Hoe om te gaan met een spitsmuis in de tuin om de oogst te redden

hoe om te gaan met een spitsmuis in de tuin Veel zomerbewoners worden geconfronteerd met een onzichtbare vijand die in korte tijd een gebied met gewassen of groenten kan scheppen. Wijs advies over hoe om te gaan met een spitsmuis in uw tuin zal u helpen om met dit probleem om te gaan. Miniatuurdieren bewegen zich vakkundig in de bovenste laag van de grond, op zoek naar voedsel voor zichzelf. Daarom zijn ze niet gemakkelijk te herkennen. Er zijn echter veel moderne methoden om vervelende plagen aan te pakken. Maar laten we eerst eens kijken naar hoe een spitsmuis eruit ziet en wat hij eet..

Uiterlijke kenmerken van een miniatuurdier

klein diertje Dit schattige wezen wordt vaak aangezien voor een gewone veldmuis..

Als je het echter van dichterbij bekijkt, zul je een paar verschillen opmerken:

 • langwerpig hoofd;
 • de neus lijkt op een stam;
 • pluizige wol;
 • lange staart.

Er zijn ongeveer 300 soorten spitsmuizen in de natuur. De meest populaire zijn:

 • spitsmuizen;
 • water;
 • spitsmuizen;
 • olifant.

Meestal worden spitsmuizen gevonden in moestuinen, die als de kleinste onder hun familieleden worden beschouwd. De maximale lengte van de dieren bereikt amper 5 cm, de staart niet meegerekend. En ze kregen hun naam dankzij de tanden bedekt met bruin glazuur. Bovendien is hun wol bruin..

De grootste vertegenwoordiger van spitsmuizen bereikt een lengte van 25 cm (inclusief de staart). Daarom wordt het dier soms verward met een rat en genadeloos vernietigd..

Witgetande spitsmuizen worden tot 7 cm groot en hebben, afgaande op de naam, witte tanden. De wol is grijs geverfd. De waterspitsmuis wordt gevonden in de buurt van de oevers van rivieren en meren. Op zijn poten zitten harde vliezen, waardoor de spitsmuis zich snel in het water kan voortbewegen. Het lichaam van het dier is bedekt met waterdicht grijs haar. Zomerbewoners zijn echter geïnteresseerd in: wat de spitsmuis eet als hij zich in de tuin nestelt.spitsmuizen voeden

Studies hebben aangetoond dat het favoriete voedsel van het dier is:

 • mei kevers;
 • rupsen;
 • beer;
 • naaktslakken;
 • spinnen;
 • blad kevers;
 • regenwormen.

Zoals je kunt zien, vernietigt het dier potentiële plagen van tuinplanten. Helaas houdt hij ervan om zich tegoed te doen aan plantenzaden, granen en wortelstokken in de tuinbouw. Ondanks het maximale gewicht van de spitsmuis – 3,2 g, heeft hij een uitstekende eetlust. Op zoek naar voedsel passeert het dier enorme stukken land en laat veel gaten en doorgangen achter.

In 24 uur eet het zoogdier 4 keer meer voedsel dan het weegt. Als hij niet genoeg voedsel heeft, valt hij kleine hagedissen en zelfs zijn familieleden aan. Soms sterft het dier van de honger, vooral in de winter. Ondanks hoe lang de feeks leeft, voedt ze meer dan één nageslacht op. De maximale leeftijd van het dier is maximaal 2 jaar. Een volwassen vrouwtje brengt 3 tot 10 baby’s en voedt ze eerst met melk. Na verloop van tijd schakelen ze over op vast voedsel. Na 21 dagen begint het nageslacht een onafhankelijk leven..

Hoe om te gaan met een spitsmuis in de tuin: deskundig advies

spitsmuis vechtenWanneer het dier zich in het zomerhuisje nestelt, begint het meteen naar voedsel te zoeken. Daarom verschijnen er veel passages en holen op. Bovendien vernietigt het dier wortels of knaagt het aan de wortels van planten. Voedt zich vaak met nuttige insecten.

Hoewel spitsmuizen mensen niet schaden, kan hun aanwezigheid leiden tot de vernietiging van het gewas. Daarom, wanneer dieren worden gevonden, moet ervoor worden gezorgd dat ze worden geëlimineerd..

De belangrijkste tekenen van de “vestiging” van spitsmuizen in hun zomerhuisje

spitsmuis in hun zomerhuisjeAls de zomerbewoner zorgvuldig zijn bezittingen onderzoekt, ziet hij misschien kleine hoopjes losse grond in de tuin. Het belangrijkste is om ze niet te verwarren met de “afvalhopen” van mollen of veldmuizen. Meestal beslaat het dier een stuk grond van ongeveer 50 m² en beschermt het zijn territorium zorgvuldig.

