dagen wordt water gegeven, omdat de grond enigszins uitdroogt. Deze modus stimuleert de ontwikkeling van het wortelstelsel en de zaailingen zijn levensvatbaarder. De volwassen planten worden geknepen, waardoor de petunia begint te vertakken. Als de petunia vroeg wordt gezaaid, kan het apicale deel worden beworteld..

Overvloedige bloei van petunia’s kan worden bereikt als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan: de pot moet van een geschikte grootte zijn, tijdigheid van water geven en aankleden, verwijderen van verwelkte bloemen.

Wanneer peper zaaien? – lees in ons volgende artikel!

Wanneer petunia’s planten voor zaailingen? – hier!

Video: petunia-zaailingen uit zaden kweken

Adblock
detector