Hoe en in welk tijdsbestek wordt in de herfst bramen gesnoeid?

bramen snoeien in de herfst Elke tuinplant heeft tijdige verzorging nodig. Een van de essentiële stappen is het goed snoeien van bramen in de herfst. Het hangt af van het type plant. Blackberry is een struik die min of meer lijkt op lianen. Tijdens de teelt vereist het de installatie van hekjes, de verdeling van takken erover voor een uniforme verlichting van de toekomstige oogst en het behoud ervan tegen ziekten en plagen..

Waarom heb je bramen snoeien in de herfst nodig?

overvloedige oogst van bramen Als de bramen uitsluitend worden gekweekt om een ​​haag te creëren, is snoeien niet nodig. Het struikgewas, verstrengeld met een hek, vormt een onoverkomelijk obstakel voor de meeste ongenode gasten..

In andere gevallen leidt ongecontroleerde verdikking van de aanplant tot negatieve gevolgen:

 1. In het midden van de struiken worden gebieden gevormd die niet toegankelijk zijn voor de zonnestralen. Bessen ontwikkelen zich slechter, verliezen hun smaak, maar ziekten en plagen voelen zich goed in dergelijke omstandigheden..
 2. Scheuten die tot hun maximale lengte groeien, besteden jaarlijks voeding uit de grond aan de groei van groene massa, terwijl de vruchten klein worden, de rijpingstijd neemt toe.vruchtdragende bramenstruik
 3. De takken van het derde levensjaar verminderen het aantal eierstokken sterk en in de daaropvolgende perioden houden ze volledig op vrucht te dragen..
 4. Het is onmogelijk om zeer lange wimpers op de grond te leggen zonder ze te beschadigen en ze te verbergen voor vorst met hoge kwaliteit.

De noordgrens van de Verenigde Staten ligt op de breedtegraad van de regio Moskou, dus de bramenrassen die in dit land worden gekweekt, zijn minder bestand tegen kou dan vereist in Russische omstandigheden. Ze moeten worden afgedekt voor de winter..

Oude takken achterlaten tot de lente, plantenplagen zullen zich in de grond verbergen, ziekten zullen overwinteren op gevallen bladeren. Als de hitte eerder komt dan normaal, hebben alle “boze geesten” de tijd om een ​​nieuwe levenscyclus te beginnen met een frisse groei voordat de eigenaar de behandeling uitvoert.

Meestal, nadat het sneeuwdek is gesmolten en de bessenstruiken uit de schuilplaats zijn bevrijd, worden alleen bevroren takken of hun delen en scheuten die “in reserve” zijn achtergelaten, verwijderd. Dit is voldoende voor een goede ontwikkeling van fruitstruiken..

Trellis plaatsing van struiken is de sleutel tot effectieve zorg

Voordat u problemen met het snoeien van takken oplost, moet u ze eerst correct plaatsen. Idealiter worden hekjes geïnstalleerd, zelfs bij het planten van planten, omdat op het hoogtepunt van actieve groei de scheut 10 cm per dag uitrekt.

Trellis met enkele strook

trellis groeien van bramenDit type bevestiging bestaat uit 2 kolommen met een hoogte van het bovengrondse deel tot 2 m, waartussen 4-5 rijen draad of touw zijn gespannen. De stelen zijn vastgebonden aan horizontale lijnen of eromheen gewikkeld.

Dit type latwerk is geschikt als de struiken in enkele hoeveelheden in een klein gebied worden gekweekt. Deze hagen zijn eenvoudig zelf te maken. De palen worden verticaal of op een lichte helling ten opzichte van de grond geplaatst.

Tweebaans trellis

Dergelijke steunen verschillen in de vorm van de rekken. Met behulp van de bijgevoegde foto’s wordt het duidelijk hoe ze te maken:

