Hoe een kers uit een steen te laten groeien?

kersen kweken uit steen Zoete, vroegrijpe kersen zijn bij velen geliefd. Tuinders denken na over het kweken van kersen uit een steen, die om de een of andere reden geen toegang hebben tot rassenzaailingen of degenen die het gewoon niet erg vinden om te zien hoe een dergelijk experiment zal eindigen..

Kenmerken van ontpitte kersen

botten verzamelen om te planten In vergelijking met zijn naaste verwant, kers, is zoete kers minder winterhard en komt niet voor in de wilde vorm ten noorden van het zuiden van Oekraïne, Moldavië, Kuban. Om de zuidelijke schoonheid te “temmen”, om haar te leren vrucht te dragen in gebieden met een strenger klimaat en om stabiele opbrengsten te geven, hebben veredelaars cultivars en hybriden gecreëerd, waaronder planten die de eigenschappen van zoete kersen en kersen combineren. Zelfsteriliteit werd de betaling voor de verwerving van nuttige eigenschappen. Dat wil zeggen, voor bestuiving in de tuin worden meerdere bomen tegelijk geplant, geschikt voor de timing van bloeiende variëteiten..

Is het mogelijk om een ​​kers uit een steen te laten groeien? Ja, maar het zal alleen heel moeilijk zijn om de variëteit te bepalen. Het is mogelijk dat een zaadje van een grote zoete bes uiteindelijk verandert in een wild met scherp klein fruit.

Een dergelijke zaailing heeft echter, in vergelijking met gekochte zaailingen, veel voordelen die de tuinman zullen helpen een winterharde en vervolgens een vruchtdragende plant te krijgen:

  • met verhoogde winterhardheid;
  • met uitstekend aanpassingsvermogen aan lokale omstandigheden;
  • met verminderde gevoeligheid voor veelvoorkomende ziekten van steenfruit.

Jonge kers uit de steen zal vruchten afwerpen, maar dankzij deze eigenschappen zijn de bomen veel winstgevender om te gebruiken als onderstammen voor gekweekte variëteiten en hybriden.

Op volwassen planten worden soms twee variëteiten tegelijk geënt. Dit vergroot de kans op bestuiving, waardoor u de opbrengst kunt verhogen zonder ruimte te besteden aan het planten van bestuivers..

Selectie en bereiding van kersenzaden

selectie en voorbereiding van zadenDe kiemkracht van de meeste steenfruitgewassen is zeer goed. Van de 10 steenvruchten kersen vormen 7-8 een sterke, levensvatbare spruit. Of de kers uit het zaad zal groeien, hangt grotendeels af van de kwaliteit van het zaad en de juiste voorbereiding..

Om de kans te vergroten, is het beter om steenvruchten te nemen van volledig rijpe of al onverkoopbare vruchten. Hoe verser het bot is, hoe gemakkelijker het zal uitkomen. Gedroogde zaden die van vorig seizoen zijn bewaard, zijn niet geschikt. Maar wat te doen, want planten in de tweede helft van de zomer zal leiden tot een verzwakking van de scheuten, die in de winter het risico lopen uit te rekken of zelfs te vergaan?

Je kunt de kiemkracht en kracht van zaden behouden door ze in nauwelijks bevochtigd en voorgecalcineerd zand te leggen. Bovendien is het in deze vorm handig om steenvruchten te sturen voor gelaagdheid, die overwintering in natuurlijke omstandigheden simuleert en de embryo’s in de schelpen voorbereidt op vriendelijke ontkieming..

Verharding van kersenvruchten voor het planten

gekiemde kersenpittenIn verschillende regio’s verschilt de bereiding van kersenzaden voordat ze in de grond worden geplant. Hoe verder naar het zuiden, hoe korter de periode van gelaagdheid en hoe groter de kans op sterke scheuten met herfst, niet voorjaarszaaien:

  1. Op de Krim, in het zuiden van Oekraïne, in de Kuban en in het Krasnodar-gebied wordt plantmateriaal tot de herfst in nat zand bewaard. Dan overwinteren de steenvruchten goed in natuurlijke omstandigheden en verschijnen er in de lente scheuten..
  2. In het zuiden van de regio Tsjernozem, in de regio Rostov en in de regio Stavropol staan ​​steenvruchten 5 maanden in een vochtig substraat. En sinds de late herfst worden de botten onder natuurlijke omstandigheden gehard..
  3. In de middelste baan zijn de winters te streng voor zaden, dus worden ze 6 maanden bewaard bij een temperatuur van 1-5 ° C in zand, zandgrondmengsel of vermiculiet en in de grond gezaaid nadat de sneeuw is gesmolten.

