Hoe je thuis een avocadoboom kunt kweken uit een zaadje?

avocado thuis Avocado is een tropische fruitboom die erg populair is bij liefhebbers van exotische planten. Velen van hen hebben een plant in hun collectie, omdat het vrij eenvoudig is om met je eigen handen een avocado te kweken. Maar om het te laten groeien en de eigenaar te plezieren, is zorgvuldige zorg nodig..

Kenmerken van zelfgemaakte avocadoboom

avocado fruit Een zelfgekweekte avocadoboom heeft een aantal kenmerken:

 1. In zijn natuurlijke habitat groeit de plant tot 20 m hoog en een boom die thuis groeit, bereikt een maximum van 2,5-3 m.
 2. Vruchtvorming van deze boom is zeer zeldzaam. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratief element..
 3. Als je geluk hebt, begint de vruchtvorming van de boom na 3-6 jaar groei. De vruchten zijn redelijk eetbaar, hoewel de smaak iets minder is dan die van de meegebrachte.
 4. De plant zuivert de lucht en dankzij de originele en weelderige kroon heerst er een warme en gezellige sfeer in de kamer.

Voorwaarden voor het telen van avocado’s

Om thuis een avocado uit een zaadje te laten groeien, moet je je aan enkele regels houden. Het is beter om de zaden in de lente te planten, het is tijdens deze periode dat actieve groei van planten wordt waargenomen. Voor het oogsten van plantmateriaal is het noodzakelijk om een ​​rijpe vrucht te kiezen die geen vervormingen heeft..

Indicatoren van een rijp product zijn de schil van de vrucht met een donkere kleur, dicht en elastisch vlees. Na op het fruit te hebben gedrukt, krijgt het zijn vorm terug. Het bot is gemakkelijk te scheiden van het vruchtvlees, een bot van hoge kwaliteit is zo groot als een kwarteleitje.

Als het product enigszins onrijp is, moet u het in een papieren zak doen met producten die een grote hoeveelheid ethyleen bevatten – dit is een gas dat de rijping van fruit versnelt. Deze omvatten bananen, appels of tomaten. Bij bewaring van het fruit bij een temperatuur van 18 tot 23 graden bereikt de avocado na 2 dagen de gewenste conditie.

Zie ook: koffieboom – kamerplant.

Ontkiemingsstadia van avocadozaden

manieren om zaden te ontkiemenThuis een avocado uit een steen kweken, doe je in de volgende volgorde:.

Het zaad wordt verwijderd. Om dit te doen, wordt een kleine incisie gemaakt in het midden van de foetus, 1 cm diep en voorzichtig, met roterende bewegingen, wordt het bot uitgesneden. Verder wordt het onder stromend water gewassen zonder de bruine schaal te beschadigen..het avocadozaad klaarmaken voor ontkieming

Voordat een avocado wordt ontkiemd, wordt een plaats voorbereid op zijn groei:

 1. In de pot wordt een drainagesysteem gelegd, waarvoor gewoon grind of geëxpandeerde klei geschikt is.
 2. Er wordt een voedingsmengsel bereid, bestaande uit gelijke delen humus, tuinaarde en zand. Omdat je een avocado direct in de grond kunt planten, moet deze voor de normale ontkieming van het zaad een losse consistentie hebben..
 3. Het voorbereide mengsel wordt in de pot gegoten, waarbij een beetje vrije ruimte overblijft, 1-2 cm vanaf de bovenrand.bodemvoorbereiding voor het planten van avocado

Hoe ontkiem je een avocadozaad?

avocadozaden ontkiemen in de grondDe gesloten methode zorgt voor de ontkieming van plantmateriaal direct in de grond. Om dit te doen, wordt het bot 25 mm diep in de grond geplaatst, het scherpe uiteinde bovenop en goed bewaterd, waarbij de hele grond wordt doorweekt. De container wordt op een warme plaats met goede verlichting geplaatst en gedurende de gehele kiemperiode bewaterd. Na 20-30 dagen verschijnt er een spruit.

