bladverliezende struik irga Irga is een bladverliezende struik van het appelgeslacht met bessen die rijk zijn aan vitamines. Irga, planten en verzorgen die geen bijzondere problemen veroorzaken, is terecht populair bij zomerbewoners en tuinders.

De plant heeft uitstekende decoratieve eigenschappen. Bessen hebben niet alleen een heerlijke zoetzure smaak, maar hebben ook veel geneeskrachtige eigenschappen..

Plantensoort

Irga canadees van bloei tot volledige rijpheid Voor de regio Moskou heeft de Canadese irga zich goed bewezen. Deze variëteit is een langlevende struik, die in dit gebied eerder vruchten begint af te werpen en tuinders verrukt dan andere gecultiveerde planten..

Met de juiste aanplant en verzorging kan Irgi Canadian Photo de schoonheid van de plant en het vermogen om veel te verdragen bevestigen..

De vruchten van de canadensis zijn groot van formaat, mooi van kleur, sappig, met een hoge mate van smaak. Irga canadensis begint in mei te bloeien, draagt ​​halverwege de zomer vrucht, bladeren veranderen van kleur in september. Begin oktober beginnen ze af te vallen..

Een landingsplaats kiezen

Irga bloeitDoor zijn pretentieloosheid krijgt de irge niet de beste plekken in de tuin. Wanneer geplant in schaduwrijke gebieden, begint de plant naar de zonnestralen te reiken, wat leidt tot een verhoogde groei. De struik begint op een boom te lijken, waarop alle grootste en rijpe bessen bovenaan staan ​​tot grote vreugde van vliegende vogels..

Het verplanten van een volwassen plant is erg moeilijk vanwege het ontwikkelde wortelstelsel, dat zich enkele meters diep uitstrekt..

Het is goed mogelijk dat een struik een zonnige of licht beschaduwde plek vindt. Ondanks het feit dat irga pretentieloos is voor de grond, is het wenselijk dat het vruchtbaar is. Dan zullen de wortels van de plant voldoende voeding kunnen krijgen en de wortelscheuten niet ver weg verspreiden..

Bij het aanplanten van meerdere heesters dient er voldoende afstand tussen de heesters te worden aangehouden. Irga is een snelgroeiende plant. Wanneer ze dichtbij worden geplant, zullen het gebladerte van aangrenzende struiken elkaar gaan verduisteren, wat leidt tot een afname van het aantal vruchten. Het wortelstelsel krijgt dan niet genoeg voedingsstoffen en zal zijn takken verder weg moeten strooien. Dit maakt het gebied in de buurt van struiken ongeschikt voor het planten van andere planten..

De afstand tussen irgi-struiken en andere aanplant moet binnen 2 tot 5 meter zijn.

Als je de irgi-struiken als haag wilt gebruiken, kun je de struiken in een dambordpatroon planten.

Landen

jonge boompjes van irgiIn de natuur zijn er ongeveer twee dozijn soorten irgi. In de regio Moskou geeft het planten en verzorgen van Irga Canadian de beste resultaten. De struik begint in mei te bloeien. De kleur van de bladeren varieert van wit tot paarsrood. De vruchten zijn groot en sappig.

Irga kan in het voor- en najaar geplant worden. Herfstaanplant wordt als meer geprefereerd. Gedurende deze periode is de grond rijk aan voedingsstoffen. Er zal voldoende tijd zijn voor de plant om wortel te schieten.

De zaailing voor het planten moet 1-2 jaar oud zijn..

Het planten en achterlaten van irgi in de buitenwijken vanwege de eigenaardigheden van de grond vereist voorbereidend werk:

 1. Verwijder onkruid uit het gebied dat bedoeld is voor aanplant.
 2. Breng meststoffen aan op de bovenste grondlaag: organisch – 3-4 kg, superfosfaat – 0,5 kg, kaliumzout – 200 g As is een uitstekende kalimeststof..
 3. Graaf een laag aarde op de “schopbajonet”, tot een diepte van 20-22 cm.
 4. Als de grond zuur is, moet kalk worden toegevoegd.
 5. Graaf een plantgat van 50-80 cm breed, 30-40 cm diep.

Landen:

 1. Laat de zaailing in het gegraven gat zakken zodat het hele wortelstelsel onder het maaiveld komt.
 2. Graaf de zaailing in, licht gekanteld vanaf de zonnige kant, met uitgegraven aarde en stamp deze voorzichtig aan.
 3. Water overvloedig.
 4. Wanneer de grond zakt, voeg dan grond toe zodat de plantplaats gelijk is met het oppervlak.
 5. Bedek de bovenste laag met mulch.
 6. Kort het bovenste deel van de scheut in, zorg ervoor dat er voldoende goed ontwikkelde toppen zijn.

Irgi landingsplaatsHet planten van irgi in het open veld en het verzorgen ervan in de lente en de herfst zijn praktisch hetzelfde. Als er een strenge winter op komst is, is het beter om tijdens de herfstaanplant het verkorte deel aan de oppervlakte te laten. Dit zal de plant ook beschermen tegen harde windstoten. De landingsplaats kan van bovenaf worden bedekt met vuren takken.

