Hoe een jonge peer in het voorjaar te snoeien om de toekomstige oogst te vermenigvuldigen?

hoe snoei je een jonge peer in het voorjaar? De basisregels voor de vorming van kronen van bomen die behoren tot de categorie pitgewassen zijn hetzelfde. Om te begrijpen hoe je een jonge peer in de lente snoeit, volstaat het om de algemene principes te kennen en rekening te houden met de biologische kenmerken van het geslacht.

Hoe snoei je een jonge peer in het voorjaar na het planten?

de eerste snoei van de peer na het planten Vertegenwoordigers van de cultuur zijn vatbaar voor verdikking van de kroon. Veel variëteiten worden gekenmerkt door een hoge groeikracht met een lage activiteit bij de vorming van vruchtdragende scheuten. Dit leidt ertoe dat de boom jaarlijks groeit met verticaal naar boven gerichte twijgen, die niet actief “willen” vertakken.

Een dergelijke toename vormt lange tijd geen vruchttakken, daarom beginnen peren die niet op tijd worden verwerkt, laat vruchten af ​​​​te werpen en zijn ze niet in staat om het potentieel van de veredelaars te realiseren.

Het snoeien van peren in het voorjaar na het planten is de eerste in het leven van een jonge boom, het is noodzakelijk om het wortelstelsel de tijd te geven zich te ontwikkelen en te herstellen. Totdat het ondergrondse deel van de plant sterker wordt, is het beter om de volledige ontwikkeling van het bovengrondse te “vertragen”.

De bewerking wordt uitgevoerd onmiddellijk nadat de zaailing zijn plaats op de site heeft ingenomen. Hoe een peer na het planten te vormen, hangt af van de leeftijd, de mate van vertakking van de stam:

 1. Stammen zonder zijtakken worden 50-80 cm hoog vanaf de entplaats afgesneden.
 2. Goed gevormde zaailingen vereisen volledige verwerking. Zijtakken worden gesneden tot 0,3-0,5 lengtes, hoe groter de scheut, hoe groter de grootte van de verwijderde tak. De middengeleider moet 20-25 cm boven hun niveau uitsteken. Tijdens de procedure kunnen bij elk proces maximaal 5 nieren worden verwijderd.

Een goed gevormde zaailing moet resulteren in een boom met 4 zijscheuten of minder. Ze zullen de basis worden van de toekomstige kroon, skeletachtige takken van de eerste orde. U kunt zowel de buitenste als de binnenste nier trimmen.

Hoe een peer te snoeien als de takken groeien?

perenkroonvorming in de beginjarenSkelettakken van de toekomstige peer moeten worden gevormd in een hoek die niet scherper is dan 60-65 graden. Als de scheut te veel afwijkt van deze waarde naar boven of naar beneden, wordt deze verwijderd en blijft er een scheut van 0,5 cm over aan de knop.

Cultuurbomen zijn vatbaar voor de vorming van toppen, verticaal groeiende onvruchtbare scheuten. Ze bestrijden is moeilijk, maar noodzakelijk om een ​​volledige oogst te krijgen..

Er zijn verschillende manieren om met dergelijke takken om te gaan:

 1. Ossenhaas is een effectieve methode om toppen te verwerken, maar in het voorjaar kan het niet worden gebruikt om de kroon van peren te vormen. Tegen de herfst zal de boom meerdere van dergelijke scheuten uit één nest laten groeien, wat de situatie alleen maar ingewikkelder zal maken..
 2. Het knijpen van nauwelijks opkomende groei in de lente en zomer voorkomt de vorming van volwaardige toppen, maar vereist constante aandacht voor de boom, tijd.
 3. De teelt van toppen houdt in dat ze jaarlijks zo worden gesnoeid dat de uitkomende scheuten worden meegenomen in het vruchtproces.

Toppen “temmen” is de beste manier om de kroon van zaailingen te vormen.

Het snoeien van peren in het voorjaar voor beginners zal niet moeilijk zijn als u een handig schema gebruikt voor de implementatie ervan.

Algemene principes van de vorming van de kroon van een jonge peer

hoe snoei je een jonge peer in het voorjaar?Om de taak van de lenteverwerking van bomen aan te kunnen, is het belangrijk om het eindresultaat van de geleverde inspanning duidelijk te begrijpen. De kroon, die moet worden verkregen, behoort tot het type dun gelaagde, de vorm moet voldoen aan de normen voor een piramidale.

Dit betekent dat de boom moet worden gekenmerkt door::

 • de aanwezigheid van een uitgesproken leiderschapsgedeelte, een centrale dirigent en skeletachtige takken in lagen;
 • de juiste verhouding van de lengte van de scheuten (de centrale geleider moet het hoogst blijven, de takken van elke volgende laag zijn korter dan de vorige);
 • de juiste locatie van de scheuten (de takken van elke volgende laag mogen niet evenwijdig zijn aan de scheuten van de vorige rij, anders zullen ze te veel schaduw geven).

perenkroon creatieDientengevolge, op de middelbare leeftijd van het begin van de vruchtvorming (5 jaar), wordt een jonge peer, die in het voorjaar correct is gesneden, gekenmerkt door de aanwezigheid van een stengel van 60-80 cm lang, 2-4 takken van de eerste tier en 2-3 scheuten van de tweede rij. Tussen hen is er een ruimte van ongeveer 50-60 cm, ze divergeren zelf in verschillende richtingen, zonder de groei van elkaar te verstoren.de vorming van vruchtdragende takken

Er zijn andere opties voor kroonvorming die inherent zijn aan bepaalde cultuurvariëteiten:

 • zuilvormige bomen moeten een spoelvormige kroon creëren;
 • groeikrachtige rassen zijn geschikt voor een niet gelaagde kroon.