 1. T-vormig (kruisvormig). De draad wordt tussen de uiteinden van de dwarsbalk getrokken en de takken worden langs de zijkanten verdeeld: jonge – in de ene rand, tweejaarlijks – in de andere. De vrije uiteinden van de takken hangen tot op de grond. Deze methode is geschikt voor het kweken van bossige en remontante variëteiten, vooral als het nodig is om bramen te vermeerderen door gelaagdheid, wanneer de bovenkant van de scheut druppelsgewijs wordt toegevoegd om wortels te vormen..T-vormig latwerk
 1. V-vormig. Rekken in de vorm van een “vinkje” zijn zo gemaakt dat de afstand tussen de bovenste uiteinden 90-100 cm is. De hoogte van de rekken is maximaal 2 m. Daartussen wordt de draad in verschillende rijen getrokken, zoals op een enkelstrooks trellis. In dit ontwerp worden alle soorten bramen gekweekt. Het is handig dat het midden van de struik goed geventileerd is en wordt verlicht door de zon. Negatief – een gecompliceerd trellis vereist een sterkere bevestiging, de houten versie is mogelijk niet bestand tegen een groot rijp gewas.V-vormig latwerk
 1. Y-vormig. Dit is een hybride van enkelbaans en V-vormig trellis. Op een hoogte van grondniveau tot 1 m is een draad in 1 rij bevestigd. Op een hoogte van 1 m splitst het trellis zich. Een complexe structuur is alleen gemaakt van metaal, wat de kosten van de structuur verhoogt. Het is handig omdat de smalle basis van de struik de verzorging en verwerking vergemakkelijkt en de “geladen” bovenkant een grote oogst aanneemt. Ze gebruiken vaker Y-vormige vormen op commerciële plantages dan op persoonlijke percelen.Y-vormig latwerk

Klimmende braam (kruipend, kruipend, dauw)

bramen klimmenDit type plant is een volwaardige klimplant, vaak met veel doornen. Door verwantschap is het het dichtst bij de wilde versie. De takken van de plant kunnen niet op zichzelf staan. De lengte van volwassen wimpers is van 4 tot 5 (soms tot 10) m, afhankelijk van de variëteit. Ze worden boven de grond geheven om het gewas te beschermen tegen bederf en gemakkelijk te oogsten.

Kruipende takken geven een grotere opbrengst aan grote bessen in vergelijking met rechtopstaande takken, ze zijn gemakkelijker af te dekken voor de winter. Bessen plukken aan een doornige plant is ongemakkelijk. De selectie van nieuwe producten is gericht op het elimineren van de vorming van doornen op kruipende bramen.

Snoeien van klimmende bramen

bramen snoeien in de herfstRosyanik wordt gekweekt volgens de touwmethode. Om de stappen van verschillende jaren niet te verwarren, zijn ze in tegengestelde richtingen gebonden aan hekjes. Tijdens het seizoen veranderen de takken in een soort touwen.

Wanneer het tijd is voor de herfstsnoei van kruipende bramen, worden tweejarige, vruchtdragende takken aan de wortel op grondniveau verwijderd. De stronk zal dus minder rotten. De eenjarige groei wordt ingekort tot een lengte van 1,5-2 m. Volgend jaar zullen de takken actiever groeien en bessen vormen die groot zijn in grootte en hoeveelheid.

Als de wortel veel nieuwe groei heeft gegeven, blijven er in de zuidelijke regio’s 6-8 nieuwe krachtige takken over, in de noordelijke – tot 10. Dus de eigenaren van de tuin verzekeren de bramen tegen bevriezing in het koude seizoen. Als de struiken goed overwinterd zijn, wordt de overtollige groei in het voorjaar verwijderd..

Bramenstruik (kumanika)

bossige bramenDit type bessenstruik verschilt van de kruipende struik doordat het onderste deel van de stam in een rechte positie staat en de bovenste, dunnere geleidelijk naar beneden begint te hangen. De lengte van de takken is van 2 tot 5 meter. Het heeft ook correctie nodig.

Kumanik-variëteiten hebben lange tijd geen doornen gehad, ze zijn handig om te verwerken. Ze moeten op hekjes worden bevestigd, zodat de takken met gietende bessen niet breken onder het gewicht van de oogst.

Bosbessen snoeien

waaierpatroon van bramenvormingHet schema voor de vorming van kumanik is waaiervormig: de groei van het tweede levensjaar wordt verzameld in een bundel en verticaal aan het latwerk bevestigd, jonge takken worden op verschillende niveaus met een helling geplaatst.

Na de oogst worden oude takken, evenals klimmende variëteiten, bij de wortel afgesneden. De nieuwe groei wordt met 1/4 van de lengte ingekort, waardoor de gebroken, beschadigde en zwakke volledig wordt verwijderd. Laat 6 tot 10 scheuten van hoge kwaliteit achter (waarvan 2-3 voor de reserve).

Sommige soorten vormen stiefkinderen op de hoofdstelen. Goed ontwikkelde raden aan om met een kwart te knijpen of in te korten, de rest wordt aanbevolen om te worden verwijderd om overmatige kroondichtheid uit te sluiten.