Voordat de zaden worden verzonden voor verharding, worden ze behandeld met fungiciden. Deze maatregel verhoogt hun veiligheid en voorkomt de ontwikkeling van schimmels, die zich gemakkelijk vermenigvuldigen in een gesloten container bij hoge luchtvochtigheid..

Voordat kersenpitten worden ontkiemd, worden ze regelmatig onderzocht, gesorteerd en gelucht. In het vroege voorjaar worden containers met zaden naar het balkon of de tuin gebracht, waar ze met sneeuw worden besprenkeld.

Hoe plant je een kersenpit??

kers groeit uit de steenWanneer de schelpen worden gescheiden en er een spruit tussen wordt getoond, is het tijd om te planten. Om thuis kersen uit een steen te laten groeien, heb je nodig:

  • een plastic of keramische pot met een inhoud van minimaal 0,5 liter;
  • drainage, die op de bodem wordt gegoten met een laag van 3-4 cm;
  • lichte voedzame grond voor fruitgewassen.

Zaden worden begraven in vochtige, licht verdichte grond tot een diepte van 1 cm, vervolgens besprenkeld met substraat en opnieuw bevochtigd. Als de steenvruchten in een gemeenschappelijke container worden geplant, wordt er een opening van minimaal 10-15 cm tussen gemaakt. Naarmate de zaailingen groeien, duiken ze en vervolgens worden ze overgebracht naar een grotere container.

Tot een jaar hebben jonge bomen geen speciale zorg nodig, behalve water geven en regelmatig, maar voorzichtig losmaken van de grond. De grond moet worden bevochtigd als het oppervlak uitdroogt, en als de zaailingen in de open lucht groeien, dan eens in de 2-3 weken.

Kroonvorming begint in het tweede jaar, wat vooral belangrijk is als de plant in een pot blijft groeien. De volwassen kersenboom wordt opnieuw overgebracht naar een grote container.

Enten van ontpitte kersen

kersenzaailing in een potOpgroeiend verandert de zaailing in een jonge boom, die 4 – 5 jaar kan bloeien en de eerste eierstok kan vormen. Noch in kwaliteit noch in kwantiteit kan het echter worden vergeleken met de ouder. Hoe een kers uit een steen te laten groeien, wat een zomerbewoner elke zomer een verstrooiing van zoet fruit zou geven??

De enige manier is vaccinatie. Het kan worden uitgevoerd in het derde jaar na het zaaien. Als telg kun je optioneel een van de beschikbare variëteiten kiezen, gezoneerd voor een bepaald gebied..

Op stengels met een kleine diameter is de gemakkelijkste manier om in een spleet te enten. Hiervoor wordt vooraf een gecultiveerde stengel met meerdere gezonde knoppen voorbereid en afgesneden, waardoor een schone schuine snede ontstaat. De stam wordt ingekort, waarbij 15-18 cm van het grondoppervlak overblijft.

Om het enten van de kersen die ze hebben gekweekt succesvol te laten zijn, is het belangrijk om reinheid te behouden. Voor het werk worden gereedschappen gewassen en gesteriliseerd met alcohol. Gladde sneden moeten vrij zijn van aarde.

De splitsing in de stam van de onderstam is gemaakt tot een diepte van 3-4 cm, wat zorgt voor betrouwbaar contact en een betere overleving. Zodra het hout is uitgelijnd, wordt de entplaats vastgezet met tape, met de kleefzijde naar buiten of ander soortgelijk materiaal. Vervolgens wordt de verwerking uitgevoerd met tuinvar..

Dat een belangrijke operatie succesvol was, blijkt uit het verschijnen van jong blad boven de entplaats. Vanaf dit moment moet je de spanning van het harnas in de gaten houden en de boom geleidelijk temmen om in de open lucht te blijven. Geënte kersen worden in de herfst of lente getransplanteerd, afhankelijk van de woonplaats van de tuinman.

Hoe mooie en smakelijke kersen te kweken – video

Adblock
detector