Hoe kersenpruim te planten en te verzorgen in centraal Rusland

kersenpruimenoogst op de middelste baan Op huishoudelijke percelen, in boomgaarden, kun je bomen vinden met fruit dat uiterlijk op een pruim lijkt – kersenpruim. Dit is een echte opslagplaats van voedingsstoffen en vitamines. Het heeft een bloedzuiverend en ontstekingsremmend effect. De vruchten worden vers geconsumeerd, gebruikt voor conservering, invriezen, beitsen, sauzen maken, kruiden. Laten we in detail bekijken hoe het planten en verzorgen van kersenpruimen in centraal Rusland correct is..

Beschrijving

kersenpruim bloei in de middelste baan Kersenpruim is een fruitboom, beschouwd als de voorloper van de huispruim. Het kan een enkele loop hebben of meerdere vaten tegelijk hebben. Een vrij hoge boom, die 3-13 meter hoog wordt. Het heeft een goed ontwikkeld wortelstelsel dat niet diep is. Daarom heeft het de voorkeur om het te planten en te laten groeien waar het grondwater op een hoogte van anderhalve tot twee meter staat. Het planten en verzorgen van kersenpruim op de middelste rijstrook is eenvoudig, omdat het terecht populair is bij amateur-tuinders.

Kersenpruim begint vroeg vrucht te dragen, een jaar na het planten verschijnen de eerste vruchten aan de jonge boom. En na drie tot vier jaar begint de boom een ​​overvloedige oogst te geven, tot 40 kg van één kersenpruim. Vruchten zijn sappig, zuur, zoetzure of zure honingsmaak van verschillende kleuren. Het bot is meestal moeilijk te scheiden.

Kersenpruim wordt in het voorjaar geplant, als dit in de herfst wordt gedaan, kan het bevriezen en afsterven.

Omdat kersenpruim een ​​zuidelijk gewas is, is het zeer vorstbestendig en wordt het daarom zowel op de middelste rijstrook als in de noordelijke regio’s geteeld. De voordelen van deze cultuur zijn:

 • opbrengst: binnen 2-3 jaar na het planten kan 15 kg fruit van de boom worden verwijderd;
 • vroege rijping;
 • droogteresistentie, goede tolerantie bij hoge temperaturen;
 • hoge vorstbestendigheid, in staat om te groeien in gebieden waar de temperatuur onder de 30 graden daalt;
 • groeit op elke bodemsamenstelling;
 • ziekte- en plaagresistentie;
 • uiterlijk, decorativiteit, vooral tijdens de bloeiperiode.

kersenpruim rijpEen van de nadelen zijn:

 • de meeste kersenpruimenrassen zijn zelf vruchteloos, wat betekent dat er extra rassen moeten worden geplant als bestuivers;
 • een korte rustperiode, tegen het einde van de winter verliest de kersenpruim zijn vorstbestendigheid;
 • vroege bloeiperiode, waardoor er een dreiging is van de dood van het toekomstige gewas als gevolg van voorjaarsvorst.

overvloedige oogst met de juiste zorgEen speciaal onderscheidend kenmerk van kersenpruim is het vermogen om te kruisen met verschillende culturen, bijvoorbeeld abrikoos, zoete kers, perzik, pruim en zelfs kers. Deze eigenschap stelt veredelaars in staat om alle nieuwe soorten kersenpruimen te ontwikkelen..

Kersenpruim planten

Om ervoor te zorgen dat een boom wortel schiet en een overvloedige oogst geeft, moet je weten hoe je kersenpruimen in de lente correct plant. Allereerst moet je de juiste zaailingen kiezen, namelijk die welke zijn verkregen door stekken of vermeerdering door scheuten, ze schieten sneller wortel en passen zich beter aan.

Als je een zaailing in de late herfst hebt gekocht, moet je deze op een heuvel in de tuin ingraven..

Het eerste dat u moet overwegen om ervoor te zorgen dat de verzorging en teelt van kersenpruim correct is en geen problemen veroorzaakt, is de noodzaak om het niet in zure grond te planten. Kersenpruim houdt niet van dergelijke grond, het begint pijn te doen en te verzwakken. Ze schieten het beste wortel en beginnen eerder vrucht te dragen, twee jaar oude zaailingen, ongeveer een meter hoog met een ontwikkeld wortelstelsel.

regels voor het planten van kersenpruimenKersenpruim moet worden geplant op goed verlichte, zonnige plaatsen, beschermd tegen harde wind. Ondanks het vermogen om te groeien in grond van elke samenstelling, goed doorlatende grond, heeft leem nog steeds de voorkeur.

Als je meerdere kersenpruimenbomen tegelijk plant, houd dan een afstand van 2,5 m tussen de bomen, anders heeft de plant geen plek om zich te ontwikkelen. Na het planten van kersenpruimen in de lente, worden jonge bomen vastgebonden aan pinnen die in de buurt zijn geïnstalleerd. Het is noodzakelijk om kersenpruimenbomen in het vroege voorjaar te planten, voordat de knoppen opzwellen. Zware, te vochtige grond kan het beste worden vermeden.

Het planten van kersenpruimen in het voorjaar met zaailingen is als volgt: je moet een gat graven met een breedte en diepte van minimaal een halve meter, dat is gevuld met een mengsel van gelijke delen graszoden en humus.

Zorg

een overvloedige oogstKersenpruim is niet veeleisend om voor te zorgen. Na het planten moet de boom worden gesnoeid, bewaterd met een snelheid van drie tot vier emmers onder elk. In droge klimaten tijdens het groeiseizoen, elke tien dagen water geven. Als de kersenpruim wordt geplant in regio’s met strenge winters en strenge vorst, bedekken ze in de late herfst de stamcirkel zodat het wortelstelsel niet bevriest.

Topdressing wordt voornamelijk gedaan met stikstof- en kalimeststoffen, minder vaak van fosfor. Het voedingsschema is als volgt:

 • in de lente – de eerste stikstof;
 • tijdens de vorming van eierstokken – de tweede stikstof;
 • half juli: stikstof met kalium.

Daarnaast moet u:

 • wied de stamcirkel regelmatig;
 • water geven;
 • snoeien kersenpruim;
 • preventief spuiten met insecticiden tegen ziekten en plagen.

Kersenpruim is een snelgroeiende boom, die actief hoogte wint en na het begin van de vruchtvorming de grootte van de kroon. Daarom is het snoeien van kersenpruim een ​​noodzakelijke procedure voor de vorming en het op maat houden van de boom. Snijd het zo dat de stengel vanaf de grond tot aan de eerste tak geen twijgen en twijgen heeft, de scheuten worden regelmatig verwijderd. Jonge scheuten aan het einde van de zomer moeten worden geprikt.

goed gevormde boomHet snoeien van de kersenpruim is ook nodig om het skeletdeel sterk te houden. Bij een te hoge stamhoogte worden de semi-skeletachtige takken van de boom kaal, de opbrengst daalt.

Door de beschreven stappen uit te voeren voor het planten en verzorgen van kersenpruimen in de middelste rijstrook, kan zelfs een beginnende amateur-tuinier op een gezonde boom groeien, regelmatig genietend van een overvloedige en smakelijke oogst.

Kersenpruim in de buurt van Nizjni Novgorod – video

Adblock
detector