Om een ​​compacte boom te krijgen, wordt bij spreidende perenrassen de snede op de binnenknop gemaakt. De takken van piramidale bomen worden tot de buitenste knop gesnoeid.

De peer reageert niet altijd op het snoeien zoals een tuinman zou willen. In sommige gevallen moet deze procedure worden aangevuld met andere, bijvoorbeeld het buigen van takken. Door de scheuten een horizontale positie te geven, wordt het leggen van een groot aantal bloemknoppen uitgelokt, ook in het voorjaar.

Wanneer het snoeien in de lente klaar is

de peer snoeien tot het blad verschijntVoor het verwerken van de kroon is het belangrijk om de voorjaarswerkzaamheden tijdig uit te voeren. De boom is gevoelig voor vorst, dus schending van technologie kan leiden tot opbrengstverlies en zelfs de dood van de zaailing.

De timing van het snoeien van peren in het voorjaar wordt bepaald door de weersomstandigheden in de regio, de aard van een bepaald seizoen. Een tijd is geschikt voor veilige verwerking wanneer de strenge vorst al voorbij is, maar de boom zelf nog niet is “ontwaakt”. Meestal valt deze periode eind maart of begin april..

Alle snoeiwerkzaamheden aan bomen moeten worden uitgevoerd voordat de sapstroom begint.

Het belangrijkste teken van het begin van de verwerkingstijd van de kroon is het tot stand brengen van stabiele positieve temperaturen dag en nacht. Een toename van de lengte van de daglichturen, warmte tot +5 ° C, verhoogde bodem- en luchtvochtigheid helpen de boom sneller te herstellen van verwondingen, al zijn kracht te wijden aan het leggen van knoppen en vruchten.

Hoe snoei je een peer in het voorjaar op de juiste manier?

het vormen van de kroon van de boom

Om de boom niet te beschadigen, moet de tuinman de basisregels voor het verwerken van de kroon volgen:

 1. Alle gereedschappen die tijdens het werk worden gebruikt, moeten goed geslepen en gedesinfecteerd zijn voordat u begint.
 2. Plakjes, zelfs kleine, moeten met tuinpek worden verwerkt..
 3. De sterkste scheut vereist constante ondersteuning van de kweker. In het voorjaar is het noodzakelijk om bijzonder voorzichtig te zijn om ervoor te zorgen dat hij geen “concurrenten” heeft.
 4. Zieke, droge takken die achterblijven na het snoeien van een boom, moeten worden verbrand om de verspreiding van besmettelijke plantenpathologieën te voorkomen.
 5. Te veel snoeien van peren zorgt voor een verhoogde topping. Om dit te voorkomen, moet u zich niet te veel laten meeslepen door de procedure. De verwerking van verwaarloosde bomen wordt in verschillende fasen uitgevoerd..

lente snoeienHet is noodzakelijk om de voorwaarden, de technologie van de lenteverwerking strikt in acht te nemen, om de plant niet te vernietigen. Dus bij het trimmen op de cambiale ring wordt de scheut duidelijk langs de lijn van buitenaf afgesneden. Grote takken worden in twee stappen verwijderd, beginnend bij de bodem en eindigend bij de bovenkant, om de bast niet af te breken.

In het voorjaar wordt een jonge peer gesnoeid als een boom die zich voorbereidt op actieve vruchtvorming en heeft geen verjonging nodig. Oude gewassen worden iets anders behandeld.

Er zijn verschillende hoofdtypen voor het verwerken van de kroon van jonge zaailingen, de keuze van de juiste wordt bepaald door de taken waarmee de tuinman wordt geconfronteerd:

 1. Sanitair snoeien omvat het verwijderen van dode, oude takken.
 2. Uitdunnend snoeien is ontworpen om de kroon lichter te maken en de luchtuitwisseling erin te verbeteren. De procedure bestaat uit het verwijderen van een deel van de scheuten die elkaar kruisen, en die waarvan de groei naar de binnenkant van het bovengrondse vertakte deel van de boom is gericht.
 3. Om het snoeien te stimuleren, moet tot een derde van de lengte van de scheuten worden verwijderd. Het is noodzakelijk om hun groei in verticale richting te beperken, om verhoogde zijvertakkingen te veroorzaken..
 4. Formatief snoeien van jonge peren in het voorjaar volgens het schema is de basis voor het kweken van jonge bomen. Een sterk skelet en een sterke kroon, verkregen als resultaat, zijn bestand tegen de zwaarste sneeuwval, een indrukwekkende massa rijp fruit.

juiste en onjuiste vormsnedeElk nieuw levensjaar van een zaailing brengt moeilijke taken met zich mee voor de tuinman. De eerste vier seizoenen, wanneer de kroon wordt gevormd, zijn bepalend. In de toekomst hoeft het alleen maar “in goede staat” te worden gehouden, te voorkomen dat het verdikt, overgroeit met kale scheuten, verstopt raakt met dode takken.

Wanneer en hoe een jonge peer in het voorjaar te snoeien – video

Adblock
detector