Hoe mierikswortel Katran op uw site te kweken?

mierikswortel Mierikswortel Katran behoort tot een groep vaste planten, de Koolfamilie. Cultuur verschilt niet alleen qua uiterlijk van gewone mierikswortel, maar ook qua smaak. De plant is niet kieskeurig, maar om het territorium voor een lange tijd te versieren, moet je eenvoudige regels volgen.

Mierikswortel Katran: een beschrijving van het uiterlijk van de plant

mierikswortel katran bloeit Katran of Katran kust, zoals het ook wordt genoemd, is een kruidachtige plant. Het groeit in de vorm van een struik, waarvan de hoogte bijna 70 cm bereikt. Het wortelstelsel heeft een cilindrische vorm. De belangrijkste en enige wortel groeit tot 10 cm in diameter. Het vlees is wit, dicht.

Er zijn veel verschillende soorten Katran-mierikswortel in de natuur, maar de meest populaire zijn:

  • pad;
  • Oosters;
  • steppe of Tataars;
  • nautisch;
  • Krim.

bloei en wortels van katranDe mierikswortelstruik vormt rozetten die iets omhoog staan. Bloemen zijn wit. Ze zijn allemaal even groot. In de losse vorm is de diameter van de knoppen niet groter dan 1 cm.Aan het einde van de bloei worden vruchten in de vorm van langwerpige peulen op hun plaats gevormd.

Het thuisland van deze geweldige plant is de kust van de Zwarte Zee, de Zee van Azov en de Atlantische Oceaan. Minder vaak is het te zien op de landen van de Kaukasus..

Katran: groeien uit zaad

katran zadenZelfs een schooljongen kan dit soort mierikswortel op de site planten en kweken. Dit alles is niet te wijten aan de kieskeurigheid van de cultuur. Het belangrijkste is om het plantmateriaal correct voor te bereiden en informatie te hebben over het correct planten van granen..

Stratificatie van katran-zaden thuis

zaad stratificatie

Dit is een belangrijk punt bij het vermeerderen van Katran door zaden:

  1. In eerste instantie moet u de korrels weken in schoon water, waarvan de temperatuur van +180 C tot +200 C is. U kunt ook een oplossing van kaliumpermanganaat (1%) gebruiken.
  2. Breng het plantmateriaal na twee uur over op een stoffen servet en meng het na een paar minuten met fijnkorrelig, nat zand.
  3. Bewaar het resulterende mengsel gedurende 3 tot 4 maanden bij nul luchttemperatuur. Een goede optie is de onderste plank van de koelkast of kelder..

Een landingsplaats kiezen

Het planten van zaden kan het beste op zanderige, leemachtige gronden. De grond moet ook een minimale zuurgraad hebben. In zware substraten ontkiemen granen zeer slecht en kunnen volwassen planten hun uiterlijk verliezen, wat de voedingseigenschappen van de wortel negatief beïnvloedt..

De beste plaats zijn gebieden waar het grondwater heel dichtbij stroomt..

Zaairegels

katran zaden zaaienVoordat u doorgaat met de procedure, moet u een landingsplaats voorbereiden. Het eerste dat moet worden gedaan, is het tuinbed opgraven. Voeg vervolgens 3 tot 4 kg humus toe per 1 m2. Als het niet mogelijk is om organische stof te gebruiken, kunt u deze vervangen door gekochte meststoffen op basis van fosfor of kalium. Een uitstekende optie is “Kemir-Super”, “Azofoska”.

Het is noodzakelijk om korrels te zaaien tot een diepte van niet meer dan 3 cm.De optimale breedte tussen de rijen wordt beschouwd als ongeveer 65 cm.Het planten wordt uitgevoerd met behulp van de riemmethode. In elk van hen moet je 3 lijnen vormen. Ze moeten 35 cm uit elkaar staan. De breedte tussen de riemen zelf moet binnen 65 cm . zijn.

Na het planten wordt de site gemout. Hiervoor kunt u turf of humus gebruiken. Mulch is vooral belangrijk als het zaaien niet in de lente, maar in de herfst wordt uitgevoerd. Direct na het verschijnen van de eerste scheuten de rijen opnieuw bedekken met humus.

Goede verzorging van mierikswortel Katran

Na het zaaien van de zaden wordt het bed met rust gelaten totdat de eerste scheuten verschijnen. Dan komt de tijd van nauwgezet werk.

Irrigatie

de zaailingen van katran . water gevenDe eerste scheuten moeten grondig worden bewaterd met bezonken water en na het verschijnen van twee paar bladeren moeten ze worden uitgedund. De optimale afstand tussen de exemplaren is 30 cm..

Tijdens het droge seizoen krijgen planten vaak water. Vanaf mei wordt de watergift verhoogd. Als er lange tijd een hoge luchttemperatuur buiten is en er geen regen wordt waargenomen, wordt minimaal twee keer per week irrigatie uitgevoerd..

De grond losmaken

Deze procedure wordt vaak uitgevoerd, vooral als de planten nog klein zijn. Het is niet nodig om de grond heel diep los te maken, anders kan het wortelstelsel worden verstoord.

Topdressing mierikswortel Katran

het resultaat van goede zorgDe eerste partij kunstmest wordt toegepast op het moment dat wordt uitgedund. Hiervoor wordt salpeter gebruikt. Het wordt aanbevolen om tot 10 g van het preparaat per 1 m2 aan te brengen. De tweede voeding wordt uitgevoerd na het verschijnen van 5 bladeren van 15 g kaliumzout en 7 g salpeter.

Indien mogelijk kunt u Katran het beste bemesten met vloeibare preparaten..

Verhoogde opbrengst

Om de wortels zo dik en lang mogelijk te maken, is het noodzakelijk om de kop van de plant in het tweede jaar met 3 cm af te snijden.Daarna zal de cultuur niet al zijn energie besteden aan de ontwikkeling van de steel, maar zal ze geven om het wortelgewas te vormen.

Mierikswortel oogsten Katran

mierikswortel oogst katranJe moet de wortels in de herfst opgraven. Dit kan het beste in de laatste week van september. Voordat u doorgaat met de procedure, moet u eerst alle bladeren afsnijden. Dit maakt het gemakkelijker om te bepalen waar de wervelkolom is en niet om deze te beschadigen..

Oogsten kan in het eerste jaar na het planten van mierikswortel.

Met de juiste zorg kan tot 1 kg oogst worden gegraven vanaf 1 m2. Om het product zo lang mogelijk te laten liggen, is het aan te raden de wortels in nat zand te leggen. De mierikswortelcontainer wordt bij lage luchttemperaturen bewaard. Een kelder of kelder is hiervoor zeer geschikt. Het is op deze plaatsen dat de vochtigheidsindicatoren binnen 85% liggen..

Groene massa en wortels worden zowel in de geneeskunde als in de keuken gebruikt. Jonge bladeren worden rauw aan salades toegevoegd en de scheuten worden gekookt of gestoomd zoals asperges. Kruiden wordt gemaakt van de wortels – mierikswortel, en toegevoegd aan conservering. Sommige mensen bakken wortelgroenten in de oven. Door de hoge luchttemperatuur worden ze erg zacht en sappig. Dergelijke groenten zijn minder pittig, wat het mogelijk maakt om ze te eten voor mensen met maagaandoeningen..

Mierikswortel Katran is een unieke plant die een echte vondst in de keuken zal worden. Met de juiste teelt zal het wortelgewas iedereen verrassen met zijn niet alleen pittige smaak, maar ook het lichaam verzadigen met alle noodzakelijke vitamines en micro-elementen.

Adblock
detector