Hoe goede tomatenzaailingen thuis te kweken? – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

tomaten zaailingen Tomaat, of tomaat, is een plant uit de Solanaceae-familie afkomstig uit Zuid-Amerika. De Europeanen leerden hem pas kennen na de ontdekking van de Nieuwe Wereld en de tomaat, zoals alles wat nieuw was, “wortelde” nogal hard en voor een lange tijd. Desondanks is de tomaat nu een van de meest populaire en gevraagde groenten ter wereld. Het is moeilijk om je ten minste één van de nationale keukens voor te stellen waar de tomaat niet zou worden gebruikt. Sommige gerechten zijn niet denkbaar zonder tomaten – denk aan Oekraïense borsjt, Italiaanse pizza, Mexicaanse chili, Amerikaanse ketchup en nog veel meer..

Een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van een overvloedige en hoogwaardige oogst is het correct planten van tomaten voor zaailingen. Alleen sterke en gezonde zaailingen zullen snel en gemakkelijk wortel schieten in de grond of in een kas, ze zullen actief bloeien en grote en smakelijke vruchten zetten.

Om ervoor te zorgen dat tomatenzaailingen thuis gezond en van hoge kwaliteit zijn, moet u eenvoudige, maar zeer belangrijke regels volgen:

 • De juiste timing van het zaaien van tomatenzaden voor zaailingen.
 • Temperatuurcondities handhaven.
 • Stabiele waterbalans.
 • Competente selectie van grond.
 • Selectie van rassen voor volle grond en kassen.
 • Correct planten van een tomaat in de volle grond.

Wanneer tomaten voor zaailingen zaaien volgens het groeiseizoen??

Tomaten zijn vroeg, medium rijp en laat. Tussen deze drie variëteiten zijn er tussenliggende met een rijpingsverschil van 5-15 dagen, maar in principe is deze indeling competent en correct.

 • Vroege tomatenrassen hebben het kortste groeiseizoen van zaaien tot bloeien en produceren daarom de vroegste en meest waardevolle oogst. Vroege tomatenzaailingen produceren heerlijke verse groenten, maar vereisen meer aandacht en inspanning om te groeien..
 • Rassen met gemiddelde vruchtperiodes geven fruit in het hoogseizoen, ze zijn het lekkerst en gezondst. Teeltperiodes zijn langer dan vroege tomaten.
 • Late tomaten dragen vrucht vanaf de tweede helft van de zomer tot de late herfst; bij warm weer blijven tomaten vers aan de struiken tot het vriest. Deze tomaten hebben het langste groeiseizoen.

Meestal zijn vroege tomaten een aangename delicatesse op tafel na een lange winter, middenrijpe tomaten begeleiden het voedsel gedurende het seizoen en latere tomaten worden bewaard en verwerkt..

Wanneer is het beter om tomatenzaailingen te planten??

tomatenzaailingen op de vensterbank Voor het kweken van tomatenzaailingen op de vensterbank zijn de vroege variëteiten het meest geschikt, omdat ze in het vroege voorjaar op zaailingen moeten worden gezaaid om ze in de grond te planten na het einde van de terugkeervorst.

Als het te vroeg is om tomaten voor zaailingen te planten, zullen ze snel groeien en vormen, en door de weersomstandigheden kunnen ze niet in de grond of onder film worden geplant. Dergelijke zaailingen zullen zich uitstrekken, broos, bleek en pijnlijk worden, het zal moeilijk zijn om wortel te schieten in de grond en slecht vrucht te dragen..

Het is te laat om te zaaien – om kleine zaailingen te krijgen die geen vorm hebben gekregen. De timing van het planten van zaden hangt af van de weersomstandigheden van het gebied waar het gepland is om zaailingen te kweken, meestal duurt het 1,5-2,5 maanden om tomatenzaailingen te kweken.

Volgens het type groei zijn alle tomaten verdeeld in twee grote groepen:

 1. Bepalend (zwak).
 2. onbepaald (krachtig).

Voor de teelt in kassen worden meestal grote en krachtige tomatenrassen geselecteerd, omdat ze het meest productief zijn in kassen en een grote opbrengst geven.

Als u van plan bent tomaten in het open veld te telen, kunt u goede tomatenzaailingen kweken van laagblijvende variëteiten, ze lopen minder risico op uitrekken en overgroeien. Dergelijke planten vormen gedrongen, sterke struiken die vaak niet verder aan hekjes of palen hoeven te worden vastgemaakt..

Hoe tomatenzaailingen op de juiste manier binnenshuis te planten??

zaailingen in plastic emmersOm goede zaailingen te krijgen, moet je gezond plantmateriaal kiezen, de juiste grond en containers kiezen om te planten, de juiste temperatuur en watergift in acht nemen.

Voor het planten worden gezonde gekalibreerde zaden gekozen, nietige en beschadigde zaden worden weggegooid. Er zijn twee manieren om zaden te zaaien – in een gemeenschappelijke container met aansluitend plukken en onmiddellijk in afzonderlijke kopjes.