Blackberry-remontant

oogst van bramen remontantDe nieuwigheid van de eenentwintigste eeuw – remontante braambes – verschilt van de gebruikelijke doordat fokkers de planten “dwingen” om in het eerste levensjaar vrucht te dragen. Ook deze soort komt uit warme streken, waar hij 2 keer per jaar gewassen produceert. Eerst rijpen de bessen op tweejarige takken in juni, daarna op eenjarige takken in de nazomer en tot oktober. Het enige verschil tussen remontante struiken is dat de takken korter worden en dat de rijping van het gewas zich in de loop van de tijd uitstrekt.

Bramen snoeien in de herfst

bramen snoeien in de herfstIn de zuidelijke regio’s van Rusland is er voldoende warmte voor een dergelijke teelt.

In de zomer wordt het knijpen van de kroon en zijscheuten uitgevoerd. De struiken worden gevormd en verwerkt zoals bij gewone kumanik: na het oogsten worden de scheuten van het lopende jaar met 1/3 afgesneden, de takken die de vruchten hebben afgegeven, worden bij de wortel afgesneden en proberen hennep niet te verlaten. Zwakke, dunne scheuten zijn ook niet nodig. 5-8 sterk en gezond is genoeg.

In centraal Rusland en in Zuid-Siberië gebruiken tuinders een andere methode. In de herfst wordt de volledige jaarlijkse groei bij de wortel weggesneden. Als gevolg hiervan is bevriezing van takken in de winter uitgesloten. Planten verspillen geen energie aan de vorming van bessen in de eerste helft van de zomer, maar jonge scheuten zijn krachtig en productief. Het belangrijkste is dat het weer niet teleurstelt: voor het rijpen hebben de bessen een hete augustus en een volle nazomer nodig.

Wat is het tijdsbestek voor het snoeien van bramen in de herfst?

bramen snoeien in de herfstHerfstsnoei van bramen wordt ongeveer een maand vóór het begin van constante nachtvorst uitgevoerd. Ten noorden van Moskou en in Siberië – dit is september, in de middelste baan – oktober. In het zuiden mag begin november gewerkt worden.

De timing hangt ook af van de variëteiten: de vroege rijpers gaan eerder in de rustfase, de late – langer..

De belangrijkste indicator voor het begin van de snoeiperiode is de voltooiing van massale vruchtvorming. Wacht niet tot de laatste bessen rijp zijn. Warmte en zon zijn misschien niet genoeg voor hen.

Tips voor beginners

een scherpe snoeischaar gebruiken

Bereid gereedschap en beschermingsmiddelen voor voordat u met de werkzaamheden begint. Je zal nodig hebben:

 1. Overall. Als ze niet worden beschermd met dikke handschoenen, kunnen de scheuten van doornige soorten de huid van de handen beschadigen. Kleding moet ook strak zitten, met lange mouwen aan de manchetten. Het is een goed idee om een ​​schort van zeildoek of tafelzeil te kopen.
 2. Snoeischaar. Takken tot 1,5 cm dik worden perfect gescheiden door een snoeischaar. De snede is dicht, niet doorweekt. Het is binnen een dag droog. Het snoeien van bramen in de herfst, vooral stekelige variëteiten, is het meest effectief met een lange steel. Om de verwerking te vergemakkelijken, worden lange wimpers in delen verwijderd, te beginnen vanaf de bovenkant. Alle afgesneden takken worden verbrand om te voorkomen dat schimmels, infecties en ongedierte door de compost over het hele terrein worden verspreid..
 3. Metaalzaag. Vooral dikke scheuten moeten worden gesneden. Het gereedschap moet scherp zijn om de tak in minder slagen te scheiden.
 4. Tuinvariëteit Hennep met een dikte van 1 cm of meer is bedekt met variëteit, zodat schimmels en infecties geen tijd hebben om af te dalen naar de wortels van de struik.

Als onverzorgd struikgewas is verkregen van oude eigenaren, onderscheiden oude scheuten zich van jonge door de aanwezigheid van overblijfselen van steeltjes en een donkerdere kleur van de scheut met een bruinachtige tint..

Verzorging van bramen direct na het snoeien

bramen verzorgen na het snoeienWanneer alle onnodige takken van de plantage zijn verwijderd, worden de gevallen bladeren met ziekten en plagen die zich tijdens het seizoen hebben opgehoopt, verwijderd met een hark. Tegelijkertijd wordt de grond enigszins losgemaakt. Diep graven kan wortels dicht bij het oppervlak beschadigen.

Daarna doen ze podzimny water – 2 emmers per struik. Het vullen van de grond met vocht zorgt ervoor dat de wortels niet bevriezen. Als de herfstregens constant stromen, is de procedure niet nodig..

In natte jaren is er geen onnodige behandeling van planten van verschillende schimmels met 1% Bordeaux-vloeistof. Het wordt gekocht in gespecialiseerde winkels in de voorsteden. Eerst, volgens de instructies, wordt kopersulfaat verdund en vervolgens gebluste kalk.

