Het is erg belangrijk om te weten wanneer bonen in de volle grond in verschillende klimaatzones moeten worden geplant.

bonen verbouwen in het open veld Bonen zijn een onvervangbaar groentegewas in het dieet van elke persoon, zowel als dieetproduct als voor de volledige aanvulling van eiwitten en energie voor mensen die sporten of hard werken. Om een ​​goed gewas te telen, is het belangrijk om te weten wanneer je bonen buiten moet planten..

Voorbereidend werk

buiten bonen oogsten Bonen zijn pretentieloos voor de kwaliteit van de grond, maar je moet aandacht besteden aan enkele van de fijne kneepjes van het kweken van dit gewas, van voorbereiding op het planten en eindigen met mogelijke ziekten van het peulvruchtgewas. Als je van tevoren de nuances van het kweken kent en de periode waarin het correct is om bonen in de volle grond te planten, dan zal de oogst zelfs beginnende tuiniers verrukken met zijn overvloed.

Als u begint met voorbereidend werk, moet u bepalen hoe de bonen in de grond worden geplant. Planten kan op twee manieren: door zaden of voorgekweekte zaailingen.

Voordat u zaden op enigerlei wijze zaait, moeten ze worden voorbereid:

  1. Selectie van “gezonde” bonen en verwijdering van beschadigde.
  2. Voor het planten minimaal 12 uur weken in water op kamertemperatuur;
  3. Behandel elke boon onmiddellijk voor het planten in de grond met een oplossing van boorzuur. Het wordt bereid in een verhouding van 2 gram zuur per 10 liter water..

Als u bonen in de volle grond met zaden plant, moet u ze vooraf weken. Dit gebeurt als volgt: de hoeveelheid zaden die nodig is voor het planten is verpakt in een natuurlijke stof, het is beter als het katoen is. Vervolgens worden de bonen, gewikkeld in een doek, in een kom gedaan en overvloedig bevochtigd met water. Het is belangrijk om de zaden altijd vochtig te houden..

Kleine spruiten verschijnen in een paar dagen. Dergelijke zaden zijn al geschikt om in de grond te planten. Al, wanneer de bonen in de volle grond worden geplant, is het alleen nog wachten op de oogst met de juiste zorg.

bonen oogstenAls wachten op het verschijnen van de peulen lange tijd geen deel uitmaakt van de plannen, dan kun je hun uiterlijk versnellen door bonen met zaailingen te planten. Om het te verkrijgen, worden voorgekiemde bonen in kleine potten of containers gezet. Daar zullen ze zijn tot de opkomst van scheuten. 2-3 weken na hun verschijning zijn de zaailingen klaar om in de grond te worden geplant..

Op een vergelijkbare manier worden aspergebonen in de volle grond geplant..

Bodemvereisten

bonen planten in de volle grondDe beste oogst van bonen zal zijn op losse grond. Idealiter als het zwarte aarde is. Buiten bonen telen in Siberië is ook mogelijk, maar houd er rekening mee dat de opbrengst van een gewas dat groeit op klei en drassige bodems veel slechter is..

Het vermogen van bonen om de bodem te verrijken met zuurstof is bekend. Vaak wordt het voor zo’n doel geplant. Experts adviseren om een ​​​​site te kiezen om het te planten, op basis van wat er eerder op is gegroeid. Ideale voorlopers voor bonen in het geselecteerde gebied zijn:

  • tomaten;
  • aardappel;
  • komkommers;
  • witte kool.

Het voorbereiden van de grond voor het planten is ook belangrijk..

Voordat u zaden erin laat zakken, moet de grond worden verrijkt met zuurstof. Hiervoor wordt de site opgegraven, grote kluiten aarde losgemaakt. In deze staat wordt het maximaal 3 dagen gelaten, waarna de peulvruchten worden geplant..

Langs hekken en schuttingen kunnen klimgewassen worden geplant. Ten eerste bespaart het ruimte en ten tweede maakt het het gemakkelijker om voor de cultuur te zorgen..