avocadozaden ontkiemen in waterDe open methode voor het kweken van avocado’s is om de zaden in een bak met water te hangen, opgehangen. Dit vereist:

 • maak een glas of een andere container klaar;
 • maak in het midden van het zaad, van verschillende kanten, 3-4 gaten waarin tandenstokers worden gestoken, 2-3 mm diep (ze fungeren als een steun zodat het zaad niet volledig in water kan worden ondergedompeld, maar alleen het onderste deel) ;
 • het zaad wordt in een voorbereide container met koud water geplaatst, met een stomp uiteinde, en de onderdompeling van het plantmateriaal moet 1/3 van zijn deel zijn;
 • in plaats van water kunt u een hydrogel gebruiken, die lang vocht kan vasthouden;
 • gedurende de gehele kiemperiode moet u ervoor zorgen dat het waterpeil niet daalt;
 • nadat de eerste wortel is verschenen, kan de plant in de grond worden getransplanteerd, maar om de plant te laten wortelen, moeten de wortels minimaal 30 mm zijn.

Het duurt 2 tot 6 weken voordat de eerste wortels verschijnen.

Avocadozaad bevat een stof als persine, die de spijsvertering verstoort en verschillende allergische reacties veroorzaakt. Daarom is het aan te raden om met rubberen handschoenen te werken..

Voorwaarden voor het kweken van een avocadoboom

avocado verzorgingNadat het avocadozaad thuis is geplant, is het noodzakelijk om een ​​aantal maatregelen uit te voeren om zijn plaats te regelen..

Voor de normale groei van avocado’s moet u aan enkele vereisten voldoen:

 1. Regelmatige bevochtiging van de grond, die optreedt tijdens het drogen. Gemiddeld wordt eens in de 10 dagen water gegeven. In het winterseizoen wordt de boom minder vaak water gegeven, waardoor de grond een paar dagen droog kan staan, dit is nodig om het optimale niveau van bodemvocht te behouden.
 2. Het in stand houden van vochtige lucht wordt op verschillende manieren bereikt – dit is door een pot met een boom naast gewassen te plaatsen die veel vocht afgeven, de bladeren van planten te besproeien, in het zomerseizoen of verwarming, de pot wordt op een pallet met nat zand.
 3. Zorgen voor een gunstig temperatuurregime in de kamer, dat binnen het bereik van 16-20 graden moet liggen. In de winter is de temperatuur gunstig – 10-12 graden, omdat de plant in een rusttoestand valt en bladeren afwerpt.
 4. Tijdige voeding van de plant. Gemiddeld wordt het 1-2 keer per maand uitgevoerd. Voor het voeren worden mengsels voor de teelt van siergewassen gebruikt.

Wanneer de bladeren geel worden, moet u letten op de frequentie en hoeveelheid water. Dit is meestal een teken van te veel water geven..

Decoratie van avocadobomen

avocado boom vormgevenVoordat je thuis een avocado uit een zaadje kweekt, moet je nadenken over alle nuances van het decoratieve ontwerp:

 1. Sommige opties omvatten het planten van meerdere scheuten in een pot, met verdere verstrengeling van hun stengels, waardoor een weelderige en originele boom wordt verkregen.
 2. Om een ​​hoge boom te krijgen, wordt aanbevolen om deze minstens één keer per jaar te verplanten. De gunstige periode voor deze procedure is eind februari, dit is het moment waarop de planten actief beginnen te groeien. De eerste transplantatie moet worden uitgevoerd wanneer de boom een ​​hoogte bereikt van 15 cm.
 3. Om de intensiteit van de groei van avocado’s te verminderen, wordt de bovenkant geknepen. Deze procedure versnelt de groei van zijscheuten, die de kroon weelderig en aantrekkelijk maken..

Formatief snoeien gebeurt in het voorjaar wanneer alle planten actief groeien. Het eerste trimmen van de bovenkant gebeurt na 8-10 vellen. In aanwezigheid van zijscheuten wordt hun verkorting uitgevoerd na 5 bladeren.

Lees over: voordelen van avocado voor mensen!

Van zaadkieming tot een gevormde boom – video

Adblock
detector