De container is van plastic of geëmailleerd. Blootgesteld metaal zal reageren met de oplossing, waardoor de effectiviteit ervan vermindert.

Na het combineren van de componenten worden takken en stammen snel door een spuitbus verwerkt. Er moet ook worden voorzien in persoonlijke bescherming:

 • handschoenen;
 • masker;
 • gesloten kleding;
 • hoofdtooi.

De aanplant wordt naar goeddunken van de eigenaar van de tuin gevoed met minerale meststoffen of organisch materiaal. In het eerste geval worden fosfor en kalium toegevoegd (zonder chloor). De hoeveelheid wordt bepaald door de dosering op de verpakking voor fruitheesters. In de tweede is 5-6 kg rotte mest of een emmer compost voldoende voor 1 struik. Ze zullen ook dienen als mulch..

De stammen zijn bedekt met hooi, oud zaagsel, stro, gedroogde toppen van wortelen of bieten. Het gebladerte van de braam zelf en andere fruitbomen worden van het terrein verwijderd. Plagen of ziekten verschuilen zich erin..

Onderdak bramen voor de winter

bramen onderdak voor de winterDe laatste fase van het verzorgen van de struiken vóór de overwintering wordt uitgevoerd met het begin van de eerste nachtvorst, met de overgang van dagtemperaturen tot 0 ° С.

Voorbereiding op overwinterende dauw

De verwerking vindt plaats in verschillende fasen:

 1. Naast de hekjes wordt een dicht wit afdekmateriaal ingezet.bekledingsmateriaal
 2. Er wordt een basis op gelegd van dunne planken of latten, vuren takken, stengels van hoge meerjarige bloemen (bijvoorbeeld pioenrozen of phlox). Sommige mensen gebruiken plastic flessen bedekt met hooi of stro..
 3. De kruipende braam wordt van de hekjes gehaald, op verschillende plaatsen in een bundel gebonden en zorgvuldig over het voorbereide bed verdeeld.
 4. Het afdekmateriaal met alle vulling wordt zorgvuldig om de bramenscheuten gewikkeld en vastgebonden met touw.
 5. Gebruik brede nietjes, bogen of vorkvormige knopen om de resulterende rollen op de grond te drukken.

Dit type beschutting is geschikt voor koude regio’s: Moskou-regio, Non-Black Earth-regio, Siberië, evenals gebieden met sterke wind en winters met weinig sneeuw. In de zuidelijke randen is het voldoende om de bramen op een dikke laag mulch te leggen, de bovenkant te sluiten met stro of stengels van maïs of zonnebloem en vast te maken met nietjes of bogen.

Bladeren die niet zijn gevallen tegen de tijd dat de takken beschut zijn, moeten worden verwijderd om een ​​comfortabele overwintering van ongedierte uit te sluiten.

Voorbereiding voor overwintering kumanika

bramen voorbereiden voor onderdak

Rechtopstaande struiken worden meestal gekweekt in warme klimaten. Voor hen is een speciaal ontwerp voorbereid:

 1. De uiteinden van de takken worden over een rij draden gegooid en zo dicht mogelijk bij de grond vastgezet..
 2. De voorbereide plantage is bedekt met stro bovenop. Voor individuele struiken zijn ook stukken oude stof geschikt (bijvoorbeeld van lakens, gordijnen of dekbedovertrekken).
 3. Er worden bogen bovenop geïnstalleerd en er wordt een dicht afdekmateriaal getrokken, zoals bij een gewone kas.
 4. Vanaf de zijkanten worden ze geperst met bakstenen, blokken, stukjes hout of dikke planken.

Schuilplaats voor de winterremontante braam

beschutting van remontante bramenrassenAls remontante variëteiten worden gekweekt met twee oogsten per jaar, wordt een winteropvang geregeld, evenals voor kumanik, met de uitrusting van een primitieve kas.

Bij het volledig snoeien van takken met de verwachting van een enkele oogst, is het voldoende om de wortels te bedekken met een dikke laag mulch en te zorgen voor sneeuwretentie. In gebieden met ijzige winters wordt een dicht afdekmateriaal bovenop de mulch gelegd.

Om ervoor te zorgen dat bramen eigenaren tevreden stellen met een hoge en vooral regelmatige oogst, is het in alle seizoenen noodzakelijk om de regels van de landbouwtechnologie zorgvuldig in acht te nemen en om rassenmateriaal te kiezen dat geschikt is voor een bepaalde klimaatzone.

Bramen voorsnoeien in de herfst – video

Adblock
detector