Bonen planten en verzorgen in het open veld

bonen mulchenAls het kweken van bonen nieuw is, maak je er dan geen zorgen over. Het is een pretentieloos gewas dat minimaal onderhoud vereist. Het is de moeite waard om enkele eenvoudige nuances van planten en verdere verzorging van het gewas te overwegen, zodat u later in de winter kunt genieten van bonengerechten..

Subtiliteiten van de landing

Bonen zijn een nogal thermofiele cultuur, daarom wordt het aanbevolen om ze in de volle grond te planten als deze al voldoende is opgewarmd. Het planten van bonen in de volle grond in de regio Moskou is bijvoorbeeld mogelijk eind mei of begin juni. Op dit moment is de kans op vorst op de bovenste grondlagen al minimaal en is er tegelijkertijd voldoende zonlicht.

Experts raden aan dat u zich bij het planten van een cultuur laat leiden door het volgende schema:

  • observeer de afstand tussen de rijen binnen 40-50 centimeter;
  • er moet een afstand van minimaal 20 centimeter zijn tussen de gaten met zaden;
  • hoe dichter de grond, hoe ondieper de plantdiepte en niet meer dan 5 centimeter.

Voordat u de zaden in het gat laat zakken, moet de grond goed worden bevochtigd.

Bonen groeien sneller als je er een soort kas voor maakt. Om dit te doen, bedek de bedden eenvoudig met polyethyleen of ander materiaal dat zonlicht doorlaat en warm blijft..

Gewasverzorging

buitenverzorging voor bonenEr is geen specifieke verzorging voor taugé nodig, maar als je een goede oogst wilt krijgen, moet je wat moeite doen. Tijdig water geven, wieden en losmaken van de bedden is belangrijk. Het is belangrijk om luchttoegang te bieden tot de wortels van de plant. Om dit te doen, moet de grond regelmatig worden losgemaakt en mag er zich geen droge korst op het aardoppervlak vormen..

bonen zijn opgekomenEr zijn tijden dat ziekten op de bladeren van een plant verschijnen. Om verspreiding in de vroege stadia uit te sluiten, wordt aanbevolen om de bladeren periodiek te inspecteren. Vroege opsporing van ziekten en plagen is de sleutel tot een effectieve bestrijding ervan.

Ervaren kwekers kennen een klein trucje dat tijdens de bloeiperiode een groot aantal insecten naar de bonenbloemen lokt. Hiervoor besproeien ze de struiken van de plant met zoet water of plaatsen ze bakken met suikersiroop of honing langs de struiken. Zo’n eenvoudige procedure helpt om de opbrengst van het gewas meerdere keren te verhogen..

Goed water geven

aspergebonen verzorgenVoor bonen is goed water geven essentieel. Maar tegelijkertijd moet men het niet overdrijven met hem. Het is voldoende om eenmaal per week water te geven. Voordat bloemen op de struiken verschijnen, wordt de hoeveelheid water berekend met een snelheid van 6 liter per vierkante meter.

Tijdens de bloei en peulvorming dient de hoeveelheid water minimaal te worden verdubbeld. Als water geven niet genoeg is, kan dit leiden tot de dood van bloemen en eierstokken. Ook zal het gebrek aan water worden gevoeld in de smaak van de vrucht van de bonen..

Overmatig vocht is ook ongewenst. Dit leidt tot actieve groei van bladeren aan de struiken en vertraagt ​​de groei en vorming van peulen, wat op zijn beurt de opbrengst beïnvloedt..

Lange tijd worden bonen in de volle grond geplant in Oekraïne, Rusland en andere landen, en elk jaar worden de methoden van planten en groeien steeds beter. Dit helpt om uiteindelijk een goede oogst te krijgen van dit gezonde gewas, waaruit je veel gezonde en dieetgerechten kunt bereiden..

Video bonen planten

Adblock
detector