Omdat tomaten het plukken en verplanten goed verdragen, kunt u, om geld en ruimte te besparen, tomaten in dozen of andere geschikte containers zaaien. Vervolgens duiken de zaailingen voor de eerste keer, planten ze op grotere afstand en worden vervolgens overgeplant in aparte containers, waar de zaailingen blijven totdat ze in de grond worden geplant..

In de tweede versie worden de zaden 2-3 in potten of kopjes gezaaid, zwakkere planten worden vervolgens eenvoudig uitgetrokken. Deze methode is duurder, het planten zal een aanzienlijk gebied in beslag nemen, een groot aantal zaailingen kan niet in een appartement worden gekweekt..

zaailingen in papieren dozenBijna elke niet-weekcontainer kan worden gebruikt als een container voor het planten van zaailingen. Voor deze doeleinden gebruiken amateur-tuinders met succes houten en zelfs kartonnen dozen bekleed met plasticfolie, plastic of papieren wegwerpbekers, containers voor zure room en yoghurt, sapdozen of melkzakken. Voor gebruikte containers is het belangrijk om de overblijfselen van de inhoud grondig te reinigen, anders kan het rotten, de aarde infecteren en de zaailingen vernietigen..

Wanneer u beslist hoe u tomatenzaailingen op de juiste manier kweekt, moet u onthouden dat deze plant veeleisend is op kamertemperatuur, verlichting en water geven. Vochtige lucht is schadelijk voor tomaten, daarom is het belangrijk om bij het planten van tomatenzaailingen de ruimte waar ze groeien regelmatig te ventileren, om sterke temperatuurschommelingen en tocht te vermijden die schadelijk zijn voor deze plant. Het is niet nodig om gewassen met water te besproeien, ze kunnen gemakkelijk ziek worden en sterven.

Tomaten worden gezaaid in trays of dozen, licht bestrooid met gezeefd voedingsmengsel en overvloedig besproeid, afdekken met folie. Luchtvochtigheid is alleen nodig voordat de zaden ontkiemen, en dan wordt de film verwijderd.

De grond voor tomatenzaailingen mag niet te zuur zijn, dat wil zeggen dat pure turf absoluut niet geschikt is voor deze plant. Thuis is het het gemakkelijkst om de grond voor zaailingen te reinigen van ziekten en plagen door ze te bevriezen. Hiervoor wordt een zak of doos aarde in de open lucht achtergelaten, waar de vorst snel alles zal doden dat schadelijk is voor zaailingen. De container met de aarde moet worden afgedekt tegen neerslag, die voedingsstoffen uit de grond kan wegspoelen..

Gezonde zaden bijten en ontkiemen zeer snel en binnen 2-5 dagen verschijnen de eerste “lussen” uit de grond en vervolgens volwaardige zaadlobbladeren. Op dit moment mag de temperatuur in de kamer niet onder de 25 graden komen en wordt deze geleidelijk iets verlaagd. Lage temperaturen zijn gevaarlijk voor deze plant, ernstige schade begint al bij 10 graden – het wordt geel, knoppen en eierstokken vallen af, de groei stopt.

Om de tomatenzaailingen op de vensterbank sterk en groen te laten zijn, hebben ze veel licht nodig. Als er een gebrek aan natuurlijk licht is, zal de beplanting moeten worden verlicht, soms moet dit de klok rond. Tomaten moeten worden voorzien van stabiel en uniform water zonder wateroverlast en uitdroging, die even schadelijk zijn voor de plant..

De volwassen tomatenzaailingen worden voor de eerste keer gedoken en na het verschijnen van een paar echte bladeren, wordt een tweede duik in de zaailingbekers uitgevoerd. Bij het uitvoeren van deze bewerking worden jonge planten zorgvuldig begraven in zaadlobbige bladeren. Het is niet de moeite waard om de zaadlobben te beschadigen of zelfs meer af te snijden – ze zijn een bron van voedingsstoffen voor een plant die zich begint te ontwikkelen. Vervolgens vallen ze er zelf af als ze niet nodig zijn..

Met behulp van een plectrum kun je het effect van het trekken van de plant in de vroege stadia enigszins verminderen – door de zaailing te verdiepen en licht toe te voegen, kun je de zaailingen sterker en gezonder maken. Het deel van de stengel, dat na een duik in de grond zit, zal wortels geven en de plant bovendien voeden. Om ervoor te zorgen dat de gesneden zaailingen snel en zonder verliezen wortel schieten, moet de grond warm genoeg zijn en moet de irrigatie uniform zijn zonder overstromingen. Als we tomatenzaailingen op de juiste manier planten, krijgen we planten met een sterke, stabiele stengel, sappig groen blad en een algeheel gezond uiterlijk..

De vraag rijst vaak: hoe tomatenzaailingen te voeren??

Tijdens de groeiperiode hebben planten complexe meststoffen nodig met een overwicht van stikstof en het verplichte gehalte aan sporenelementen. De volwassen zaailingen hebben meer kalium nodig, bij gebrek aan dit element raakt de plant bedekt met vlekken, rekt zich uit, wordt bleek en wordt ziek.

Een goed gekweekte tomatenzaailing schiet snel wortel in de grond, vormt een sterke groene plant, begint te bloeien en draagt ​​binnen de gestelde termijn voor dit ras.

Thuis tomatenzaailingen kweken (video)