De meesten nestelen zich in lege molgaten. Hoewel er mensen zijn die zelf gaten graven. Ze aarzelen niet om in de holten van omgehakte bomen of onder dood hout te leven. Ze isoleren hun nesten met droog gras en gevallen bladeren. Sommige tuinders schrijven ten onrechte de vernietiging van gecultiveerde planten toe aan spitsmuizen. In feite voedt de muisspitsmuis zich voornamelijk met dierlijk voedsel, dat hij zoekt via zijn reukvermogen..

Als er een kas in het land is, zal het dier daar zeker een bezoek brengen en sporen achterlaten. Als u ze opmerkt, moet u onmiddellijk actie ondernemen.

Om de aanwezigheid van spitsmuizen te bepalen, moeten ze echter worden gezien. Om dit te doen, moet je geduld hebben en wachten. Hun nertsen zijn immers relatief klein. En ondergrondse tunnels zijn nauwelijks zichtbaar onder de grondlaag..

Constante helper – chemie

controleapparatuur voor spitsmuisDe praktijk leert dat het simpelweg onmogelijk is om het verschijnen van dieren op het terrein te voorkomen. Zelfs hoge hekken of sterke netten kunnen de invasie van “ondergrondse” buren niet stoppen. Maar hoe ga je om met een spitsmuis in een moestuin om je gewas te beschermen?.

Chemicaliën komen te hulp:

 1. “Hunter anti-knaagdier”. De briket bevat meel, kaas en speciale stoffen die het knaagdier aantrekken..
 2. “Rattendood”. Hard gif alleen gebruikt als laatste redmiddel.
 3. “Notenkraker”. Dikke dichte substantie, die in de buurt van de nerts van het dier wordt geplaatst.

Ze bevatten voornamelijk componenten die de luchtwegen van dieren aantasten of inwendige bloedingen veroorzaken. Na zo’n maaltijd sterven de spitsmuizen..

Meer humane methoden gebruiken

planten in de strijd tegen spitsmuisOmdat een dier niet alleen schade toebrengt, maar ook een voordeel voor de mens, zijn er andere manieren om met een spitsmuis in de tuin om te gaan..

Hiervoor worden een aantal activiteiten uitgevoerd:

 • gewassen met een penetrante geur (munt, alsem, linzen) worden over het hele grondgebied geplant;
 • bij de nertsen wordt naftaleen gestrooid, kerosine wordt gegoten of een stuk rotte vis wordt geplaatst;
 • om de dieren bang te maken, gebruiken ze rookbommen, gasbommen;
 • verschillende takken van vers gesneden hennep worden in het gat gelegd, dat bij het rotten een stank afgeeft;
 • overgoten met water, diesel of kerosine, nertsen gevonden in de tuin.

Sommige zomerbewoners maken met hun eigen handen een schrik voor spitsmuizen van geïmproviseerde items. Gebruik hiervoor blikjes of gesneden plastic flessen. Ze worden op een stok geplaatst, tot 1 m hoog, zodat ze bij windvlagen heftige geluiden maken. Meestal zijn spitsmuizen bang voor onbekende geluiden en verlaten ze hun “thuis”-territorium.

Als je wilt, kun je in de winkel een ultrasoon apparaat kopen om dieren te verjagen..

Een prachtige manier om uw tuin tegen spitsmuizen te beschermen, is door een ondergrondse muur te maken. Platen van leisteen of metaal worden in de grond gegraven tot een diepte van 1,5 m langs de gehele omtrek van de site. Als gevolg hiervan kunnen de dieren het nieuwe territorium niet vanuit hun buren betreden..

Een even praktische manier om onverwachte gasten uit de tuin te begeleiden, is door meerdere perken uien en winterknoflook te planten. Het ongedierte houdt niet van de geur van planten, dus zullen ze geleidelijk het “bewoonde” gebied verlaten. Sommige tuinders gebruiken verschillende vallen of vallen. Daar wordt het aas geplaatst, waarna ze wachten op “hun fijnste uur”.

Als het dier per ongeluk in de woning is geklommen, is het raadzaam het niet aan te raken. Na verloop van tijd zal het de afgesloten ruimte verlaten, omdat het niet is aangepast aan deze levensstijl..

tuin ongedierteNa verschillende manieren te hebben overwogen om met een spitsmuis in de tuin om te gaan, is iedereen vrij om zijn eigen beslissingen te nemen. Iemand zal met behulp van chemicaliën van het dier af willen. Iemand zal een mechanische repeller maken. Sommigen zullen folkremedies willen gebruiken. In ieder geval moet u voor dieren zorgen die geen aanzienlijke schade aan mensen toebrengen..

Vechtende spitsmuizen in bijenkorven – video

Adblock
detector