Irgi planten in de lente heeft zijn voordelen:

 • de plant is niet langer bang voor kou en vorst – de mogelijkheid van zijn dood wordt minimaal;
 • op dit moment wordt tuinieren al vaker bezocht door zomerbewoners, die de plant kunnen verzorgen en indien nodig kunnen helpen;
 • water geven zal regelmatig worden uitgevoerd;
 • bij zichtbare ziekteverschijnselen worden maatregelen genomen.

Ondanks de pretentie van de plant, moet u er de nodige aandacht aan besteden..

Groeien en verzorgen

Irga in de tuinOndanks de pretentie van de plant, kan men hem niet volledig negeren. Het kweken van irgi en het verzorgen ervan kan worden teruggebracht tot de volgende punten:

 • topdressing;
 • Wieden;
 • het losmaken van de grond;
 • water geven;
 • snoeien;
 • ongediertebestrijding.

Topdressing moet in de zomer worden aangebracht. Het moet een vloeibare consistentie hebben. Topdressing moet dichter bij de nacht worden gedaan. Het effect zal beter zijn als het wordt gedaan na hevige regen of volledige watergift..

Voor het voeren van bijvoorbeeld vogelpoep kunt u organische mest gebruiken. Onder elke struik wordt 4-6 kg aangebracht. Compost en as zijn goede meststoffen. Gemaaid gras kan worden gebruikt. Het moet in een geschikte container met water worden gegoten, beschermd tegen licht en een week worden bewaard..

Na het planten onder de struik moet regelmatig superfosfaat, ammoniumnitraat en kaliumsulfaat worden toegevoegd.

Wanneer de struik vruchten begint af te werpen, kunnen de takken die nog niet zijn gerijpt de zwaarte van de oogst niet weerstaan ​​​​en afbreken. Om dit te voorkomen, moet de omsnoering worden gemaakt met geschikte materialen. Na verloop van tijd zullen de takken dikker worden en zal de behoefte aan omsnoering verdwijnen.

snoeienEen struik moet worden gevormd uit sterke wortelscheuten. Zwakke moeten worden weggesneden, zodat ze de kracht van de sterkere vruchtlichamen niet wegnemen. In de herfst, na de oogst, moet de grond rond de struik worden opgegraven. Tegelijkertijd mag de diepte niet te groot zijn om het wortelstelsel niet te beschadigen..

Het wortelstelsel van de irgi gaat de diepte in, waar het de nodige hoeveelheid vocht voor zichzelf vindt. Daarom is het alleen nodig om het water te geven in geval van ernstige droogte..

Vogels zijn grote liefhebbers van irgi-bessen. Als je geen actie onderneemt, zullen ze de beste oogst krijgen, omdat de eerste en grootste bessen op de bovenste takken verschijnen..

Het kuiken eet de vruchten van de irgiOndanks het feit dat de bes resistent is tegen de nadelige effecten van de externe omgeving, is hij misschien niet altijd in staat om tuinongedierte het hoofd te bieden en ziek te worden. Een goede aanplant en verzorging van een irga omvat ongediertebestrijding.

De belangrijkste plagen zijn:

 • vruchtrot;
 • wrat;
 • geïrrigeerde zaadeter;
 • meidoorn;
 • bladrol;
 • gerimpeld moeras.

Het zal helpen om ongedierte te bestrijden: de struik dunner maken, tijdig oogsten, matig water geven. Om schadelijke rupsen en kevers te vernietigen, spuit u irgi-struiken vóór het verschijnen van bessen of na het oogsten met speciaal ontworpen middelen.

Ziekten waarvoor irgi-struiken vatbaar zijn:

 1. Tuberculose. De bladeren beginnen bruin te worden, drogen uit en vallen af. Vervolgens ondergaan de takken uitdroging, waarop roodachtige knobbeltjes verschijnen. De aangetaste takken moeten worden weggesneden. Spray de struik met kopersulfaat. In het voorjaar kan preventief gespoten worden..
 2. Roest. De bladeren worden bruin en verdorren. De plant is behandeld met Bordeaux vloeistof.
 3. Grijze rot. Vergeelde bladeren zijn bedekt met grijze schimmel. De reden is meestal overtollig vocht, dus u moet minder water geven..
 4. Versla met vingertopmot. Deze plaag wordt bestreden met het gebruik van karbofos.

Om geen ongedierte rond het tuinperceel te verspreiden, moeten zieke takken en gevallen bladeren naast de struik worden verbrand..

Hoe irgu goed te snoeien in het voorjaar?

irgi bush-formatieHet snoeien van irgi in de lente is een must-have voor haar verzorging..

Een paar jaar na het planten moet je beginnen met het verjongen van de struik:

 • dunner worden;
 • langwerpige takken snoeien, waardoor de struik de juiste vorm krijgt;
 • snijden van basale stengels.

Een goede aanplant en verzorging van irga geeft een goede oogst van bessen met krachtige geneeskrachtige eigenschappen..

Bij het uitdunnen worden alle zwakke takken weggesneden en naar binnen gebogen. Het helpt om te overleven en gezond sterker te worden. Ze krijgen meer lucht en zonlicht. Alleen sterke scheuten mogen overblijven, wat een rijke oogst zal vormen..

Video over Irga in hun zomerhuisje