Het rook naar de lente of de klusjes in maart van een zomerbewoner in de tuin

de maand maart in de tuin bij de datsja Het is nog koud buiten, het vriest ‘s nachts of zelfs overdag, het kraakt ontevreden, wil niet terugtrekken en er ligt nog een witte sneeuwlaag op de grond, maar de eerste lentezon kijkt vurig door het raam en roept zomerbewoners die in de winter hebben gerust. En inderdaad, het is genoeg om in een warme en comfortabele fauteuil te zitten, want de echte lente is niet ver weg en in maart is er veel gedoe voor huishoudelijke zomerbewoners in de tuin. Dus waar beginnen we?

Besneeuwde tuinklusjes

sneeuw in de tuin En we beginnen met sneeuw, want in de meeste regio’s is de dekking aan het begin van de lente nog vrij hoog. Wacht niet tot de sneeuw vanzelf smelt, vooral als de hoeveelheid neerslag de norm heeft overschreden, anders kan losse en zware sneeuw onder invloed van vriestemperaturen voor problemen zorgen.

Als de lente in uw omgeving vroeg en warm is en begin maart, in plaats van sneeuw, het eerste jonge gras op de grond pronkt, slaat u dit punt over en gaat u verder met het volgende hoofdstuk. Niet iedereen heeft zoveel geluk om in een zuidelijk klimaat te leven..

Wat doen we met de sneeuw? Gewapend met een lange stok en een schop (waarom dat laatste, kom je later te weten), gaan we naar de tuin en beginnen we met hooliganisme:

 1. Met een stok slaan we sneeuwhoeden van bomen, vooral van jonge – onder zijn gewicht breken flexibele en bevroren takken vaak.
 2. We brengen de gevallen sneeuw met een schop (wat goed van pas kwam) naar de bedden met aardbeien, in het frambozenbos, en leggen het ook uit in de bijna-stamcirkel onder de bomen. Het zal het ontdooien van het wortelsysteem opschorten, wat zal helpen de wortels en twijgen te beschermen, waarin de sapstroom vroeg kan beginnen, tegen terugkerende nachtvorst..
 3. We voegen ook sneeuw toe aan de bedden met stekken en telgen die uit de herfst zijn ingegraven. Giet zaagsel op de sneeuw om het smelten van het sneeuwdek te vertragen.
 4. We kijken in de laaggelegen kant van de tuin, waar drainage is, en we maken de structuur schoon, terwijl we tegelijkertijd de sneeuw uit dit gebied verwijderen totdat deze smolt en overtollig vocht toevoegt.
 5. Maar als er een site is met een sterke helling, integendeel, we slopen alle resterende sneeuw daar en maken een schijn van een schacht horizontaal over het plein. Zo’n sneeuwscherm voorkomt de snelle afvoer van vocht en helpt de aarde ermee verzadigd te raken..

Koken stekken

Als er in de herfstdrukte niet genoeg tijd was om stekken voor te bereiden, kunt u dit in maart doen. Daar, in de tuin, “begraven” we ze onder een sneeuwdeken en bedekken ze met zaagsel.

Het oogsten van stekken in het voorjaar mag niet worden gedaan als de vorst in de winter lager was dan 25 graden.

Wij redden bomen van lentebrandwonden

bomen witwassen in de lenteDe belangrijkste gebeurtenis onder de klusjes van de tuinman in maart is het voorjaarswitwassen van bomen. De meesten van ons kijken uit naar warmere dagen en stellen deze uit tot eind april, zodat voor de paasvakantie de tuin schittert met sneeuwwitte stammen. Dit is echter niet de moeite waard om te doen, omdat tegen die tijd de whitewash puur esthetisch van aard zal zijn, dus voor schoonheid. Het was in de eerste dagen van maart, totdat de temperatuurschommeling begon (gedurende de dag – plus, ‘s nachts – min), het is noodzakelijk om bomen te beschermen tegen zonlicht en toekomstige brandwonden en vorstonderbrekingen.

Dus kiezen we een rustige, warme en windstille dag, wapenen ons met een borstel en een emmer limoen en rennen de tuin in tot het weer kouder wordt. Trouwens, als je geen zin hebt om te klooien met kalkblussing, dan wordt speciale verf voor dit bedrijf verkocht in tuinbouwcentra of winkels..

Vergeet niet naar het bloembed te kijken naar naaldgewassen zoals thuja en jeneverbes – ze zijn een van de eersten die last hebben van de zon. Het is niet nodig om ze wit te wassen, maar het kan geen kwaad om ze een tijdje te bedekken met non-woven materiaal..

wij beschermen coniferen

Aan de slag met een lente kapsel

sanitair snoeienTegen half maart, als de dagtemperatuur boven nul is, pakken we een scherpe snoeischaar en een groot mes en gaan we op pad om onze tuinbezittingen te inspecteren, namelijk:

 • de vorstgaten die in de winter op de stammen zijn gevormd maken we schoon tot levend weefsel;
 • we snijden bevroren en gebroken takken van bomen af, evenals takken die in de kroon groeien of elkaar kruisen;
 • we snijden oude scheuten op kruisbessen en aalbessen;
 • als de frambozen niet in de herfst zijn afgesneden, slagen we er ook in de frambozen in te halen, de scheuten die vrucht hebben gedragen te verwijderen en de jonge takken in te korten;
 • we kijken ook naar sierheesters om sanitaire snoei uit te voeren.sierheesters snoeien

We vergeten niet om alle schoongemaakte wonden aan de bomen en de resulterende hennep van de afgesneden takken te bedekken met tuinpek. We verwerken de wonden bovendien voordat we kopersulfaat aanbrengen..

Voorbereiden op een aanval van plagen en ziekten

ongediertebestrijdingAls de winter eindelijk voorbij is en de lentezon de lucht verwarmt tot minstens 5 graden Celsius, kun je profylactisch sproeien – een andere belangrijke gebeurtenis onder de problemen van de tuinman in maart. Bomen worden behandeld met insecticiden en middelen voor de preventie van ziekten, en struiken en bessenbedden (aardbeien) – alleen met warm water.

Naast spuiten is het de moeite waard om andere beschermingsmethoden tegen verschillende plagen toe te passen:

 • we leggen het ingelegde graan voor muizen in de tuin (maar zodat de vogels het niet pikken);
 • we doen vangbanden op boomstammen;
 • we hangen een paar vogelhuisjes op om de tuinmannetjes aan te trekken.vogelhuisjes in de tuin

Voor een kleine tuin van maximaal 10 hectare zijn twee huizen voldoende. Grotere landgoederen hebben dringend meer vogelhuisjes nodig om te sleutelen (hier is nog een les voor de zomerbewoner in maart).

Aan het einde van de maart-klusjes van de zomerbewoner in de tuin aan het einde van de maand, voeden we alle aanplant met stikstofmeststoffen zodat ze sneller groeien. En nog een ding: als de volle lente in uw omgeving is aangebroken, openen we de druiven bedekt voor de winter en gaan we met een gerust geweten rusten tot april. En dan, met hernieuwde kracht, zullen we opnieuw doorgaan met het moeilijke, maar aangename en smakelijke en nuttige resultaat, het werk van de zomerresident.

Tuinieren in maart – video

Adblock
detector