Hoe organiseer je het besproeien van je tuin met je eigen handen?

Bewatering van de ondergrond

Weinig tuinders hebben het geluk om in een klimaat te leven waar het precies op het juiste moment in de juiste hoeveelheid regent. De meesten moeten hun groene huisdieren nog steeds water geven. Een tuin water geven met uw eigen handen is een arbeidsintensieve taak. Maar als je, naast handen, je hoofd erop legt, dan wordt deze activiteit interessant en creatief.

Mogelijke opties voor het besproeien van de tuin

Specialisten in landaanwinning hebben veel manieren ontwikkeld om een ​​grote verscheidenheid aan gewassen water te geven. Ze zijn niet allemaal toepasbaar in de tuin. De keuze om de tuin met uw eigen handen water te geven, hangt af van verschillende factoren:

 • de behoefte aan gecultiveerde gewassen in water;
 • mechanische samenstelling en vochtgehalte van de grond;
 • weers- en klimatologische omstandigheden;
 • beschikbaarheid van water voor irrigatie;
 • de financiële mogelijkheden van de tuinman;
 • moestuin.

Voor irrigatie

De belangrijkste manieren om de tuin water te geven, die u zelf kunt organiseren:

 • voor irrigatie;
 • overloop water geven in stroken en cheques;
 • besprenkelen;
 • druppelen van oppervlaktewater;
 • ondergrondse druppelirrigatie.

Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen..

Glijdend water geven is gemakkelijk, maar verslechtert de bodemstructuur in overstroomde gebieden.

Besprenkelen is handig, maar bevordert de ontwikkeling van schimmelziekten.

Ondergrondse druppelirrigatie bespaart water en tijd, maar is kostbaar.

Om de beste resultaten te bereiken met de minste moeite en geld, worden meestal verschillende irrigatiemethoden gecombineerd.

Geautomatiseerde tuinirrigatie

Druppelirrigatiesysteem voor de tuin

Automatisering leent zich in principe voor alle bovengenoemde methoden om de tuin te besproeien. Je kunt zelfs de nodige elektronische schakelingen met je eigen handen assembleren, hoewel dit in onze tijd nauwelijks zin heeft. Tenzij, als elektronica je hobby of beroep is. De essentie van automatisering ligt in de installatie van bodemvochtsensoren, die een signaal geven aan speciale elektronische apparaten om kleppen op de watertoevoer te openen of te sluiten of pompen in en uit te schakelen.

Het is niet rendabel om een ​​overstromingsirrigatiesysteem voor kleine moestuinen te automatiseren. Ze zullen te duur zijn. En het is moeilijk om te doen zonder visuele controle van het vullen van de voren. Het automatiseren van huissprinklers is veel eenvoudiger. Het is alleen belangrijk om de sensoren correct te positioneren. Maar ondergrondse irrigatie kan het beste worden gebruikt in de automatische modus, of installeer in ieder geval vochtsensoren met indicatoren om te weten wanneer het bodemvocht in de wortelzone de gewenste waarde bereikt. Overtollig vocht is erger dan gebrek aan vocht.

Video: hoe u het automatisch besproeien van de tuin met uw eigen handen organiseert

Adblock
detector