Hoe de juiste overwintering van begonia's te organiseren?

Begonia Begonia zal meer dan een jaar genieten van de luxe van haar bloei, als u de verantwoordelijkheid neemt voor de opslag in het laagseizoen en zorgt voor een goede verzorging van de bloem in de winter.

Soorten begonia’s

Voordat we het hebben over het bewaren van begonia’s in de winter, laten we beginnen met het feit dat er verschillende soorten begonia’s zijn:

  • decoratief bladverliezend;
  • bossig;
  • knolachtig.

Gele begonia Elk van hen vereist bepaalde detentievoorwaarden in de winter..

Bossige en decoratieve bladverliezende soorten hebben geen speciale overwinteringsomstandigheden nodig. Om te voorkomen dat ze in de winter doodgaan, volstaat het om verdorde stengels af te snijden en de struiken te mulchen met stro of tuinbladval als het koud wordt..

Knolbegonia’s zijn het meest veeleisende voor verzorging en onderhoud in de winter..

De schoonheid en duur van de bloei van deze prachtige bloem hangt rechtstreeks af van hoe je in de winter voor begonia moet zorgen..

Als begonia niet lang bloeit, of kleine en weinig bloemen heeft, geeft dit aan dat het in de winter verkeerd is bewaard..

Zorg voor in de grond gekweekte begonia

begonia knolVolwassen planten hebben vrij grote knollen. Als ze in de volle grond groeiden, worden ze, in een poging ze niet te beschadigen, opgegraven bij het begin van de eerste nachtvorst..

U moet echter niet haasten om de plant op te graven, omdat herfstvorst de knollen niet beschadigt.

Je moet wachten tot de bloem zich onafhankelijk voorbereidt op overwintering – dat wil zeggen, het vegetatieve deel zal afsterven, de bladeren worden geel en vallen eraf.

Bovendien nemen de knollen aan het einde van het groeiseizoen merkbaar in omvang toe, nemen hun massa toe, want wanneer het bovengrondse deel afsterft, verlaten alle voedingsstoffen ze. Tegelijkertijd worden vernieuwingsknoppen gelegd, waaruit nieuwe scheuten zullen ontstaan ​​​​na het overwinteren van de begonia.

Nadat je het hebt opgegraven, moet je de bevroren stengels afsnijden, waardoor processen (hennep) op het oppervlak achterblijven met een hoogte van niet meer dan 3 cm.Deze procedure voorkomt de vorming van pathogene schimmels die bijdragen aan de infectie van knollen.

begonia knol met spruitenVervolgens wordt de plant ontdaan van aarde, in een doos geplaatst en te drogen gelegd in een goed geventileerde, warme, droge ruimte. Twee weken later, als de wortels droog zijn, worden de uitgedroogde scheuten en de resterende aarde verwijderd.

Vervolgens worden de knollen in verschillende rijen in houten kisten geplaatst en besprenkeld met rivierzand of droge turf met toevoeging van vermiculiet.

De toevoeging van vermiculiet is zeer wenselijk omdat door het vermogen om het vochtgehalte van het substraat te reguleren, het risico op wortelrot aanzienlijk wordt verminderd..

Belangrijk: strooi de knollen zo met een zanderig mengsel dat ze van elkaar geïsoleerd zijn – dit zal het percentage van hun verlies verminderen.

De voor overwintering voorbereide begonia wordt op een koele plaats geplaatst, waar de temperatuur niet hoger mag zijn dan 10 ° C, de luchtvochtigheid is ongeveer 60% – dit zijn meestal kelders en kelders.

De plant blijft bijna drie maanden in een rustperiode – van half november tot bijna eind februari, gedurende al die tijd is het onmogelijk om water te geven, anders worden de slapende knoppen wakker.

Periodiek, maar minimaal één keer per maand, wordt de toestand van de knol gecontroleerd op aanwezigheid van schimmel en wortelrot.

Wanneer een laesie wordt gevonden, wordt deze schoongemaakt en behandeld met colloïdale zwavel of briljant groen. Als de laesie uitgebreid is, wordt de plant verwijderd om de verspreiding van de infectie te voorkomen..

In het vroege voorjaar, in maart, wanneer slapende bloemknoppen op de knollen beginnen te ontwaken, worden ze uit het zand verwijderd en voor ontkieming geplaatst in een vochtig substraat bereid op basis van turf met toevoeging van hoogwaardige humus en rivierzand, genomen in hetzelfde volume.

Containers met gekiemde knollen worden dichter bij het licht geplaatst, de watergift is beperkt, de temperatuur van de inhoud is ongeveer 18 ° C.

Knollen ontkiemen vrij langzaam en ongelijkmatig. Allereerst zetten ze wortels neer. Spruiten die later verschijnen, moeten vaker tegen de zon worden beschermd en geventileerd, maar tocht moet worden vermeden.

Deze tijd is goed geschikt voor het verdelen van knollen, hun reproductie. De snede wordt verwerkt met colloïdale zwavel in poeder of gebroken houtskool.

Veel mensen slagen erin om begonia in de winter met succes te redden in dozen met een brok aarde op de loggia, als het niet bevriest, of op de koelste plekken in het appartement – op het balkon of de voordeur.

Hoe jonge begonia-knollen in de winter te houden?

Al deze acties zijn goed voor gezonde en robuuste knollen. In het geval dat ze erg klein en slap zijn, zul je anders moeten handelen..

Het feit is dat het gedrag van een jonge plant en een volwassen bloem aanzienlijk verschilt, daarom worden knollen van verschillende groottes tijdens de rustperiode op verschillende manieren opgeslagen..

  • Kleine knobbeltjes – het eerste jaar van de bloem in de winter moet op een koele plaats worden bewaard en regelmatig water geven, anders kan het wortelstelsel uitdrogen.

    De rustperiode van de eerste jaren is nogal willekeurig, omdat hun scheuten tijdens de winterperiode niet vallen, hoewel de groei stopt.

  • Nadat een dergelijke knobbel is uitgegraven, wordt deze in een plastic zak gevuld met droge turf geplaatst en in een huishoudelijke koelkast geplaatst. Begonia wordt periodiek onderzocht. In het geval van voortijdig verschijnen van spruiten, moeten ze worden uitgebroken, omdat ze niet levensvatbaar zijn.
  • Jonge begonia’s kunnen worden overwinterd in dozen die op een koele, lichte plaats zijn geïnstalleerd, met matige watergift. Met het begin van de lente zitten ze in aparte potten met een substraat..

    Ze worden in de grond getransplanteerd wanneer een stabiele positieve temperatuur optreedt.

Winterverzorging voor thuisbegonia

Begonia, in de zomer in potten gekweekt, bloeit tot laat in de herfst. Met het begin van koud weer stort ze zich in een staat van rust. Op dit moment wordt het niet aanbevolen om begonia te transplanteren, maar het is absoluut noodzakelijk om de watergift te verminderen. Geef alleen water als de grond in de pot volledig droog is, omdat overtollig vocht wortelrot kan veroorzaken.

Met het begin van het stookseizoen wordt de lucht in het appartement erg droog, dus u moet elke dag de lucht in de buurt van de bloem sproeien met een spuitfles.

Zoals je kunt zien, is het niet moeilijk om in de winter voor begonia te zorgen, je hoeft er alleen maar een beetje aandacht aan te besteden, het antwoord zal een overvloedige en fel bloeiende tuin zijn.

Knolbegonia – hoe te bewaren in de winter (video)

Adblock
detector